stavmanr έγραψε: ↑18 Αύγ 2019, 17:54
Antigeist έγραψε: ↑18 Αύγ 2019, 14:58
Hellegenes, επιστήμη με την σύγχρονη έννοια δεν υπήρχε ποτέ και πουθενά πριν τους ευρωπαϊκούς νέους χρόνους, όμως σύνθετη τεχνολογία υπήρχε.
Η σύγχρονη υποδομή του πολιτισμού βασίζεται εξ ολοκλήρου πάνω στην δυτική επιστήμη που προέκυψε μετά την αναγέννηση. Δεν βασίζεται πάνω στην αρχαία τεχνολογία. Τίποτα από την αρχαία τεχνολογία δεν μπορεί να σου μάθει πως να φτιάξεις έναν ντιζελοκινητήρα.
Η επιστήμη με τη σύγχρονη έννοια του κάθε Χελ είναι ένα ιδεολόγημα.
Μεγάλωσαν και εμποτίστηκαν με την ιδέα του "επιστήμονα σούπερμαν" που τα κάνει όλα και συμφέρει.
Επιστημονική δραστηριότητα κάνεις όταν ερευνάς για να βρεις την αλήθεια πίσω από τα φυσικά φαινόμενα. Όσα πτυχία κι αν έχεις, όταν δεν κάνεις αυτό, δεν εξασκείς επιστημονικό έργο. Είναι πάρα πολύ απλό.
Σου λέει ο άλλος "ο γιος μου είναι επιτήμονας, σπούδασε στο Πολυτεχνείο". Τον ρωτάς "σε ποια έρευνα συμμετέχει;" και σου λέει "χτίζει σπίτια". "τότε δεν ασκεί επιστημονικό έργο, αλλά τεχνολογικό" του απαντάς. "Δημιουργεί κατασκευές για να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων του καλύτερη, παράγοντάς τους εργαλεία της καθημερινότητας. Ο ορισμός της τεχνολογίας".
Είναι άλλο πράγμα να έχεις πιστοποιηθεί ως φορέας δυνατότητας παραγωγής επιστημονικού έργου (πτυχίο), κι άλλο να παράγεις επιστημονικό έργο.
Υπάρχουν τρεις έννοιες επιστήμης: η αρχαία, η σύγχρονη και η λαϊκή. Η λαϊκή είναι αυτό που αναφέρεις, που σχεδόν οποιοσδήποτε έχει σπουδάσει θεωρείται επιστήμονας.
Η αρχαία επιστήμη είναι η γενιές τεχνιτών που δημιούργησαν από καταπέλτες μέχρι έργα ύδρευσης και υδρόμυλους.
Η σύγχρονη επιστήμη με ιδεολογικό πατέρα τον Γαλιλαίο, είναι αυτή που διέλυσε κομμάτι κομμάτι το παλιό θεολογικό ή μεταφυσικό μοντέλο εξήγησης του κόσμου. Αλλά δεν είχε μόνο θεωρητικές προεκτάσεις διότι χωρίς αυτήν δεν θα ήταν δυνατόν να φτάσει η σημερινή τεχνολογία εκεί που έχει φτάσει. Η κατασκευή της ατμομηχανής π.χ. απαιτούσε πρώτα απ' όλα ορισμένες θεωρητικές-κοσμοθεωρητικές παραδοχές και όχι μόνο το κλασσικό trial and error.
Εκεί που διαφέρω εγώ είναι ότι πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη ήταν ότι χειρότερο συνέβη ποτέ, γιατί έδωσε στον άνθρωπο εξαιρετική δύναμη πάνω στη φύση την οποία είναι ανίκανος να διαχειριστεί. Σήμερα φτάσαμε δισεκατομμύρια άνθρωποι να εξαρτώμαστε πλήρως από την τεχνική για να ζήσουμε. Επειδή όμως οι οικολογικοί και ενεργειακοί πόροι έχουν στενέψει πολύ πλέον, δυστυχώς μας περιμένει στη γωνία ο καννιβαλισμός.
Ο απλός κόσμος αντιλαμβάνεται την επιστήμη όπως περίπου τη μαγεία. Υπάρχουν τάχα 5-6 ιδιοφυΐες που δίνουν λύση σε όλα τα προβλήματά του. Εννοείται ότι αυτό είναι βλακεία και μέχρι εκεί συμφωνώ.