Antares έγραψε: ↑31 Αύγ 2019, 13:16
opsimasmenos έγραψε: ↑28 Αύγ 2019, 22:13
ο οίκος Ισραήλ που αναφέρει ο Ιερεμίας είναι όλες οι 12 φυλές, έτσι δεν είναι; αφού η φυλή του Ιούδα αποτελεί μία εκ των δώδεκα.
Λίγο άσχετο. Το Ισραήλ θα μπορούσε να σημαίνει "Σύ Ρα Ηλ" (Εσύ ο θεός Ρα) κατά μερικές ετυμολογίες που δίνει ο Πλούταρχος για την Ίσιδα π.χ. (Σει οίδα, σε γνωρίζω, έχω γνώση του θεού) ή Όσιρις που είναι το αντίστροφο του Σείριος ή Σίριος;
Ο Όσιρις είναι ο Ωρίωνας. Ο Πλούταρχος τον συσχετίζει με τον Διόνυσο. Την Ίσιδα την συσχετίζει με την Δήμητρα. Στην Αιγυπτιολογία έχει επικρατήσει η άποψη ότι η Ίσιδα είναι ο Σείριος. Όμως, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν άλλο όνομα για τον Σείριο. Η Σοπντέτ (Sopdet) ή Ελληνικότερα Σώθιδα(Σώθις) ήταν η προσωποποίηση του Σειρίου και ο ακόλουθός της ήταν ο Σαχ(Ωρίωνας). Από ορισμένους υπάρχει η άποψη ότι ο Όσιρις ήταν το άστρο β του Ωρίωνα, το πιο λαμπρό άστρο του αστερισμού. Αντιπροσώπευε το πόδι του Ωρίωνα -Σαχ. Γεωδαιτικοαστρονομικά τον έχω συσχετίσει με τα Ιεροσόλυμα.
Οι Αιγυπτιολόγοι θεωρούν ότι και η Ίσιδα και ο Όσιρις αναφέρονται για πρώτη φορά ξεκάθαρα την πέμπτη δυναστεία.
Η Σερκέτ ή Σέλκις ήταν θεά της γονιμότητας, της φύσης, των ζώων, της ιατρικής, της μαγείας, αλλά και της ανάρρωσης από δηλητηριώδη τσιμπήματα. Στην Αιγυπτιακή μυθολογία αρχικά ήταν η θεοποίηση του σκορπιού. Αστρονομικά συσχετίζεται με τον αστερισμό της Παρθένου. Το άστρο του Στάχυ που είναι το πιο φωτεινό άστρο του αστερισμού αυτού οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το ονόμαζαν 'το όμορφο τέκνο'.
από την βικιπαιδία:
As the guard of one of the canopic jars and a protector, Serket gained a strong association with Neith, Isis, and Nephthys, who also performed similar functions. Eventually, Serket began to be identified with Isis, sharing imagery and parentage, until finally, Serket became said to be merely an aspect of Isis, whose cult had become very dominant.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Σερκέτ τελικά κατέληξε να είναι μία όψη της Ίσιδος. Θεωρώ λοιπόν ότι αστρονομικά ο Όσιρις και η Ίσιδα ήταν ο Ρίγκελ και ο Στάχυς αντίστοιχα.