Γιατί επιτρέπει ο Θεός το κακό στον κόσμο; [Δίκαιος ει Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου]

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Γιατί επιτρέπει ο Θεός το κακό στον κόσμο; [Δίκαιος ει Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου]

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 02 Σεπ 2019, 18:15

hellegennes έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:03
Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:29
Υπάρχει μια παρανόηση στο θέμα αθέων που βλαστημούν τα θεία, εσκεμμένη ή όχι.
Κάποιος που μεγάλωσε σε χριστιανικό περιβάλλον που βλαστημούν, θα αντιγράψει και θα χρησιμοποιεί βλαστήμιες.
Είναι κάτι σαν αυτοματισμός που δεν ελέγχεται πάντα, ειδικά σε στιγμές έντασης/ νεύρων/ θυμού/ κλπ.
Το ίδιο συμβαίνει και με εκφράσεις όπως «Θεέ και Κύριε», «για όνομα του Θεού», κτλ. Είναι μέρος της γλώσσας, δεν φανερώνουν πίστη.
Σωστά! Η απάντηση στον stergiosbik που χάθηκε(;)
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Γιατί επιτρέπει ο Θεός το κακό στον κόσμο; [Δίκαιος ει Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου]

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Σεπ 2019, 18:18

Natasha έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:47
Δεν σου περασε ποτε απο το μυαλό ότι επειδη τίποτε δεν είναι τυχαιο, αρα για καποιο λόγο υπαρχεις;

Πχ, μια απλη σκεψη που θα μπορουσες να κανεις, αν είσαι γεννημα ενός ερωτα (των γονιών σου), κατα πασα πιθανότητα, πριν και πανω απο σενα υπαρχει ενας αλλος ερωτας ανωτερος που φυσικά γεννησε τους γονείς σου αλλά και τους πρωτους ανθρωπους.
Δεν είναι τυχαίο το ότι υπάρχω. Προέκυψα από ένα ωάριο κι ένα σπερματοζωάριο. Δεν εμφανίστηκα από το πουθενά. Ο λόγος που υπάρχω ήταν η συνεύρεση των γονιών μου. Αυτή είναι η εξήγηση της ύπαρξής μου από αιτιακή άποψη. Από τελεολογική άποψη δεν υπάρχει σκοπός που γεννήθηκα. Δεν γεννήθηκα για να επιτελέσω κομμάτι κάποιου μεγαλόπνοου σχεδίου.

Πέραν τούτου, πολλά πράγματα είναι τυχαία από την άποψη των πιθανοτήτων. Γεννήθηκα γιατί συνέβησαν μια σειρά από τυχαία πράγματα, κανένα εκ των οποίων ουσιώδους σημασίας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 02 Σεπ 2019, 18:18

Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 16:45
stergiosbik έγραψε:
02 Σεπ 2019, 10:00
Γενικη διαπιστωση.
Οσοι το παιζουν αθεοι,οταν παρουσιαζεται μια τρομακτικη δυσκολια(συνηθως οταν εχει να κανει με την υγεια),τοτε φτανει το σκατο στην καλτσα και αρχιζουν τα παρακαλια προς τον Θεο.
Δυστυχώς έχει κλειδωθεί το νήμα με τις παπαριές! :011:
:c020:

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 02 Σεπ 2019, 18:18

Parrot έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:59

Δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση ότι ο Πυθαγόρας είναι ο αγαπημένος των μασόνων;
Ο Πυθαγόρας λάτρευε τους αριθμούς και τους πλανήτες τους θεωρούσε θεούς..!
Δεν είμαι της μασονίας φυσικά, αλλά υποθέτω ότι οι μασόνοι τα μπερδεύουν όλα και οι κατώτεροι ή μεσαίοι βαθμοί δεν γνωρίζουν τι υπάρχει στην κορυφή της πυραμίδας.
Ο Πυθαγόρας ενέπνευσε τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα (ο Πλάτωνας πλήρωσε αδρά για να αγοράσει τρεις τόμους των Πυθαγορείων όπως αναφέρεται, γιατί δεν τους έχουμε σήμερα) και αυτό που γράφεις είναι απλούστευση.
Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:58

Εγώ το βλέπω από άλλη σκοπιά:
Αν υπάρχει θεός παντο .... (στις τελίτσες βάλτε τα γνωστά επίθετα) ποια είναι η ανάγκη του να δημιουργήσει; Έχει ανάγκη πιστών να τον ευλογούν; κάτι άλλο;

Επίσης βλέπω μια τεράστια σπατάλη ύλης και ενεργείας για την δημιουργία ενός τεράστιου σύμπαντος, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένας ασήμαντος γαλαξίας, στην άκρη του οποίου ένας ασήμαντος ήλιος και ένας εξίσου ασήμαντος πλανήτης. Η επιβίωση ενός μέρους των πλασμάτων βασίζεται στον βίαιο θάνατο άλλων, μέσα σε ανείπωτο πόνο και τρόμο.
Και κορωνίδα της δημιουργίας ένα ατελέστατο πλάσμα, που φέρεται χειρότερα από όλα τα ζώα.

Συγνώμη, αλλά δεν θα πάρω!
.

Η πραγματικότητα είναι ότι παίρνεις θέλεις δεν θέλεις. Μερικές φορές και τον απόλυτο τρόμο.

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 02 Σεπ 2019, 18:20

Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:15
hellegennes έγραψε:
Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:29
Υπάρχει μια παρανόηση στο θέμα αθέων που βλαστημούν τα θεία, εσκεμμένη ή όχι.
Κάποιος που μεγάλωσε σε χριστιανικό περιβάλλον που βλαστημούν, θα αντιγράψει και θα χρησιμοποιεί βλαστήμιες.
Είναι κάτι σαν αυτοματισμός που δεν ελέγχεται πάντα, ειδικά σε στιγμές έντασης/ νεύρων/ θυμού/ κλπ.
Το ίδιο συμβαίνει και με εκφράσεις όπως «Θεέ και Κύριε», «για όνομα του Θεού», κτλ. Είναι μέρος της γλώσσας, δεν φανερώνουν πίστη.
Παρων!
Οτι νομιζεις φιλε μου.
Δε θα κατσω εγω να σκασω για τις αποψεις του καθενος.

Άβαταρ μέλους
Nandros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 02 Σεπ 2019, 18:21

Antares έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:18
Parrot έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:59

Δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση ότι ο Πυθαγόρας είναι ο αγαπημένος των μασόνων;
Ο Πυθαγόρας λάτρευε τους αριθμούς και τους πλανήτες τους θεωρούσε θεούς..!
Δεν είμαι της μασονίας φυσικά, αλλά υποθέτω ότι οι μασόνοι τα μπερδεύουν όλα και οι κατώτεροι ή μεσαίοι βαθμοί δεν γνωρίζουν τι υπάρχει στην κορυφή της πυραμίδας.
Ο Πυθαγόρας ενέπνευσε τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα (ο Πλάτωνας πλήρωσε αδρά για να αγοράσει τρεις τόμους των Πυθαγορείων όπως αναφέρεται, γιατί δεν τους έχουμε σήμερα) και αυτό που γράφεις είναι απλούστευση.
Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:58

Εγώ το βλέπω από άλλη σκοπιά:
Αν υπάρχει θεός παντο .... (στις τελίτσες βάλτε τα γνωστά επίθετα) ποια είναι η ανάγκη του να δημιουργήσει; Έχει ανάγκη πιστών να τον ευλογούν; κάτι άλλο;

Επίσης βλέπω μια τεράστια σπατάλη ύλης και ενεργείας για την δημιουργία ενός τεράστιου σύμπαντος, στην άκρη του οποίου υπάρχει ένας ασήμαντος γαλαξίας, στην άκρη του οποίου ένας ασήμαντος ήλιος και ένας εξίσου ασήμαντος πλανήτης. Η επιβίωση ενός μέρους των πλασμάτων βασίζεται στον βίαιο θάνατο άλλων, μέσα σε ανείπωτο πόνο και τρόμο.
Και κορωνίδα της δημιουργίας ένα ατελέστατο πλάσμα, που φέρεται χειρότερα από όλα τα ζώα.

Συγνώμη, αλλά δεν θα πάρω!
Η πραγματικότητα είναι ότι παίρνεις θέλεις δεν θέλεις. Μερικές φορές και τον απόλυτο τρόμο.
Αυτό τώρα αποδεικνύει κάτι; :smt017
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)

Άβαταρ μέλους
Nandros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 02 Σεπ 2019, 18:23

stergiosbik έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:20
Nandros έγραψε:
hellegennes έγραψε:
Παρων!
Οτι νομιζεις φιλε μου.
Δεν θα απαντήσεις εδώ; Nandros @ Γιατί επιτρέπει ο Θεός το κακό στον κόσμο; [Δίκαιος ει Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου]

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 02 Σεπ 2019, 18:23

hellegennes έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:14

Ο θεός του Σπινόζα όμως δεν είναι πρόσωπο, είναι μια μεταφυσική οντότητα που περιλαμβάνει τα πάντα και εξελίσσεται. Αυτό δεν διαφέρει σε κάτι ουσιώδες από την έννοια του σύμπαντος*, το οποίο είναι αυθύπαρκτο γιατί έτσι. Το «γιατί έτσι» είναι η απάντηση και στο «γιατί υπάρχει θεός» και στο «γιατί υπάρχει το σύμπαν». Ο θεός όμως σαν πρόσωπο, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πράγμα, ενώ το θεμέλιο του σύμπαντος είναι κάτι εξαιρετικά απλό, που έχει πολύ βασικές ιδιότητες.

* σύμπαν είναι αυτό που περιέχει τα πάντα, κοινώς όχι μόνο το δικό μας φυσικό σύμπαν αλλά και ό,τι μπορεί να υπάρχει σαν θεμέλιο, είτε αυτό είναι ένα πολυσύμπαν είτε ένα σύστημα/βασικός ιστός.
όντως πολλοί ερμηνεύοντας τον Σπινόζα τον κατατάσσουν στους πανθεϊστές διότι θεωρούν πως θεοποιεί τη φύση, δεν ξέρω αν αποδίδει κάποιο είδος νόησης ή σκοπού στη φύση, αν κάποιος έχει μελετήσει το έργο του Σπινόζα ας με διαφωτίσει παρακαλώ
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

stergiosbik

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik » 02 Σεπ 2019, 18:26

Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:23
stergiosbik έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:20
Nandros έγραψε:

Παρων!
Οτι νομιζεις φιλε μου.
Δεν θα απαντήσεις εδώ; Nandros @ Γιατί επιτρέπει ο Θεός το κακό στον κόσμο; [Δίκαιος ει Κύριε, και ευθείαι αι κρίσεις σου]
Τι να απαντησω;
Αν ημουν Θεος θα σου απαντουσα.

Άβαταρ μέλους
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ
Phorum.gr user: ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ » 02 Σεπ 2019, 18:26

hellegennes έγραψε:
Από τελεολογική άποψη δεν υπάρχει σκοπός που γεννήθηκα. Δεν γεννήθηκα για να επιτελέσω κομμάτι κάποιου μεγαλόπνοου σχεδίου.
ο Καντ διαφωνεί :P
"Ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι νοοτροπία."
Τζίμης Πανούσης

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 02 Σεπ 2019, 18:27

Όχι, έχω σκεφθεί ακριβώς το ίδιο πράγμα, μετά ακολουθεί το γνώθι σ' αυτόν. Αυτός είναι δρόμος για την σύλληψη του Θεού (ότι και αν σημαίνει αυτό) αποδεκτός και από τους αρχαίους Έλληνες αλλά και από την ορθοδοξία.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Antares την 02 Σεπ 2019, 18:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Σεπ 2019, 18:30

ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:23
hellegennes έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:14

Ο θεός του Σπινόζα όμως δεν είναι πρόσωπο, είναι μια μεταφυσική οντότητα που περιλαμβάνει τα πάντα και εξελίσσεται. Αυτό δεν διαφέρει σε κάτι ουσιώδες από την έννοια του σύμπαντος*, το οποίο είναι αυθύπαρκτο γιατί έτσι. Το «γιατί έτσι» είναι η απάντηση και στο «γιατί υπάρχει θεός» και στο «γιατί υπάρχει το σύμπαν». Ο θεός όμως σαν πρόσωπο, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πράγμα, ενώ το θεμέλιο του σύμπαντος είναι κάτι εξαιρετικά απλό, που έχει πολύ βασικές ιδιότητες.

* σύμπαν είναι αυτό που περιέχει τα πάντα, κοινώς όχι μόνο το δικό μας φυσικό σύμπαν αλλά και ό,τι μπορεί να υπάρχει σαν θεμέλιο, είτε αυτό είναι ένα πολυσύμπαν είτε ένα σύστημα/βασικός ιστός.
όντως πολλοί ερμηνεύοντας τον Σπινόζα τον κατατάσσουν στους πανθεϊστές διότι θεωρούν πως θεοποιεί τη φύση, δεν ξέρω αν αποδίδει κάποιο είδος νόησης ή σκοπού στη φύση, αν κάποιος έχει μελετήσει το έργο του Σπινόζα ας με διαφωτίσει παρακαλώ
Ο Σπινόζα ήταν πανενθεϊστής, όχι πανθεϊστής. Η διαφορά είναι ότι δεν θεοποιούσε την φύση αλλά όλο το «υπερσύμπαν» και όλην την δυνητική πλάση. Δηλαδή ο θεός του Σπινόζα είναι ένα μη στατικό υπερσύμπαν, όπου περιέχεται η ύλη, η ενέργεια, η σκέψη, όσα βλέπουμε και όσα δεν έχουμε ακόμα δει. Είναι πάντως ένας ζωντανός οργανισμός, όχι όμως με την έννοια που δίνουμε εμείς σε ένα πρόσωπο.

Απ' αυτήν την κεντρική ιδέα του Σπινόζα είχα φτιάξει κάποτε μια δική μου θεωρία, όταν ακόμη ήμουν ντεϊστής. Το είχα ονομάσει ιδιοθεϊσμό και είχα επινοήσει διάφορα θεωρήματα, περισσότερο σαν παιχνίδι. Τα πίστευα μεταξύ σοβαρού και αστείου.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Νατάσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νατάσα » 02 Σεπ 2019, 18:30

hellegennes έγραψε:
Natasha έγραψε:
02 Σεπ 2019, 17:47
Δεν σου περασε ποτε απο το μυαλό ότι επειδη τίποτε δεν είναι τυχαιο, αρα για καποιο λόγο υπαρχεις;

Πχ, μια απλη σκεψη που θα μπορουσες να κανεις, αν είσαι γεννημα ενός ερωτα (των γονιών σου), κατα πασα πιθανότητα, πριν και πανω απο σενα υπαρχει ενας αλλος ερωτας ανωτερος που φυσικά γεννησε τους γονείς σου αλλά και τους πρωτους ανθρωπους.
Δεν είναι τυχαίο το ότι υπάρχω. Προέκυψα από ένα ωάριο κι ένα σπερματοζωάριο. Δεν εμφανίστηκα από το πουθενά. Ο λόγος που υπάρχω ήταν η συνεύρεση των γονιών μου. Αυτή είναι η εξήγηση της ύπαρξής μου από αιτιακή άποψη. Από τελεολογική άποψη δεν υπάρχει σκοπός που γεννήθηκα. Δεν γεννήθηκα για να επιτελέσω κομμάτι κάποιου μεγαλόπνοου σχεδίου.

Πέραν τούτου, πολλά πράγματα είναι τυχαία από την άποψη των πιθανοτήτων. Γεννήθηκα γιατί συνέβησαν μια σειρά από τυχαία πράγματα, κανένα εκ των οποίων ουσιώδους σημασίας.
Μηπως είσαι λίγο πεζός; Ο γονείς σου όταν συνευρεθηκαν δεν ενιωθαν ΚΑΤΙ;;; Αυτό το "κατι" εσυ το θεωρείς ότι είναι τυχαίο; Εχω πει καπου αλλου ότι τα ενστικτα μας (στην προκειμενη το γενετησιο) προερχονται απο τον Θεό! Κανείς δεν σχολίασε τίποτα απ ότι θυμαμαι.
"Άχρι καιρού..."

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 02 Σεπ 2019, 18:34

Natasha έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:30
Μηπως είσαι λίγο πεζός; Ο γονείς σου όταν συνευρεθηκαν δεν ενιωθαν ΚΑΤΙ;;; Αυτό το "κατι" εσυ το θεωρείς ότι είναι τυχαίο; Εχω πει καπου αλλου ότι τα ενστικτα μας (στην προκειμενη το γενετησιο) προερχονται απο τον Θεό! Κανείς δεν σχολίασε τίποτα απ ότι θυμαμαι.
Ναι, κάτι θα ένιωθαν όταν συνευρέθηκαν, υποθέτω. Κι εγώ νιώθω κάτι όταν συνευρίσκομαι. Δυστυχώς διαρκεί λίγο (από δεκάλεπτο ως δίωρο).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Nandros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 02 Σεπ 2019, 18:41

Antares έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:27
Nandros έγραψε:
02 Σεπ 2019, 18:21
Όχι, έχω σκεφθεί ακριβώς το ίδιο πράγμα, μετά ακολουθεί το γνώθι σ' αυτόν. Αυτός είναι δρόμος για την σύλληψη του Θεού (ότι και αν σημαίνει αυτό) αποδεκτός και από τους αρχαίους Έλληνες αλλά και από την ορθοδοξία.
Nandros έγραψε:
05 Απρ 2018, 19:57
Οι θεοί είναι δημιούργημα του Ανθρώπου.
Όταν μεγάλωσε το κρανίο του και το περιεχόμενο του και απέκτησε συνείδηση του εαυτού του, έκανε τις γνωστές και αναπάντητες μέχρι τώρα ερωτήσεις: Ποιος είμαι; Ποιος/ Πότε έφτιαξε τον κόσμο κι εμένα; Για ποιον λόγο;
Κανείς, ποτέ δεν του έδωσε τις απαντήσεις και αναγκάστηκε μόνος του να εφεύρει τον/ τους θεό /θεούς σαν απάντηση.
Παράλληλα, με τον απέραντο εγωισμό του, αδυνατούσε να αποδεχτεί ότι εδώ τελειώνουν όλα και εφηύρε τον μεταφυσικό κόσμο.

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution ... _religions.
Nandros έγραψε:
12 Μαρ 2019, 21:46
...
ένα νήμα που εκφράζει τον απέραντο εγωισμό του Ανθρώπου - κορωνίδα της δημιουργίας μη χέσω - που αρνείται ετσιθελικά το μοιραίο και κοινό τέλος για όλα τα έμβια όντα και έστησε θρησκείες μόνο και μόνο για να τον παρηγορούν πως δεν είναι έτσι.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών