Πρόκειται για μια περίοδο όπου οι Γερμανοί ναζί ισοπέδωσαν δεκάδες χωριά και προκάλεσαν εκατόμβες θυμάτων στον πληθυσμό της Κρήτης.
Και στην τελική, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Τα πικρόχολα σκουπιδοσχόλια ορισμένων, αποτέλεσαν το έναυσμα για το παρόν νήμα που αφορά πτυχές μιας περιόδου που γνωρίζω πολύ καλά, οπότε είναι ευκαρία όλοι να φρεσκάρουμε ή να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.
Κοντομαρί

Στις 2 Ιουνίου του 1941 Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν για αντίποινα ορισμένους από τους άρρενες κατοίκους του χωριού. Τα θύματα υπολογίζονται από 23 έως 60.
Κάνδανος

Την επόμενη μέρα μετά τα γεγονότα στο Κοντομαρί, σε αντίποινα για απώλειες που υπέστησαν σε μάχη με ντόπιους ένοπλους, τα γερμανικά στρατεύματα σκότωσαν 180 κατοίκους, κατέστρεψαν ολοσχερώς την Κάνδανο, σκότωσαν μέχρι και τα ζώα των κατοίκων και κήρυξαν την περιοχή απαγορευμένη ζώνη.
Βιάννος

Το 1943, σε αντίποινα για απώλειες σε επιχείρηση εναντίον των Κρητικών ανταρτών, τα γερμανικά στρατεύματα, μετά από διαταγές του στρατηγού Μίλλερ, σκότωσαν τουλάχιστον 460 άτομα και έκαψαν σπίτια, υποδομές και σοδειές.
Σούμπερτ

Ο μακελάρης που σύμφωνα με επιφανή τρολ του παραπχορουμ ''Ούτε αυτός κατάφερε να τους κάνει ανθρώπους'' ευθύνεται για περίπου 200 εκτελέσεις σε όλη την Κρήτη. Μετά συνέχισε το ''εκπολιτιστικό'' του έργο στη Μακεδονία.
(*) Διότι οκ, το να ειπωθεί κάτι ας πούμε αστείο, μια στο τόσο δεν το θεωρώ και κατακριτέο, αλλά σε αυτή την περίπτωση έσπασε κάθε βοθρόμετρο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, ειδικά όταν σχόλια περί αφανισμού συνδυάζονται αρμονικά με ρατσιστικές θεωρίες για έναν πληθυσμό που - αναλογικά - υπέφερε από τον ναζισμό περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές.
(συνεχίζεται)