Κάπνισμα - ξανά

Η πολιτική στην Ελλάδα. Νέα, προτάσεις, κριτικές και σχόλια.

Να καταργηθεί το κάπνισμα καθολικά στους δημόσιους χώρους (και σε καφετέριες/εστιατόρια)

Ναι
41
61%
Όχι
26
39%

Σύνολο ψήφων: 67

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Re: Κάπνισμα - ξανά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 14 Οκτ 2019, 09:55

Γραφικός έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:53
stavmanr έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:49
Γραφικός έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:45

Μα ορίστε, απαγορεύτηκε. Τώρα γκρινιάζετε, κάποιοι πολύ επιθετικά, για την φάση.

Σε συνεστίαση παρέας σε ένα κέντρο πριν 5-6 χρόνια, ρωτάω την προσφάτως νυμφεφθήσα έναν από τους φίλους μας "θα σε πείραζε να καπνίσω;". Αυτή παίρνει το πιο ξινό ύφος του κόσμου κι αρχίζει "ναι, γιατί είμαι φανατική αντικαπνίστρια και δεν μπορώ...". Την διέκοψα: "όχου! ένα ναι θα έφτανε" (συνοδευόμενο βέβαια από το απαραίτητο πατερναλιστικό ύφος) και βγήκα έξω. Δεν ξαναήρθε ποτέ.
Είναι φυσικό να ...απολογείται η κοπέλα όταν επί 160 χρόνια οι καπνιστές, όχι μόνο δε ρωτούσαν, αλλά σε έβγαζαν και τρελό.
Η κοπέλα προσπαθεί να σου αιτιολογήσει το γιατί η ερώτησή σου είναι παντελώς ανόητη, με πολύ ευγενικό τρόπο.
Λες κι αν σε ρωτούσε κάποιος "να ανοίξω μία αμπούλα βρώμας δίπλα σου;" υπήρχε περίπτωση να πεις "ευχαρίστως"...

Σε μία τέτοια πλήρη αντιστροφή κάθε λογικής, κάθε ευγένειας, κάθε κοινωνικής συμπεριφοράς, είναι φυσικό επόμενο να απορείς με την απάντηση της κοπέλας.
Θα απαντούσα "πλάκα μου κάνεις"; Δεν θα άρχιζα, στον άνθρωπο που μόλις γνώρισα, να του τεκμηριώνω ότι όσοι ανοίγουν αμπούλες βρώμας είναι μαλάκες.
Αυτό που θα απαντούσες, δεν μπορείς να το σκεφτείς πριν το πει ο άλλος; Αμπούλα βρώμας ανοίγεις δίπλα του...
Αφού νικήσατε βέβαια, δεν έχετε να διεκδικήσετε τίποτα άλλο. Ό,τι ήταν να καταφέρετε το καταφέρατε. Ο μόνος λόγος που εξακολουθείτε να γκρινιάζετε είναι η έμφυτη κλαψομουνίαση των αντικαπνιστών.
Δεν νικήσαμε κάποιοι. Νικήσαμε όλοι.
Σε λίγα χρόνια θα ευγνωμονείς τους συνανθρώπους σου που πάλεψαν για εσένα και τα παιδιά σου, έναντι της εξάρτησής σου.

Γραφικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γραφικός » 14 Οκτ 2019, 09:57

stavmanr έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:55
Δεν νικήσαμε κάποιοι. Νικήσαμε όλοι.
Σε λίγα χρόνια θα ευγνωμονείς τους συνανθρώπους σου που πάλεψαν για εσένα και τα παιδιά σου, έναντι της εξάρτησής σου.
Βρε, ουστ!
Αποστειρωμένο εμένανε δε θα με ξαναπείς.
Δεν έχω παιδιά.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 14 Οκτ 2019, 09:57

foscilis έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:12
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:00
perseus έγραψε:
14 Οκτ 2019, 08:48
Να εφαρμοστει και για το φαγητο αυτο ,εγω εχω χασει 3 συγγενεις απο καρκινο στα αντερια
Έλα όμως που με το να τρώει ο διπλανός μου σκουπίδια δεν με καθιστά εξ αυτού του λόγου υποψήφιο καρκινοπαθή.
Το αντίθετο συμβαίνει με το κάπνισμα.

ΥΓ
Προσυπογράφω κάθε λέξη του stavmanr, πλην αισθάνομαι ότι επιτελεί σισύφειο έργο έναντι των "μισολόγων" που καταδυναστεύουν την υγεία μας αιώνες τώρα
Μα δεν υπόκεινται σε λογικά επιχειρήματα. Είναι εξαρτημένοι.
Το χειρότερο είναι ότι δεν το αντιλαμβάνονται. Είναι στη φύση της εξάρτησης.
Κάθε ιατρικό λινκ που μπορείς να βρεις κατατάσσει τη νικοτίνη μεταξύ των πλέον εξαρτησιογόνων ουσιών, μαζί με την ηρωΐνη και την κοκαϊνη.
Είναι στην πραγματικότητα τοξικομανείς που για κάποιες κοινωνικές κυρίως συγκυρίες δεν ποινικοποιήθηκε η χρήση των ουσιών με τις οποίες φτιάχονται.
Γι' αυτό κι έγραψα ότι τρέφω τεράστιο σεβασμό προς όποιον το κόβει. Τον θεωρώ πραγματικά ισχυρή προσωπικότητα.

Γραφικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γραφικός » 14 Οκτ 2019, 10:02

stavmanr έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:57
Το χειρότερο είναι ότι δεν το αντιλαμβάνονται. Είναι στη φύση της εξάρτησης.
Κάθε ιατρικό λινκ που μπορείς να βρεις κατατάσσει τη νικοτίνη μεταξύ των πλέον εξαρτησιογόνων ουσιών, μαζί με την ηρωΐνη και την κοκαϊνη.
Είναι στην πραγματικότητα τοξικομανείς που για κάποιες κοινωνικές κυρίως συγκυρίες δεν ποινικοποιήθηκε η χρήση των ουσιών με τις οποίες φτιάχονται.
Γι' αυτό κι έγραψα ότι τρέφω τεράστιο σεβασμό προς όποιον το κόβει. Τον θεωρώ πραγματικά ισχυρή προσωπικότητα.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 14 Οκτ 2019, 10:03

stavmanr έγραψε:
perseus έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:50
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:23

Το εάν σε παρασύρει ο σκουπιδοτρεφόμενος είναι ζήτημα που άπτεται άλλης τάξεως ζητήματος, που αφορά την εκ μέρους σου επιλογή ή μη της εν λόγω πρακτικής. Το ότι καπνίζει ο άλλος στον χώρο εργασίας μου κλπ, αυτομάτως αναιρεί κάθε έννοια ελεύθερης βούλησης επιλογής εκ μέρους μου: με καθιστέ φορσέ συγκαπνιστή…

Για τη φτωχοποίηση του κοινωνικού συνόλου εξαιτίας της σκουπιδοφαγίας του άλλου, οκ, αλλά και εδώ το κάπνισμα «υπερτερεί»: και μας καθιστά φτωχότερους (γιατί πληρώνουμε τη νοσηλεία τους) αλλά και μας καθιστά δυνητικούς καρκινοπαθείς παρά πάσα έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελεύθερης επιλογής μας
Να υποθεσω συμφωνείς να απαγορευτουν καιντα αυτοκινητα εντος των πολεων
Τί σκέφτεται ο χρήστης για να δικαιολογήσει τον εθισμό του... :lol:
Την υγεια σου σκεφτομαι ,εκτος αν τα καυσαερια εκαναν καλο στους συγγενεις σου

Άβαταρ μέλους
Belladonna
Phorum.gr user: Belladonna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belladonna » 14 Οκτ 2019, 10:07

Μακάρι να εφαρμοστεί σωστ΄αυτή τη φορά ο αντικαπνιστικός νόμος.
Και δυο παρατηρησούλες να έχουμε να πορευόμαστε.

1. Αυτοί που ζητάνε χώρο καπνιστών σε κάθε μπαρ κτλ, σκέφτονται την υγεία αυτού που τους σερβίρει (και γενικότερα δουλεύει εκεί) ή μόνο την παρτάρα τους; Σκέφτονται επίσης αν η εργαζόμενη κοπέλα μείνει έγκυος ας πούμε και αναπνέει για 8ωρο τις βρωμιές σας; Γιαυτό μην ξανακούσω καπνιστή που καπνίζει μέσα να υπερασπίζεται δικαιώματα εργαζομένων γιατί θα πρέπει να του έρθει μούτζα τουλάχιστον.

2. Από μετρήσεις που έχουν γίνει από ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, σε εξωτερικούς χώρους με παρόντες καπνιστές, στα ούρα μη-καπνιστών είχαν βρεθεί πολλές ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα και είναι αντίστοιχες ενός καπνιστή.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 14 Οκτ 2019, 10:09

perseus έγραψε:
14 Οκτ 2019, 10:03
stavmanr έγραψε:
perseus έγραψε:
14 Οκτ 2019, 09:50

Να υποθεσω συμφωνείς να απαγορευτουν καιντα αυτοκινητα εντος των πολεων
Τί σκέφτεται ο χρήστης για να δικαιολογήσει τον εθισμό του... :lol:
Την υγεια σου σκεφτομαι ,εκτος αν τα καυσαερια εκαναν καλο στους συγγενεις σου
Δηλαδή, για να καταλάβω, συγκρίνεις το τσιγάρο με τα οχήματα; :lol:
Υπονοείς ότι αν εξαφανιστούν τα τσιγάρα θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στον κόσμο όπως κι αν εξαφανιστούν τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης;
Μήπως θέλεις να το πας και παραπέρα, ότι κακώς έχουμε ηλεκτρισμό επειδή ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα κι επομένως, αν πρόκειται να κόψουμε το τσιγάρο, να κόψουμε και τον ηλεκτρισμό;
Το ρωτώ γιατί έχω διαβάσει διάφορα ...επιχειρήματα από χρήστες τέτοιων ουσιών, που με κάνουν να αμφιβάλλω ακόμα περισσότερο για την πραγματική εθιστική δύναμη των ουσιών αυτών.

Άβαταρ μέλους
perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 14 Οκτ 2019, 10:23

Σε ενοχλουν που οι καπνιστές θελουν δικους τους χωρους για να καπνιζουν αλλα δεν θελεις να πηγαινεις με λεωφορειο

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 14 Οκτ 2019, 10:47

Δε με ενοχλεί κανένας άνθρωπος προσωπικά.
Ο νόμος αξιολογεί συμπεριφορές και πράξεις.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά κρίνεται απαράδεκτη, για λόγους που έχουν εξηγηθεί αναλυτικά.
Καθένας μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητές του σε ιδιωτικούς χώρους (ιδιωτικού ενδιαφέροντος). Οι δημόσιοι κι επαγγελματικοί χώροι διέπονται από αντίστοιχες ρυθμίσεις.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 14 Οκτ 2019, 11:26

perseus έγραψε:
14 Οκτ 2019, 10:23
Σε ενοχλουν που οι καπνιστές θελουν δικους τους χωρους για να καπνιζουν αλλα δεν θελεις να πηγαινεις με λεωφορειο
Πρώτον: τι δουλειά έχουν τα λεωφορεία με τον αντικαπνιστικό νόμο που συζητάμε; Μήπως να άνοιγες άλλο νήμα να τοποθετηθούμε;

και δεύτερον: προσωπικά θέλω να πηγαίνω με όποιον τρόπο μου επιτρέπει ο νόμος. Πώς ξέρεις ότι δεν θέλω να πηγαίνω και με λεωφορείο -άμα λάχει ναούμε;
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
νύχτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα » 14 Οκτ 2019, 11:43

the comet the course the tail έγραψε:
11 Οκτ 2019, 10:52
είπαμε. κλειστά κλαμπ-χώροι καπνιστών. να υπάρχουν ειδικές άδειες για όποιον θέλει ο χώρος του να είναι καπνιστών και για όποιους είναι καπνιστές.
όπως οι άδειες για επιχειρήσεις υψηλής κλπ όχλησης. :wink εκεί που δεν είδα να διαμαρτύρεται κανείς για ένα σωρό κόσμο που εργάζεται σε ανθυγιεινές συνθήκες. :p2: εδώ βέβαια ξεκινάει μια μεγάλη κουβέντα, για το πως ο καπιταλισμός βλάπτει την σωματική και ψυχική υγεία στον βωμό του κέρδους. ένας σωρό κόσμος είναι καταδικασμένος να ζει ανθυγιεινά γιατί ζει σε συνθήκες φτώχειας, αλλά αυτό δεν βλέπω να λύνεται με κάποιο νομοσχέδιο :p2:
the comet the course the tail έγραψε:
11 Οκτ 2019, 17:17

αλλά είπαμε, οι υστερικοί αντικαπνιστές είναι επιλεκτικά ευαισθητοποιημένοι για την δημόσια υγεία.

δεν είδα να δείχνουν την ίδια ευαισθησία ή να συνδέουν το θέμα και με άλλα θέματα που υποβιβάζουν την υγεία μας:

από εργασίες σε βαρέα και ανθυγιεινά, εξορύξεις χρυσού και πετρελαίου, καρκίνο που μοιράζουν αβέρτα εταιρείες όπως η μονσάντο και η μπάγιερν, φτωχοποίηση και ελλειπή περίθαλψη, ιδιωτικοποίηση της υγείας κλπ κλπ.
:blm::blm:
σαγαπώ

είμαι υπέρ του νόμου, ωστόσο
δώστε μου να πεθάνω όλους τους θανάτους

Άβαταρ μέλους
perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 14 Οκτ 2019, 12:32

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
14 Οκτ 2019, 11:26
perseus έγραψε:
14 Οκτ 2019, 10:23
Πρώτον: τι δουλειά έχουν τα λεωφορεία με τον αντικαπνιστικό νόμο που συζητάμε; Μήπως να άνοιγες άλλο νήμα να τοποθετηθούμε;

και δεύτερον: προσωπικά θέλω να πηγαίνω με όποιον τρόπο μου επιτρέπει ο νόμος. Πώς ξέρεις ότι δεν θέλω να πηγαίνω και με λεωφορείο -άμα λάχει ναούμε;
1.θα πουλαγες τρελλα

2.Αυτο λεμε να σου απαγορεύσει ο νόμος να μετακινεισε με αυτοκινητο αφου δεν το καταλαβαίνεις μονος σου οτι ρυπαινεις και σκοτωνεις κόσμο.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 14 Οκτ 2019, 12:48

Πάρτο αλλιώς, για να μην πουλάς εσύ ανέξοδη όσο και αδιέξοδη τρέλα:
συμφωνείς -για αρχή- να κάνεις εσύ όσο και εγώ ό,τι επιτρέπουν οι κείμενες διατάξεις για το οτιδήποτε είναι αυτό που αφορά την κοινωνική συμβίωση;
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 14 Οκτ 2019, 12:50

Οχι ,γιατι εσενα σε αφηνουν απ εξω ,οταν υα μπεις στην εξίσωση το συζηταμε

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 14 Οκτ 2019, 12:56

perseus έγραψε:
14 Οκτ 2019, 12:50
Οχι ,γιατι εσενα σε αφηνουν απ εξω ,οταν υα μπεις στην εξίσωση το συζηταμε
Οι νόμοι αφορούν όλους τους πολίτες. Κανείς δεν είναι έξω από την εξίσωση, πέρα από εκείνους που αποκλείατε οι χρήστες καπνού από την κοινή μας ζωή καπνίζοντας στα μούτρα τους.

Περί νόμων:
Πχ. ο νόμος περί ηχορύπανσης σε αφορά είτε παίζεις σε χέβι μέταλ μπάντα είτε δεν ασχολείσαι με μουσική.
Θα έλεγε ποτέ κανείς πχ. ότι ο νόμος περί ηχορύπανσης στερεί τα δικαιώματα του χεβιμεταλά;
Προφανώς κι όχι, παρά το γεγονός ότι ο χεβιμεταλάς ντράμερ δεν επιτρέπεται να παίξει ντραμς στις 3 τα χαράματα που ...φτιάχνεται. Αποτελεί κάτι τέτοιο στέρηση των δικαιωμάτων του χεβιμεταλά ντράμερ;
Σαφώς και όχι, καθώς η φυσική και ψυχική υγεία των συμπολιτών του προέχει της όποιας δικής του διασκέδασης. Δεν μπορείς να στερείς πρωταρχικά δικαιώματα των συμπολιτών σου για να κάνεις το κέφι σου ή να πάρεις τη δόση σου (στην περίπτωση της καπνομανίας).

Επομένως, γιατί επαναφέρονται ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες;

* Σχετικά με τα φοβερά επιχειρήματα των αυτοκινήτων, των ανθρακωρύχων κλπ., είναι αστείο ότι γράφονται σε φόρουμ εν έτι 2019. Φτώχεια...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stavmanr την 14 Οκτ 2019, 13:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Εσωτερική Πολιτική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών