kameron έγραψε: ↑23 Οκτ 2019, 22:19
Fuerte έγραψε: ↑23 Οκτ 2019, 22:14
Αν μιλάμε για ρεαλιστικές λύσεις, τότε εγώ θεωρώ προτιμότερη τη συνδιαχείριση με τους Τούρκους από τη λιβανοποίηση της χώρας. Αν το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να επιτελέσει στοιχειώδεις λειτουργίες ενός κράτους για ποια κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο μιλάμε; Πρόκειται για πραγματικό ανέκδοτο. Κυριαρχικά δικαιώματα έχουν τα κυρίαρχα κράτη, κράτος που δεν μπορεί να φυλάξει την επικράτεια του δεν είναι κυρίαρχο.
Σωστά, αλλά η μεταναστευτική κρίση είναι ουσιαστικά μια ασύμμετρη απειλή. Τα περί φύλαξης της επικράτειας κλπ, πώς τα εφαρμόζεις όταν σου έρχονται μικρά παιδιά και τα συναφή; Τους πνίγεις; Θέλω να πω, η ίδια η εθνική κυριαρχία εν προκειμένω συγκρούεται με τα διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Αυτές είναι οι νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα, κοινώς για μια χώρα με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, εμπρός γκρεμός και πισω ρέμα, lose-lose.
Φυσικά και είναι σύνθετο και δύσκολο το θέμα, κανείς λογικός δεν ισχυρίζεται το αντίθετο.
Αλλά μια που αναφέρεις τα παιδιά, που συνήθως πάντα αυτά προβάλλονται για λόγους συναισθηματικού εκβιασμού (όχι από εσένα, γενική η αναφορά), εγώ θα σου πω ότι για τα γυναικόπαιδα και μητέρες με παιδιά να το δούμε το ζήτημα. Αλλά μαζί με τα πραγματικά προσφυγόπουλα, παρουσιάζονται ως "προσφυγόπουλα" και κάτι μαντραχαλάδες 20άρης και 25άρηδες που όλοι δηλώνουν ανήλικοι. Πλέον τα γυναικόπαιδα είναι ελάχιστα, ή έστω σίγουρα όχι η πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση είναι καιρός να μαντρωθούν οι μαντράχαλοι.
Αν δεις και τα πλάνα από Μόρια και άλλες περιοχές πλέον πάρα πολλοί είναι και από την υποσαχάρια Αφρική και πάρα πολλοί, είτε Αφρικανοί, είτε Ασιάτες, είναι πλέον ενήλικοι άντρες και όχι παιδιά (ενώ πολλές φορές τα γυναικόπαιδα πέφτουν θύμα επιθέσεων από αυτούς τους τύπους). Δεν μιλάμε καν για πρόσφυγες πλέον, αλλά για μεταναστες, όπως σωστά επισήμανε μέχρι και ο Μητσοτάκης.
Αν θέλουμα να το παίξουμε "μπρούκληδες" λοιπόν, ας είμαστε ελαστικοί με τα γυναικόπαιδα, αλλά για τους υπόλοιπους πρέπει τα πράγματα να σφίξουν άμεσα.