Υπάρχει θεός; Και αν υπάρχει τι είναι;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Re: Υπάρχει θεός; Και αν υπάρχει τι είναι;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 28 Οκτ 2019, 12:16

GReaper έγραψε:
28 Οκτ 2019, 11:41
O I έγραψε:
28 Οκτ 2019, 07:40
Αν έχεις την πεποίθηση ότι επειδή γνωρίζεις το τι κάνει το παιδί σου, αυτή η γνώση σου προκαθορίζει τις σκέψεις και τις κινήσεις του, τότε δεν παραξενεύομαι καθόλου για το λόγο που δεν βγάζεις νόημα από τον κοκκινισμένο επίλογο που σε παραξενεύει.
Δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα φαίνεται... Ξέρει ή δε ξέρεις ο Θεός ακριβώς το τι θα κάνεις για όλη σου τη ζωή? Από την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια μέχρι τη πιο σημαντική επιλογή?
Βρε για το ίδιο μιλάμε. Εσύ δεν καταλαβαίνεις τι λέω, προβάλλοντας μεγέθη για να καταλάβω τη διαφορά του συσχετισμού.
Ε
Τηρουμένων των αναλογιών όπως προγνωρίζει ο πατέρας τι θα πράξει το παιδί του χωρίς να το προκαθορίζει, ομοίως, τηρουμένων των αναλογιών και ο Θεός προγνωρίζει τι θα πράξουν τα παιδιά του αλλά δεν το προκαθορίζει όπως και ο άνθρωπος πατέρας.
Το ίδιο και για τις σκέψεις.
Είναι αυταπόδεικτο από τη γνώση που έχουμε για την ελευθερία σκέψης και πράξεων που μας διακρίνει ως έλλογα όντα.

Τι απ' αυτά δεν καταλαβαίνεις :smt017

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
GReaper

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GReaper » 28 Οκτ 2019, 12:18

Μα, ποιος πατέρας γνώριζε ποτέ στην ιστορία του ανθρώπινου είδους τι θα πράξει το παιδί του?!

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 28 Οκτ 2019, 14:23

O I έγραψε:
28 Οκτ 2019, 07:50
O I έγραψε:
26 Οκτ 2019, 21:25
.......
Nandros έγραψε:
27 Οκτ 2019, 18:29
.
Όταν έφτιαχνε τον άνθρωπο, δεν προγνώριζε ότι θα τα κάνει σκατά και να τον ρυθμίσει να μην τα κάνει;
Ωραία απολογητική κωλοτούμπα! Τύφλα νάχει η Κομανέτσι!
.
Αν μιλάγαμε για βιομηχανία που κατασκευάζει ρομποτάκια ή μαριονέτες (όπως προφανώς φαντάζεσαι τον άνθρωπο κατά το υπογραμμισμένο) σίγουρα θα μπορούσε να τον δημιουργήσει χωρίς δυνατότητα επιλογής. Όπως ακριβώς το μαραφέτι που γράφεις τώρα που χωρίς δική σου ενέργεια δεν απαντά από μόνο του. Προφανώς τον κόσμο τον αντιλαμβάνεσαι σαν ομάδα από μαριονέτες που αν δεν κινήσει τα νήματα από ψηλά ένα αόρατο χέρι, οι μαριονέτες παραμένουν ανενεργές.

Εγώ δε, απορώ με μια τόοοσο βαθυστόχαστη ερώτηση

Ο.Ι.
:flip:
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 28 Οκτ 2019, 14:28

:a075:
Ζούμε σε ένα σύστημα.

jey_pap
Phorum.gr user: j_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 28 Οκτ 2019, 22:05

GReaper έγραψε:
27 Οκτ 2019, 20:20
Ο χριστιανικός θεός δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι άχρονος, και δε ξέρω πώς έχεις αυτή την ιδέα. Ένας άχρονος θεός δε θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τη δημιουργία του, επειδή δε θα μπορούσε καν να σκεφτεί. Αν έλεγες "άυλος", θα παλευόταν, επειδή γίνεται να δημιούργησε τον κόσμο αλλά να υπάρχει εκτός αυτού.

..........
Όντως, μια άμεση contact του Δημιουργού με την κτίση θα είχε δυσμενείς συνέπειες στα κτίσματα. Ας θυμηθούμε τα θρυλούμενα στο Σινά. Γι' αυτό οι τυχόν παρεμβάσεις Του γίνονται μέσω ...διακόνων Του,.ήτοι μέσω πνευμάτων από υλικό ..."αστραπής" (;) ή πύρινο" υλικό (πλάσμα;) . Υπάρχουν πολυάριθμοι τέτοιοι "νόες" που φροντίζουν για τις επεμβάσεις που απαιτούνται στην Κτίση. Π.χ. Για την ομαλή λειτουργία τ νόμων στο Σύμπαν και στον μικρόκοσμο.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος jey_pap την 29 Οκτ 2019, 07:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 29 Οκτ 2019, 00:02

O I έγραψε:
26 Οκτ 2019, 21:25
lonelyrider έγραψε:
25 Οκτ 2019, 19:45
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: ↑
25 Οκτ 2019, 19:24
.
Οταν κατά τάς Γραφάς λέει....οτι "μεταμελήθηκε" πού έφτιαξε τόν Ανθρωπο.....

Τί έννοεί ο Ποιητής ;;;

πώς ερμηνεύουν οι ερμηνευτάδες τή Θεία μετ-αμέλεια ;;;
Αυτό το λέει η γραφή στο χρονικό σημείο πριν τον κατακλυσμό όπου η ανθρωπότητα είχε διαφθαρεί σε τέτοιο σημείο που δεν πήγαινε άλλο.
Είναι μία ανθρωποπαθής έκφραση που θέλει να μας κάνει να καταλάβουμε την αποστροφή του Θεού για τα τότε έργα των ανθρώπων κι όχι ότι ο Θεός μετάνιωσε για το ότι δημιούργησε τον κόσμο. Ο Θεός δεν υπόκειται στην έννοια του χρόνου κι έτσι τα προγνωρίζει όλα. Θα ήταν μάταιο και ανάρμοστο λοιπόν για τη Θεότητα να μετανιώσει για κάτι που προγνώριζε ότι θα γίνει. Και αναφέρομαι στη διαφθορά των ανθρώπων.
(Ακριβώς!)
...και η διαφθορά είναι προσωπική επιλογή τού κάθε ανθρώπου ξεχωριστά όπως και η σωφροσύνη. Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε στις επιλογές μας και με μια "ματιά" αυτό φαίνεται παρατηρώντας μέσα μας γύρω μας.
Με άλλα λόγια για το "προγνώριζε", γνωρίζω ότι το παιδί μου βρίσκεται μέσα στο δωμάτιό του επειδή έχει ανοιχτή την πόρτα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι εγώ καθορίζω τις κινήσεις και τις σκέψεις του ή τις πράξεις του. (αυτό θα το κατάφερνα μόνο αν το έχω δεσμευμένο στα "τέσσερα" μπουκώνοντάς το με "κοκτέιλ")
Το ότι γνωρίζω (σε άλλες περιπτώσεις προγνωρίζω ως πατέρας γνωρίζοντας καλά το παιδί μου) το τι κάνει ή θα κάνει το παιδί μου, αυτό δε σημαίνει ότι εγώ το προκαθορίζω να το κάνει. Όλοι ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το προκαθορίζουμε εμείς. Το ότι γνωρίζω δε συνεπάγεται ότι και προκαθορίζω τις αποφάσεις των λογικών όντων.
Ο λογικός άνθρωπος δεν υπακούει σε μια κάποιου είδους ντετερμινιστική διαδικασία που ίσως υπακούει η "νεκρή" ύλη. Αν συνέβαινε αυτό δεν θα είχε θέση η λογική στη φύση μιας και δεν θα υπήρχε δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ή περισσοτέρων επιλογών (πράγμα που ως βάση καθορίζει τη λογική) που αποδεδειγμένα έχουμε αυτή τη δυνατότητα όλοι οι άνθρωποι και καθόλου η "νεκρή" άλογη φύση.
Συνεπώς, το ότι αποδεδειγμένα είμαστε ελεύθερα λογικά όντα, αποδεικνύει ότι, αν είναι αλήθεια ότι μας δημιούργησε ο Θεός, δεν προκαθορίζει την ιστορία που δημιουργούμε μόνοι μας όσο κι αν την προγνωρίζει.

Ο.Ι.
GReaper έγραψε:
27 Οκτ 2019, 18:45

Αυτό δε βγάζει νόημα. Αν την προγνωρίζει, τότε δεν είμαστε ελεύθερα όντα. Και πώς είναι δυνατόν να μη την προκαθορίζει, αφού είναι εκείνος που υποτίθεται ότι δημιούργησε το σύμπαν (για το οποίο "προγνωρίζει" τα πάντα).
O I έγραψε:
28 Οκτ 2019, 07:40
Αν έχεις την πεποίθηση ότι επειδή γνωρίζεις το τι κάνει το παιδί σου, αυτή η γνώση σου προκαθορίζει τις σκέψεις και τις κινήσεις του, τότε δεν παραξενεύομαι καθόλου για το λόγο που δεν βγάζεις νόημα από τον κοκκινισμένο επίλογο που σε παραξενεύει.

Ο.Ι.
GReaper έγραψε:
28 Οκτ 2019, 11:41

Δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα φαίνεται... Ξέρει ή δε ξέρεις ο Θεός ακριβώς το τι θα κάνεις για όλη σου τη ζωή? Από την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια μέχρι τη πιο σημαντική επιλογή?
O I έγραψε:
28 Οκτ 2019, 12:16

Βρε για το ίδιο μιλάμε. Εσύ δεν καταλαβαίνεις τι λέω, προβάλλοντας μεγέθη για να καταλάβω τη διαφορά του συσχετισμού.
Ε
Τηρουμένων των αναλογιών όπως προγνωρίζει ο πατέρας τι θα πράξει το παιδί του χωρίς να το προκαθορίζει, ομοίως, τηρουμένων των αναλογιών και ο Θεός προγνωρίζει τι θα πράξουν τα παιδιά του αλλά δεν το προκαθορίζει όπως και ο άνθρωπος πατέρας.
Το ίδιο και για τις σκέψεις.
Είναι αυταπόδεικτο από τη γνώση που έχουμε για την ελευθερία σκέψης και πράξεων που μας διακρίνει ως έλλογα όντα.

Τι απ' αυτά δεν καταλαβαίνεις :smt017

Ο.Ι.
GReaper έγραψε:
28 Οκτ 2019, 12:18
Μα, ποιος πατέρας γνώριζε ποτέ στην ιστορία του ανθρώπινου είδους τι θα πράξει το παιδί του?!
A.. δεν έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση "εγώ το ήξερα ότι θα το κάνεις αυτό" ή "όταν σου έλεγα μη το κάνεις αυτό δεν με άκουγες και να που με επιβεβαίωσες". Άρα, όχι μόνο ο πατέρας αλλά όλοι μας προγνωρίζουμε πράγματα που θα συμβούν σε πρόσωπα που γνωρίζουμε πολύ καλά.
Εξάλλου, είμαι σίγουρος ότι διάβασες όλα όσα έγραψα εκεί (γι' αυτό ξανα έφερα όλη την κουβέντα) όπου εκφράζω όλο το σκεπτικό:
Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε στις επιλογές μας και με μια "ματιά" αυτό φαίνεται παρατηρώντας μέσα μας γύρω μας.
Με άλλα λόγια για το "προγνώριζε", γνωρίζω ότι το παιδί μου βρίσκεται μέσα στο δωμάτιό του επειδή έχει ανοιχτή την πόρτα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι εγώ καθορίζω τις κινήσεις και τις σκέψεις του ή τις πράξεις του. (αυτό θα το κατάφερνα μόνο αν το έχω δεσμευμένο στα "τέσσερα" μπουκώνοντάς το με "κοκτέιλ")
Το ότι γνωρίζω (σε άλλες περιπτώσεις προγνωρίζω ως πατέρας γνωρίζοντας καλά το παιδί μου) το τι κάνει ή θα κάνει το παιδί μου, αυτό δε σημαίνει ότι εγώ το προκαθορίζω να το κάνει. Όλοι ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το προκαθορίζουμε εμείς. Το ότι γνωρίζω δε συνεπάγεται ότι και προκαθορίζω τις αποφάσεις των λογικών όντων.
Ο λογικός άνθρωπος δεν υπακούει σε μια κάποιου είδους ντετερμινιστική διαδικασία που ίσως υπακούει η "νεκρή" ύλη. Αν συνέβαινε αυτό δεν θα είχε θέση η λογική στη φύση μιας και δεν θα υπήρχε δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ή περισσοτέρων επιλογών (πράγμα που ως βάση καθορίζει τη λογική) που αποδεδειγμένα έχουμε αυτή τη δυνατότητα όλοι οι άνθρωποι και καθόλου η "νεκρή" άλογη φύση.
Συνεπώς, το ότι αποδεδειγμένα είμαστε ελεύθερα λογικά όντα, αποδεικνύει ότι, αν είναι αλήθεια ότι μας δημιούργησε ο Θεός, δεν προκαθορίζει την ιστορία που δημιουργούμε μόνοι μας όσο κι αν την προγνωρίζει.
...και αρχικά ρώτησες μόνο για το κόκκινο λες και τα άλλα δεν έχουν σημασία για το "Συνεπώς, (...)" :smt017
Συνήθως βάση όλου του σκεπτικού καταλήγουμε να λέμε "Συνεπώς" ως συμπέρασμα του επιχειρήματος και το επιχείρημα που φέρνω συσχετίζει ανθρώπινες καταστάσεις που συμβαίνουν στην καθημερινότητα για να εξηγήσει "Το ότι προγνωρίζω δε σημαίνει ότι και προκαθορίζω".

Αν πράγματι θες να υπάρξουν αποτελέσματα από τη συζήτηση, φέρε αντεπιχειρήματα επί των επιχειρημάτων που διαβάζεις στο αρχικό ή φερε δικά σου επιχειρήματα που να τα αναιρούν και όχι να λες σαν δήθεν ηλίθιος (που δεν είσαι) ότι δεν βγάζεις νόημα από το "Συνεπώς, ....".
Με απλά λόγια, αν δεν καταλαβαίνεις ότι χρησιμοποιώντας τέτοιους τρόπους, κάτι τέτοιο δεν τιμά τη νοημοσύνη σου, τι να πω; :102:
Για να μη συμβαίνει αυτό, απάντα στα επιχειρήματα ή βρες δικά σου που να βγάζουν συμπέρασμα που αναιρεί ή συμφωνεί με αυτό που βγάζω εγώ ή ότι νομίζεις, που να έχει όμως σχέση.

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
GReaper

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GReaper » 29 Οκτ 2019, 18:39

Οκ λοιπόν, σύμφωνα με την εξήγηση σου O I, ο Θεός δεν είναι παντογνώστης. Κάτι πάμε να κάνουμε... Ποιες ιδιότητες πρέπει να έχει για να θεωρηθεί "Θεός"? Εμένα για παράδειγμα μου φτάνει να δημιούργησε το σύμπαν, δε χρειάζεται ούτε να κάνει θαύματα, ούτε να είναι παντοδύναμος, ούτε να επικοινωνεί μαζί μου. Σύμφωνα με τη δική μου έννοια, αν κάποιος στο μέλλον έφτιαχνε έναν αρκετά γρήγορο υπολογιστή και μέσα σε αυτόν έτρεχε μια προσομοίωση της πραγματικότητας (ή κάτι τελείως διαφορετικό, δεν έχει τρομερή σημασία)... θα ήταν ο Θεός αυτού του κόσμου.

jey_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 29 Οκτ 2019, 18:58

Όχι, όχι. Απλά ο ΟΙ διετύπωσε: το "προγνωρίζω" δε σημαίνει "προκαθορίζω". Δε συσχετίζεται με την παρερμηνεία περί θεολογικής αιτιοκρατίας, όπου αναφέρεται πως ο Θεός "ελέγχει" ο,τιδήποτε πρόκειται να συμβεί κλπ. Πρέπει να διαχωριστεί η φράση που διατυπώθηκε από τον ΟΙ , από τον "θεολογικό ντετερμινισμό".
«...γιατί σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε πολλά. Σκοπός μας είναι μέσα από την εξάσκησή μας να φέρουμε σε κατάσταση κβαντισμού τον ίδιο το νου μας...»

Άβαταρ μέλους
GReaper

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GReaper » 29 Οκτ 2019, 21:07

jey_pap έγραψε:
29 Οκτ 2019, 18:58
Όχι, όχι. Απλά ο ΟΙ διετύπωσε: το "προγνωρίζω" δε σημαίνει "προκαθορίζω". Δε συσχετίζεται με την παρερμηνεία περί θεολογικής αιτιοκρατίας, όπου αναφέρεται πως ο Θεός "ελέγχει" ο,τιδήποτε πρόκειται να συμβεί κλπ. Πρέπει να διαχωριστεί η φράση που διατυπώθηκε από τον ΟΙ , από τον "θεολογικό ντετερμινισμό".
Δεν είναι παρερμηνεία όμως. Αν πράγματι υπάρχει Θεός που δημιούργησε το σύμπαν και είναι παντογνώστης, τότε απαραιτήτως το σύμπαν αυτό είναι προκαθορισμένο. Δεν γίνεται να μην είναι, αφού το δημιούργησε ακριβώς έτσι, ενώ ήξερε πώς ακριβώς να εξελισσόταν. Μπορούσε να το κάνει αλλιώς, αλλά το έκανε έτσι. Ένα σύμπαν δημιουργημένο από έναν παντογνώστη Θεό είναι αναγκαστικά ντετερμινιστικό.

ΕΔΙΤ: Α, το βρήκα. Υπέθεσα ότι αυτός ο παντογνώστης θεός δεν θα προσπαθεί να επηρεάσει τον κόσμο αφού τον φτιάξει...

jey_pap

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jey_pap » 29 Οκτ 2019, 23:25

Στο "μπορούσε να το κάνει (το σύμπαν)αλλιώς, αλλά το έκανε έτσι"

Αφού έκανε τα πάντα "λίαν καλώς", έτσι έκανε και το σύμπαν.
Τα όσα ακολούθησαν ήσαν γνωστά σ' Αυτόν, όμως ξεκίνησαν με απαράμιλλο τρόπο, όσο δε γινόταν πιο καλά περισσότερο. Κι αυτό είχε σαν ύλη φθαρτή το καλύτερο που μπορούσε να 'χει.
Με έτσι μοναδικά φτιαγμένη την ύλη στους ανθρώπους, προείδε την πιό μεγάλη τελική επιτυχία στο αγαπημένο Του κτίσμα, μέσω της μικρής τρισχαριτωμένης, μοναδικής στον κόσμο, παιδούλας. Δε χρειάστηκε να προκαθορίσει την πάναγνη συμπεριφορά της, την ανώτερη κι απ' τις ουράνιες ταξιαρχίες σε καθαρότητα εσωτερική της υπόσταση. Χάρη σ' αυτήν δε χρειάστηκε "έλεγχος" για την μετάβαση της ανθρώπινης φύσης στην διηνεκώς ανανεούμενη νέα φύση ίδια μ' αυτήν που προσέλαβε ο νέος Αδάμ, ο Χριστός.

Για το εδιτ:
Ο ντεϊσμός κατέληξε να ταυτιστεί με την κλασική πεποίθηση ότι ο Θεός δημιούργησε μεν τον κόσμο, αλλά δεν παρεμβαίνει πλέον στη λειτουργία του.

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 29 Οκτ 2019, 23:58

Υπάρχουν Θεοί. Είναι αιώνιες οντότητες οι οποίες δεν μεταβάλλονται πχ να φθείρονται με τον χρόνο. Απλό..
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 30 Οκτ 2019, 09:21

GReaper έγραψε:
29 Οκτ 2019, 21:07
jey_pap έγραψε:
29 Οκτ 2019, 18:58
Δεν είναι παρερμηνεία όμως. Αν πράγματι υπάρχει Θεός που δημιούργησε το σύμπαν και είναι παντογνώστης, τότε απαραιτήτως το σύμπαν αυτό είναι προκαθορισμένο. Δεν γίνεται να μην είναι, αφού το δημιούργησε ακριβώς έτσι, ενώ ήξερε πώς ακριβώς να εξελισσόταν. Μπορούσε να το κάνει αλλιώς, αλλά το έκανε έτσι. Ένα σύμπαν δημιουργημένο από έναν παντογνώστη Θεό είναι αναγκαστικά ντετερμινιστικό.
Εξαρτάται. Μπορεί να σχεδιάστηκε όπως τα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια "ανοικτού κόσμου" στα οποία κάνεις τις επιλογές σου και ζεις με εκείνες.

Άβαταρ μέλους
GReaper

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GReaper » 30 Οκτ 2019, 09:52

stavmanr έγραψε:
30 Οκτ 2019, 09:21
Εξαρτάται. Μπορεί να σχεδιάστηκε όπως τα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια "ανοικτού κόσμου" στα οποία κάνεις τις επιλογές σου και ζεις με εκείνες.
Θα μπορούσε... μου έδωσες μια ιδέα όμως! Μπορεί ο "Θεός" να κάνει reset τον κόσμο όποτε θέλει?

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 30 Οκτ 2019, 09:55

GReaper έγραψε:
30 Οκτ 2019, 09:52
stavmanr έγραψε:
30 Οκτ 2019, 09:21
Θα μπορούσε... μου έδωσες μια ιδέα όμως! Μπορεί ο "Θεός" να κάνει reset τον κόσμο όποτε θέλει?
Αν το ήξερα θα ήμουν θεός.

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 30 Οκτ 2019, 10:21

jey_pap έγραψε:
29 Οκτ 2019, 23:25

Με έτσι μοναδικά φτιαγμένη την ύλη στους ανθρώπους, προείδε την πιό μεγάλη τελική επιτυχία στο αγαπημένο Του κτίσμα, μέσω της μικρής τρισχαριτωμένης, μοναδικής στον κόσμο, παιδούλας. Δε χρειάστηκε να προκαθορίσει την πάναγνη συμπεριφορά της, την ανώτερη κι απ' τις ουράνιες ταξιαρχίες σε καθαρότητα εσωτερική της υπόσταση. Χάρη σ' αυτήν δε χρειάστηκε "έλεγχος" για την μετάβαση της ανθρώπινης φύσης στην διηνεκώς ανανεούμενη νέα φύση ίδια μ' αυτήν που προσέλαβε ο νέος Αδάμ, ο Χριστός.
Τι είναι αυτή η παιδούλα; Και γιατί όχι και ο παιδούλης; Χαριτωμένα είναι και τα δύο. :smt017

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών