GReaper έγραψε: ↑29 Οκτ 2019, 12:29
Ναι αλλά άλλο μια απλή κουβέντα που κάνεις μ' ένα φίλο κι άλλο όταν προσπαθείς να φέρεις στο φως αποδείξεις για να πείσεις τον άλλον για κάτι.
Προς το παρόν (αν μιλάς για μένα) δεν προσπάθησα να φέρω αποδείξεις για να πείσω κάποιον για κάτι. Στην ουσία δεν φέρνω καν υποκειμενικές γνώμες αλλά απτά παραδείγματα για τα τόσα αναπόδεικτα που πιστεύουμε όλοι οι άνθρωποι.
GReaper έγραψε: ↑29 Οκτ 2019, 12:29
Για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα σου,
O I, κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα σε αμφισβητήσει αν του πεις ότι έφαγες κάτι που σου άρεσε. Αλλά αν πεις ότι επειδή σου άρεσε, άρα θα έπρεπε να αρέσει σε όλο τον κόσμο, τότε έχουμε ένα προβληματάκι... Βλέπεις την διαφορά. Δε μπορείς σε συζητήσεις αναζήτησης της
αντικειμενικής αλήθειας να φέρνεις
υποκειμενικές γνώμες.
(Δεν μιλάμε για υποκειμενικές γνώμες αλλά για αναπόδεικτα που γίνονται αυτόματα πιστευτά)
Είναι σίγουρο ότι είναι λάθος αν προσπαθήσεις να πείσεις τον άλλο που δεν δοκίμασε κάτι για το πόσο νόστιμο ήταν αυτό που δοκίμασες. Το παράδειγμα που έφερα
δεν θέλει να πείσει κάποιον για τη νοστιμιά αλλά
να περιγράψει με λόγια τη νοστιμιά. Είναι το ίδιο σα να προσπαθείς να εξηγήσεις στον εκ γενετής τυφλό τι χρώμα είναι το οποιοδήποτε. Ούτε η γεύση μεταφέρεται με περιγραφές ούτε τα χρώματα σε κάποιον που δεν έχει πείρα λόγο τύφλωσης. Επίσης, όταν λέω ότι είναι αδύνατον να αποδείξεις σε κάποιον ότι έφαγες νόστιμα γιουβαρλάκια, είναι αδύνατον επειδή δεν υπάρχει τρόπος για να το αποδείξεις, όχι μόνο επειδή δεν μπορείς να του περιγράψεις με λόγια τη γεύση τους αλλά ούτε καν ότι τα έφαγες κι όμως, κι εσύ κι εγώ θα τον πιστέψουμε όσο αναπόδεικτο κι αν είναι.
Αυτό λέει το παράδειγμα για το θέμα πίστη άνευ αποδείξεων από Άθεο όταν λέω " "
Σε πολλά πιστεύουν οι Άθεοι που δεν αποδεικνύονται" και μόνο σε ένα σκοντάφτουν και ζητάν επιστημονικές αποδείξεις δια παρατηρήσεως..."
Το να προσπαθήσεις να πείσεις αυτόν που δεν το ψάχνει με τη μεθοδολογία που αρμόζει στα θεολογικά θέματα, δηλαδή φιλοσοφικοί συσχετισμοί βασισμένοι στη Γραφή που ερευνάς, αυτό που ονομάζεις "ότι επειδή σου άρεσε, άρα θα έπρεπε να αρέσει σε όλο τον κόσμο" βάση του παραδείγματος που έφερα, είναι όμοιο σα να προσπαθήσει ο άλλος που δεν το ερευνά με αυτό τον τρόπο να πείσει αυτόν που το ερευνά με τη φιλοσοφική μεθοδολογία που αρμόζει στις Γραφές, να το ψάξει με επιστημονικούς όρους για να τον πείσει ότι δεν αποδεικνύεται ο Θεός επιστημονικά δια παρατηρήσεως. Και εκεί είναι το παράλογο της υπόθεσης. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αναφή Θεό.
Με άλλα λόγια η κάθε προσπάθεια που ερευνά την αντικειμενική αλήθεια "Θεός" με εκ διαμέτρου αντίθετη μεθοδολογία και ζητάει η μία από την άλλη αποδείξεις, τότε γεννάται πλήρης ασυνεννοησία. Για μένα αυτός που ψάχνει να δει τον Αναφή με το "τηλεσκόπιο" και ζητάει τέτοιες αποδείξεις από τον άλλο για να πειστεί, αυτός είναι ο πιο παράλογος τής υπόθεσης.
GReaper έγραψε: ↑29 Οκτ 2019, 12:29
Σορρυ, σου απαντάω όπως μου έρχονται στο κεφάλι. Τώρα, η ομοιότητα που ανέφερες δεν υφίσταται. Ο θεϊστής
πιστεύει σε κάποιον, οποιοδήποτε θεό, σωστά, αλλά ο άθεος δεν
πιστεύει στην ανυπαρξία οποιουδήποτε θεού. Ο άθεος
δεν πιστεύει στην ύπαρξη. Μπορεί να σου φαίνεται το ίδιο, αλλά σου εγγυώμαι ότι δεν είναι. Το πρώτο προϋποθέτει πίστη, το δεύτερο όχι.
Καταλαβαίνω πως το αντιλαμβάνεσαι και θα σου επισημάνω κάποια πράγματα που με κάνουν να έχω αυτή την πεποίθηση και θα διαχωρίσω σε κατηγορίες αυτούς που δηλώνουν Άθεοι.
Πρώτα να επισημάνω ότι εγώ δηλώνω Ορθόδοξος Χριστιανός και εσύ Αγνωστικιστής.
Κατηγορίες:
1η) Άθεος με τη στενή έννοια σημαίνει αυτός που δεν πιστεύει(;) δεν πείθεται(;) δεν ενδιαφέρεται(;) αν υπάρχει αναφής Θεός. Αυτός δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα "Θεός" μιας και δεν υπάρχει γι αυτόν. Ούτε το ψάχνει, ούτε ανακατεύεται για κάτι που στην τελική δεν τον ενδιαφέρει. (100% Άθεος)
2η) Αγνωστικιστής είναι αυτός που ψάχνει την αλήθεια για το θέμα "Θεός" αλλά το ψάχνει με επιστημονικές μεθόδους για τον αναφή Θεό και αυτός ο τρόπος που το ψάχνει για τη λογική είναι παράλογος μιας και η έρευνα γίνεται για αναφή/ασύλληπτο ΩΝ. (50% Άθεος με ιδιάζουσα προσέγγιση)
3η) Αθεϊστής είναι αυτός που τάσσεται στην υπηρεσία τού -ισμού του και πράττει ανάλογα με τις επιβολές που καθορίζει η διαχείριση τού -ισμού. (100% ερίφιο)
4η) Αντιθεϊστής είναι αυτός που μάχεται με όλες τις θρησκείες/πίστεις και το κάνει προσπαθώντας να αποδείξει επιστημονικά ότι δεν υπάρχει κανένας θεός ασχέτως αν οι γνώσεις του για επιστημονικά θέματα δεν ξεπερνά το επίπεδο λυκείου, ψάχνει και βρίσκει επιχειρήματα άλλων που τους εμπιστεύεται συνήθως επειδή κάνουν το ίδιο με αυτόν αλλά αυτοί είναι υψηλότερου επιστημονικού επιπέδου από τον ίδιο και τους εμπιστεύεται χωρίς να το ψάξει στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίδιος. ( χαριστικά 20% Άθεος και 80% προβατάκι των "σοφωτέρων του Άντιθεϊστών)
5η) Χριστιανομάχος είναι το πλείστον των μελών που δηλώνουν Άθεοι στο Phorum.com.gr και σε κάθε Ελληνικό φόρουμ που έρχονται σε κόντρες με όσους δηλώνουν Χριστιανοί (και σε λίγες περιπτώσεις άλλων θρησκειών και θεϊστικών πεποιθήσεων). Οι αντιπαραθέσεις αυτές συνήθως προσπαθούν να μειώσουν τον Χριστιανισμό από όλες τις απόψεις. Διακατέχονται από μανία καταδίωξης και ψευδαίσθηση ανωτερότητας. (90% πολέμιοι τού Χριστιανισμού και 10% σε ότι αναφέρεται στο "υπερφυσικό" γενικώς)
GReaper έγραψε: ↑29 Οκτ 2019, 12:29
Για τις αντιθέσεις, να ξέρεις ότι ο κάθε απολογιστής ερμηνεύει τη βίβλο με το δικό του τρόπο, και πολλοί έρχονται σε αντιπαράθεση. Πχ, αυτοί που πιστεύουν ότι ο Θεός είναι "αγάπη" (όπως το λένε), πρέπει να δώσουν μια "μεταφορική έννοια" στις αμέτρητες φορές που μόνο "αγάπη" δεν ξεχειλίζει από τις πράξεις του. Όσοι δεν το πιστεύουν αυτό, δε νοιάζονται. Για τους δεύτερους, (πχ τζιχαντιστές) είναι φυσιολογικό ο θεός να είναι αδίστακτος, εκδικητικός και σαδιστής.
Αυτό που επιχειρείς εδώ είναι να προσομοιάσεις τούς τζιχαντιστές με τη γνώμη σου περί Χριστιανικού Θεού.
Είναι σίγουρο ότι όσοι δεν πιστεύουν ότι ο Χριστιανικός Θεός είναι αγάπη παρανοιάζονται και το εκφράζουν συχνά πυκνά και αυτοί είναι όλες οι πιο πάνω 5 κατηγορίες που δηλώνουν "Άθεοι" πλην τής πρώτης.
Να σε διορθώσω όμως
Ο Θεός δεν είναι μόνο αγάπη αλλά και δίκαιος και πολλά άλλα ταυτόχρονα πλην τού αντίθετου τής αγάπης, της δικαιοσύνης και όσων άλλων ιδιοτήτων τού αποδίδονται από τη θεολογία που ερευνά τις ιδιότητες Του.
GReaper έγραψε: ↑29 Οκτ 2019, 12:29
"Σε πολλά πιστεύουν οι Άθεοι που δεν αποδεικνύονται"
Έχεις απόλυτο δίκιο. Κανένας δε γίνεται ξαφνικά πιο σοφός επειδή σταμάτησε να πιστεύει στα θεία. Για μια περίοδο αφού έγινα άθεος, πίστευα ακόμα στη ψυχή, στο μάτι, στα φαντάσματα, στα chemtrails, στις new-age ανοησίες γενικά.
Θες να πεις ότι τώρα που έγινες πιο σοφός δεν πιστεύεις σε αναπόδεικτα πράγματα;
Ο.Ι.