Ουδείς είπε ότι κάθε άνθρωπος δεν έχει προσωπική άποψη.Alien666 έγραψε: ↑09 Νοέμ 2019, 12:07Οφείλουν να αντιμετωπίζονται ως δόγματα τα λεγόμενα "ιερά βιβλία". Κάποιος που ασπάζεται τον Χριστιανισμό, οφείλει να ασπάζεται όλα όσα γράφει η Βίβλος.
Πολύ βολικό αυτό που έχει επικρατήσει ότι και καλά τα κείμενα αυτά "επιδέχονται ερμηνείας". Δεν είναι σουρεαλιστικά, δεν προέκυψαν από κάποιους που βρίσκονταν σε παραλλήρημα προκειμένου να τα "ερμηνεύσουμε". Είναι πολύ συγκεκριμένα και λένε συγκεκριμένα πράγματα.
Διαφορετικά ο κάθε θρησκευόμενος πιστεύει σε έναν εντελώς υποκειμενικό Θεό που ανταποκρίνεται στον δικό του υποκειμενισμό, ο οποίος έχει προκύψει από "αυτά που του είπαν οι παπούδες του" και τη λογοκριμένη εκδοχή της βίβλου που διδάχτηκε στο σχολείο.
Μακάριοι λοιπόν οι πιστοί που "δεν το έχουν ψάξει και πολύ".
Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε κάθε τί στον κόσμο μας;
Ή μήπως θα το γράφουμε μόνο στα θεολογικά θέματα και στα υπόλοιπα θα το πνίγουμε;

Μπορώ λοιπόν να σου εξηγήσω ότι για το χριστιανισμό κάθε άνθρωπος είναι αμαρτωλός ακριβώς επειδή η προσωπική του άποψη είναι ελλιπής. Η αμαρτία προκύπτει από την έλλειψη, από την αδυναμία να κατανοήσει. Οι κακές πράξεις προκύπτουν από τις ατέλειες του εαυτού μας, ο οποίος έχει την τάση να μεταλλάσσει ακόμα και το κακό σε καλό μέσα στο μυαλό του, προκειμένου να ικανοποιήσει την ψυχική του ανεπάρκεια.
Οι εκκλησιαστικοί κανόνες βγαίνουν από αιώνες εμπειρίας και διαλεκτικής επί των θεολογικών ζητημάτων. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι οι κανόνες πρέπει να είναι στο πνεύμα μίας συγκεκριμένης εποχής στην οποία κι εφαρμόζονται. Έτσι, πχ. δεν θα είχε νόημα να γράψεις έναν κανόνα "μην επιτίθεσαι με φέιζερ στον διπλανό σου" το 400 μ.Χ., για ευνόητους λόγους...
Βλέπεις σήμερα, προσπαθούμε να περιορίσουμε μία βλαπτική κακή συνήθεια, όπως είναι το κάπνισμα, και μπαίνουμε σε διαδικασία ερμηνειών-μεθερμηνειών και συζήτησης επί συζητήσεων προκειμένου να κατανοήσουν οι άνθρωποι απλά ότι δεν αποτελεί σεβασμό προς τον διπλανό.