Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑20 Νοέμ 2019, 09:29
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑20 Νοέμ 2019, 07:58
Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑19 Νοέμ 2019, 22:03
Μπλε ομάδα, ροζ ομάδα, κίτρινη ομάδα. Δεν έχει σημασία. Κάποια στιγμή όλες οι ομάδες θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι όλοι το ίδιο καλοί σε όλες τις δουλειές. Αυτοί που είναι καλοί στις απολύτως απαραίτητες, όπως κυνήγι των βουβαλιών ή αρδευτικά έργα όχι μόνο θα παραμείνουν στη θέση τους χωρίς να χρειάζεταινα περνάνε από καιαρισμό τουαλέτας μα θα προβιβαστούν αρχικά κυρίως στη συλλογική συνείδηση. Κι έτσι λοιπόν οδεύουμε στην ιεραρχία. Κι έτσι αναπόφευκτα κάθε ομάδα θα αποκτήσει αρχηγό.
Kάτι δεν έχεις καταλάβει. Τον καθαρισμό της τουαλέτας δεν τον έβαλα με τη λογική της τιμωρίας ή της υποτιμητικής εργασίας. Στην τελική, μπορεί να μην υπάρχει τουαλέτα.

Αλλά σίγουρα σε οποιαδήποτε κοινή συμβίωση, ακόμη και σε ένα σκ με φίλους, υπάρχουν κάποια ευχάριστες, αδιάφορες ακόμη και ανεπιθύμητες δουλειές που πρέπει να γίνουν για να "κυλήσει" το πράγμα. Αυτό που θέλω είναι να βάλω στο πλαίσιο, μία κατάσταση όπου δεν υπάρχει το δεδομένο ότι "α, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά" αλλά μία κατάσταση όπου πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ υποχρεώσεων και δικαιωμάτων σε ένα απολύτως ισότιμο πλαίσιο, όπου δεν θα υπάρχει το οποιοδήποτε σημερινό κεκτημένο για τον καθένα. Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά από ένα χ διάστημα, που θα λειτουργήσει είναι άλλο θέμα. Μπορεί αυτοί που σήμερα θεωρούνται έσχατοι να γίνουν οι πρώτοι με την αξία τους στη συλλογική συνείδηση που αναφέρεις.
Σε κάθε περίπτωση, διάλεξα αυτό το ακραίο παράδειγμα για να πω ότι στις "αναρχικές" φάσεις χρειάζεται περισσότερη δουλειά, περισσότερη κούραση και ενίοτε αρκετή πείνα πριν αρχίσει να ρολάρει στοιχειωδώς το πράγμα. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν από την αρχή, ο χτίστης, ο κυνηγός, ο μάγειρας, ο γιατρός και ο κιθαρίστας στην κάθε ομάδα. Αυτά που ξέρει, αυτά που μπορεί να μάθει και τελικώς αυτά που μπορεί να προσφέρει ο καθένας σ' ένα συλλογικό επίπεδο, θα φανούν στην πορεία. Γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο, έτσι; Πρώτα ξεκινάς από το τι μπορείς να προσφέρεις στους άλλους και μετά στις απαιτήσεις από τους άλλους.
Ναι έχεις δίκιο για την τουαλέτα. Μάλλον θα χέζουμε όλοι πίσω από την καλύβα του Χαοτικού. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αναρχική φάση. Σε καμία περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας ακόμα και σε στοιχειωδώς οργανωμένες κοινωνίες δεν υπήρξε. Αν δεν έχουμε τον καλύτερο μάγειρα θα τοποθετήσουμε τον καλύτερο της ομάδας. Το ίδιο ισχύει και για τον κυνηγό. Αυτός που θα κουβαλήσει το πρώτο κρέας θα περιβληθεί άμεσα από σεβασμό και θα κερδίσει την εύνοια των γυναικών. Οι δουλειές θα πάψουν να είναι σε βάση περιστροφής μετά από ένα σημείο γιατί θα είναι στο συμφέρον της ομάδας να πηγαίνει για κυνήγι κάποιος που θα φέρει κρέας. Θα είναι στο συμφέρον της ομάδας να μαγειρεύει και να μεγαλώνει τα παιδιά κάποιος που έχει το έμφυτο χάρισμα για αυτό. Οι γυναίκες. Δεν μπορεί να υπάρξει αταξική κοινωνία. Ο καθένας θα βρει το ρόλο του και κάποιοι θα είναι σημαντικότεροι από άλλους.
Και από αυτή τη βάση πως μεταβαινουμε στον Καπιταλισμό?
Όσο αστείο είναι να επικαλούνται οι αναρχοκομουνιστες την φυσικότητα, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο αστείο είναι η επίκληση του από μεριάς καπιταλιστών.
Η ανισότητα υπάρχει στην φύση, δημιουργούμε συνθήκες τεχνητής ανισότητας, άρα η ανισότητα εντός καπιταλιστικων πλαισιών είναι φυσική?
Κάπου πάσχουμε..
Ξεχνάμε πάντα όταν μιλάμε για ανισότητες την δυνατότητα που έδιναν οι κοινωνίες (αυτοθεσμισης) στην ανέλκυση, πράγμα που στον καπιταλισμό είτε δεν συμβαίνει είτε συμβαίνει τεχνητά.
Επιπλέον ξεχνάμε πάντα ότι για να κριτικάρουμε μια ιδέα, μια ιδεολογία, ένα ιδανικό κλπ.. πρέπει να έχει προηγηθεί μια ελάχιστη επαφή μαζί του/της.
Καλή η κριτική στον αναρχισμού, αλλά να ΜΗΝ γίνεται, συγκρίνοντας τον με τις τεχνητές ανάγκες και τις επιπλαστες βεβαιότητες του Καπιταλισμού.
