Οι όροι αυτοί είναι συνώνυμοι.
Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;
- hellegennes
Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Όχι ακριβώς. Λένε πια πως έθνος είναι το nation , δηλαδή το πολιτικό έθνος, το έθνος που έχει κράτος. Η εθνότητα αντιστοιχεί στο ethnicity και μπορεί να μην έχει πολιτικά στοιχεία παρά μόνο πολιτισμικά. Έτσι σου λέει πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εθνότητα ενώ οι Βυζαντινοί και οι Νεοέλληνες είναι έθνος.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
- wooded glade
Είναι.
Κάτι κάνανε και οι Λατίνοι βέβαια, αλλά διατηρούμε την πρωτοπορεία.
Σημαντικά γεγονότα που μας δημιούργησαν πρόβλημα είναι τα εξής:
Πρώτον τον δέκατο αιώνα στα καλά καθούμενα τα βάλαμε με τον παψ.
Δεύτερον η Τουρκοκρατία που είχε σαν αποτέλεσμα να μας αγνοούν. Ακόμα και ο δικός μας ο Μέγας Ναπολέος σκεφτόταν για συμμαχία με τον Αλή Πασά και όχι με τους Έλληνες.
Τρίτον η Μικρασιατική καταστροφή που την προκαλέσαμε ψηφίζοντας το αντιβενιζελικό κόμμα.
Τέταρτον, από το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος και μετά, τα κουμούνια.
Κάτι κάνανε και οι Λατίνοι βέβαια, αλλά διατηρούμε την πρωτοπορεία.
Σημαντικά γεγονότα που μας δημιούργησαν πρόβλημα είναι τα εξής:
Πρώτον τον δέκατο αιώνα στα καλά καθούμενα τα βάλαμε με τον παψ.
Δεύτερον η Τουρκοκρατία που είχε σαν αποτέλεσμα να μας αγνοούν. Ακόμα και ο δικός μας ο Μέγας Ναπολέος σκεφτόταν για συμμαχία με τον Αλή Πασά και όχι με τους Έλληνες.
Τρίτον η Μικρασιατική καταστροφή που την προκαλέσαμε ψηφίζοντας το αντιβενιζελικό κόμμα.
Τέταρτον, από το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος και μετά, τα κουμούνια.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα
Νο1 και εκτος συναγωνισμου, η Κινα και η Ρωμη ειναι δευτερες και τριτες αλλα με μεγαλη διαφορα απο την πρωτη θεση. 4η η Ινδια και 5ο το Ιραν θα ελεγα. Ισραηλ για την 6η θεση. Ρωσια για την 7η και Αιγυπτος για την 8η.
.
.
- hellegennes
Στα λεξικά είναι συνώνυμοι. Η διαφοροποίηση που γίνεται στην βάση μη ύπαρξης κράτους δεν μπορεί να έχει ιστορική ισχύ, γιατί κράτη με την σύγχρονη έννοια δεν υπήρχαν από πάντα.Ζαποτέκος έγραψε: ↑21 Νοέμ 2019, 19:13Όχι ακριβώς. Λένε πια πως έθνος είναι το nation , δηλαδή το πολιτικό έθνος, το έθνος που έχει κράτος. Η εθνότητα αντιστοιχεί στο ethnicity και μπορεί να μην έχει πολιτικά στοιχεία παρά μόνο πολιτισμικά. Έτσι σου λέει πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εθνότητα ενώ οι Βυζαντινοί και οι Νεοέλληνες είναι έθνος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Ούτε εθνότητες υπήρχαν από πάντα. Η διάκριση ισχύει τουλάχιστον απ' τον 18ο αι. και μετά. Αν και υπάρχουν ιστορικοί που βλέπουν έθνη και παλαιότερα. Π.χ. το Βυζάντιο της Μεσοβυζαντινής περιόδου έχει θεωρηθεί τέτοιο.hellegennes έγραψε: ↑21 Νοέμ 2019, 19:49Στα λεξικά είναι συνώνυμοι. Η διαφοροποίηση που γίνεται στην βάση μη ύπαρξης κράτους δεν μπορεί να έχει ιστορική ισχύ, γιατί κράτη με την σύγχρονη έννοια δεν υπήρχαν από πάντα.Ζαποτέκος έγραψε: ↑21 Νοέμ 2019, 19:13Όχι ακριβώς. Λένε πια πως έθνος είναι το nation , δηλαδή το πολιτικό έθνος, το έθνος που έχει κράτος. Η εθνότητα αντιστοιχεί στο ethnicity και μπορεί να μην έχει πολιτικά στοιχεία παρά μόνο πολιτισμικά. Έτσι σου λέει πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εθνότητα ενώ οι Βυζαντινοί και οι Νεοέλληνες είναι έθνος.
Στο βιβλίο της ΣΤ΄Δημοτικού της δεκαετίας του '90 είχε μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία. Ο Κανάρης είχε λαφυραγωγήσει ένα αυστριακό πλοίο κατά την διάρκεια του Αγώνα :
Κανάρης προς τον Αυστριακό καπετάνιο : Το έθνος μου θα στα αποπληρώσει.
Αυστριακός : Μα εσείς δεν έχετε έθνος.
Κανάρης : Κι αν δεν έχουμε θα κάνουμε.
Και εξηγούσε το βιβλίο πως έθνος υπήρχε και εννοούσαν κράτος. Ουσιαστικά όμως ο Αυστριακός του έλεγε πως δεν έχετε έθνος - κράτος ( nation ).
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
- hellegennes
Ναι, αλλά όταν εξετάζεις μια ιστορική περίοδο πολύ πριν την δημιουργία εθνών-κρατών, δεν μπορείς να μιλάς με σύγχρονους όρους κι αν το κάνεις θα πρέπει να είναι πιο γενικοί. Στην γενική της χρήση, η λέξη έθνος εννοεί μια ομάδα ατόμων που μοιράζεται κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και ως τέτοια υπήρξαν οι αρχαίοι Έλληνες, τουλάχιστον από την εποχή του Ομήρου. Ο μεγαλύτερος συνδετικός κρίκος είναι η γλώσσα. Μετά μπορούμε να περάσουμε στην θρησκεία, την τεχνοτροπία, την κοσμοθέαση.
Αν συγκεκριμενοποιήσεις πολύ την έννοια της εθνότητας, βασικά, θα αρχίσεις να βλέπεις εθνότητες μέσα στο ίδιο το σύγχρονο το κράτος, για να μην πω μέσα στην ίδια την πόλη.
Αν συγκεκριμενοποιήσεις πολύ την έννοια της εθνότητας, βασικά, θα αρχίσεις να βλέπεις εθνότητες μέσα στο ίδιο το σύγχρονο το κράτος, για να μην πω μέσα στην ίδια την πόλη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Μα αυτό ακριβώς είναι. Το Ελβετός είναι έθνος . Τα Γερμανός , Γάλλος και Ιταλός της Ελβετίας είναι εθνότητες.
- Nandros
- Phorum.gr user: Nandros
- Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία
.
Δυτικά, Βόρεια και Βορειοανατολικά της αρχαίας Ελλάδας οι υπόλοιποι λαοί ήταν ακόμα σε βάρβαρη κατάσταση, όταν ο πολιτισμός άκμαζε εδώ.
Νότια οι Φοινικοκαρχηδόνιοι και οι Αιγύπτιοι. Ανατολικά οι Πέρσες.
Σταμάτησαν την εισβολή των τελευταίων στην Ευρώπη και αργότερα διέλυσαν την αυτοκρατορία τους.
Όλοι οι μορφωμένοι του τότε κόσμου μιλούσαν ελληνικά.
Την γλώσσα τους εκμεταλλεύτηκε ο χριστιανισμός για να απλωθεί στην Ανατολή.
Μέσω των ελάχιστων γραπτών των αρχαίων που σώθηκαν, ξεκίνησε η Αναγέννηση.
Η Δύση θεωρεί τον εαυτό της θυγατέρα του ελληνικού πνεύματος.
Συμπέρασμα: Οι Έλληνες έχουν αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην Ιστορία, μεγαλύτερο αναλογικά από τα μεγέθη χώρας/πληθυσμού στον τότε γνωστό κόσμο.
Όταν ο κόσμος μεγάλωσε, η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή για να μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο μεταξύ των γιγάντων.
.
Δυτικά, Βόρεια και Βορειοανατολικά της αρχαίας Ελλάδας οι υπόλοιποι λαοί ήταν ακόμα σε βάρβαρη κατάσταση, όταν ο πολιτισμός άκμαζε εδώ.
Νότια οι Φοινικοκαρχηδόνιοι και οι Αιγύπτιοι. Ανατολικά οι Πέρσες.
Σταμάτησαν την εισβολή των τελευταίων στην Ευρώπη και αργότερα διέλυσαν την αυτοκρατορία τους.
Όλοι οι μορφωμένοι του τότε κόσμου μιλούσαν ελληνικά.
Την γλώσσα τους εκμεταλλεύτηκε ο χριστιανισμός για να απλωθεί στην Ανατολή.
Μέσω των ελάχιστων γραπτών των αρχαίων που σώθηκαν, ξεκίνησε η Αναγέννηση.
Η Δύση θεωρεί τον εαυτό της θυγατέρα του ελληνικού πνεύματος.
Συμπέρασμα: Οι Έλληνες έχουν αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην Ιστορία, μεγαλύτερο αναλογικά από τα μεγέθη χώρας/πληθυσμού στον τότε γνωστό κόσμο.
Όταν ο κόσμος μεγάλωσε, η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή για να μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο μεταξύ των γιγάντων.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!
- hellegennes
Όχι, όχι. Δεν εννοώ τόσο κουτάκια. Αυτά είναι άλλωστε προϊόν κληρονομιάς που είτε σημαίνει ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι απλώς πολίτης της Ελβετίας και στην πραγματικότητα είναι Ιταλός είτε στην πραγματικότητα Ελβετός και μόνο στην καταγωγή Ιταλός. Εάν τυχαίνει και είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς, μπορεί να είναι μείξη των δύο. Εγώ μιλάω για εθνότητες που δεν βασίζονται σε ήδη υπάρχοντα κράτη. Δηλαδή να πεις ότι ο Κρητικός και ο Αθηναίος είναι διαφορετικές εθνότητες, που με τον αυστηρό ορισμό της εθνότητας μπορείς να το πεις μια χαρά.
Αν πάλι αφήσει κανείς όλες αυτές τις αχρείαστες φλυαρίες, μπορεί να διακρίνει κανονικά έθνη στην αρχαιότητα και να πάψει να διαχωρίζει συνώνυμες λέξεις με υποτιθέμενες λεπτές διακρίσεις που έχουν αυθαίρετα όρια.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Γενικά πάντως η διάκριση έθνους και εθνότητας θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη. Π.χ. τους ΗΠΑνούς θα τους έλεγες έθνος , αλλά όχι εθνότητα. Στους Βέλγους θα έβλεπες ένα έθνος αλλά δύο εθνότητες ( Βαλλόνους/Γάλλους και Φλαμανδούς/Ολλανδούς ). Στην Γερμανία και στην Αυστρία πάλι θα δούμε δύο έθνη ( Γερμανοί και Αυστριακοί ) αλλά μία εθνότητα ( Γερμανοί ).hellegennes έγραψε: ↑21 Νοέμ 2019, 20:18Όχι, όχι. Δεν εννοώ τόσο κουτάκια. Αυτά είναι άλλωστε προϊόν κληρονομιάς που είτε σημαίνει ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι απλώς πολίτης της Ελβετίας και στην πραγματικότητα είναι Ιταλός είτε στην πραγματικότητα Ελβετός και μόνο στην καταγωγή Ιταλός. Εάν τυχαίνει και είναι μετανάστης δεύτερης γενιάς, μπορεί να είναι μείξη των δύο. Εγώ μιλάω για εθνότητες που δεν βασίζονται σε ήδη υπάρχοντα κράτη. Δηλαδή να πεις ότι ο Κρητικός και ο Αθηναίος είναι διαφορετικές εθνότητες, που με τον αυστηρό ορισμό της εθνότητας μπορείς να το πεις μια χαρά.
Αν πάλι αφήσει κανείς όλες αυτές τις αχρείαστες φλυαρίες, μπορεί να διακρίνει κανονικά έθνη στην αρχαιότητα και να πάψει να διαχωρίζει συνώνυμες λέξεις με υποτιθέμενες λεπτές διακρίσεις που έχουν αυθαίρετα όρια.
- wooded glade
Ποιός ενδιαφέρεται τι έγινε πριν 17,000 χρόνια.
Σήμερα έρχονται από τη Μοντάνα και μας λένε "εμείς είμαστε οι καλύτεροι σκοπευτές".
Υπήρχε τότε Μοντάνα ;
Για φρέσκα κουλούρια συζητάμε και φυσικά η ανδρεοπαπανδρεϊκή-συριζοϊκή περίοδος σκότωσε ότι απέμεινε.
Σήμερα έρχονται από τη Μοντάνα και μας λένε "εμείς είμαστε οι καλύτεροι σκοπευτές".
Υπήρχε τότε Μοντάνα ;
Για φρέσκα κουλούρια συζητάμε και φυσικά η ανδρεοπαπανδρεϊκή-συριζοϊκή περίοδος σκότωσε ότι απέμεινε.
- Οργισμένος
Σημαντική γεωπολιτική θέση;;; Δεν νομίζω.Αίγαγρος έγραψε: ↑09 Απρ 2018, 21:33Εάν το δούμε ως τριχιλιόχρονο, παπαρρηγοπουλικά , είναι ένα από τα μεγαλύτερα.
Εάν το δούμε με μια νεωτερική ματιά, δηλαδή από την τουρκοκρατία και ύστερα,
είμαστε ένα μικρό έθνος, με πολιτισμική αντοχή στο χρόνο, αλλά με μέτριες επιδόσεις γενικώς στα πάντα.
π.χ. μιας και αναφέρθηκε ο Καρυτινός στα 2 νόμπελ, ενδεικτικά η Ουγγαρία, μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμιακό μέγεθος, έχει 13 αν δεν απατώμαι.
Δηλαδή εάν δεν είχαμε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση στο χάρτη, θα ήμασταν αδιάφοροι. Δυστυχώς.
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
- Οργισμένος
Ως αρχαίοι Έλληνες φτάσαμε σε μια ανεπανάληπτη στρατιωτική πολιτισμική παντοκρατορια.
Επειτα ήρθαν οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι.
0 εις το πηλίκο.
Κάτι λίγα το 1821, το 12 το 20 και το 1940.
Επειτα ήρθαν οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι.
0 εις το πηλίκο.
Κάτι λίγα το 1821, το 12 το 20 και το 1940.
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
- wooded glade
Η σημαντική γεωπολιτική θέση εξαρτάται πάντα που θα γίνει το μπαμ.
Πριν μερικούς μήνες σημαντικώτερη γεωπολιτική θέση έγινε το ... Γκουάμ μετά από τη ρουκέτα που έριξε ο ένδοξος.
Πριν μερικούς μήνες σημαντικώτερη γεωπολιτική θέση έγινε το ... Γκουάμ μετά από τη ρουκέτα που έριξε ο ένδοξος.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Είναι οι έλληνες πτυχιούχοι και διπλωματούχοι τόσο άσχετοι..;;;
από Parrot » 13 Μαρ 2024, 19:26 » σε Κοινωνικά θέματα - 9 Απαντήσεις
- 450 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από nyxtovios
13 Μαρ 2024, 23:28
-
-
- 239 Απαντήσεις
- 3814 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Σέλευκας
28 Ιαν 2025, 12:48
-
-
Νέα δημοσίευση Η πρώτη εργατική (εργασιακή) απεργία στην ιστορία έγινε στην αρχαία Αίγυπτο τον 12ο αιώνα π.Χ.
από Frappezitis » 03 Απρ 2025, 05:44 » σε Ιστορία - 5 Απαντήσεις
- 170 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας
03 Απρ 2025, 07:52
-
-
-
Νέα δημοσίευση Exoυμε τοσο μεγάλη Σιχ κοινοτητα στην Αθηνα?
από George_V » 05 Φεβ 2025, 14:36 » σε Κοινωνικά θέματα - 2 Απαντήσεις
- 218 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Υδράργυρος
05 Φεβ 2025, 16:22
-