Maspoli έγραψε: ↑22 Νοέμ 2019, 08:38
Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να επιλέξει ποιους μετανάστες/πρόσφυγες θα έπαιρνε. Αυτοί σε πρώτη φάση θα λάμβαναν καθεστώς δεκαετούς άδειας παραμονής και εργασίας στη χώρα ενώ το καθεστώς μετακίνησής τους σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. (ίσως και μεταξύ των περιφερειών του ελληνικού κράτους) θα ήταν περιορισμένο. Μετά τη συμπλήρωση της δεκαετίας, για κάθε περίπτωση μετανάστη, θα υπάρχει επανέλεγχος και είτε θα ανοίγει ο δρόμος προς περισσότερα δικαιώματα (ακόμα και πολιτογράφηση), είτε θα υπάρχει απομάκρυνση από τη χώρα (εφόσον υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος πχ. παραβατική συμπεριφορά, ανεπαρκής γνώση γλώσσας κτλ)
Το όλο ερώτημα είναι υποθετικό αλλά για να λειτουργήσει με τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείς πρέπει να συμβούν πράγματα που είναι στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Δηλαδή θα έπρεπε να έχεις:
1. Κράτος με κλειστά σφραγισμένα σύνορα. Μόνο τότε μπορεί "να επιλέξει ποιους μετανάστες/πρόσφυγες θα έπαιρνε". Στην πράξη αν έδινε η ΕΕ λεφτά για να κάμψει τις αντιστάσεις των Ελληνικών κυβερνήσεων ώστε να δεχθούν 1.000.000 πρόσφυγες αυτό που όλοι ξέρουμε ότι θα συνέβαινε γιατί το ζήσαμε είναι ότι θα έρχονταν αρκετοί παραπάνω και δεν θα περιοριζόταν ο αριθμός στο 1 εκ όπως δεν μπορεί να περιορισθεί και τώρα στο οποιοδήποτε νούμερο.
2. Κράτος οργανωμένο που θα μπορούσε να διαχειριστεί τα χρήματα προκειμένου να φτιάξει υποδομές ώστε να συντηρήσει, να εκπαιδεύσει, να απορροφήσει και να δημιουργήσει δουλειά για όλους αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να θιγούν δραστικά οι δουλειές των υπαρχόντων. Εδώ γελάμε.
3. Υπεύθυνα πολιτικά κόμματα. Τι φαντάζεσαι ότι θα γινόταν όταν παίρνονταν μέτρα προκειμένου να αφομοιωθούν πολιτισμικά οι μετανάστες; Θα είχες όλες τις κεντροαριστερές πτέρυγες του πολιτικού φάσματος να διαμαρτύρονται εν χορώ για καταπάτηση των δικαιωμάτων των μεταναστών.
4. Δραστήρια οικονομία. Δεν έχω πεισθεί πως αν το να έχεις φθηνά ανειδίκευτα εργατικά χέρια είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αναθερμάνεις την οικονομία. Εσένα αν σου δώσει κάποιος φθηνούς εργαζόμενους είσαι σίγουρος ότι μπορείς να φτιάξεις μια επιχείρηση η οποία θα παράξει ανταγωνιστικό προϊόν σε διεθνές περιβάλλον; Αφού αλλού υπάρχουν ακόμα φθηνότεροι. Μήπως τελικά απλά ανταγωνιστείς τις εγχώριες επιχειρήσεις στην ρηχή εσωτερική αγορά και καταλήξουν οι Έλληνες εργαζόμενοι σε ακόμα χειρότερη μοίρα;
Το όλο κόνσεπτ για να λειτουργήσει απαιτεί ιδανικές συνθήκες πολύ μακρυά από την πραγματικότητα. Για να το πούμε πιο απλά αν απλώς έλειπαν τα φτηνά εργατικά χέρια προκειμένου να ανθίσουν οι οικονομίες, οι ευρωπαϊκές χώρες θα έκαναν ουρά ποιος θα τους πρωτοπάρει. Με εξαίρεση χώρες σαν την Γερμανία που μπορεί να έχουν πραγματικά οφέλη από πτώση εργατικών οι βιομήχανοί της (και όχι όλη η χώρα) και που γεωγραφικά και οργανωτικά είναι σε θέση να κλείσει τα σύνορά της όποτε το αποφασίσει, ποια άλλη χώρα βλέπεις να ζητά κάτι τέτοιο;