Wolfgang Amadeus Mozart

Νέες κυκλοφορίες, προτάσεις για νέα ακούσματα, κριτικές
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στα νήματα της ενότητας που βάζετε μουσικά βίντεο, παρακαλούμε να περιοριστείτε σε 1 ή το πολύ 2 βίντεο ανά ποστ, για να μην υπερφορτώνονται οι browsers.
Άβαταρ μέλους
ST48410

Re: Wolfgang Amadeus Mozart

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 15 Δεκ 2019, 12:36

Bazoomba έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:00
Μια ερώτηση από εμάς τους μη γνωστές της μουσικης τεχνης:
Είμαστε σίγουροι ότι το νήμα εξυμνεί τα αποτελέσματα της μουσική του τυπά , ή πρόκειται για νήμα λατρείας μια μουσικής που δεν καταλαβαίνουμε?
Το νήμα έγινε με συγκεκριμένη αφορμή και επειδή καλό θα ήταν αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος να έχει ένα ξεχωριστό νήμα. Δεν έχει ανάγκη η μουσική του Μότσαρτ ένα νήμα για να αναγνωρισθεί. Επίσης όποιος θέλει να ασχοληθεί μπορεί να καταλάβει. Απλά απαιτείται χρόνος όπως και για την εκμάθηση μιας οποιασδήποτε "γλώσσας". Δεν πρόκειται για κρυφή γνώση που είναι απρόσιτη.
Bazoomba έγραψε:
Και μια δεύτερη, που μάλλον συνδέεται με την πρωτη:
Πόσοι απο εμάς μπορούν να ακούσουν δημόσια την Carmen ή την 5 συμφωνία χωρίς να αποσπασουν περίεργα βλέμματα?
Όλοι. Γιατί να υπάρχουν περίεργα βλέμματα;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ST48410 την 15 Δεκ 2019, 12:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 15 Δεκ 2019, 12:40

Εσθήρ έγραψε:
15 Δεκ 2019, 11:59
Οτι η αυστρια υπηρχε ΣΑΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΜΕ/ΥΠΗΡΧΕ.Και ηταν ΔΟΥΚΑΤΟ.Και λιγο αργοτερα εγινε η αυστριακη αυτοκρατορια.Ομως υπηρχε λεμε απο πολυ παλιοτερα η αυστρια σαν ΕΘΝΟΤΗΤΑ.Μαθετε να διαβαζετε.Οποτε ασχετα αν εκεινη την εποχη τυπικα ανηκε ευρυτερα στην ρωμαικη αυτοκρατορια του γερμανικου εθνους,ΥΠΗΡΧΕ ΣΑΝ ΕΘΝΟΤΗΤΑ .Αργοτερα εγινε ανεξαρτητη .Αυτο δεν αναιρει οτι ο μοτσαρτ ειναι αυστριακος για αυτο και ολες οι βιογραφιες του τον αναφερουν ως αυστριακο και οχι ως γερμανο.Η ασχετοσυνη σας σπαει κοκκαλα.
Μαθε να διαβαζεις αγαπουλα/
Εγω αυτο ακριβως λεω.Οτι ο μοτσαρτ ηταν αυστριαμος,ασχετα με το που ανηκε τυπικα η αυστρια εκεινη την εποχη.Ηταν δουκατο αιωνες πριν.Υπηρχε σαν εθνοτητα τελεια και παυλα.
Υπήρχε Αυστριακή εθνότητα; Από που προκύπτει αυτό; Αφού οι ίδιοι οι Αψβούργοι ήταν αυτοκράτορες των Γερμανών, όχι των "Αυστριακών". Σαν δουκάτο ασφαλώς υπήρχε. Ομως μάντεψε: το Ζάλτσμπουργκ που γεννήθηκε ο Μότσαρτ δεν ανήκε στο Αρχιδουκάτο τής Αυστρίας. Ασε που ο πατέρας του γεννήθηκε στο Αουγκσμπουργκ.

Τώρα, αυτά που βρίσκεις στην Wikipedia είναι οι δοξασίες των σημερινών Αυστριακών. Δεν έχουν μεγαλύτερη αξία απ'όσο των κατοίκων τής Β.Μακεδονίας που λένε ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Μακεδόνας.
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 15 Δεκ 2019, 12:42

Bazoomba έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:24
Με έκανες να νιώσω ανεπαρκής :oops:
Παρόλα αυτά, μαζεύοντας οση αξιοπρέπεια μου έμεινε θα τολμήσω να ρωτήσω, μπας και πάρω απάντηση στην αρχική ερώτηση, εσύ καταλαβαίνεις(περιεργη λέξη) την μουσική του Μότσαρτ γιατι έπηξες από μικρή?
Εάν είναι θέμα κουλτούρας πως ή μουσική του τυπά συγκρίνεται με αυτή της Βάνδης, και πως γίνεται η ιερχαρχιση?
Ούτε να νιώθεις ανεπαρκής, ούτε τίποτα. Χρειάζεται τριβή με αυτά τα πράγματα και κάποιες λίγες θεωρητικές και ιστορικές γνώσεις ίσως για να αρχίσουν να ξεχωρίζουν κατηγορίες, είδη, μέτρια έργα από αριστουργήματα. Δηλαδή χρειάζεται χρόνος πλέον αν δεν είχες την αντίστοιχη τριβή από μικρός.
Μετά χρειάζεται να κάνεις την διάκριση του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα στην σοβαρή καλλιτεχνική δημιουργία και στην ελαφρά/εμπορική. Άλλοι οι στόχοι και τα ζητούμενα εδώ και εκεί και διαφορετικά τα κριτήρια αξιολόγησης. Αλλά αυτή η συζήτηση από μόνης μπορεί να επεκταθεί πάρα πολύ.

ξέχασα ποιος ήμουν στο παλιό

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ξέχασα ποιος ήμουν στο παλιό » 15 Δεκ 2019, 12:42

Το όνομα του Μοζάρτου, όπως και αυτό του Φλωρινιώτη, λέει από που κατάγεται. Είναι ο ποταμός Μόσας ή Μεύσης, ο διαρρέων Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία, με το μεγαλύτερο τμήμα του να είναι γαλλικό. Οπότε Γάλλος ήταν ο σπουδαίος αυτός μουσικοσυνθέτης όπως πλείστοι όσοι άλλοι.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ξέχασα ποιος ήμουν στο παλιό την 15 Δεκ 2019, 12:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 15 Δεκ 2019, 12:45

Bazoomba έγραψε:
Με έκανες να νιώσω ανεπαρκής :oops:
Παρόλα αυτά, μαζεύοντας οση αξιοπρέπεια μου έμεινε θα τολμήσω να ρωτήσω, μπας και πάρω απάντηση στην αρχική ερώτηση, εσύ καταλαβαίνεις(περιεργη λέξη) την μουσική του Μότσαρτ γιατι έπηξες από μικρή?
Εάν είναι θέμα κουλτούρας πως ή μουσική του τυπά συγκρίνεται με αυτή της Βάνδης, και πως γίνεται η ιερχαρχιση?
Της Βάνδης-Βιττεμβέργης;
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 15 Δεκ 2019, 12:46

Δεν γνωρίζω την Ευρωπαϊκή ιστορία στον βαθμό που την κατέχουν άλλοι χρήστες αλλά βλέπω λίγο ανούσια την διαμάχη για το αν ήταν Γερμανός ή Αυστριακός.
Ας πούμε ότι ένας συνθέτης που γεννήθηκε στην Κύπρο σήμερα γράφει ένα γράμμα σε έναν φίλο του και αναφέρει ότι είναι Έλληνας. Θα μας ξενίσει με κάποιο τρόπο αυτό; Δεν καταλαβαίνουμε ότι το Κύπριος αναφέρεται στην ιδιότητα του πολίτη ενός κράτους και το Έλληνας σε μία ευρύτερη ομάδα με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά;
Αν το διαβάζουν αυτό μετά από 300 χρόνια μπορεί να υπάρχει παρεξήγηση και αιτία διαμάχης.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 15 Δεκ 2019, 12:47

Leporello έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:34
Χμμ,την εποχή του Σολωμού είχε ήδη δημιουργηθεί η Ελληνική/Ρωμαίϊκη εθνότητα. Αντίθετα, ο Μότσαρτ δεν είχε ιδέα ότι θα τον κατατάξουν στους Αυστριακούς.
Ούτε κράτος υπήρχε ούτε γεννήθηκε σε περιοχή με ελληνική κουλτούρα ο Σολωμός. Τα ελληνικά τού ήταν δεύτερη γλώσσα.
ST48410 έγραψε:
Να αποφεύγεις τέτοιου είδους συγκρίσεις. Οι μελωδικές κατασκευές της ρομαντικής εποχής ήταν πχ αδιανόητες για τους συνθέτες του Μπαρόκ οπότε καταλήγουμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.
Δεν συμφωνώ. Δεν μιλάω απαραίτητα για την δομή των μελωδιών αλλά για τις ίδιες τις μελωδίες και την ροή τους. Άλλωστε το ίδιο ισχύει και για Ανατολικούς-Δυτικούς της ίδιας εποχής. Δηλαδή ό,τι είπα για το πώς μού ακούγεται η μουσική τους.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 15 Δεκ 2019, 12:48

Bazoomba έγραψε:
Είμαστε σίγουροι ότι το νήμα εξυμνεί τα αποτελέσματα της μουσική του τυπά , ή πρόκειται για νήμα λατρείας μια μουσικής που δεν καταλαβαίνουμε?
Τι θα πεί να "καταλαβαίνεις" την μουσική; Αν σου αρέσει να την ακούς, την κατάλαβες. Βέβαια, από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα θέματα σε κάθε είδος μουσικής που αφορούν τεχνική, θεωρία κ.λ.π. που δεν είναι απαραίτητο να τα ξέρει κανείς γιά να ακούει μουσική. Π.χ. ο γυιός μου που παίζει ηλεκτρική κιθάρα λέει πως ο Malmsteen είναι απείρως ανώτερος του Keith Richards. Μπορεί, αλλά εμένα το "Paint it, black" μου αρέσει να ακούω και όχι αυτά που παίζει ο Malmsteen.
1.
hellegennes έγραψε:
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 15 Δεκ 2019, 12:50

ST48410 έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:46
Δεν γνωρίζω την Ευρωπαϊκή ιστορία στον βαθμό που την κατέχουν άλλοι χρήστες αλλά βλέπω λίγο ανούσια την διαμάχη για το αν ήταν Γερμανός ή Αυστριακός.
Ας πούμε ότι ένας συνθέτης που γεννήθηκε στην Κύπρο σήμερα γράφει ένα γράμμα σε έναν φίλο του και αναφέρει ότι είναι Έλληνας. Θα μας ξενίσει με κάποιο τρόπο αυτό; Δεν καταλαβαίνουμε ότι το Κύπριος αναφέρεται στην ιδιότητα του πολίτη ενός κράτους και το Έλληνας σε μία ευρύτερη ομάδα με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά;
Αν το διαβάζουν αυτό μετά από 300 χρόνια μπορεί να υπάρχει παρεξήγηση και αιτία διαμάχης.
Όλο αυτό ξεκίνησε επειδή ειπώθηκε ότι Μπαγκλαντές και Πακιστάν είναι διαφορετικές εθνικότητες, πράγμα που παρομοίωσα με την διαφορά Αυστρίας-Γερμανίας.

Αυτοί οι διαχωρισμοί είναι ατελέσφοροι. Μπορεί χαλαρά κάποιος να ισχυριστεί ότι Κρητικοί και Μακεδόνες είναι αρκετά διαφορετικοί για να ονομαστούν διαφορετικές εθνικότητες.

Στην ουσία Γερμανοί και Αυστριακοί είναι το ίδιο πράγμα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 15 Δεκ 2019, 12:51

Leporello έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:48
Τι θα πεί να "καταλαβαίνεις" την μουσική; Αν σου αρέσει να την ακούς, την κατάλαβες. Βέβαια, από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα θέματα σε κάθε είδος μουσικής που αφορούν τεχνική, θεωρία κ.λ.π. που δεν είναι απαραίτητο να τα ξέρει κανείς γιά να ακούει μουσική. Π.χ. ο γυιός μου που παίζει ηλεκτρική κιθάρα λέει πως ο Malmsteen είναι απείρως ανώτερος του Keith Richards. Μπορεί, αλλά εμένα το "Paint it, black" μου αρέσει να ακούω και όχι αυτά που παίζει ο Malmsteen.
Στα όρια της υπερβολής αυτό. Όταν ας πούμε θέλει να κάποιος να κάνει κριτική και αξιολόγηση συνθετών δεν αρκεί να την ακούει. Θέλει σφαιρική γνώση της εποχής και του έργου των συνθετών. Αλλιώς λέει απλά τη γνώμη του.

Άβαταρ μέλους
Πορφύριος Εξαρχίδης
Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πορφύριος Εξαρχίδης » 15 Δεκ 2019, 12:51

Bazoomba έγραψε:

Και μια δεύτερη, που μάλλον συνδέεται με την πρωτη:
Πόσοι απο εμάς μπορούν να ακούσουν δημόσια την Carmen ή την 5 συμφωνία χωρίς να αποσπασουν περίεργα βλέμματα?

Ο Χατζιδάκις έλεγε τότε, για το λαϊκό τραγούδι, (έχω την εντύπωση πως ισχύει γενικα):" ένα λαϊκό τραγούδι πρέπει να είναι εκείνο το τραγούδι που μας αποκαλύπτει....μιαν στιγμή που δεν ελέγχουμε. Κατά συνέπεια αυτός που θα το δεχτεί πρέπει να έχει μια αντίστοιχη προετοιμασία (με τον συνθέτη). Να κάτι που αξίζει να το ξέρουμε! Και εσείς και εγώ. "
Ο λόγος που πολλοί από εμάς δεν την καταλαβαίνουμε είναι εν μέρει η έλλειψη παιδείας και εντρύφησης με το συγκεκριμένο είδος αλλά και σε προκαταλήψεις του τύπου, όπως έχει ήδη ειπωθεί, δεν είναι για εμάς. Η κλασική μουσική για να σου αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο δεν απαιτεί μουσικές γνώσεις. Απαιτεί υπομονή και προσήλωση.
Τα έργα που αναφέρεις είναι από τα πλέον εύπεπτα και απευθύνονται κυριολεκτικά στις μάζες. H πρώτη κίνηση της πέμπτης ειδικά είναι από εκείνα τα μπεστ σέλερ που όλοι γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει θέλοντας και μη επειδή απλούστατα είναι παντού.
Και να είσαι σίγουρος bazoomba, σε εκατό χρόνια από τώρα, με όλους τους πρόσκαιρους justin bieber να έχουν χτυπήσει δισεκατομμύρια views ο ένας μετά τον άλλον εναλλάσσοντας τις ίδιες πέντε συγχορδίες, η πέμπτη θα συνεχίζει να είναι αξεπέραστη. Έχει αυτό το κακό η πραγματική τέχνη. Δεν πεθαίνει.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 15 Δεκ 2019, 12:52

hellegennes έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:50
Όλο αυτό ξεκίνησε επειδή ειπώθηκε ότι Μπαγκλαντές και Πακιστάν είναι διαφορετικές εθνικότητες, πράγμα που παρομοίωσα με την διαφορά Αυστρίας-Γερμανίας.

Αυτοί οι διαχωρισμοί είναι ατελέσφοροι.
Προσυπογράφω.

Άβαταρ μέλους
Πορφύριος Εξαρχίδης
Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πορφύριος Εξαρχίδης » 15 Δεκ 2019, 12:53

hellegennes έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:50
ST48410 έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:46

Αυτοί οι διαχωρισμοί είναι ατελέσφοροι. Μπορεί χαλαρά κάποιος να ισχυριστεί ότι Κρητικοί και Μακεδόνες είναι αρκετά διαφορετικοί για να ονομαστούν διαφορετικές εθνικότητες.

Στην ουσία Γερμανοί και Αυστριακοί είναι το ίδιο πράγμα.
Βασικά οι Αυστριακοί είναι περισσότερο Γερμανοί από τους Γερμανούς.

Άβαταρ μέλους
Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 15 Δεκ 2019, 12:55

hellegennes έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:47
Leporello έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:34
Χμμ,την εποχή του Σολωμού είχε ήδη δημιουργηθεί η Ελληνική/Ρωμαίϊκη εθνότητα. Αντίθετα, ο Μότσαρτ δεν είχε ιδέα ότι θα τον κατατάξουν στους Αυστριακούς.
Ούτε κράτος υπήρχε ούτε γεννήθηκε σε περιοχή με ελληνική κουλτούρα ο Σολωμός. Τα ελληνικά τού ήταν δεύτερη γλώσσα.
Αδιάφορο. Και του Garibaldi τα Ιταλικά ήταν δεύτερη γλώσσα. Σημασία έχει ότι και οι δύο επέλεξαν να είναι Ελληνας και Ιταλός αντίστοιχα. Και ο Μότσαρτ αν ζούσε ακόμη 40 χρόνια, μπορεί να γινόταν Αυστριακός. Δεν είχε την ευκαιρία να διαλέξει.

Και βέβαια, αυτό που λες ότι η Ζάκυνθος δεν είχε Ελληνική κουλτούρα, είναι εντελώς κουλό.
1.
hellegennes έγραψε:

Άβαταρ μέλους
Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 15 Δεκ 2019, 12:56

ST48410 έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:51
Leporello έγραψε:
15 Δεκ 2019, 12:48
Στα όρια της υπερβολής αυτό. Όταν ας πούμε θέλει να κάποιος να κάνει κριτική και αξιολόγηση συνθετών δεν αρκεί να την ακούει. Θέλει σφαιρική γνώση της εποχής και του έργου των συνθετών. Αλλιώς λέει απλά τη γνώμη του.
Και ποιός είπε ότι εδώ κάνουμε "κριτική και αξιολόγηση"; Ο καθένας λέει την γνώμη του.
1.
hellegennes έγραψε:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουσική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών