Δεν υπάρχει καμία συνεισφορά Ελλήνων συνθετών στη δυτική μουσική του 20ου αιώνα.
Ας είμαστε σοβαροί
Δεν υπάρχει καμία συνεισφορά Ελλήνων συνθετών στη δυτική μουσική του 20ου αιώνα.
Μόνο ο Ξενάκης με έρχεται στο μυαλό συνειρμικά, κοίτα ναι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συνεισφορά αλλά είναι και απολύτως λογικό αυτό, είναι και πως τα βλέπεις αυτά τα πράματα, από ποια οπτική, θα μπορούσαμε σίγουρα και καλλίτερα αλλά συγκριτικά έχουμε βγάλει και συνεχίζουμε να βγάζουμε σπουδαίες προσωπικότητες σε όλα τα πεδία τόσο της τεχνς όσο και της επιστήμης.
αλασκα15++ έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 16:56Η μουσική του Μότσαρτ δεν μ' αγγιζει και πολύ . Προτιμώ π.χ. τη μουσική του Χατζιδάκη . Και δε νομίζω ότι έχει να κάνει με την μουσική μου παιδεία ή με την υπομονή που δεν έχω για να ασχοληθώ περισσότερο με τον Μότσαρτ
ST48410 έγραψε: ↑14 Δεκ 2019, 17:26Με αφορμή την συζήτηση εδώ Πακιστανός Γενικός διευθυντής στην ΕΡΤ3 για τον μεγάλο αυτό συνθέτη που όντως αξίζει να έχει το δικό του νήμα.Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑14 Δεκ 2019, 09:32για την αξία του Μότσαρτ αξίζει δικό της νήμα. Ίσως ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών με το "ίσως" εντελώς προαιρετικό.
Ακούστε, φανταστείτε τι μας στέρησε αυτή η ιδιοφυΐα όταν πέθανε στα 35 και κλάψτε για το requiem που έγραψε για τον εαυτό του.
'Did I not say before, that I was writing this Requiem for myself?'
.αλασκα15++ έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 16:56Η μουσική του Μότσαρτ δεν μ' αγγιζει και πολύ . Προτιμώ π.χ. τη μουσική του Χατζιδάκη . Και δε νομίζω ότι έχει να κάνει με την μουσική μου παιδεία ή με την υπομονή που δεν έχω για να ασχοληθώ περισσότερο με τον Μότσαρτ
Πολύ δήθεν, κοπελιά!! Αν αγαπάς τόσο πολύ αυτήν την μουσική, έχεις ενδιαφερθεί να μάθεις την θεωρία; Αν όχι, παπάρια καταλαβαίνεις!!Εσθήρ έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 12:10Εσυ ,ευτυχως δεν ειναι ολοι.Λογικο να μην την καταλάβαινεις αυτη τη μουσικη,αν δεν την ακους απο μικρος ή αν δεν εχεις ασχοληθει με αυτην.Η αληθεια ειναι οτι η ελλαδα δεν εχει την κουλτουρα της αυστριας στην κλασσικη μουσικη.Ευτυχως ομως δεν ειναι ολοι εσυ.Bazoomba έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 12:00Μια ερώτηση από εμάς τους μη γνωστές της μουσικης τεχνης:
Είμαστε σίγουροι ότι το νήμα εξυμνεί τα αποτελέσματα της μουσική του τυπά , ή πρόκειται για νήμα λατρείας μια μουσικής που δεν καταλαβαίνουμε?
Και μια δεύτερη, που μάλλον συνδέεται με την πρωτη:
Πόσοι απο εμάς μπορούν να ακούσουν δημόσια την Carmen ή την 5 συμφωνία χωρίς να αποσπασουν περίεργα βλέμματα?
Ο Χατζιδάκις έλεγε τότε, για το λαϊκό τραγούδι, (έχω την εντύπωση πως ισχύει γενικα):" ένα λαϊκό τραγούδι πρέπει να είναι εκείνο το τραγούδι που μας αποκαλύπτει....μιαν στιγμή που δεν ελέγχουμε. Κατά συνέπεια αυτός που θα το δεχτεί πρέπει να έχει μια αντίστοιχη προετοιμασία (με τον συνθέτη). Να κάτι που αξίζει να το ξέρουμε! Και εσείς και εγώ. "
Εγω μια χαρα την καταλάβαινω και μαλιστα μπορω να ξεχωρισω κομματι κλασσικης μουσικης αναλογα με την τεχνοτροπια της,σε ποιον ανηκει.Ο μοτσαρτ δηλαδη φαινεται απο χιλιομετρα,το ιδιο και ο μπαχ.Επισης μπετοβεν,σουμπερτ,βιβαλντι με χεντελ κλπ.Ακομα και την διαφορα Χαυδν με μοτσαρτ αντιλαμβανομαι,που ειναι της ιδιας εποχης και μοιαζουν πολυ οι μουσικες τους,ομως ενας που γνωριζει πολυ καλα τον μοτσαρτ αντιλαμβανεται ποτε ειναι μοτσαρτ και ποτε ειναι ο Χαυδν.
Αυτο δεν γινεται απο την μια στιγμη στην αλλη.Θελει παιδεια.Εγω ειπα οτι ακουγα απο την κουνια μου κλασσικη μουσικη και πολυ μοτσαρτ.Ομως αλλοι ,δεν ειχαν την τυχη να ακουνε απο μικροι κλασσικη μουσικη,παρολα αυτα οταν ασχοληθηκαν αρκετα,μια χαρα την εμαθαν και την καταλαβαινουν.
Τι να κανουμε;Αλλοι φτανουν μεχρι την βανδη το πολυ.Δεν ειναι ολοι το ιδιο.Και αυτο .βεβαια επειδη οι ιδιοι δεν θελουν να φτασουν παραπανω.Αλλα ετσι ειναι..
Εσυ λοιπον δεν εισαι ουτε μετρο συγκρισης ουτε ο γνωμονας.Εισαι ενας που δεν καταλαβαινει κλασσικη μουσικη,οπως και πολλοι αλλοι στην ελλαδα.Οσοι ομως εχουν την αναλογη παιδεια ,μια χαρα την καταλαβαινουν και την βαζουν και τερμα και γουσταρουν.
Εφυγαααααααααα.
Κάπου το διάβασα ή το άκουσα και εγώ αυτό .bolek έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 17:48αλασκα15++ έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 16:56Η μουσική του Μότσαρτ δεν μ' αγγιζει και πολύ . Προτιμώ π.χ. τη μουσική του Χατζιδάκη . Και δε νομίζω ότι έχει να κάνει με την μουσική μου παιδεία ή με την υπομονή που δεν έχω για να ασχοληθώ περισσότερο με τον Μότσαρτο χατζιδακης εχει κλεψει ολοκληρα κομματια απο την μουσικη του μοτσαρτ και τα εχει βαλει αυτουσια στα δικα του εργα.
εχει κατηγορηθει για αυτο και ειπε οτι ενας χατζηδακης εχει το δικαιωμα να το κανει αυτο.
Μόνο το Χασάπικο40 είναι αναφορά στον Μότσαρτ και προφανώς δεν είναι κλεμμένο, αφού το λέει καθαρά (Συμφωνία Νο40)αλασκα15++ έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 19:10Κάπου το διάβασα ή το άκουσα και εγώ αυτό .bolek έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 17:48αλασκα15++ έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 16:56Η μουσική του Μότσαρτ δεν μ' αγγιζει και πολύ . Προτιμώ π.χ. τη μουσική του Χατζιδάκη . Και δε νομίζω ότι έχει να κάνει με την μουσική μου παιδεία ή με την υπομονή που δεν έχω για να ασχοληθώ περισσότερο με τον Μότσαρτο χατζιδακης εχει κλεψει ολοκληρα κομματια απο την μουσικη του μοτσαρτ και τα εχει βαλει αυτουσια στα δικα του εργα.
εχει κατηγορηθει για αυτο και ειπε οτι ενας χατζηδακης εχει το δικαιωμα να το κανει αυτο.
Νομίζω όμως ότι ο Χατζιδάκις δημιούργησε ένα δικό του στιλ, και έκανε μια δικιά του μουσική, που εμένα προσωπικά μ' αρέσει έτσι όπως είναι
ίσως εννοούσε τον ΣτραβίσκιBeria έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 19:22Μόνο το Χασάπικο40 είναι αναφορά στον Μότσαρτ και προφανώς δεν είναι κλεμμένο, αφού το λέει καθαρά (Συμφωνία Νο40)αλασκα15++ έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 19:10Κάπου το διάβασα ή το άκουσα και εγώ αυτό .
Νομίζω όμως ότι ο Χατζιδάκις δημιούργησε ένα δικό του στιλ, και έκανε μια δικιά του μουσική, που εμένα προσωπικά μ' αρέσει έτσι όπως είναι
Ποσο μα ποσο συμφωνω,ετσι ακριβως!Μα σε ολα!Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 12:51Ο λόγος που πολλοί από εμάς δεν την καταλαβαίνουμε είναι εν μέρει η έλλειψη παιδείας και εντρύφησης με το συγκεκριμένο είδος αλλά και σε προκαταλήψεις του τύπου, όπως έχει ήδη ειπωθεί, δεν είναι για εμάς. Η κλασική μουσική για να σου αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο δεν απαιτεί μουσικές γνώσεις. Απαιτεί υπομονή και προσήλωση.Bazoomba έγραψε: ↑15 Δεκ 2019, 12:00Μια ερώτηση από εμάς τους μη γνωστές της μουσικης τεχνης:
Είμαστε σίγουροι ότι το νήμα εξυμνεί τα αποτελέσματα της μουσική του τυπά , ή πρόκειται για νήμα λατρείας μια μουσικής που δεν καταλαβαίνουμε?
Και μια δεύτερη, που μάλλον συνδέεται με την πρωτη:
Πόσοι απο εμάς μπορούν να ακούσουν δημόσια την Carmen ή την 5 συμφωνία χωρίς να αποσπασουν περίεργα βλέμματα?
Ο Χατζιδάκις έλεγε τότε, για το λαϊκό τραγούδι, (έχω την εντύπωση πως ισχύει γενικα):" ένα λαϊκό τραγούδι πρέπει να είναι εκείνο το τραγούδι που μας αποκαλύπτει....μιαν στιγμή που δεν ελέγχουμε. Κατά συνέπεια αυτός που θα το δεχτεί πρέπει να έχει μια αντίστοιχη προετοιμασία (με τον συνθέτη). Να κάτι που αξίζει να το ξέρουμε! Και εσείς και εγώ. "
Τα έργα που αναφέρεις είναι από τα πλέον εύπεπτα και απευθύνονται κυριολεκτικά στις μάζες. H πρώτη κίνηση της πέμπτης ειδικά είναι από εκείνα τα μπεστ σέλερ που όλοι γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει θέλοντας και μη επειδή απλούστατα είναι παντού.
Και να είσαι σίγουρος bazoomba, σε εκατό χρόνια από τώρα, με όλους τους πρόσκαιρους justin bieber να έχουν χτυπήσει δισεκατομμύρια views ο ένας μετά τον άλλον εναλλάσσοντας τις ίδιες πέντε συγχορδίες, η πέμπτη θα συνεχίζει να είναι αξεπέραστη. Έχει αυτό το κακό η πραγματική τέχνη. Δεν πεθαίνει.
https://www.tanea.gr/2008/03/19/world/e ... o-motsart/Ελιξίριο υγείας ο Μότσαρτ
Πάσα νόσο θεραπεύει ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Οι συνθέσεις του κλασικού συνθέτη καταπολεμούν το άγχος, ενισχύουν την ευφυΐα, ενώ βοηθούν στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων, των αρθριτικών πόνων και, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, της επιληψίας.
Όλα τα είδη θεραπείας είχαν αποτύχει στην περίπτωση ενός ασθενούς που έπασχε από επιληψία. Οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να τον θεραπεύσουν με επτά διαφορετικά φάρμακα και τον είχαν υποβάλει σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο προκειμένου να απαλλαγεί από ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε τα περισσότερα από τα 46 χρόνια της ζωής του. Καθώς ο ασθενής δεν παρουσίαζε κανένα σημάδι βελτίωσης, οι γιατροί σκεφτόντουσαν να προχωρήσουν σε μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Όμως, λίγο πριν ολοκληρωθούνοι καθιερωμένες εξετάσεις ο ασθενής παρουσίασε θεαματική βελτίωση. Οι γιατροί αναζήτησαν τα αίτια αυτής της βελτίωσης και βρέθηκαν μπροστά σε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη: Το μόνο πράγμα που είχε αλλάξει το τελευταίο διάστη- μα στη ζωή του ο ασθενής ήταν ότι άκουγε Μότσαρτ για 45 λεπτά καθημερινά.
Η περίπτωση του 46χρονου άνδρα καταγράφηκε από τους γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Λονδίνου και ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της «επίδρασης Μότσαρτ». Η ακρόαση των συνθέσεων του κορυφαίου συνθέτη της κλασικής μουσικής έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των επιδόσεών μας στα Μαθηματικά, ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη, μειώνει το στρες και τους αρθριτικούς πόνους και βελτιώνει την όραση. Οι πρώτες έρευνες για την «επίδραση Μότσαρτ» επικεντρώθηκαν στη Σονάτα Κ448 για δύο πιάνα και τη σχέση της με τη βελτίωση του δείκτη ευφυΐας. Αυτοί που άκουγαν τη Σονάτα Κ448 αύξησαν προσωρινά τον δείκτη ευφυΐας τους κατά 8 με 9 μονάδες. Για την «επίδραση Μότσαρτ» στην υγεία οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ασθενείς δεν είναι απαραίτητο να αγαπούν τη μουσική του Αυστριακού συνθέτη ή να την ακούνε με προσοχή.
Η «επίδραση Μότσαρτ»
● ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΗΨΙΑ
Ασθενείς παρουσίασαν θεαματική μείωση στον αριθμό κρίσεων. Οι επιστήμονες εντοπίζουν το «φάρμακο» στην επανάληψη των μοτίβων και την περιοδικότητα των συνθέσεων του Μότσαρτ.
● ΣΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ
Η Σονάτα Κ448 για δύο πιάνα βελτιώνει τις επιδόσεις μας στα τεστ του δείκτη ευφυΐας κατά 8 με 9 μονάδες.
● ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Ομαλοποιεί τη λειτουργία του καρδιακού κύκλου και μειώνει τους παλμούς.
● ΣΤΟ ΣΤΡΕΣ
Η μουσική του Μότσαρτ μειώνει το στρες στα νεογέννητα μωρά. ● ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ
Σε τεστ για την όραση 60 ασθενείς άκουσαν για δέκα λεπτά τη Σονάτα για δύο πιάνα σε ντο ματζόρε. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μουσική του Μότσαρτ βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ακρίβεια.
● ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ
Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προάγει τον ρυθμό ανάπτυξης του κοινού κυπρίνου και της τσιπούρας.
Η επίδραση στους επιληπτικούς
ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ η μουσική του Μότσαρτ στους επιληπτικούς; Σύμφωνα με τον δόκτορα Τζον Χιουγκς από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, οι συνθέσεις του έχουν την ίδια επίδραση με τους παλμούς της ηλεκτρικής διέγερσης, οι οποίοι αποκαθιστούν τη δυσλειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. «Μέρος της ευφυΐας του είναι να επαναλαμβάνει μοτίβα με έναν τρόπο που δεν είναι βαρετός, αλλά αντίθετα προσελκύει τον ακροατή. Η επανάληψη και οι περιοδικές αλλαγές υπάρχουν σε όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας και του σώματός μας», σημειώνει ο Αμερικανός καθηγητής. Αντίθετα με τον Μότσαρτ, οι επαναλήψεις στα μοτίβα δεν είναι τόσο συχνές σε άλλους μεγάλους συνθέτες όπως ο Βάγκνερ, ο Μπαχ ή ο Μπετόβεν. Η μουσική τους παραμένει υπέροχη, αλλά δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Η συνεχεια εδω:"Η επίδραση της μουσικής του Mozart σε ψυχο-φυσιολογικό επίπεδο"-Διάλεξη για το "Mozart Effect", Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων, Μάιος 2006
Η ιδιότητα της μουσικής να επιδρά με ποικίλους τρόπους στις νοητικές λειτουργίες αλλά και στις σωματικές εκδηλώσεις του ανθρώπου είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια.
[...]Σ’ αυτή την αναζήτηση ο Mozart κατέχει τα πρωτεία. Η μουσική του πέρα από αντικείμενο θεωρητικής ανάλυσης έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο ίσως από κάθε άλλη προκειμένου να ανιχνευθούν οι σωματικές και νοητικές διεργασίες που συνοδεύουν την ακρόασή της. Είτε μέσα από έγκυρα εργαστηριακά πειράματα είτε από αυθαίρετες φημολογίες, ο Mozart, εμφανίζεται, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, σε έναν νέο ρόλο. Εκτός από το παιδί θαύμα, τη μουσική μεγαλοφυΐα, την εκκεντρική προσωπικότητα, γίνεται πλέον ο κατεξοχήν συνθέτης-θεραπευτής του οποίου η μουσική μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις από την σχιζοφρένεια, την επιληψία και το Alzheimer ως το στρες και την ακμή ή ακόμη και να κάνει τα παιδιά εξυπνότερα.Παραδείγματα τέτοιων πειραμάτων θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά:
Η JuleneJohnson
του Ινστιτούτου Γήρανσης του Εγκεφάλου και Άνοιας του πανεπιστημίουτης Καλιφόρνια, έδωσε σε ασθενείς με
Alzheimer
ένα τεστ νοητικών ικανοτήτων οι οποίες είναι συχνά μειωμένες λόγω της ασθένειάς τους. Τα σκορ των ασθενών παρουσίασαν βελτίωση κατά 3-4 μονάδες στα τεστ των 8 μονάδων μετά από δεκάλεπτες «δόσεις» Mozart , αλλά όχι μετά την έκθεση των ασθενών σε απόλυτη ησυχία ή δημοφιλή μουσική του ’30, παρά το γεγονός ότι η τελευταία ήταν οικεία στους ασθενείς και αναμενόταν να έχει συναισθηματικό αντίκτυπο.Η μέθοδος Tomatis-αρκετά διαδεδομένη στην Ευρώπη- που βασίζεται στην θεραπεία μέσω ήχων, πρεσβεύει ότι ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις των ακροατών ή τις προηγούμενες μουσικές τους εμπειρίες, η μουσική του Mozart επιδρά καθοριστικά:ηρεμεί, βελτιώνει την αντίληψη του χώρου και βοηθά την εκφορά λόγου και την έκφραση συναισθημάτων, φέρνοντας τους ακροατές σε άμεση επαφή με το νου και την ψυχή τους. Οι ρυθμοί, οι μελωδίες και οι υψηλές συχνότητες της μουσικής τουMozart διεγείρουν και φορτίζουν τις κριτικές και δημιουργικές περιοχές του εγκεφάλου.
Παράλληλα o Hughes και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Illinois, μελέτησαν 39 επιληπτικούς ασθενείς διαφόρων ηλικιών με συχνές κρίσεις. Μέτρησαν την συχνότητα και τη διάρκεια των μη φυσιολογικών εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια ακρόασης μουσικής του Mozart, ποπ μουσικής ή απόλυτης ησυχίας και βρήκαν μια σημαντική μείωση των κρίσεων σε23/39 των περιπτώσεων μόνο κατά τη διάρκεια της μουσικής του Mozart. Η συχνότητα μειώθηκε από 62% σε 21%.Συχνά, σε τέτοιου είδους έρευνες αντιπαρατίθεται το επιχείρημα ότι ο Mozart μπορεί να ήταν πιο «χαλαρωτικός και ευχάριστος». Όμως αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δεν θεωρούνται αποτρεπτικά των κρίσεων. Επιπλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως η μουσική του Mozart είχε αποτέλεσμα ακόμα και στους ασθενείς που βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση και για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πλήρως τον τρόπο που συναισθάνονται και αντιλαμβάνονται το περιβάλλον. Παρ’όλα αυτά οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς επανήλθαν στην αρχική τους κατάσταση μόλις η μουσική σταμάτησε. Για να εξακριβωθεί αν η επίδραση μπορούσε να είναι μακροπρόθεσμηένα 8χρονο κορίτσι υποβλήθηκε σε μουσική Mozart για 10 λεπτά την ώρα. Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των κρίσεων της να μειωθεί από 9 τις πρώτες 4 ώρες σε 1τις τελευταίες 4 ώρες. Την επόμενη μέρα είχε μόλις 2 κρίσεις σε 8 ώρες.Άλλου τύπου «θαυματουργές» επιδράσεις της μουσικής του Mozart έχουν ακόμηα ναφερθεί. Πολλές από αυτές επικεντρώνονται στις παιδικές ηλικίες και τις μαθησιακές διαδικασίες.
H Savan το 1999, αναφέρει πως σε μια τάξη παιδιών με ειδικές συναισθηματικές και συμπεριφορικές ανάγκες, η κατάσταση βελτιώθηκε κατά πολύ όταν χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό χαλί η ορχηστρική μουσική του Mozart.Υποστηρίζει πως η μουσική βοήθησε τα παιδιά να συντονίσουν τις δραστηριότητεςτους και να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη επιτυχία στις απαιτήσεις του μαθήματος, να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους και με τους γύρω τους, γεγονός που βελτίωσε και την συμπεριφορά τους. Οι παρατηρήσεις αυτές συνδέθηκαν με ενδείξεις χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης, θερμοκρασίας και καρδιακού παλμού. Η ερευνήτρια αποδίδει τα ευρήματα αυτά σε πιθανή διέγερση στον εγκέφαλο του κέντρου παραγωγής μιας ενδορφίνης υπεύθυνης για τις παραπάνω φυσιολογικές παραμέτρους.
Η ενδορφίνη αυτή επιβραδύνει τον μεταβολισμό και την παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων και ορμονών, πράγμα που ελαττώνει την επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο συντονισμός περιοχών του εγκεφάλου και κατ επέκταση των σωματικών ενεργειών.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 6χρνου Lawrence. Ήταν ένα παιδί με αργή ανάπτυξη, υπερκινητικότητα και συγκεκριμένες γλωσσικές δυσκολίες: όταν του μιλούσε κάποιος έμενε σιωπηλός για μισή ώρα προτού αρθρώσει μια στοιχειώδη απάντηση. Μετά από αρκετές συνεδρίες με ακρόαση της μουσικής του Mozart η πρόοδός του είναι θεαματική. Όπως λέει και η μητέρα του έχει εξελίχθεί σε έναν ενεργό ομιλητή που ανταποκρίνεται αμέσως σε οποιαδήποτε λεκτική δοκιμασία.[...]