Υπάρχει Θεός;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Υπάρχει Θεός;

Ναι
52
55%
Οχι
43
45%

Σύνολο ψήφων: 95

Άβαταρ μέλους
Γράφων

Re: Υπάρχει Θεός;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γράφων » 08 Οκτ 2024, 14:04

Λοξίας έγραψε:
07 Οκτ 2024, 23:22
Γράφων έγραψε:
07 Οκτ 2024, 22:00
Λοξίας έγραψε:
07 Οκτ 2024, 19:20

Η έννοια του υπαγομένου σε αρχή, όπως ύπαρχος, είναι δευτερεύουσα.
Όταν λοιπόν κάποιος ρωτάει: "υπάρχει θεός;" ξέρουμε πολύ καλά σε τι αναφέρεται. Αναφέρεται στη ύπαρξη, στο είναι.
Αν πεταχτούμε να τον "διορθώσουμε", πως ο θεός δεν υπάγεται σε αρχή, κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.
Γι' αυτό και κάτι τέτοια "επιχειρήματα", τα θεωρώ του κατηχητικού.
Δεν ξέρω γιατί μου επιτίθεσαι. Ήταν απλά μια ενδιαφέρουσα γλωσσολογικής φύσεως παρατήρηση. Τίποτα παραπάνω. Κατάλαβα πώς χρησιμοποίησε ο νηματοθέτης την λέξη. Ούτε προσπάθησα να τον διορθώσω, ούτε να το χρησιμοποιήσω ως επιχείρημα για κάτι...
Δεν σου επιτέθηκα. Και το παράδειγμα μου με τον ερωτώντα αν υπάρχει θεός, δεν ήταν καλά διατυπωμένο και αν αυτό θεώρησες επίθεση, όχι, δεν ήταν τέτοια. Αν το ύφος μου ήταν έντονο, είναι επειδή έχω βαρεθεί να "διορθώνω" το επαναλαμβανόμενο λάθος πως:
"ο θεός άρχει και δεν υπόκειται σε αρχή, ώστε να χρησιμοποιούμε το ρήμα υπάρχει".
Οκ συγγνώμη τότε! Παρεξήγησα. Απλά διαβάζοντάς την απάντηση χθες, μου φάνηκε κάπως επιθετική
ποταμοῖς τοῖς αὐτοῖς ἐμβαίνομέν τε καὶ οὐκ ἐμβαίνομεν, εἶμέν τε καὶ οὐκ εἶμεν.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 08 Οκτ 2024, 14:42

Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η 3 6 5 - 24_7 έγραψε:
07 Οκτ 2024, 22:21
Αρίστος έγραψε:
07 Οκτ 2024, 21:39
taxalata xalasa έγραψε:
07 Οκτ 2024, 21:30
Αρχηγε το συμπαν των υλιστων ειναι ενα νεκρο συμπαν, ολα ειναι νεκρα, αστερια, πλανητες, η γη η ιδια, οι βραχοι της, οι θαλασσες και τα ποταμια της, τα οικοσυστηματα.

Αντιθετα το συμπαν των αρχαιων ειχε ζωικη ψυχη που τα διαπερνουσε ολα οποτε ολα ηταν ζωντανα.

Ο καθε ποταμος θεωρουνταν ζωντανος και με το πνευμα του που δεν ηταν αλλο βεβαια απο την αιθεροενεργεια που τον εμψυχωνε και τον καθιστουσε ενα ζωντανο οικοσυστημα με τα ψαρακια του και τα υδροβια φυτα του και τις πηγες που τον τροφοδοτουσαν.

Μαντεψε ποιο συμπαν ειναι πιο λειτουργικο και συναρπαστικο απο τα δυο.

Και γι' αυτο οι αρχαιοι ηταν ευτυχισμενοι παγανιστες ενω οι δικοι μας που πιστευουν πως ολα ειναι νεκρα ζουν με αντικαταθλιπτικα.

.
Με βαση αυτο που μπορουμε
Να δουμε και να κατανοησουμε
Η Ζωη φαινεται να ειναι η Εξαιρεση σ' αυτον τον Κοσμο
Αλλα, δεν αποκλειεται και το αντιθετο, δηλαδη
Η Ζωη να ειναι ο Κανονας στον Κοσμο
Με αλλες μορφες και διαστασεις
Ξενες, δυσνοητες, διαφορετικες, ασυλληπτες, ακατανοητες

Επισης, αν θες, σταματα να ποσταρεις τα ιδια κειμενα - σιδηροδρομους
Γεμιζουμε τζαμπα σελιδες με επαναληψεις..

To προβλημα με τους υλιστες ειναι οτι θελουν να απολυτοποιησουν το οικειο περιβαλλον που τους δειχνουν οι αισθησεις τους ως τη μονη δυνατη πραγματικοτητα...

και ταυτοχρονα να τοποθετησουν τον εαυτουλη τους στην κορυφη της πυραμιδας των οντων...

Θυμιζουν μια γεροντοκορη που ζει απομονωμενη μαζι με τις γατες της που θεωρει οτι ο κοσμος ειναι το σπιτι που εχει αυτοπεριοριστει και πως η ιδια ειναι το ανωτερο ον που υπαρχει οποτε πρεπει συνεχως να αυτοθαυμαζεται και να κανει κυκλους γυρω απο τη μεγαλοσυνη της.

Την πιανουν μαλιστα τετοιες ιδεες μεγαλομανιας που νομιζει οτι το σπιτι με τις γατες που ειναι το μοναδικο της περιβαλλον δεν θα υπηρχε αν αυτη δεν το παρατηρουσε. :003:

.

Άβαταρ μέλους
ksk
Phorum.gr user: ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 08 Οκτ 2024, 16:08

taxalata xalasa έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:55
ksk έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:46
taxalata xalasa έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:43

κι ομως! στο σπιτι του σταβρωμενου, μιλανε για σταβρο...

:8)
Εσυ μην χάνεσαι...
Περιμένω να δικαστώ... :003:
με ποια κατηγορία θες να δικαστείς;
Εσυ δικάζεις, εσυ βρισκεις :lol:
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 08 Οκτ 2024, 16:14

Αρίστος έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:59
ksk έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:44

Κοιτάζουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις..,
Μη μου πεις για το φίδι... αυτό το ερπετό;
Ο Πλωτινος το φίδι τι το θεωρούσε;
Ήρεμα...
Εγώ δεν ξέρω τπτ ...απλά ρωτάω και αφού το κατέχεις με τους Ορφικους και επιμένεις σου είπα ότι θα το συνεχίσω κι εγώ έτσι...
Μήπως να μας πεις τι ορισμό δίνει ο Αριστοτελης για τον Αιθέρα;
Ο Πλατωνας;
Διότι εγώ όπως μου τα λες σχετικά με τον Ορφικοι ύμνο δεν κατάλαβα τπτ... τελικά τι είναι; Πέμπτη Ουσια; Ενέργεια;
Κάτι μεταξύ των δυο;
Κάτι άλλο;

Ο Αιθερας για τους αρχαιους ειναι ας πουμε ο ενεργειακος πατερας των υπολοιπων 4 στοιχειων, ουσιαστικα δεν ειναι ουτε ενεργεια μονο, ουτε υλη, αλλα λεπταισθητη υλη συν ενεργεια. Οι αρχαιοι πιστευαν πως ειναι και η ιδια η ζωη που νοιωθουμε μεσα μας και πως οχι μονο εμψυχωνει ολα τα ζωντανα πλασματα αλλα τα συνδεει και με ενεργειακες γεφυρες σαν ατελειωτα νηματια φωτος ενα πραμα. Πιστευαν επισης πως ειναι ιδιαιτερα αφθονος στο φως των αστερων αλλα και μεσα στη γη ειδικα σε σημεια που υπηρχαν πηγες η φλεβες μεταλλων.

Αν ελεγες σε εναν αρχαιο να στον αποδειξει οτι υπαρχει θα σου ελεγε πολυ απλα οτι ειναι η ζωη που νοιωθεις μεσα σου.

.
Πηγές μετάλλων όπως το ηλεκτρον;
Δλδ ο αιθέρας εναι σαν την κβαντική γατα...αχαχαχα
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 08 Οκτ 2024, 16:15

Λοξίας έγραψε:
07 Οκτ 2024, 17:03
ksk έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:22
SpoilerShow
Λοξίας έγραψε:
07 Οκτ 2024, 14:14

Εσύ, τωρα, είσαι ευχαριστημένος με τέτοιου επιπέδου (κατηχητικού και βάλε) "επιχείρημα", ε;
Και ζητάς αντίλογο; Μάλλον...
Για δώσε μας ένα statement της επιστήμης που να δηλώνει ότι "οι επιστήμονες τα ξέρουν όλα"...

Μήπως, λέω μήπως, αυτό το κάνουν οι θρησκείες; ΟΛΕΣ οι θρησκείες;
Αυτές δεν είναι που δηλώνουν ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια; "από την αρχή μέχρι το τέλος";
Αυτές δεν είναι που "γνωρίζουν" το θέλημα του Θεού (τους) αλλά στις δύσκολες ερωτήσεις "γνωρίζουν" πως "'άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου";
Και την (αναπόδεικτη) γνώση τους αυτή, προσπαθούν να στην χώσουν στο μυαλό με κάθε τρόπο;

Ναι, αυτές είναι...οι θρησκείες. ΟΛΕΣ οι θρησκείες.

Συνεπώς, στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί...
Δελτααααα ζωγραφίζεις...
Ο παλιός καλος πυρωδης Δέλτα. :romance-hearteyes:
Υ.Γ Επειδή το κατέχεις καλά αυτό το είδος...να σε ρωτηξω...αν στην ερώτηση "Υπάρχει Θεός" απαντησω "δεν ξέρω" και εσυ πεις "δεν υπάρχει" τότε οφείλεις να το αποδείξεις;
Ή μόνο καταφατικες είναι αποδειξιμες;
Α ρε Παρμενιδη... :oops:
Κανονικά χρειάζεται σινδόνιον, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται...
Τι συνιστά απόδειξη και η αποδεικτική διαδικασία, είναι καλά τεκμηριωμένα στα μαθηματικά. Όμως στην φιλοσοφία δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μαθηματική αποδεικτική διαδικασία. Χρησιμοποιούμε μια πιο "ευρύχωρη" έννοια.
Αλλά για να μην χαθεί η μπάλα ***, συμφωνείται πως αυτός που καταθέτει την θετική πρόοσταση, οφείλει και να την τεκμηριώσει, αλλιώς δεν γίνεται δεκτή.

*** φαντάσου δηλαδή, ο καθένας να κατέθετε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι...
Από τον ισχυρισμό για την ύπαρξη του μακαρονοτέρατος μέχρι τον ισχυρισμό πως η Γη είναι τετράγωνη και να απαιτούσε να γίνει αποδεκτή, επί ίσοις όροις, με θετικές προτάσεις που έχουν στέρεα ερείσματα ώστε να τεθούν σε διερεύνηση.

Στό ερώτημα "υπάρχει θεός", η απάντηση "δεν ξέρω", είναι ολοκληρωμένη και βάζει τελεία. Δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση.
Η σκέτη στείρα άρνηση δεν είναι τρόπος φιλοσοφικός, οπότε αν εγώ συνεχίσω με ένα ξερό "δεν υπάρχει", χρειάζεται να το υποστηρίξω.

Υπάρχει όμως μία διαφορά σε αρνητική απάντηση...
Αν εσύ δηλώσεις ότι "υπάρχει θεός και εγώ απαντήσω "δεν πιστεύω ότι υπάρχει", δεν έχω υποχρέωση να τεκμηριώσω την άρνησή μου.
Οκεγια...συμφωνούμε...σε αυτό χιχιχι
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 08 Οκτ 2024, 16:22

Νετο Γκουερινο έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:36
Νετο Γκουερινο έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:30
ksk έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:11
δεν γνωρίζω πολλά από θεολογικά,αλλά με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου για κατι συγκεκριμένο
Θεωρείς ότι δικαίως ο ήλιος και η γη λατρευόταν ως θεοί από την ανθρωπότητα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια;
Θέλω να σε ρωτήσω και κάτι πιο ιδιαίτερο
Κάποιοι πιστεύουν ότι η γη είναι ζωντανός οργανισμός
Με την ίδια λογική το ίδιο είναι και ο ήλιος
Εσύ το πιστεύεις αυτό;
Και αν ναι,τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Άσε τι πιστεύουν γιατί οι λέξεις με τις συνεχείς μεταφράσεις κατά το δοκουν έχουν αλλοιώσει αυτό που πραγματικά ήθελαν να πουν αυτοί που τις χρησιμοποίησαν...Ας πούμε για την Ψυχή , τα έμψυχα, τα ψυχιατρεία κλπ...κλπ...
Οποτε πες μου πως ορίζεις εσυ τον ζωντανό οργανισμο, ώστε να σου απαντησω...
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 08 Οκτ 2024, 16:30

ksk έγραψε:
08 Οκτ 2024, 16:14
Αρίστος έγραψε:
ksk έγραψε:
07 Οκτ 2024, 16:44

Κοιτάζουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις..,
Μη μου πεις για το φίδι... αυτό το ερπετό;
Ο Πλωτινος το φίδι τι το θεωρούσε;
Ήρεμα...
Εγώ δεν ξέρω τπτ ...απλά ρωτάω και αφού το κατέχεις με τους Ορφικους και επιμένεις σου είπα ότι θα το συνεχίσω κι εγώ έτσι...
Μήπως να μας πεις τι ορισμό δίνει ο Αριστοτελης για τον Αιθέρα;
Ο Πλατωνας;
Διότι εγώ όπως μου τα λες σχετικά με τον Ορφικοι ύμνο δεν κατάλαβα τπτ... τελικά τι είναι; Πέμπτη Ουσια; Ενέργεια;
Κάτι μεταξύ των δυο;
Κάτι άλλο;

Ο Αιθερας για τους αρχαιους ειναι ας πουμε ο ενεργειακος πατερας των υπολοιπων 4 στοιχειων, ουσιαστικα δεν ειναι ουτε ενεργεια μονο, ουτε υλη, αλλα λεπταισθητη υλη συν ενεργεια. Οι αρχαιοι πιστευαν πως ειναι και η ιδια η ζωη που νοιωθουμε μεσα μας και πως οχι μονο εμψυχωνει ολα τα ζωντανα πλασματα αλλα τα συνδεει και με ενεργειακες γεφυρες σαν ατελειωτα νηματια φωτος ενα πραμα. Πιστευαν επισης πως ειναι ιδιαιτερα αφθονος στο φως των αστερων αλλα και μεσα στη γη ειδικα σε σημεια που υπηρχαν πηγες η φλεβες μεταλλων.

Αν ελεγες σε εναν αρχαιο να στον αποδειξει οτι υπαρχει θα σου ελεγε πολυ απλα οτι ειναι η ζωη που νοιωθεις μεσα σου.

.

Δες και για πιθανη συσχετιση του αιθερα με τη σκοτεινη υλη του συμπαντος.

http://www.physics4u.gr/news/2006/scnews2581.html

.

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 08 Οκτ 2024, 16:49

Αρίστος έγραψε:
08 Οκτ 2024, 16:30
ksk έγραψε:
Αρίστος έγραψε:

.

.
Σκοτεινή υλη ή σκοτεινή ενέργεια;
Εσυ τι γνώμη έχεις;
Το σύμπαν μας που νομιζεις ότι βρίσκεται;
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 08 Οκτ 2024, 17:00

Γράφων έγραψε:
08 Οκτ 2024, 13:59
taxalata xalasa έγραψε:
07 Οκτ 2024, 22:03
Γράφων έγραψε:
07 Οκτ 2024, 21:56

Κοίτα, αν κατάλαβα καλά μιλάς για μια αϊδια διαστολή (μεγάλη έκρηξη) και συστολή του σύμπαντος (που θα οδηγήσει σε άλλη μεγάλη έκρηξη). Δεν είναι εύλογο και εδώ κάποιος να αναρωτηθεί ποια είναι η αιτία αυτής της αϊδιας μεταβολής;

Αν ψάξουμε τις αιτίες, μετά από όλα αυτά τα "γιατί", θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην πρώτη αιτία όλων αυτών των μεταβολών. Αυτή η αιτία ταυτίζεται με τον Θεό.

Ο ισχυρισμός ότι αυτή η αλυσίδα μεταβολών στο σύμπαν δεν χρειάζεται κάποια αιτία δεν θεωρώ ότι ευσταθεί, διότι τα πάντα έχουν μια αιτία.
στην 1 από τις 2 πιθανότητες του είναι, εσύ θες νάναι ο θεος η πρωτη αιτια... το θελω σου δημιουργει τον θεό... φαντάζεσαι και θες η φαντασία σου νάναι πραγματικότητα...

ταυτόχρονα θες ν'αγνοείς πως και η πρώτη αιτία πρέπει νάχει μια αιτία... κόβεις το loop όπου θες για να ταιριάχσει με την φαντασία σου... που δεν ειναι καν δικιά σου, αλλά ενγραμμένη στην tabula rasa σου εκ νηπιού από τους προπαγανδιστές της φαντασίας άλλων...
Παραδέχεσαι, λοιπόν, άπειρη αλυσίδα αιτιών; Ανοίγεις μια ωραία συζήτηση περί απείρου. Το ἐνεργείᾳ άπειρο (actual infinity), όμως, δεν υπάρχει σε ένα πεπερασμένο σύμπαν. Υπάρχει και ένα ωραίο χωρίο στα Φυσικά του Αριστοτέλη. Η άπειρη παλινδρόμηση, συνεπώς, είναι απίθανο να συμβαίνει
υπάρχει σ'ένα άτελο σύνπαν...
γιατι νάναι πεπρασμενο το συνπαν...; αφού δεν μπορείς να δεις πέρα από το όρατο σύνπαν... πως βγάζεις πόρισμα περί πεπερασμένου σύνπαντος;
Έχεις καταλάβει πως η εκκίνηση της σκέψης σου είναι εκ δόγματος; Καταλαβαίνεις πως θέλεις να καλουπώσεις το συνπαν στην ανθρώπινη φαντασία της θεΙκιάς προέλευσης του ανθρώπου που αντικειμενικά είναι κάτι απειρελαχίστο μέσα στ'ορατό συνπαν; Καταλαβαίνεις πως ο αγροτικός ανθρωπος (10000 π.Χ) υπάρχει ως τωρα μονο για το 0,00007% της προς το παρον διάρκειας του συνπαντος; Δεν καταλαβαίνεις την υπεροψία του 0,00007% που απαιτεί Θεικιά προέλευση καθεικόνα και καθομοίωση του τάχα δημιουργού...; Κατανοείς το 99,99993% του προς το παρόν σύνπαντος άνευ παρουσία τα αγροτικού ανθρώπου; Κατανοείς πως σ'ένα φύσα-ρούφα άπειρων συνπαντων αυτό το 0,0007% μπορεί να γίνει 0,0...01% ;

έγραψα και πριν περί της μύγας πούκανε κώλο κι έχεσε τον κόζμο όλο... αυτό είναι το status πουχεις... μια μύγα που μόλις ανακάλυψε πως έχει κώλο...

αεροβατείς dude!
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 08 Οκτ 2024, 17:04

ksk έγραψε:
08 Οκτ 2024, 16:49
Αρίστος έγραψε:
ksk έγραψε:

.
Εσυ τι γνώμη έχεις;

Δεν ξερω.

Συμφωνω ομως με τους επιστημονες οτι ο αιθερας ειναι πεδιο και οχι ουσια.

Εγω τον θεωρω πεδιο βιοενεργειας (το οποιο μπορει ομως να μετουσιωνεται και σε υλη, παιζει ο αιθερας να δημιουργει την υλη).

Και πεδιο βιοενεργειας θεωρει και το Starwars τη Δυναμη.

.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 08 Οκτ 2024, 17:38

Αρίστος έγραψε:
08 Οκτ 2024, 17:04
ksk έγραψε:
08 Οκτ 2024, 16:49
Αρίστος έγραψε:

.
Εσυ τι γνώμη έχεις;

Δεν ξερω.

Συμφωνω ομως με τους επιστημονες οτι ο αιθερας ειναι πεδιο και οχι ουσια.

Εγω τον θεωρω πεδιο βιοενεργειας (το οποιο μπορει ομως να μετουσιωνεται και σε υλη, παιζει ο αιθερας να δημιουργει την υλη).

Και πεδιο βιοενεργειας θεωρει και το Starwars τη Δυναμη.

.
quantum foam?

Άβαταρ μέλους
Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η 3 6 5 - 24_7
Phorum.gr user: Αφροδιτη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η 3 6 5 - 24_7 » 08 Οκτ 2024, 19:35

Γράφων έγραψε:
08 Οκτ 2024, 14:01
07 Οκτ 2024, 22:06
Γράφων έγραψε:
Η αναγκη σου
Να προσωποποιησεις
Το απροσωπο
Ειναι που σε Εγκλωβιζει
Και ειναι
Συναισθηματικη,
Οχι Λογικη
Αναγκη
Απλά πιστεύω ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί ο κόσμος χωρίς την παρουσία Θεού. Με βάσει την λογική
Ο Κοσμος Ειναι
Δε χρειαζεται "να εξηγηθει"
Επειδη δεν τιθεται καν δομικα "ερωτηση" ή θεμα "εξηγησης"
Επισης
Η Λογικη
Ειναι διεργασια και εργαλειο Ανθρωπινα
Και ζητημα ανθρωπινο
Ο Κοσμος ειναι απειρα ευρυτερος απο οτιδηποτε ανθρωπινο
Και δεν "ψαχνεται" καθολου να "αυτοκατανοηθει"
Αν θες να δεις περιπου πως λειτουργει το πραγμα
Δες ενα πρωτόζωο, ενα μυκητα, ενα φυτο
Κατα καποιο τροπο, μεσα απο αυτα, ειναι σαν να "μιλαει", να "δειχνεται" ο Κοσμος. Εχεις κανει ποτε ερωτηση σε παπαρουνα;

Άβαταρ μέλους
Αχθος Αρουρης
Phorum.gr user: Αχθος Αρουρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αχθος Αρουρης » 08 Οκτ 2024, 19:41

Γράφων έγραψε:
taxalata xalasa έγραψε:
Γράφων έγραψε:

Κοίτα, αν κατάλαβα καλά μιλάς για μια αϊδια διαστολή (μεγάλη έκρηξη) και συστολή του σύμπαντος (που θα οδηγήσει σε άλλη μεγάλη έκρηξη). Δεν είναι εύλογο και εδώ κάποιος να αναρωτηθεί ποια είναι η αιτία αυτής της αϊδιας μεταβολής;

Αν ψάξουμε τις αιτίες, μετά από όλα αυτά τα "γιατί", θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην πρώτη αιτία όλων αυτών των μεταβολών. Αυτή η αιτία ταυτίζεται με τον Θεό.

Ο ισχυρισμός ότι αυτή η αλυσίδα μεταβολών στο σύμπαν δεν χρειάζεται κάποια αιτία δεν θεωρώ ότι ευσταθεί, διότι τα πάντα έχουν μια αιτία.
στην 1 από τις 2 πιθανότητες του είναι, εσύ θες νάναι ο θεος η πρωτη αιτια... το θελω σου δημιουργει τον θεό... φαντάζεσαι και θες η φαντασία σου νάναι πραγματικότητα...

ταυτόχρονα θες ν'αγνοείς πως και η πρώτη αιτία πρέπει νάχει μια αιτία... κόβεις το loop όπου θες για να ταιριάχσει με την φαντασία σου... που δεν ειναι καν δικιά σου, αλλά ενγραμμένη στην tabula rasa σου εκ νηπιού από τους προπαγανδιστές της φαντασίας άλλων...
Παραδέχεσαι, λοιπόν, άπειρη αλυσίδα αιτιών; Ανοίγεις μια ωραία συζήτηση περί απείρου. Το ἐνεργείᾳ άπειρο (actual infinity), όμως, δεν υπάρχει σε ένα πεπερασμένο σύμπαν. Υπάρχει και ένα ωραίο χωρίο στα Φυσικά του Αριστοτέλη. Η άπειρη παλινδρόμηση, συνεπώς, είναι απίθανο να συμβαίνει
σωστα .......

εαν δεν υπαρχει αρχη, τοτε εχομε ενεργεία απειρο
πραγμα αδυνατο ......

δηλ. χωρις αρχη χρονου, θα ειχαμε απειρο χρονο
και απειρο αριθμο και αυτο σημαινει οτι διανυθηκε
ενα απειρο κατι που ειναι προδηλως αδυνατο .....

διασχιζοντας απειρες μοναδες δεν θα μπορουσαμε
να φθασομε ποτέ σε παροντα χρονο δηλ. στην γενια μας ...
..................................

Άβαταρ μέλους
Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η 3 6 5 - 24_7
Phorum.gr user: Αφροδιτη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η 3 6 5 - 24_7 » 08 Οκτ 2024, 19:50

Αρίστος έγραψε:
08 Οκτ 2024, 14:42
07 Οκτ 2024, 22:21
Αρίστος έγραψε:
07 Οκτ 2024, 21:39
Με βαση αυτο που μπορουμε
Να δουμε και να κατανοησουμε
Η Ζωη φαινεται να ειναι η Εξαιρεση σ' αυτον τον Κοσμο
Αλλα, δεν αποκλειεται και το αντιθετο, δηλαδη
Η Ζωη να ειναι ο Κανονας στον Κοσμο
Με αλλες μορφες και διαστασεις
Ξενες, δυσνοητες, διαφορετικες, ασυλληπτες, ακατανοητες

Επισης, αν θες, σταματα να ποσταρεις τα ιδια κειμενα - σιδηροδρομους
Γεμιζουμε τζαμπα σελιδες με επαναληψεις..

To προβλημα με τους υλιστες ειναι οτι θελουν να απολυτοποιησουν το οικειο περιβαλλον που τους δειχνουν οι αισθησεις τους ως τη μονη δυνατη πραγματικοτητα...

και ταυτοχρονα να τοποθετησουν τον εαυτουλη τους στην κορυφη της πυραμιδας των οντων...

Θυμιζουν μια γεροντοκορη που ζει απομονωμενη μαζι με τις γατες της που θεωρει οτι ο κοσμος ειναι το σπιτι που εχει αυτοπεριοριστει και πως η ιδια ειναι το ανωτερο ον που υπαρχει οποτε πρεπει συνεχως να αυτοθαυμαζεται και να κανει κυκλους γυρω απο τη μεγαλοσυνη της.

Την πιανουν μαλιστα τετοιες ιδεες μεγαλομανιας που νομιζει οτι το σπιτι με τις γατες που ειναι το μοναδικο της περιβαλλον δεν θα υπηρχε αν αυτη δεν το παρατηρουσε. :003:

.
Ψιλομπερδευεις τους υλιστες
Οπως τους εννοεις
Με αλαζόνες
Μ' ανθρωπους που κανουν μεγαλες δηλωσεις
Μ' ανθρωπους που δε δεχονται αντιλογο
Και κυριως μ' ανθρωπους που αντιπαθεις
Και βασικα πρεπει να ξεχωρισεις
Τον φορεα μιας ιδεας
Απο την ιδεα
Αν και δε θα 'λεγα απολυτα οτι ο φορεας ειναι αδιαφορος
Παρεμπιπτοντως
Οι αντιθετοι των υλιστων
Ειναι οι πνευματιστες;

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 08 Οκτ 2024, 20:06

Αχθος Αρουρης έγραψε:
08 Οκτ 2024, 19:41
Γράφων έγραψε:
taxalata xalasa έγραψε:

σωστα .......

εαν δεν υπαρχει αρχη, τοτε εχομε ενεργεία απειρο
πραγμα αδυνατο ......
αρά δεν υπάρχει θεός...

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών