Isildur έγραψε: ↑20 Ιουν 2023, 18:38
Προσπαθώ να θυμηθώ, αλλά δεν μου 'ρχονται λεπτομέρειες, έχει χρόνια που το διάβασα. Σε γενικές γραμμές όμως, αυτό που έλεγε ήταν ότι ο Μιθραϊσμός είχε εισχωρήσει για τα καλά στις ανώτερες τάξεις (ο ελιτισμός που λες, φαντάζομαι) και υπήρχαν αρκετοί οπαδοί του μεταξύ αξιωματούχων του κράτους αλλά και ανώτερων αξιωματικών του στρατού. Κι εκεί κάποιοι φοβήθηκαν για κάποιον λόγο και προσπάθησαν (και τα κατάφεραν τελικά, εκ του αποτελέσματος) να προωθήσουν τον Χριστιανισμό στην θέση του.
Τώρα, για την εξάπλωσή του στα κατώτερα στρώματα, αυτό φαντάζομαι πως θα ήταν θέμα χρόνου, αν είχε επικρατήσει ο Μιθραϊσμός (ή έστω αν είχε διατηρηθεί και όχι εξαφανιστεί). Ειδικά αν σχηματίζονταν τίποτα ιερατεία και εκκλησίες που θα βλέπανε ποιο θα ήταν το "συμφέρον τους".

Για τις γυναίκες που λες δεν το ήξερα και σίγουρα είναι σημαντικό θέμα, αλλά κι ο Χριστιανισμός με τη σειρά του δεν τις είχε και στην καλύτερη μοίρα, έτσι;
Δεν ξέρω, δεν είμαι φαν των κυνικών αναγνώσεων της ιστορίας. Καμιά φορά τα πράγματα είναι πιο απλά. Κανένας δεν διάλεξε ή συνομώτησε να επικρατήσει ο χριστιανισμός. Ίσως απλά ο Κωνσταντίνος να έγινε χριστιανός (η μάνα του δεν λένε ότι ήταν Χριστιανή κι αυτή;). Αυτό επίσης εξηγεί γιατί είχαμε παλινωδίες απ'τον κάθε αυτοκράτορα μέχρι να επικρατήσει ο χριστιανισμός. Κάποιοι αυτοκράτορες ήταν διαλεκτικοί, κάποιοι εχθρικοί και ξεκινούσαν διωγμούς, κάποιοι μάλλον είχαν μεγαλύτερα ψάρια να ψήσουν (δεν τους ένοιαζε).
Όσον αφορά τις γυναίκες, θα υπερασπιστώ και εδώ τον χριστιανισμό και θα πω ότι δεν μπορεί να ήταν χειρότερα, αλλιώς δεν θα κάνανε join σε τόσο μαζικούς αριθμούς μια άγνωστη θρησκεία. Ίσα ίσα, στις αρχές ήταν και προεξάρχοντα μέλη των χριστιανικών συγκεντρώσεων. Πχ πλούσιες χριστιανές διοργάνωναν συνάξεις στα σπίτια τους.
Έχω την εντύπωση ότι αρχικά ο χριστιανισμός απαιτούσε αυστηρή πειθαρχία και απ'τους άντρες και απ'τις γυναίκες (εγκράτεια και τα σχετικά). Μετά γαμήθηκε ραγδαία και ένας πιθανός λόγος είναι αυτός που είχα διαβάσει στο "Παραφράζοντας τον Ιησού" ότι έπαιξαν 100% παραποιήσεις στις επιστολές που δυσχέραιναν πολύ την θέση της γυναίκας. πχ δες αυτό το απόσπασμα:
“Similarly, some biblical views of women are superior to others. And so the apostle Paul’s attitude about women is that they could be and should be leaders of the Christian communities—as evidenced by the fact that in his own communities there were women who were church organizers, deacons, and even apostles (Romans 16). That attitude is much better than the one inserted by a later scribe into Paul’s letter of 1 Corinthians, which claims women should always be silent in the church (1 Corinthians 14:35–36), or the one forged under Paul’s name in the letter of 1 Timothy, which insists that women remain silent, submissive, and pregnant (1 Timothy 2:11–15).”