Ίφιδα έγραψε: ↑30 Ιαν 2020, 21:08
hellegennes ο ισχυρισμός σου ήταν πως οι γυναίκες στο σκάκι είναι τόσο λίγες που αγγίζουν τα όρια της στατιστικής ανυπαρξίας. Αυτό είναι λάθος.
Δεν ισχυρίζομαι ότι οι γυναίκες που παίζουν σκάκι είναι πολλές, λίγες είναι, απλώς δεν είναι ανύπαρκτες.
Από κει και πέρα μέχρι και τη δεκαετία του 2000 υπήρχαν άρθρα που έλεγαν ότι οι γυναίκες είναι ανίκανες να παίξουν σκάκι, οτι δε φτάνει το μυαλό τους κι άλλα ωραία μέχρι που βρέθηκε μια Polgar να κερδίσει τον Kasparov.
Σε άρθρα που είχα διαβάσει σχετικά (γιατι κι εμένα μου έκανε εντυπωση ο μικρός αριθμος) υπάρχουν διαφορές εξηγήσεις γι αυτό, απ το ότι οι γονείς σπάνια πήγαιναν τις κόρες να μάθουν σκάκι συγκριτικά με τους γιους, οτι δεν νιώθουν άνετα να τις αφήνουν μόνες με τους άντρες εκπαιδευτές ή να τα στέλνουν σε αγώνες εκτός πόλης όπου παίζει και το χρηματικό μιας που θα έπρεπε να κλείνουν διαφορετικά δωματια μέχρι το ότι σε μικτά παιχνίδια τα αγόρια ήταν ιδιαίτερα επιθετικά όταν έπαιζαν με κορίτσια πολλές φορές περισσότερο αγκρεσιβ απ ότι οταν έπαιζαν με άλλα αγορια (και δεν εννοώ ως προς το παιχνίδι το ίδιο αλλά ως προς την συμπεριφορά, να κοπανας τα πιόνια λες και παίζεις τάβλι ή να βρίζεις τον αντίπαλο στο κατά τ άλλα ευγενές αυτό αθλημα). Ε, ιδίως τα κορίτσια μικρότερης ηλικίας δε γουστάρουν επιθετικότητα, ούτε νιώθουν άνετα ώντας σα τη μύγα μες το γάλα, ούτε θεωρούν την ανταγωνιστικότητα ως αυτοσκοπό.
Τέλος, για να υπάρχουν γυναικεία πρωταθλήματα σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές σκακίστριες για να παίξουν σ αυτά, με τη διαφορά ότι ακόμα και το έπαθλο είναι κατά πολύ μικρότερο, δεν υπαρχει δηλαδή το ίδιο χρηματικο κινητρο
Συγγνώμη, με όλο το σέβας, αλλά οι δικαιολογίες αυτές είναι χαζές και επιπροσθέτως δεν ανταποκρίνονται στα στατιστικά, που δείχνουν ότι όσο σκακίστριες υπάρχουν, είναι κυρίως νεαρών ηλικιών. Με βάση όλες αυτές τις δικαιολογίες, θα έπρεπε να βλέπουμε περισσότερες σκακίστριες μετά την ενηλικίωση.
Επίσης έρχονται σε αντίθεση με το άλλο στατιστικό, που έχει να κάνει με την συσχέτιση ποσοστού συμμετοχής και προοδευτικότητας. Αν ήταν θέμα σεξισμού και επιθετικότητας, θα περίμενε κανείς να βλέπει πιο πολλές σκακίστριες στις πιο προοδευτικές χώρες. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι το ακριβώς αντίθετο.
Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες ΔΕΝ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το σκάκι και γενικά για παιχνίδια, ιδιαίτερα από μια ηλικία και μετά. Οι άντρες δεν χάνουν ποτέ το ενδιαφέρον τους για παιχνίδια και σπορ. Σκάκι, τάβλι, επιτραπέζια, βιντεοπαιχνίδια, κουίζ.
Κι αν είναι ανδροκρατούμενα αυτά τα παιχνίδια και οι γυναίκες δεν μπορούν να διεισδύσουν, γιατί δεν φτιάχνουν δικά τους παιχνίδια;
Ίφιδα έγραψε: ↑30 Ιαν 2020, 21:08
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που υποτιμούν τους άντρες που δε παντρεύονται αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι τόσοι ούτε κατηγορούνται ή τους υποτιμούν στον ίδιο βαθμό που υποτιμουν τις γυναίκες. Καθώς υπάρχουν και πολλοί που τους θεωρούν μάγκες αλλά ελάχιστοι θεωρούν τις γυναίκες μαγκιορες για τον ίδιο λόγο.
Αυτό το λες γιατί δεν είσαι ανύπαντρος άντρας. Επειδή δε τα χαρακτηριστικά των ανύπαντρων αντρών και γυναικών είναι διαφορετικά, για τις γυναίκες υπάρχουν περισσότερες δικαιολογίες (δεν είναι αρκετά όμορφη, δεν είναι αρκετά έξυπνη, είναι υπερβολικά συνεσταλμένη). Για τους άντρες δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν είναι παντρεμένοι γιατί είναι είτε ανίκανοι είτε ανοικοκύρευτοι είτε ανώριμοι είτε τσόγλανοι.