Namrail έγραψε: ↑13 Ιουν 2018, 01:03
Με σημείο εκκίνησης αυτό, δεν υπάρχει ούτε ένας εδώ μέσα τουλάχιστον, που να έχει ως τώρα αναλύσει τα κίνητρα, τα ελατήρια, τις προθέσεις, τους συσχετισμούς ισχύος κλπ πίσω από αυτή την ιστορία. Αλλά και διάφοροι επώνυμοι αρθογράφοι που καταθέτουν άποψη αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της συμφωνίας, βλέπω να προσεγγίζουν επιδερμικά το ζήτημα.
Δεν είναι όμως και πυρηνική φυσική.
Την τελευταία περίοδο υπάρχει μια υστερία στη Δύση για τη Ρωσία, οπότε αναβίωσαν και "παγωμένες" διαμάχες επιρροής, σε ένα σκηνικό πολυκερματισμένο μεν, αλλά που θυμίζει έντονα κινήσεις σκακιέρας του μεσοπολέμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυτικοί γκρέμισαν τον Γκρουέφσκι (που λειτουργούσε οιονεί και ως δυνητικός εταίρος φιλορωσικού άξονα μαζί με Όρμπαν στην ευρύτερη περιοχή) και επένδυσαν πολύ στο να μαντρώσουν τους Σκοπιανούς σε ΝΑΤΟ/ΕΕ. Υπερβολικά όλα αυτά, όμως σε δουλειά να βρισκόμαστε, είπαμε σκακιέρα. Ο Ζάεβ χρωστάει γραμμάτια, αλλά έχουν κουραστεί πολύ και οι Σκοπιανοί με την όλη ιστορίαμ ενώ το VMRO μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης περνάει φάση απαξίωσης, άρα είναι ευκαιρία να περάσει ένας συμβιβασμός.
Και στην Ελλάδα όμως, αρκετός κόσμος έχει κουραστεί τόσα χρόνια και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Εκεί πατάει ο Τσίπρας που στη δική του εκλογική βάση έχει και λιγότερους που αξιολογούν ψηλά αυτό το θέμα. Μένει να δούμε όμως αν είναι όντως έτσι ή αν θα έχει έξτρα φθορά από αυτήν που περιμένει, ειδικά στη Β. Ελλάδα. Από την άλλην, για τη Ν.Δ. το θέμα είναι περίπου υπαρξιακής σημασίας, με την έννοια ότι τυχόν μη εναντίωση θα προκαλούσε κανονική διάσπαση, οπότε οι κινήσεις της ηγεσίας της είναι ουσιαστικά φορσέ ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Καραμανλής το 2008 έκανε αναγκαίο τακτικό ελιγμό. Νομίζω ότι στη Ν.Δ. δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα γιατί υπάρχει κονσένσους να μην παίξουν τώρα το παιχνίδι του νταουλιέρη, δεν είναι τόσο χαζοί για να αυτοκτονήσουν καθώς η πλειοψηφία των δικών τους είναι στη σκληρή γραμμή. Πρόβλημα πιθανότατα θα έχει ο χώρος της κεντροαριστεράς/ΠαΣόΚ όπου συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις για το θέμα (μεγάλο μέρος της βάσης που είναι και μεγάλης ηλικίας είναι κοντά στις αντιλήψεις των δεξιών εν προκειμένω ενώ οι νεοτεριστές το βλέπουν πολύ διαφορετικά), όπως ίσως και γενικότερα για τις κομματικές και κυβερνητικές ισορροπίες της επόμενης ημέρας. Για τον καμμένο, το θέμα είναι σκέτη καταστροφή, αλλά ίσως το έχει πάρει απόφαση ότι δύσκολα θα μπει στη Βουλή.