

Θα σε συμβούλευα να μάθεις καλύτερα ελληνικά για να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, αγαπητή. Αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα για την γλώσσα που μιλάει κάποιος από το όνομα που έχει. Δεν έχω κάνει DNA τεστ στην σωρό του Περδίκκα για να διαπιστώσω την καταγωγή του.Juno έγραψε: ↑14 Ιουν 2018, 22:56.
Εδώ ο Χέλλης προσπαθεί να πείσει ότι ο Περδίκκας Γ΄ της Μακεδονίας δεν ήταν Έλληνας (ποιος ξέρει,ίσως θέλει να πει πως ήταν Σλάβος).hellegennes έγραψε: ↑14 Ιουν 2018, 02:14Γενικά τα ονόματα δεν λένε τίποτα. Πολύ περισσότερο όταν είναι ονόματα βασιλέων. Πάντως το Περδίκκας σίγουρα δεν είναι ελληνικό όνομα, όπως και του πατέρα του, που ήταν Ορόντης. Τα ελληνικά ονόματα σήμαιναν πάντα κάτι στα ελληνικά.
Νομιζω εδωσε μια εκδοχή η οποια χωρις να ενδιαφερομαι ιδιαιτερα για τη γλωσσολογια μοιαζει ευλογη. Αλλος μπορει να εδινε πχ το περδιξ (πέρδικα) ως μητρα της λεξης. Εσυ δεν εχεις δωσει καποια ετυμολογια. Τι δε σου μοιαζει ελληνικο; Το προθεμα περ- λογου χαρη;hellegennes έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 03:08Στο μεταξύ ο Νταρνάκας ακόμη να εξηγήσει πώς προκύπτει η ετυμολογία περί+δίκαιος από το Περδίκκας.
Για αρχή το διπλό σύμφωνο. Έπειτα το γιώτα που δεν υπάρχει. Αλλά αν αυτή είναι η ετυμολογία, επιβεβαιωμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να είναι αληθινή και να μην την επινόησε ο ίδιος. Αυτό ρώτησα. Το τι μοιάζει εύλογο είναι αδιάφορο για την γλωσσολογία.Maspoli έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 06:18Νομιζω εδωσε μια εκδοχή η οποια χωρις να ενδιαφερομαι ιδιαιτερα για τη γλωσσολογια μοιαζει ευλογη. Αλλος μπορει να εδινε πχ το περδιξ (πέρδικα) ως μητρα της λεξης. Εσυ δεν εχεις δωσει καποια ετυμολογια. Τι δε σου μοιαζει ελληνικο; Το προθεμα περ- λογου χαρη;hellegennes έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 03:08Στο μεταξύ ο Νταρνάκας ακόμη να εξηγήσει πώς προκύπτει η ετυμολογία περί+δίκαιος από το Περδίκκας.
ηταν.
Ο Otto Hoffmann έχει προτείνει αυτή την ετυμολογία. Τα γερμανικά μου δεν είναι τόσο καλά για να κάνω εύκολα λεπτομερή μετάφραση, αλλά μπορώ να σου πω ότι μέσες άκρες ο Χόφμαν εξηγεί εδώ γιατί αν και το Περδίκκας μοιάζει να προέρχεται από το πέρδιξ, καθώς συνηθιζόταν εξάλλου τα ονόματα ζώων να γίνονται ανθρωπωνύμια, το διπλό κ μπορεί να εξηγηθεί μόνο με ετυμολόγηση από το περί+δίκαιος και δίνει και παραδείγματα άλλων υποκοριστικών όπου το σύμφωνο της λήγουσας διπλασιάζεται (Ανδροκράτης>Ανδρόκκας, Κλεομένης>Κλέομμις, Αφθονήτα>Αφθοννώ, Δικαία>Δικκώ, Ξενία>Ξεννώ) καθώς και συγκοπής του ι όταν το περι- αποτελεί πρώτο συνθετικό σε ονόματα: Πέρκαλος (πιθανότατα απ' το περί=καλή ή κάλλος), η γυναίκα του Σπαρτιάτη Δημάρατου και η επίσης Σπαρτιάτισσα Περφίλα (απ' το περιφιλής). Eξάλλου, καταλήγει ο Χόφμαν, τέτοιες συγκοπές φωνηέντων σε προθέσεις όπως τα περί, από, επί κ.τ.λ. ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις θεσσαλικές και γενικά στις αιολικές διαλέκτους και φαίνεται ότι η μακεδονική το μοιραζόταν μαζί τουςhellegennes έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 09:16Για αρχή το διπλό σύμφωνο. Έπειτα το γιώτα που δεν υπάρχει. Αλλά αν αυτή είναι η ετυμολογία, επιβεβαιωμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να είναι αληθινή και να μην την επινόησε ο ίδιος. Αυτό ρώτησα. Το τι μοιάζει εύλογο είναι αδιάφορο για την γλωσσολογία.Maspoli έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 06:18Νομιζω εδωσε μια εκδοχή η οποια χωρις να ενδιαφερομαι ιδιαιτερα για τη γλωσσολογια μοιαζει ευλογη. Αλλος μπορει να εδινε πχ το περδιξ (πέρδικα) ως μητρα της λεξης. Εσυ δεν εχεις δωσει καποια ετυμολογια. Τι δε σου μοιαζει ελληνικο; Το προθεμα περ- λογου χαρη;hellegennes έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 03:08Στο μεταξύ ο Νταρνάκας ακόμη να εξηγήσει πώς προκύπτει η ετυμολογία περί+δίκαιος από το Περδίκκας.
Ο Όττο Χόφμαν το είπε, που έφαγε τη ζωή του μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους. Και όπως βλέπεις, η επιχειρηματολογία του είναι πειστικότατη.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 14:31παίρνετε ως δεδομένο το ζητούμενο. Λέτε είναι ελληνικό όνομα και ας διαλέξουμε από που ετυμολογειται, είτε πέρδικα, είτε περι+δικαιος.
Ναι για συνέχισε το σκεπτικό σου. Πήγαν Σπαρτιάτες για να δουλέψουν στις φάμπρικες της Πέλλας και έτσι βρέθηκε γραπτό χαμηλού επιπέδου στη Δωρική;
Όχι, ήρθε ένας παππούλης, τους είπε ότι είναι τα προβατάκια του (το ποίμνιό του), να συγχωρούν τον εχθρό τους και αν έχουν δύο χιτώνες να δίνουν τον έναν και ξαφνικά όλοι έγιναν χριστιανοί.hellegennes έγραψε: ↑14 Ιουν 2018, 20:47Με την βία; Με την βία; Οι Έλληνες δέχτηκαν τον χριστιανισμό με την βία;LOUROS έγραψε: ↑14 Ιουν 2018, 16:38Παναθεμά με και αν κατάλαβες για τι μίλησα. Υπάρχουν αξιόλογοι ιστορικοί (οχι προπαγανδιστές στρατευμένοι) που υποστηρίζουν οτι, βάση των στοιχείων που υπάρχουν, ο εξελληνισμός της Μακεδονίας σε τόσο βάθος και σε τόσα επίπεδα απλα απο δανεισμό βασίζεται σε σαθρά θεμέλια. Εσυ τώρα μου φέρνεις την αλλαγή θρησκείας με την βία μεσα στο πλαίσιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σαν αντίβαρο; οκ.
Πες μας εσύ την ετυμολογία στα σλαβοβουλγάρικα.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 14:31παίρνετε ως δεδομένο το ζητούμενο. Λέτε είναι ελληνικό όνομα και ας διαλέξουμε από που ετυμολογειται, είτε πέρδικα, είτε περι+δικαιος.
Δε το συνεχίζω για 2 λόγους:Νταρνάκας έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 14:42Ο Όττο Χόφμαν το είπε, που έφαγε τη ζωή του μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους. Και όπως βλέπεις, η επιχειρηματολογία του είναι πειστικότατη.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 14:31παίρνετε ως δεδομένο το ζητούμενο. Λέτε είναι ελληνικό όνομα και ας διαλέξουμε από που ετυμολογειται, είτε πέρδικα, είτε περι+δικαιος.
Η κάθοδος των Δωριέων σου κάνει; Κατέβηκαν οι Σπαρτιάτες νότια και οι υπόλοιποι έμειναν πάνω;Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 15:05Δε το συνεχίζω για 2 λόγους:Νταρνάκας έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 14:42Ο Όττο Χόφμαν το είπε, που έφαγε τη ζωή του μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους. Και όπως βλέπεις, η επιχειρηματολογία του είναι πειστικότατη.Βινόσαυρος έγραψε: ↑15 Ιουν 2018, 14:31παίρνετε ως δεδομένο το ζητούμενο. Λέτε είναι ελληνικό όνομα και ας διαλέξουμε από που ετυμολογειται, είτε πέρδικα, είτε περι+δικαιος.
1. δεν είναι το κατάλληλο νήμα και
2. είναι αδιάφορη η καστων των ευγενών μακεδόνων
ακόμα και ο μύθος τους λέει πως μετανάστες από το άργος ανέτρεψαν τον τοπικο βασιλιά για να κυριαρχήσουν στη μακεδονία