Ισχύει, φυσικά, αλλά για να είμαστε ακριβείς, όπως είπα παραπάνω υπάρχει όντως συμβολισμός στη θεία κοινωνία αλλά βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι στο κρασί και ψωμάκι=συμβολικά αίμα και σώμα αλλά στο αίμα και σώμα=ζωτική δύναμη, το οποίο είναι και όλο το κλειδί αν θέλουμε να δώσουμε ανθρωπολογική ερμηνεία στο μυστήριο. Νομίζω ότι μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία περι rebounding violence του Μορις Μπλοχ που έχει επιχειρήσει να ερμηνεύσει την τελετουργία γενικά με βάση αυτό το μοτίβο περι κατανάλωσης, εισαγωγής και εξαγωγής ζωτικής ενέργειας που λαμβάνει χώρα σε ένα σωρό τελετουργίες σε διάφορες κοινότητες του κόσμου. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για να μη βάλω κανένα για ύπνο, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει το prey into hunter. Είναι εξαιρετικό βιβλίο, και παρότι δεν πιάνει πουθενά συγκεκριμένα τη χριστιανική θεία κοινωνία, όποιος το διαβάσει θα την κατανοήσει 100% νομίζωNamrail έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:35Δεν υπάρχει ούτε μισος παπάς που να μη σε κατατάξει στους αιρετικούς αν του πεις ότι το μυστήριο της θείας μετάληψης είναι "συμβολισμός ".Otto Weininger έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 19:40[Λέγεται συμβολισμός. Και έχει την σημασία του. Θα το ήξερες αν είχες ασχοληθεί ελάχιστα με το θέμα. Κανείς δεν πιστεύει ότι πίνει αίμα εκείνη την ώρα.Το να λες ότι ξέρεις οργανική χημεία ή δεν πιστεύεις τόσο πολύ, όμως την ίδια στιγμή να νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς σθεναρά την πεποίθηση ότι το κρασί και το ψωμί μετουσιώνεται σε αίμα και σώμα αντίστοιχα, να κατηγορείς όσους λένε ότι αυτό και άλλα πολλά από τα "μυστήρια" της ορθοδοξίας δεν συμβαίνουν πραγματικά, απαιτεί ένα ιδιαίτερο είδος πνευματικής σκοτοδίνης και είναι το αποτέλεσμα αυτού που με ψυχολογικούς όρους λέγεται "γνωστική ασυμφωνία" (cognitive dissonance).
.
Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Re: Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...
Ναι. Καλά τα λες. Αλλά, διάβασες όσα έβαλα;Nero έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:33καλά δεν τα λέω; Αμα τα λέω λάθος να μου το πειςΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:31«Εγώ είμαι ο άρτος ο ζων, ο καταβάς εκ του ουρανού. Εάν τις φάγη εκ τούτου του άρτου, θέλει ζήσει εις τον αιώνα. Και ο άρτος δε τον οποίον εγώ θέλω δώσει, είναι η σαρξ μου την οποίαν εγώ θέλω δώσει υπέρ της ζωής του κόσμου… Εάν δεν φάγητε την σάρκα του υιού του ανθρώπου και πίητε το αίμα αυτού, δεν έχετε ζωήν εν εαυτοίς. Όστις τρώγει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου, έχει ζωήν αιώνιον, και εγώ θέλω αναστήσει αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα. Διότι η σαρξ μου αληθώς είναι τροφή, και το αίμα μου αληθώς είναι πόσις. Όστις τρώγει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου εν εμοί μένει, και εγώ εν αυτώ». (Ιωάννης στ, 51-56).
«Λάβετε φάγετε· τούτο ΕΙΝΑΙ το Σώμα μου… Πίετε εξ αυτού πάντες, διότι τούτο ΕΙΝΑΙ το αίμα μου» ( Ματθαίος κστ 26-29).
Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις του Αρχηγού της Εκκλησίας μας έχει θεμελιωθεί η Θεία Κοινωνία, η οποία είναι Μυστήριο. Η Εκκλησία πιστεύει ότι κατά τρόπο άρρητο ο άρτος και ο οίνος μεταποιούνται σε σάρκα και αίμα Χριστού.
Ο Όσιος Θεοφύλακτος αναφέρει… «Ου γαρ είπε, τούτο εστίν αντίτυπον, αλλά τούτο ΕΣΤΙ το σώμα μου· αρρήτω γαρ ενεργεία μεταποιείται, καν φαίνηται ημιν άρτος. Επεί γαρ ασθενείς έσμεν και ουκ αν εδεξάμεθα κρέας εσθίειν ωμόν και ανθρώπου σάρκα, δια τούτο ΑΡΤΟΣ μεν ημίν φαίνεται, ΣΑΡΞ δε τω όντι εστί».
Ενώ ο Ζιγαβηνός προσθέτει, «Ταύτα εισίν ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ και ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ. Ώσπερ γαρ υπερφυώς εθέωσε την προσληφθείσα σάρκα· ούτως απορρήτως ΜΕΤΑΠΟΙΕΙ και ταύτα εις αυτό το ζωοποιών αυτού σώμα και εις το τίμιον αυτού αίμα».
(Υπόμνημα Εις το Κατά Ματθαίον, Π Τρεμπέλα, σελ. 461- 462).
Η ουσία βρίσκεται εδώ: « Επεί γαρ ασθενείς έσμεν και ουκ αν εδεξάμεθα κρέας εσθίειν ωμόν και ανθρώπου σάρκα, δια τούτο ΑΡΤΟΣ μεν ημίν φαίνεται, ΣΑΡΞ δε τω όντι εστί».
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
- Otto Weininger
Σαφώς και είναι αλλά κανένας δεν πιστεύει ότι αυτό που πίνει είναι αίμα. Το σχόλιο για τον κανιβαλισμό δε, ασχολίαστο. Κοίτα μιλάς σε κάποιον που έχει κάνει παρατήρηση σε παπά εν ώρα βάφτισης. Του είπα να το πιάσει από την αρχή και να λέει τα λόγια καθαρά και κανονικά. Το ίδιο έχω κάνει και σε τρισάγιο με την διαφορά οτι εκεί τον έδιωξα και έφερα άλλον.Η πίστη μου λοιπόν είναι ισχυρότερη από τον συγκεκριμένο παπά πολλώ δε μάλλον από κάποιον που δεν ξέρει καν τι είναι η βάφτιση και πόσο σημαντική είναι. Ή το τρισάγιο.Nero έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:30Πες το όπως θες. Σημασία έχει ότι μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και για ορισμένες ομολογίες μέχρι σήμερα, η θεία κοινωνία είναι η μεγαλύτερη ομολογία πίστης που μπορεί να υπάρξει, γιατί όπως και να το κάνεις, δεν γίνεται να υπάρξει μεγαλύτερη ομολογία απο την πίστη ότι εκείνη τη στιγμή όλη κοινότητα μετέχει σε ένα θαύμα, το οποίο γίνεται εφικτό με τη δύναμη του θεού τους και μόνο μ'αυτή.
Γι'αυτό λέω ότι η διαφορά ανάμεσα στο παραπάνω και στο "κανένας δεν πίνει αίμα αλλά είναι απλά ενας συμβολισμός" είναι χαώδης, και ουσιαστικά είναι η διαφορά ανάμεσα στην πίστη και την απλή τυπολατρία
Γιαυτό και σου είπα και πριν ότι όποιος στο τελετουργικό του θέλει αίμα,χρησιμοποιεί αίμα. Όπως και αν σου ακούγεται αυτό. Αλλά ας μην επεκταθώ αλλο σε αυτά γιατί είναι εκτός θέματος.
Οπότε μη με λες εμένα τυπολάτρη. Δογματικός μπορεί να μην είμαι αλλά η πίστη μου είναι συνειδητή. Στο μέτρο που μπορώ φυσικά.
Και σε αυτό το νήμα μιλάμε για την ύπαρξη ή όχι του Θεού.
Let them make the first mistake. We make the last move.
- Otto Weininger
Γιατί στις εκκλησίες δεν υπάρχουν πρακτικές ; Η Βάφτιση τι είναι ;
ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:50Ναι. Καλά τα λες. Αλλά, διάβασες όσα έβαλα;Nero έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:33καλά δεν τα λέω; Αμα τα λέω λάθος να μου το πειςΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:31«Εγώ είμαι ο άρτος ο ζων, ο καταβάς εκ του ουρανού. Εάν τις φάγη εκ τούτου του άρτου, θέλει ζήσει εις τον αιώνα. Και ο άρτος δε τον οποίον εγώ θέλω δώσει, είναι η σαρξ μου την οποίαν εγώ θέλω δώσει υπέρ της ζωής του κόσμου… Εάν δεν φάγητε την σάρκα του υιού του ανθρώπου και πίητε το αίμα αυτού, δεν έχετε ζωήν εν εαυτοίς. Όστις τρώγει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου, έχει ζωήν αιώνιον, και εγώ θέλω αναστήσει αυτόν εν τη εσχάτη ημέρα. Διότι η σαρξ μου αληθώς είναι τροφή, και το αίμα μου αληθώς είναι πόσις. Όστις τρώγει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου εν εμοί μένει, και εγώ εν αυτώ». (Ιωάννης στ, 51-56).
«Λάβετε φάγετε· τούτο ΕΙΝΑΙ το Σώμα μου… Πίετε εξ αυτού πάντες, διότι τούτο ΕΙΝΑΙ το αίμα μου» ( Ματθαίος κστ 26-29).
Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις του Αρχηγού της Εκκλησίας μας έχει θεμελιωθεί η Θεία Κοινωνία, η οποία είναι Μυστήριο. Η Εκκλησία πιστεύει ότι κατά τρόπο άρρητο ο άρτος και ο οίνος μεταποιούνται σε σάρκα και αίμα Χριστού.
Ο Όσιος Θεοφύλακτος αναφέρει… «Ου γαρ είπε, τούτο εστίν αντίτυπον, αλλά τούτο ΕΣΤΙ το σώμα μου· αρρήτω γαρ ενεργεία μεταποιείται, καν φαίνηται ημιν άρτος. Επεί γαρ ασθενείς έσμεν και ουκ αν εδεξάμεθα κρέας εσθίειν ωμόν και ανθρώπου σάρκα, δια τούτο ΑΡΤΟΣ μεν ημίν φαίνεται, ΣΑΡΞ δε τω όντι εστί».
Ενώ ο Ζιγαβηνός προσθέτει, «Ταύτα εισίν ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ και ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ. Ώσπερ γαρ υπερφυώς εθέωσε την προσληφθείσα σάρκα· ούτως απορρήτως ΜΕΤΑΠΟΙΕΙ και ταύτα εις αυτό το ζωοποιών αυτού σώμα και εις το τίμιον αυτού αίμα».
(Υπόμνημα Εις το Κατά Ματθαίον, Π Τρεμπέλα, σελ. 461- 462).
Η ουσία βρίσκεται εδώ: « Επεί γαρ ασθενείς έσμεν και ουκ αν εδεξάμεθα κρέας εσθίειν ωμόν και ανθρώπου σάρκα, δια τούτο ΑΡΤΟΣ μεν ημίν φαίνεται, ΣΑΡΞ δε τω όντι εστί».
το ξέρω το ξέρω. Συμφωνεί και ο Μπλοχ όπως είπα

Otto Weininger έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:52Σαφώς και είναι αλλά κανένας δεν πιστεύει ότι αυτό που πίνει είναι αίμα. Το σχόλιο για τον κανιβαλισμό δε, ασχολίαστο. Κοίτα μιλάς σε κάποιον που έχει κάνει παρατήρηση σε παπά εν ώρα βάφτισης. Του είπα να το πιάσει από την αρχή και να λέει τα λόγια καθαρά και κανονικά. Το ίδιο έχω κάνει και σε τρισάγιο με την διαφορά οτι εκεί τον έδιωξα και έφερα άλλον.Η πίστη μου λοιπόν είναι ισχυρότερη από τον συγκεκριμένο παπά πολλώ δε μάλλον από κάποιον που δεν ξέρει καν τι είναι η βάφτιση και πόσο σημαντική είναι. Ή το τρισάγιο.Nero έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:30Πες το όπως θες. Σημασία έχει ότι μέχρι τη σύγχρονη εποχή, και για ορισμένες ομολογίες μέχρι σήμερα, η θεία κοινωνία είναι η μεγαλύτερη ομολογία πίστης που μπορεί να υπάρξει, γιατί όπως και να το κάνεις, δεν γίνεται να υπάρξει μεγαλύτερη ομολογία απο την πίστη ότι εκείνη τη στιγμή όλη κοινότητα μετέχει σε ένα θαύμα, το οποίο γίνεται εφικτό με τη δύναμη του θεού τους και μόνο μ'αυτή.
Γι'αυτό λέω ότι η διαφορά ανάμεσα στο παραπάνω και στο "κανένας δεν πίνει αίμα αλλά είναι απλά ενας συμβολισμός" είναι χαώδης, και ουσιαστικά είναι η διαφορά ανάμεσα στην πίστη και την απλή τυπολατρία
Γιαυτό και σου είπα και πριν ότι όποιος στο τελετουργικό του θέλει αίμα,χρησιμοποιεί αίμα. Όπως και αν σου ακούγεται αυτό. Αλλά ας μην επεκταθώ αλλο σε αυτά γιατί είναι εκτός θέματος.
Οπότε μη με λες εμένα τυπολάτρη. Δογματικός μπορεί να μην είμαι αλλά η πίστη μου είναι συνειδητή. Στο μέτρο που μπορώ φυσικά.
Και σε αυτό το νήμα μιλάμε για την ύπαρξη ή όχι του Θεού.
Αυτό που περιγράφεις εσύ ο ίδιος με τα λόγια του παπά είναι ο ορισμός της τυπολατρίας, και παρόλα αυτά αρνείσαι όλη την ουσία, δηλαδή το θαύμα της θείας ευχαριστίας
Ναι. Αλλά, δεν μιλάμε για την οποιαδήποτε σάρκα ή το οποιοδήποτε αίμα, παρά για σάρκα και αίμα Χριστού! Για την σάρκα του Θεανθρώπου. Αυτό, όπως καταλαβαίνεις, έχει σοβαρές οντολογικές συνέπειες.Nero έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:54
το ξέρω το ξέρω. Συμφωνεί και ο Μπλοχ όπως είπαόλο το κλου είναι η ζωτική ενέργεια που αποτελεί το σώμα και αίμα, αλλά παρότι το λέτε, δεν το λέτε τόσο ξεκάθαρα γιατί αυτό είναι όντως συμβολισμός, που χρίζει ερμηνείας και ανάλυσης. Υποθέτω θα είναι άλλη η θεολογική ερμηνεία βέβαια απο αυτή του Μπλοχ αλλά δεν έχει τόση σημασία
- Otto Weininger
Τι λες άνθρωπε μου ; Τι λες ; Είναι τυπολατρία να λες τα λόγια του μυστηρίου σωστά και καθαρά και όχι οπως να ναι για να ξεμπερδέψεις ;
Όχι τον Ασεβαστο τον θεωρώ πολύ αξιόλογο συνομιλητή γι'αυτό κ απαντώ σοβαρά. Το χάνει λίγο όταν ακολουθεί τακτικές τοπανεπιστημιοτηςζωης αλλά κατά τα άλλα είναι πολύ εντάξει.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Σέβομαι την γνώμη σου αλλά δεν έχω την ίδια.
Τέλος πάντων,κακώς έκανα που έκρινα.
Τέλος πάντων,κακώς έκανα που έκρινα.
Δεν έχω διαβάσει τον Μπλοχ και δεν έχω υπόψη αυτά που λες. Εσύ πας να ερμηνευσεις μια τελετουργία της Ορθοδοξίας με βάση του πως την αντιλαμβάνεται κάποιος τρίτος.Nero έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 22:49
Ισχύει, φυσικά, αλλά για να είμαστε ακριβείς, όπως είπα παραπάνω υπάρχει όντως συμβολισμός στη θεία κοινωνία αλλά βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι στο κρασί και ψωμάκι=συμβολικά αίμα και σώμα αλλά στο αίμα και σώμα=ζωτική δύναμη, το οποίο είναι και όλο το κλειδί αν θέλουμε να δώσουμε ανθρωπολογική ερμηνεία στο μυστήριο. Νομίζω ότι μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία περι rebounding violence του Μορις Μπλοχ που έχει επιχειρήσει να ερμηνεύσει την τελετουργία γενικά με βάση αυτό το μοτίβο περι κατανάλωσης, εισαγωγής και εξαγωγής ζωτικής ενέργειας που λαμβάνει χώρα σε ένα σωρό τελετουργίες σε διάφορες κοινότητες του κόσμου. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για να μη βάλω κανένα για ύπνο, αλλά όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει το prey into hunter. Είναι εξαιρετικό βιβλίο, και παρότι δεν πιάνει πουθενά συγκεκριμένα τη χριστιανική θεία κοινωνία, όποιος το διαβάσει θα την κατανοήσει 100% νομίζω
Εγώ τόνισα το πως την αντιλαμβάνεται το ορθόδοξο δόγμα . Και το συγκεκριμένο δεν την αντιλαμβάνεται ως συμβολισμό. Την αντιλαμβάνεται ως πραγματική μετουσίωση του κρασιού και του ψωμιού σε σώμα και αίμα Χριστού.
Ο χριστιανός τρώει το σώμα του Χριστού και πίνει το αίμα του, δεν γεύεται ψωμί και κρασί. Αυτό λέει η ορθοδοξία και το λέει ξεκάθαρα.
Επίσης θα διαφωνήσω και με τον Ότο. Φίλε γραφεις ότι κανείς δεν πιστεύει ότι πίνει πραγματικό αίμα και τρώει το πραγματικό σώμα του χριστου.
Εγώ από τις συναναστροφές μου με πιστούς έχω σχηματίσει την αντιθετη άποψη.
Όχι μωρέ κουβέντα κάνουμε.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
- lonelyrider
- Phorum.gr user: lonelyrider
Ναι αλλά να λάβεις υπόψιν σου το γεγονός ότι όσοι οδηγούν στην πλάνη τους ανθρώπους , δηλαδή μακριά από τον Χριστό που είναι η όντως αλήθεια, θα κληθούν να λογοδοτήσουν την ημέρα της κρίσεως.the comet the course the tail έγραψε: ↑11 Μαρ 2020, 23:36...αν ο Χριστός και όλα αυτά που μαθαίνουν στα θρησκευτικά του δημοτικού είναι μυθολογία.
τους είπα πως τα παλιά-παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έβλεπαν γύρω τους την φύση, ανθρώπους να γεννιούνται, ανθρώπους να πεθαίνουν και δεν καταλάβαιναν γιατί όλα αυτά. ποιος έφτιαξε την φύση; ποιος έφτιαξε τον άνθρωπο; ποιο το νόημα; έτσι σκαρφίστηκαν την ιδέα του θεού, των θεών, του δημιουργού, τις θρησκείες. ακόμα και σήμερα, τους λέω, που η επιστήμη είναι τόσο μπροστά, δεν γνωρίζουμε πως έγιναν όλα αυτά, οπότε κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν στον θεό.
καλά το είχαμε καταλάβει ότι είναι μυθολογία ο Χριστός και τα θρησκευτικά στο σχολείο, μου απαντάνε.
"Οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός· ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός, οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου." (Αποκάλυψη 3,15-16)
Όλοι μας θα λογοδοτήσουμε κατά την Ημέρα της Κρίσεως!lonelyrider έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 23:29Ναι αλλά να λάβεις υπόψιν σου το γεγονός ότι όσοι οδηγούν στην πλάνη τους ανθρώπους , δηλαδή μακριά από τον Χριστό που είναι η όντως αλήθεια, θα κληθούν να λογοδοτήσουν την ημέρα της κρίσεως.the comet the course the tail έγραψε: ↑11 Μαρ 2020, 23:36...αν ο Χριστός και όλα αυτά που μαθαίνουν στα θρησκευτικά του δημοτικού είναι μυθολογία.
τους είπα πως τα παλιά-παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έβλεπαν γύρω τους την φύση, ανθρώπους να γεννιούνται, ανθρώπους να πεθαίνουν και δεν καταλάβαιναν γιατί όλα αυτά. ποιος έφτιαξε την φύση; ποιος έφτιαξε τον άνθρωπο; ποιο το νόημα; έτσι σκαρφίστηκαν την ιδέα του θεού, των θεών, του δημιουργού, τις θρησκείες. ακόμα και σήμερα, τους λέω, που η επιστήμη είναι τόσο μπροστά, δεν γνωρίζουμε πως έγιναν όλα αυτά, οπότε κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν στον θεό.
καλά το είχαμε καταλάβει ότι είναι μυθολογία ο Χριστός και τα θρησκευτικά στο σχολείο, μου απαντάνε.
- lonelyrider
- Phorum.gr user: lonelyrider
Ναι αδελφέ.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 23:31Όλοι μας θα λογοδοτήσουμε κατά την Ημέρα της Κρίσεως!lonelyrider έγραψε: ↑14 Μαρ 2020, 23:29Ναι αλλά να λάβεις υπόψιν σου το γεγονός ότι όσοι οδηγούν στην πλάνη τους ανθρώπους , δηλαδή μακριά από τον Χριστό που είναι η όντως αλήθεια, θα κληθούν να λογοδοτήσουν την ημέρα της κρίσεως.the comet the course the tail έγραψε: ↑11 Μαρ 2020, 23:36...αν ο Χριστός και όλα αυτά που μαθαίνουν στα θρησκευτικά του δημοτικού είναι μυθολογία.
Μαζί σου.
Εγώ απλά επικεντρώνομαι στην περίπτωση που κάποιος πλανά κάποιον άλλο. Αυτό θέλω να τονίσω.
"Οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός· ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός, οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου." (Αποκάλυψη 3,15-16)
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Με ρώτησαν κάτι και δεν ήξερα τι να απαντήσω.
από Niki » 07 Απρ 2024, 19:24 » σε Εσωτερική Πολιτική - 22 Απαντήσεις
- 615 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΓΑΛΗ
07 Απρ 2024, 21:04
-