Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Re: Με ρώτησαν οι ανιψιές μου...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 17 Μαρ 2020, 15:23

break έγραψε:
17 Μαρ 2020, 13:30

Ναι, σίγουρα, κατά μία έννοια και εγώ που είμαι άθεος εκεί πιστεύω. Αν ορίσεις κατάλληλα την λέξη θεός σίγουρα θα βρεις μία έννοια που θα με καλύπτει. Πρώτη δύναμη ας πούμε, ή πρωταρχικό αίτιο, ή κάτι παραπλήσιο.

Αλλά όλο αυτό δεν είναι παρά ένα παιχνίδι λέξεων. Αυτό που κάνεις είναι ξεχειλώνεις την έννοια μιας λέξης τόσο πολύ ώστε να συμπεριλάβει ακόμα και τον αντίλογο και στην συνέχεια να δηλώνεις ότι αντίλογος τελικά συμφώνησε με την θέση.
Ναι, οκ, αλλά εγώ δεν εννοούσα ακριβώς αυτό. Ούτε ξεχειλωνω ορισμούς. Απάντησα σε κάτι συγκεκριμένο.

Ομως σου ξαναείπα ότι πάει αλλού η κουβέντα

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Περί φυσικής και μεταφυσικής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 17 Μαρ 2020, 15:31

Ασέβαστος έγραψε:
17 Μαρ 2020, 14:21
stavmanr έγραψε:
17 Μαρ 2020, 14:12

Καταλαβαίνεις τι σου γράφω;
οχι, δε βγαζει νοημα.

ρε παιδια, βγαζει κανενας αλλος νοημα;
Εγώ.

Αφορά στη συνεκτικότητα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 17 Μαρ 2020, 15:43

Λεγεών έγραψε:
17 Μαρ 2020, 13:27
Otto Weininger έγραψε:
17 Μαρ 2020, 13:19
Λεγεών έγραψε:
17 Μαρ 2020, 13:15
Εικόνα
Εντάξει, άναψε τώρα το μαύρο κερι από θειάφι μπροστά στην εικόνα του Μένδη και βάλε λίγο μαύρο μέταλλο να χαλαρώσεις με την μελωδία.
Είσαι καλεσμένος, φέρε αίμα. :wink
Πάρε άφθονο

:8)

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 17 Μαρ 2020, 15:46

O I έγραψε:
17 Μαρ 2020, 10:39
Ασέβαστος έγραψε:
17 Μαρ 2020, 10:22
O I έγραψε:
17 Μαρ 2020, 10:15

Για τέτοια ευαίσθητα θέματα τα στέλνουμε να ρωτήσουν τούς γονείς τους που έχουν και την επιμέλεια
Με ενήλικους καλά θα έκανες να λες ελεύθερα τη γνώμη σου
Για ανήλικα παιδιά άλλων απλά δεν έχεις το δικαίωμα να επεμβαίνεις στη διαπαιδαγώγησή τους αν δεν στο ζητήσουν οι ίδιοι οι γονείς τους.

Ο.Ι.
φυσικα και εχω.

σιγα μην αφησω για παραδειγμα καποιον να δερνει να κακοποιει με οποιον τροπο το παιδι του, επειδη εχει την επιμελεια. με τον ιδιο τροπο δεν θα αφησω να γινει κακοποιηση στο νου.

δεν υπαρχει κανενας νομος που να απαγορευει να λεμε την αληθεια στα παιδια των αλλων.

ουτε εγω μπορω να απαγορεψω στους θεουσους να μιλανε στο δικο μου παιδι.
Δεν έχεις

Το παράδειγμά σου ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα (αν δεν το κατάλαβες :lol: )

Η αλήθεια η δική σου ίσως διαφέρει από την αλήθεια των γονέων που έχουν την επιμέλεια στα ανήλικα.
Οπότε είναι θέμα ηθικής και ίσως λίγο αυθαίρετης παρέμβασης και όχι τόσο νομικό το θέμα (αν το πιάνεις κι αυτό..)

Αν δεν μπορείς, άρα δεν ασκείς σωστή επιμέλεια για να τα προφυλάξεις από αντίθετες ιδέες από αυτές που θες να τους περάσεις ως όφειλες.

(Αν έχεις κάτι να απαντήσεις, θα επανέλθω γιατί τώρα έχω επείγουσα εργασία)

Τα λέμε

Ο.Ι.
Ασέβαστος έγραψε:
17 Μαρ 2020, 11:21
εχω.

σωστη επιμελεια δεν ειναι να το απομονωνεις απο αποψεις που δεν σου αρεσουν, αλλα να του δινεις εφοδια να κρινει μονο του.
ΕΣΥ τα δίνεις αυτά τα εφόδια στα δικά σου παιδιά
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχεις δικαίωμα στα ξένα ανήλικα χωρίς την άδεια των γονέων τους για τέτοια ευαίσθητα θέματα διότι, δεν ξέρεις πως θέλουν να παιδαγωγήσουν τα δικά τους παιδιά, χωρίς να τα απομονώνουν από γνώσεις και απόψεις αλλά να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο. Το σωστό είναι να τους ζητείται η άδεια, όταν μάλιστα υπάρχει κίνδυνος η άποψη κάποιου να έρθει σε αντίθεση με τον τρόπο που διαπαιδαγωγούν το παιδί τους.
Προφανώς έτσι θα θέλεις να γίνεται και με το δικό σου.

Αν πάρεις αντίστοιχα αυτό που έκανες κι ερχόταν κάποιος θείος-θεία τού παιδιού σου κι αυτό σε ευαίσθητη ηλικία και του έλεγε την άποψή του υπέρ τής ύπαρξης Θεού εν προκειμένω (ή άλλα θέματα) που προφανώς είναι αντίθετη από τη δική σου που περιέχεται στο πλαίσιο παιδαγώγησης του παιδιού σου (και φαίνεται από τις παραθέσεις σου εδώ ποια είναι αυτή), αυτό το θεωρείς σωστό ε;

Προσωπικά κάτι τέτοιο το θεωρώ λάθος και στα 6 ανίψια που έχω δεν το έχω κάνει ποτέ (ξέροντας μάλιστα ότι αυτού τού είδους τα Πιστεύω μου, έρχονται άμεσα σε αντίθεση με τις απόψεις των αδελφών μου που έχουν από τρία παιδιά) αλλά και σε άλλα θέματα που τυχαίνει να με ρωτάνε λέω κάτι αόριστο ή αν είναι οι γονείς τους μπροστά, τους κοιτάω στα μάτια κι έτσι η απαντώ ή τους αφήνω αυτούς να απαντήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις κάνω τον χαζό ότι δεν ξέρω ή πράγματι δεν ξέρω.

με δυο κουβέντες όσο για το Θέμα του νήματος
το να πω την άποψή μου περί Θεού, είτε θετική είτε αρνητική είναι αυτή, σε ανήλικα άλλων χωρίς την συγκατάθεση τους, αυτό μου μοιάζει κάπως σαν προσηλυτισμός..
Διαφωνείς;

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
klg
Phorum.gr user: klg

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από klg » 17 Μαρ 2020, 16:59

stavmanr έγραψε:
17 Μαρ 2020, 08:43
klg έγραψε:
12 Μαρ 2020, 07:23
Nero έγραψε:
11 Μαρ 2020, 23:46

"Η θρησκεία είναι ένα παραμύθι που έφτιαξε ο χαζός κόσμος για να ερμηνεύσει τον κόσμο" είναι τόσο αισχρή υπεραπλούστευση που ισοδυναμεί με ψέμα. καμιά φορά, δεν είναι κακό να λέμε στα παιδιά ότι δεν ξέρουμε να απαντήσουμε στην ερώτησή τους ή ότι η απάντηση είναι τέτοια που δε θα την καταλάβουν και ας έρθουν να ξαναρωτήσουν σε 5 10 χρόνια :102:
Μια χαρά εξήγηση είναι, όταν θα μεγαλώσουν θα του πεις και τι ωραία δικαιολογία είναι για εγκλήματα πολέμου και για τη χειραγώγηση της ηλίθιας ανθρωπομάζας. Αλλά μια χαρά για αρχή.
Δικαιολογία για τα εγκλήματα πολέμου μπορεί να είναι τα πάντα. Από τη Δικαιοσύνη, την Αγιότητα μέχρι την Επιστήμη, το Τιμή, το Έθνος, η Κοινωνία κλπ.
Διαχρονικά, οι δικαιολογίες αποτελούν συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Κάτι που δεν αναιρεί προφανώς αυτό που είπα. To the point, ο χριστιανισμός ας πούμε έχει toll count σχέδον 30 μύρια κόσμο.
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.

Thank you Google Translate.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 17 Μαρ 2020, 17:30

O I έγραψε:
17 Μαρ 2020, 15:46

ΕΣΥ τα δίνεις αυτά τα εφόδια στα δικά σου παιδιά
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχεις δικαίωμα στα ξένα ανήλικα χωρίς την άδεια των γονέων τους για τέτοια ευαίσθητα θέματα διότι, δεν ξέρεις πως θέλουν να παιδαγωγήσουν τα δικά τους παιδιά, χωρίς να τα απομονώνουν από γνώσεις και απόψεις αλλά να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο. Το σωστό είναι να τους ζητείται η άδεια, όταν μάλιστα υπάρχει κίνδυνος η άποψη κάποιου να έρθει σε αντίθεση με τον τρόπο που διαπαιδαγωγούν το παιδί τους.
Προφανώς έτσι θα θέλεις να γίνεται και με το δικό σου.
οχι. δεν με νοιαζει ποιος λεει τι στο παιδι μου, και ουτε θα ζητησω καμμια αδεια για να μιλησω, εφοσον ερωτηθω. δεν ξεκινω μονος μου την κουβεντα, δεν κανω κατηχηση.
Αν πάρεις αντίστοιχα αυτό που έκανες κι ερχόταν κάποιος θείος-θεία τού παιδιού σου κι αυτό σε ευαίσθητη ηλικία και του έλεγε την άποψή του υπέρ τής ύπαρξης Θεού εν προκειμένω (ή άλλα θέματα) που προφανώς είναι αντίθετη από τη δική σου που περιέχεται στο πλαίσιο παιδαγώγησης του παιδιού σου (και φαίνεται από τις παραθέσεις σου εδώ ποια είναι αυτή), αυτό το θεωρείς σωστό ε;
ναι, σωστο. και συμβαινει. και μαλιστα το παιδι μου τυχαινει να παει και εκκλησια με τη γιαγια του, κλπ.
Διαφωνείς;

Ο.Ι.
διαφωνω. προσυλητισμος ειναι να ξεκινησεις την κουβεντα, το κυρηγμα, η να πιαστεις απο μια λεξη του παιδιου και να κανεις μια ωρα κατηχηση. οχι να απαντησεις λακωνικα σε μια ερωτηση.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 17 Μαρ 2020, 19:29

klg έγραψε:
17 Μαρ 2020, 16:59
stavmanr έγραψε:
17 Μαρ 2020, 08:43
klg έγραψε:
12 Μαρ 2020, 07:23

Μια χαρά εξήγηση είναι, όταν θα μεγαλώσουν θα του πεις και τι ωραία δικαιολογία είναι για εγκλήματα πολέμου και για τη χειραγώγηση της ηλίθιας ανθρωπομάζας. Αλλά μια χαρά για αρχή.
Δικαιολογία για τα εγκλήματα πολέμου μπορεί να είναι τα πάντα. Από τη Δικαιοσύνη, την Αγιότητα μέχρι την Επιστήμη, το Τιμή, το Έθνος, η Κοινωνία κλπ.
Διαχρονικά, οι δικαιολογίες αποτελούν συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Κάτι που δεν αναιρεί προφανώς αυτό που είπα. To the point, ο χριστιανισμός ας πούμε έχει toll count σχέδον 30 μύρια κόσμο.
Σαφώς και το αναιρεί. Διότι δεν είναι υπεύθυνα τα παραπάνω για το γεγονός ότι γίνονται πόλεμοι στο όνομά τους.
Δεν μπορώ π.χ. να αντιληφθώ πώς συνδέεις το "έγινε πόλεμος για την Ωραία Ελένη" με το "φταίει η Ωραία Ελένη για τους νεκρούς στην Ιλιάδα".

axilmar
Phorum.gr user: axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 17 Μαρ 2020, 21:56

ΟΥΤΙΣ έγραψε:
17 Μαρ 2020, 10:09
Ασέβαστος έγραψε:
17 Μαρ 2020, 08:17
stavmanr έγραψε:
16 Μαρ 2020, 17:16

Μου αρέσει που σου άρεσε το ποστ του Μπρέικ... :lol:
Καταρχάς θεωρεί ότι κάποιος είναι χριστιανός επειδή μεγάλωσε στο χριστιανισμό.
Και δεν τον ρωτάς: εσύ που μεγάλωσες;
Να εκλάβουμε, με βάση το σκεπτικό του Μπρέικ, τους αθειστές που μεγάλωσαν σε χριστιανικό περιβάλλον ως παραφύση, εκτρώματα της φύσης δεδομένου ότι δεν ακολούθησαν το φυσικό νόμο του Μπρέικ; :p2:

Δεν συμφωνώ στο ελάχιστο.
δε μιλαμε για ολους οσους μεγαλωσαν στο χριστιανισμο, αλλα μονο για το υποσυνολο αυτων που βασιζουν το βιο τους στη λογικη.

αν εισαι απο αυτους που ερμηνευουν τον κοσμο με τη λογικη, πρεπει να μπορεις να καταλαβεις οτι το θρησκευμα ειναι αμεσα σχετιζομενο με το μερος που γεννηθηκε κανεις.
Και αδιάφορο ως προς την συζήτηση μας. Ποτέ δεν κρίνεις κάποιον με βάση την "καταγωγή", αλλά με βάση τα επιχειρήματα που παραθέτει.

Αυτό που κάνετε σε αυτή την συζήτηση και που το έχω επισημάνει λέγεται στην επιστήμη της λογικής genetic fallacy.

Διορθώστε το για να μπορέσουμε να πάμε την συζήτηση παραπέρα.

axilmar έγραψε:
17 Μαρ 2020, 09:51
Otto Weininger έγραψε:
17 Μαρ 2020, 09:50

Τι αποδείξεις θα ήθελες δηλαδή;
Καποιο μαθηματικό τύπο; Κάποια αλλαγή χρώματος σε υγρό ενός δοκιμαστικου σωλήνα;
Οτιδήποτε μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη μεταφυσικού.
Η μεταφυσική χρησιμοποιεί ως εργαλεία τις λογικές προτάσεις ως κλάδος της φιλοσοφίας που είναι. Δεν χρησιμοποιεί δοκιμαστικούς σωλήνες. Δεν ισχύει σε αυτές τις προτάσεις η αρχή της διαψευσιμότητας αλλά η αρχή της κριτικής. Δηλαδή, μπορούν να ελεγχθούν με άλλες προτάσεις και πάει λέγοντας.
Ότι και να χρησιμοποιεί η μεταφυσική, αποδείξεις για μεταφυσικά πράγματα δεν υπάρχουνε.

axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 17 Μαρ 2020, 21:57

Otto Weininger έγραψε:
17 Μαρ 2020, 10:01
axilmar έγραψε:

Ασχολήθηκες καθόλου να ψάξεις;
Ναι. Εδώ και 30 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 17 Μαρ 2020, 21:58

axilmar έγραψε:
17 Μαρ 2020, 21:57
Otto Weininger έγραψε:
axilmar έγραψε:

Πολύ ενδιαφέρον. Επιτέλους.
Θα ήθελες να μιλήσουμε επ αυτού; Πάνω σε ένα παράδειγμα του πώς έψαξες ;

Άβαταρ μέλους
Veni Vidi Vici

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Veni Vidi Vici » 17 Μαρ 2020, 22:01

Δεν διάβασα 29 σελίδες αλλά θα πω τη γνώμη μου.
Όταν με ρώτησαν τα παιδιά μου για τον θεό, τους είπα την αλήθεια.
"Υπάρχει όσο και ο Άγιος Βασίλης"
Και όταν μου απάντησαν "μα ο άγιος Βασίλης είσαι εσύ"....τους έγνεψα απλά το κεφάλι.
και η απάντηση...."μπαμπά είσαι θεός!"
Αlea jacta est

axilmar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από axilmar » 17 Μαρ 2020, 22:06

Otto Weininger έγραψε:
17 Μαρ 2020, 21:58
axilmar έγραψε:
Otto Weininger έγραψε:

Έχω διαβάσει διάφορα. Πχ στο θέμα 'βγαινω από το σώμα μου/αστρική προβολη'. Ή στο θέμα του remote viewing. Ή στο θέμα της τηλεπάθειας.

Τεράστιοι ισχυρισμοί, καμμία αποδειξη για τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 17 Μαρ 2020, 22:23

axilmar έγραψε:
17 Μαρ 2020, 22:06
Otto Weininger έγραψε:
17 Μαρ 2020, 21:58
axilmar έγραψε:

Έχω διαβάσει διάφορα. Πχ στο θέμα 'βγαινω από το σώμα μου/αστρική προβολη'. Ή στο θέμα του remote viewing. Ή στο θέμα της τηλεπάθειας.

Τεράστιοι ισχυρισμοί, καμμία αποδειξη για τίποτα.
Επειδή το ανέφερες και μόνο, επιχειρησες ποτέ αστρική προβολή ή μίλησες έστω με κάποιον που υποστήριξε ότι την πέτυχε για οποιονδήποτε λόγο;

Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ » 17 Μαρ 2020, 22:25

axilmar έγραψε:
17 Μαρ 2020, 21:56
ΟΥΤΙΣ έγραψε:
17 Μαρ 2020, 10:09
Ασέβαστος έγραψε:
17 Μαρ 2020, 08:17

δε μιλαμε για ολους οσους μεγαλωσαν στο χριστιανισμο, αλλα μονο για το υποσυνολο αυτων που βασιζουν το βιο τους στη λογικη.

αν εισαι απο αυτους που ερμηνευουν τον κοσμο με τη λογικη, πρεπει να μπορεις να καταλαβεις οτι το θρησκευμα ειναι αμεσα σχετιζομενο με το μερος που γεννηθηκε κανεις.
Και αδιάφορο ως προς την συζήτηση μας. Ποτέ δεν κρίνεις κάποιον με βάση την "καταγωγή", αλλά με βάση τα επιχειρήματα που παραθέτει.

Αυτό που κάνετε σε αυτή την συζήτηση και που το έχω επισημάνει λέγεται στην επιστήμη της λογικής genetic fallacy.

Διορθώστε το για να μπορέσουμε να πάμε την συζήτηση παραπέρα.

axilmar έγραψε:

Η μεταφυσική χρησιμοποιεί ως εργαλεία τις λογικές προτάσεις ως κλάδος της φιλοσοφίας που είναι. Δεν χρησιμοποιεί δοκιμαστικούς σωλήνες. Δεν ισχύει σε αυτές τις προτάσεις η αρχή της διαψευσιμότητας αλλά η αρχή της κριτικής. Δηλαδή, μπορούν να ελεγχθούν με άλλες προτάσεις και πάει λέγοντας.
Ότι και να χρησιμοποιεί η μεταφυσική, αποδείξεις για μεταφυσικά πράγματα δεν υπάρχουνε.
Εντάξει!
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 17 Μαρ 2020, 22:34

Που, σημειωτέον, κάποιοι μπερδευετε τους όρους μεταφυσικό, υπερφυσικό κλπ.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών