Καλή ώρα τούτο το νήμα.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Θα σου ελεγα κατι για την πιστη και τον χριστουλη σου αλλα δεν θελω να φαω περμαμπαν.Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 21:02Το αντίθετο συμβαίνει. Από δήθεν "επιστήμονες" λουμπεναριό των ιδεών
Καλή ώρα τούτο το νήμα.
Πχ Θεωρια της Εξελιξης των Ειδων.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 20:57Σε ποια περίπτωση αναφέρεσαι;Μαύρο Πρόβατο έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 20:50Τοτε γιατι η εκκλησια μπλεκεται συνεχως στα της επιστημης;Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 20:47
Μα δεν τον ανακαλύπτεις με την επιστήμη τον Θεό. ΕΣΕΙΣ επικαλείστε την ΕΠΙΣΤΗΜΗ για να μας πείτε ότι υπάρχουν εξωγήινοι.
Η Βασιλεία του Θεού είναι μέσα σου.
Η Εξέλιξη των ειδών είναι θέμα θεολογούμενο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει λάβει τοποθετηθεί επισήμως. Ιερείς και θεολόγοι έχουν εκφράσει αντίθετες απόψεις. Αυτό πάει να πει θεολογούμενο. Ότι ακόμη είναι υπό συζήτηση. Ούτε έχει εμπλακεί η Εκκλησία στις έρευνες των επιστημόνων. Δεν τις έχει καθοδηγήσει ή τις έχει απαγορεύσει. Δεν θα μπορούσε εξάλλου.Μαύρο Πρόβατο έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 21:05Πχ Θεωρια της Εξελιξης των Ειδων.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 20:57Σε ποια περίπτωση αναφέρεσαι;Μαύρο Πρόβατο έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 20:50
Τοτε γιατι η εκκλησια μπλεκεται συνεχως στα της επιστημης;
Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 20:47ΕΣΕΙΣ επικαλείστε την ΕΠΙΣΤΗΜΗ για να μας πείτε ότι υπάρχουν εξωγήινοι.
Δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα φιλε ΟΥΤΙΣ.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 21:12
Η Εξέλιξη των ειδών είναι θέμα θεολογούμενο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει λάβει τοποθετηθεί επισήμως. Ιερείς και θεολόγοι έχουν εκφράσει αντίθετες απόψεις. Αυτό πάει να πει θεολογούμενο. Ότι ακόμη είναι υπό συζήτηση. Ούτε έχει εμπλακεί η Εκκλησία στις έρευνες των επιστημόνων. Δεν τις έχει καθοδηγήσει ή τις έχει απαγορεύσει. Δεν θα μπορούσε εξάλλου.
Εγώ, όπως έγραψα και παραπάνω, δεν βλέπω καμιά δυσκολία. Ο Θεός θα μπορούσε να Δημιουργήσει και με την Εξέλιξη. Και στην Γένεσιν υπάρχει ακολουθία στην Δημιουργία. Το θεολογικό μήνυμα της Σωτηρίας, έτσι κι αλλιώς, δεν αλλάζει. Διότι η Ορθοδοξία ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ανακαίνιση του ανθρώπου σήμερα.
1. Είναι εμφανές ότι υποκρύπτονταν κομματικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την παρέμβαση. Η Εκκλησία της Ελλάδας για μεγάλο διάστημα ήταν το μακρύ χέρι της Δεξιάς, κατά κάποιο τρόπο, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, η Θεωρία της Εξέλιξης διδασκόταν ήδη από τον καιρό της Χούντας χωρίς αντιδράσεις. Πράγμα που ενισχύει τον ισχυρισμό μου περί κομματικής σκοπιμότητας.Alphabet έγραψε: ↑31 Μαρ 2020, 00:51Δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα φιλε ΟΥΤΙΣ.ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑30 Μαρ 2020, 21:12
Η Εξέλιξη των ειδών είναι θέμα θεολογούμενο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει λάβει τοποθετηθεί επισήμως. Ιερείς και θεολόγοι έχουν εκφράσει αντίθετες απόψεις. Αυτό πάει να πει θεολογούμενο. Ότι ακόμη είναι υπό συζήτηση. Ούτε έχει εμπλακεί η Εκκλησία στις έρευνες των επιστημόνων. Δεν τις έχει καθοδηγήσει ή τις έχει απαγορεύσει. Δεν θα μπορούσε εξάλλου.
Εγώ, όπως έγραψα και παραπάνω, δεν βλέπω καμιά δυσκολία. Ο Θεός θα μπορούσε να Δημιουργήσει και με την Εξέλιξη. Και στην Γένεσιν υπάρχει ακολουθία στην Δημιουργία. Το θεολογικό μήνυμα της Σωτηρίας, έτσι κι αλλιώς, δεν αλλάζει. Διότι η Ορθοδοξία ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ανακαίνιση του ανθρώπου σήμερα.
"Ως προς τη δαρβίνειο θεωρία για την καταγωγή του ανθρώπου", έγραφε ο Α. Κακλαμάνης στον Σεραφείμ στις 20/12/1984, "σημειώνουμε ότι στο βιβλίο της Α΄ Λυκείου γίνεται απλή αναφορά, όπως έχει γίνει και παλιότερα (επί ΝΔ) στα σχολικά εγχειρίδια της ανθρωπολογίας του Γυμνασίου και της βιολογίας του Λυκείου χωρίς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να διαμαρτυρηθεί, ούτε άλλη πλευρά". Και συνέχιζε: "Εξάλλου ο συγγραφέας κάνει διάκριση μεταξύ ανθρώπου και 'ανθρωπιδών', αλλά αν υπάρχει στο σημείο αυτό κάποια ασάφεια, όπως γράψαμε ήδη και στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, σε προσεχή έκδοση μπορεί να διευκρινισθεί".
Παρά τη μειλίχια στάση του υπουργού, και παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι στόχος του υπουργείου ήταν να "διδάσκονται και να βιώνουν οι νέοι μας την ορθόδοξη πίστη και ζωή", η Ιερά Σύνοδος επανήλθε δριμύτερη με το υπ' αρ. 648/19/2/1985 υπόμνημά της, ζητώντας ρητά "να καθαρθεί" ή "να αποσυρθεί" το βιβλίο, το οποίο σημειωτέον είχε ήδη υποστεί κάποια πρώτα "στρογγυλέματα".
http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000730b.htm
Δεν σε πιστευω....ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑31 Μαρ 2020, 12:591. Είναι εμφανές ότι υποκρύπτονταν κομματικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την παρέμβαση. Η Εκκλησία της Ελλάδας για μεγάλο διάστημα ήταν το μακρύ χέρι της Δεξιάς, κατά κάποιο τρόπο, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, η Θεωρία της Εξέλιξης διδασκόταν ήδη από τον καιρό της Χούντας χωρίς αντιδράσεις. Πράγμα που ενισχύει τον ισχυρισμό μου περί κομματικής σκοπιμότητας.
2. Θα ήθελα να παρατεθεί το σχετικό υπόμνημα διότι όσο και αν έψαξα, δεν μπόρεσα να το βρω. Και τον ιό δεν τον εμπιστεύομαι. Συγγνώμη.
3. Η άποψη μου βασίζεται σε θεολόγους εγνωσμένου κύρους. Από τον γίγαντα Φλωρόφσκι, τον Ρωμανίδη, τον Ζηζιούλα, τον Ματσούκα, τον Νησιώτη, τον Μπέγζο.
Alphabet έγραψε: ↑31 Μαρ 2020, 21:22Δεν σε πιστευω....ΟΥΤΙΣ έγραψε: ↑31 Μαρ 2020, 12:591. Είναι εμφανές ότι υποκρύπτονταν κομματικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την παρέμβαση. Η Εκκλησία της Ελλάδας για μεγάλο διάστημα ήταν το μακρύ χέρι της Δεξιάς, κατά κάποιο τρόπο, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, η Θεωρία της Εξέλιξης διδασκόταν ήδη από τον καιρό της Χούντας χωρίς αντιδράσεις. Πράγμα που ενισχύει τον ισχυρισμό μου περί κομματικής σκοπιμότητας.
2. Θα ήθελα να παρατεθεί το σχετικό υπόμνημα διότι όσο και αν έψαξα, δεν μπόρεσα να το βρω. Και τον ιό δεν τον εμπιστεύομαι. Συγγνώμη.
3. Η άποψη μου βασίζεται σε θεολόγους εγνωσμένου κύρους. Από τον γίγαντα Φλωρόφσκι, τον Ρωμανίδη, τον Ζηζιούλα, τον Ματσούκα, τον Νησιώτη, τον Μπέγζο.
Ουτε εγω, ουτε ο γιος μου που τελειωσε το λυκειο πριν τρια χρονια, διδαχθηκαμε ποτε στο σχολειο την θεωρεια της εξελιξης των ειδων.
Το αρθρο του ιου ηταν γραμμενο στην Κυριακατικη Ελευθεροτυπια στις 30/7/2000.
Νομιζω οτι αν το αρθρο ηταν ψεμα, ειδικα οταν περιεχει αρκετες λεπτομερειες προσωπων, υπομνηματων κλπ, η εκκλησια θα το ειχε διαψευσει.
Δεν γνωριζεις οτι η εκκλησια παρεμβαινει στο τι διδασκεται στα σχολεια οσον αφορα τα θρησκειολογικα;
Προσωπικά δεν μ' αρέσει να ρίχνεται λάσπη σε οτιδήποτε αρχαιοελληνικό. Νομίζω ότι αν αναφερόταν κάτι τέτοιο πριν τον χριστιανισμό, θα ήταν προσβολή προς τα θεία και θα υπήρχε τιμωρία.
Eγώ, όλα αυτά τα βλέπω ως μυθολογία, και σαφώς ως μία γνώση, μία γνώση της ανθρώπινης ύπαρξης, συμβολισμούς και κώδικες μιας θεολογίας σχετικά πρόωρης, που συχνά προβλέπει την Θεολογία. Πολλά δε από αυτά περιγράφουν ενδεχομένως κι αληθινά κοσμοϊστορικά γεγονότα. Αλλά δεν ρίχνω λάσπη. Οι Έλληνες οι της ελληνικής θρησκείας εννοώ καλά θα κάνουν να λατρεύουν όποιον θέλουν, δεν είναι δικό μου θέμα. Όπως αυτοί μιλούν για τον Θεό ελεύθερα, μιλώ κι εγώ για τα δικά τους είδωλα. Να τιμωρηθώ επειδή γράφω πως ο Ζευς κυνηγούσε αγοράκια; μα δεν το λέω εγώ. Το λέει η μυθολογία.Antares έγραψε: ↑01 Απρ 2020, 22:29Προσωπικά δεν μ' αρέσει να ρίχνεται λάσπη σε οτιδήποτε αρχαιοελληνικό. Νομίζω ότι αν αναφερόταν κάτι τέτοιο πριν τον χριστιανισμό, θα ήταν προσβολή προς τα θεία και θα υπήρχε τιμωρία.
Η ποίηση και γενικά η γραμματεία που έχουμε, είχε την ελευθερία να εκφράζεται όπως θέλει, επίσης η μυθολογία και όλα αυτά που αναφέρονται σχετικά με τις πράξεις των θεών ακόμη και τα ίδια τα ονόματα, πιστεύω ότι είναι κώδικας που μεταφέρει μια γνώση, ίσως με παράδοξο και ανθρωπόμορφο τρόπο.
Αν δεν τα μελετήσει κανείς, δεν θα γνωρίζει εξάλλου και αποτελούν και αυτά κληρονομιά μας.