Athos έγραψε: ↑08 Απρ 2020, 15:13Σουβλάκι = πέρασμα μικρών κομματιών κρέατος σε μικρή σούβλα.
Ξεκίνησε από Λιβαδειά. Λεμόνι αλατοπίπερο και στο χέρι με ένα ψωμάκι.
Το ότι η σουβλίτσα ήταν από καλάμι (το μοναδικό κατάλληλο υλικό) δεν δίνει το δικαίωμα αλλαγής ονόματος σε καλαμάκι (ουστ ρε)
Από περίπου 1970, το σουβλάκι ξεκίνησε να σερβίρεται και μέσα σε πίτα, με ντομάτα-κρεμμύδι.
Επειδή η βασική ύλη (κρέας) έμενε ίδια, συνέχισε και το όνομα και το λέγανε σουβλάκι σε πίτα.
Μεγάλο μυστικό ήτανε η συνταγή της πίτας (ελάχιστοι οι κατασκευαστές).
Από ας πούμε 1975, ξεκίνησε η υπόθεση κιμάς, βασικά σε κάποιους μεγάλους που έβαλαν ντονέρ,
(δεν ξέρω ποιοι το έφτιαχναν ή αν ήταν εισαγωγής) το οποίο σύντομα ονομάστηκε γύρος,
και στο ντοματοκρέμμυδο προστέθηκε και τζατζίκι.
Κάποιοι μικροί για την ποικιλία ξεκίνησαν στο καλαμάκι να βάζουν μακρόστενο μπιφτέκι
και το λέγανε σουβλάκι μπιφτέκι. Το φτιαχναν πικάντικο και άρχισαν να βάζουν και πάπρικα
αλλά όχι κεμπάπ, ήταν άγνωστη τότε αυτή η λέξη.
Μέσα δεκαετίας 80, το ντονέρ εκτοπίστηκε και κυριάρχησε ο χοιρινός γύρος όπως τον ξέρουμε.
(νομίζω ότι αρχική αιτία ήταν κάποια υγειονομική διάταξη που τον δυσκόλεψε)
Το περιεχόμενο εξακολουθούσε ντομάτα κρεμμύδι τζατζίκι.
Στη Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει τα περίεργα, λουκάνικο, σως, κόκκινες πιπεριές, ρώσικες κλπ αλλά τα έλεγαν σάντουιτς.
Η βασική αλλαγή στο σουβλάκι έγινα με την αλβανική επέλαση τέλος δεκαετίας 90.
Το σουβλάκι από σνακ έγινε βασικό είδος διατροφής.
Μέγεθος - ποσότητα διπλασιάστηκαν και μπήκαν και πατάτες και σως.
Το σχήμα άλλαξε και από κυλινδρικό έγινε κωνικό να χωράει πράμα.
Προσαρμογή στις εποχές ήταν η είσοδος του γύρου κοτόπουλου με μαρούλια μαγιονέζα
και οι πίττες ολικής, καλαμποκιού κλπ (που δεν έπιασαν)
Ωστόσο το brand έχει ριζώσει γερά και το κάνουμε και εξαγωγή.

κ καταληξαμε να εχουμε και παραγγελια '' παϊδακια κοτοπουλου ''



