Η καταγωγή των Σαρακατσάνων

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Gouerino 4

Re: Η καταγωγή των Σαρακατσάνων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 18 Απρ 2020, 19:54

Ζαποτέκος έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:50
Gouerino 4 έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:49
Ζαποτέκος έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:45

Εγώ και ο Κάκτος ! :lol:

https://www.google.gr/search?q=%CE%91%C ... pL1uLqdIMM
Γελαει ο κοσμος ρε φιλε
Μην είσαι τόσο σκληρός μαζί σου ! :e045:
Εγινε ρε φιλε,ο ιωσσηπος ανηκει στην αρχαια ελληνικη γραμματεια
Απο αυτον μαλιστα περιμενουμε να μαθουμε για τον ομηρο.
Ανεβαζω το ποσο
Δινω 5000 ευρω σε οποιον φερει κειμενο απο την αρχαια ελληνικη γραμματεια,που να λεει οτι ο ομηρος δεν εγραψε τα επη

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 18 Απρ 2020, 19:57

Gouerino 4 έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:51
Ζαποτέκος έγραψε:
Gouerino 4 έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:47
Η δικια μου θεωρια λεει πως αλλοι ηταν οι θρακες την εποχη του ομηρου και αλλοι αιωνες μετα.
Για παραδειγμα ο ομηρος λεει οτι ο διας εριξε το βλέμμα του εκει που κατοικουν οι θρακες οι μυσοι και οι αβιοι.
Δηλαδη τους ξεχωριζει
Αιωνες μετα ο στραβωνας λεει πως οι μυσοι ηταν θρακες
Αυτο σημαινει πως ξεχωριστοι μεταξυ τους λαοι,αρχισαν να ονομαζονται θρακες,ασχετως γλωσσας.
Δεν σου έχει περάσει η υποψία πως μιλούσαν συγγενικές γλώσσες ή διαλέκτους ; :102:
Τι θα πει συγγενικες;
Και οι ελληνες με τους γερμανους μιλανε συγγενικες γλωσσες,αλλα δεν μπορουν να συννενοηθουν
Δεν μιλάμε σε επίπεδο υπεροικογένειας , αλλά σε επίπεδο οικογένειας. Υπάρχει η θρακική ( ή δακοθρακική ) ή η θρακική και η δακική.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Gouerino 4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 18 Απρ 2020, 19:58

Τελος παντων,οι βλαχοι ηταν κατοικοι των βαλκανιων που εκλατινιστηκαν.
Μπορει να ηταν ελληνες,δακες,μακες,σακες,αρες,μαρες,οτιδηποτε

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 18 Απρ 2020, 19:59

Gherschaagk έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:54
Πώς γίνεται ακόμη και σ' ένα τέτοιο νήμα να βγάζετε τα μάτια σας;

Γω θέλω να μάθω το άλλο. Είχαν κάποια συμβολή στην επανάσταση του 21; Έχω την εντύπωση πως όταν ο κόσμος γύρω τους καιγόταν, εκείνοι σφύριζαν αδιάφορα.
Έλα ντε ! :o Τι τους έχει κάνει ο εγκλεισμός. :102:

Φυσικά και είχαν. Σαρακατσάνοι ήταν ο Καραϊσκάκης , ο Λιακατάς, ο Τσόγκας, ο Μπακόλας , ο Ίσκος κ.α. Σαρακατσάνος ήταν και ο θρυλικός Κατσαντώνης.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Σπύρος
Phorum.gr user: Σπυρος1
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σπύρος » 18 Απρ 2020, 20:01

Νταρνάκας έγραψε:
κορόιδο έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:44
Ο Σαρακατσάνος με την αδερφή του που μου τα έλεγαν, είπε ότι αναγνωρίστηκε σαν η πιο αρχαία φυλή της Ευρώπης. Δεν ξέρω από ποιους και με ποια κριτήρια.
Σαρακατσάνικοι αστικοί μύθοι. :P
Για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει να ανήκουν στην Βοσνιακή - Μεσολιθική απλοομάδα I2*/I2a. Όμως την ομάδα αυτή την βρίσκουμε σε ποσοστό 16% στην Βόρεια Ελλάδα και μόνο σε 7% στην Κεντρική Ελλάδα. Όμως η αρχική κοιτίδα των Σαρακατσάνων ήταν μάλλον η Κεντρική Ελλάδα. Έτσι η υπόθεση αυτή μάλλον πέφτει στο κενό.
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 18 Απρ 2020, 20:01

Gouerino 4 έγραψε:
Ζαποτέκος έγραψε:
Gouerino 4 έγραψε:

Γελαει ο κοσμος ρε φιλε
Ανεβαζω το ποσο
Δινω 5000 ευρω σε οποιον φερει κειμενο απο την αρχαια ελληνικη γραμματεια,που να λεει οτι ο ομηρος δεν εγραψε τα επη
Tο ομηρικό πρόβλημα αφορά κυρίως το θέμα της ενότητας και της πατρότητας της Iλιάδας και της Oδύσσειας. Ήδη το 2ο αι. π.X. δύο φιλόλογοι, ο Ξένων και ο Ελλάνικος, ονομάστηκαν χωρίζοντες, γιατί υποστήριζαν ότι τα δύο έπη δεν είχαν γραφτεί από τον ίδιο ποιητή.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... 617,15466/

Gouerino 4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 18 Απρ 2020, 20:02

Ζαποτέκος έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:57
Gouerino 4 έγραψε:
Ζαποτέκος έγραψε:

Δεν σου έχει περάσει η υποψία πως μιλούσαν συγγενικές γλώσσες ή διαλέκτους ; :102:
Τι θα πει συγγενικες;
Και οι ελληνες με τους γερμανους μιλανε συγγενικες γλωσσες,αλλα δεν μπορουν να συννενοηθουν
Δεν μιλάμε σε επίπεδο υπεροικογένειας , αλλά σε επίπεδο οικογένειας. Υπάρχει η θρακική ( ή δακοθρακική ) ή η θρακική και η δακική.
Ποια θρακικη και δακοθρακικη και αρχιδια ρε φιλε;
Απο τοπονυμια που σώθηκαν πας να ενταξεις γλωσσες;
Φαντασου να μην εγραφαν οι ελληνες και να προσπαθουσες να ενταξεις την ελληνικη αρχαια γλωσσα με βαση τα σημαντικοτερα τοπωνύμια.
Αθηνα,μυκηνες,σπαρτη,κνωσσος,πελλα,θηβα
Για πες μου,σε τι συμπερασμα θα εφτανες;
Μην αφηνεις καποιους να σε δουλευουν ρε φιλε.
Θες να που για φυτονυμια;
Ελια,δαφνη κτλ

Άβαταρ μέλους
κορόιδο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κορόιδο » 18 Απρ 2020, 20:05

Ζαποτέκος έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:59
Gherschaagk έγραψε:

Γω θέλω να μάθω το άλλο. Είχαν κάποια συμβολή στην επανάσταση του 21; Έχω την εντύπωση πως όταν ο κόσμος γύρω τους καιγόταν, εκείνοι σφύριζαν αδιάφορα.

Φυσικά και είχαν. Σαρακατσάνοι ήταν ο Καραϊσκάκης , ο Λιακατάς, ο Τσόγκας, ο Μπακόλας , ο Ίσκος κ.α. Σαρακατσάνος ήταν και ο θρυλικός Κατσαντώνης.
Και ο Σούρλας που σκότωνε στον εμφύλιο τους αιχμαλώτους χτυπώντας τους στο κεφάλι με ένα ξύλο που είχε ένα καρφί στην άκρη.
Περαστικά αν και ο ρατσισμός είναι συνώνυμο της ασκεψίας και δεν βλέπω να έιναι περαστικός

Άβαταρ μέλους
Gherschaagk
Συντονίστρια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gherschaagk » 18 Απρ 2020, 20:05

Ζαποτέκος έγραψε:
Gherschaagk έγραψε:

Δεν ήταν και πολλοί όμως.

Αυτό σημαίνει πως ήταν μικρή πληθυσμιακή ομάδα ή πως ήθελαν με ελάχιστες εξαιρέσεις να τα έχουν καλά με τους Τούρκους;

Εκείνοι πως αυτοπροσδιορίζονταν; Ως Έλληνες ή κάτι άλλο;
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.

Gouerino 4

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 18 Απρ 2020, 20:06

Ζαποτέκος έγραψε:
18 Απρ 2020, 20:01
Gouerino 4 έγραψε:
Ζαποτέκος έγραψε:

Ανεβαζω το ποσο
Tο ομηρικό πρόβλημα αφορά κυρίως το θέμα της ενότητας και της πατρότητας της Iλιάδας και της Oδύσσειας. Ήδη το 2ο αι. π.X. δύο φιλόλογοι, ο Ξένων και ο Ελλάνικος, ονομάστηκαν χωρίζοντες, γιατί υποστήριζαν ότι τα δύο έπη δεν είχαν γραφτεί από τον ίδιο ποιητή.

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show ... 617,15466/
Το θεμα ρε φιλε δεν ειναι απο ποιον εχουν γραφτει
Το θεμα ειναι αν υπηρχαν ως γραπτα κειμενα την εποχη του ομηρου και του Λυκούργου,η αν γραφτηκαν πρωτη φορα απο τον πεισιστρατο οπως υποστηριζουν καποιοι εδω μεσα.
Απο εκει εχει αρχισει η κοντρα.
Ας πουμε,ο πλουταρχος μας λεει οτι την εποχη του λυκουργου,υπηρχαν γραμμενα κομματια απο τα επη,οπου καποιοι τα διαβαζαν απο εκει.

Άβαταρ μέλους
Arisvilla

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Arisvilla » 18 Απρ 2020, 20:07

Leporello έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:31
Giorgos 574 έγραψε:
18 Απρ 2020, 18:32
Σχετίζονται με τους Βλάχους;
Χωρίς αμφιβολία, οι Σαρακατσάνοι είναι Βούλγαροι εξελληνισμένοι.
Βούλγαροι? Πολλές θεωρίες έχω διαβάσει για την καταγωγή τους. Ακόμα και ότι είναι Γιουρούκοι νομάδες. Για Βούλγαρους δεν έχω διαβάσει κάτι.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 18 Απρ 2020, 20:09

κορόιδο έγραψε:
18 Απρ 2020, 20:05
Ζαποτέκος έγραψε:
Gherschaagk έγραψε:

Και ο Σούρλας που σκότωνε στον εμφύλιο τους αιχμαλώτους χτυπώντας τους στο κεφάλι με ένα ξύλο που είχε ένα καρφί στην άκρη.
Οι Σουρλαίοι ήταν ολόκληρα σό(γ)ια. Αν περάσει από εδώ ο χρήστης Παλαιοελλαδίτης που έχει εντρυφήσει στο θέμα θα πει πολλά.

Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Phorum.gr user: Νταρνάκας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας » 18 Απρ 2020, 20:11

Ζαποτέκος έγραψε:
Gouerino 4 έγραψε:
18 Απρ 2020, 19:47
Η δικια μου θεωρια λεει πως αλλοι ηταν οι θρακες την εποχη του ομηρου και αλλοι αιωνες μετα.
Για παραδειγμα ο ομηρος λεει οτι ο διας εριξε το βλέμμα του εκει που κατοικουν οι θρακες οι μυσοι και οι αβιοι.
Δηλαδη τους ξεχωριζει
Αιωνες μετα ο στραβωνας λεει πως οι μυσοι ηταν θρακες
Αυτο σημαινει πως ξεχωριστοι μεταξυ τους λαοι,αρχισαν να ονομαζονται θρακες,ασχετως γλωσσας.
Γκουερίνο, θυμάσαι το απόσπασμα του Ξενοφώντα που σου είχα δείξει στο παλιό φόρουμ, που λέει ότι ο βασιλιάς της Θράκης Σεύθης για να επικοινωνήσει με δυο-τρεις απ' τους Μυρίους που τους είχε καλεσμένους σε γεύμα, χρειαζόταν μετάφραση απ' τον οινοχόο του που ήξερε να μιλάει ελληνικά ("ελληνίζειν ηπίστατο", όπως γράφει ο Φώντας).
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.

Άβαταρ μέλους
κορόιδο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κορόιδο » 18 Απρ 2020, 20:11

Ζαποτέκος έγραψε:
18 Απρ 2020, 20:09
κορόιδο έγραψε:
Ζαποτέκος έγραψε:

Οι Σουρλαίοι ήταν ολόκληρα σό(γ)ια. Αν περάσει από εδώ ο χρήστης Παλαιοελλαδίτης που έχει εντρυφήσει στο θέμα θα πει πολλά.
Πώς τον έλεγαν ... τον θυμήθηκα. Και ο Σουφλιάς ήταν Σαρακατσάνος.
Περαστικά αν και ο ρατσισμός είναι συνώνυμο της ασκεψίας και δεν βλέπω να έιναι περαστικός

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 18 Απρ 2020, 20:13

Gherschaagk έγραψε:
Ζαποτέκος έγραψε:
Gherschaagk έγραψε:

Δεν ήταν και πολλοί όμως.

Αυτό σημαίνει πως ήταν μικρή πληθυσμιακή ομάδα ή πως ήθελαν με ελάχιστες εξαιρέσεις να τα έχουν καλά με τους Τούρκους;

Εκείνοι πως αυτοπροσδιορίζονταν; Ως Έλληνες ή κάτι άλλο;
Αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμαίοι/Έλληνες/Γραικοί , όπως οι υπόλοιποι ελληνόφωνοι.
Δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν συλλογικά όλοι οι Σαρακατσάνοι απ' το πως έβλεπαν τους Τούρκους , όπως δεν μπορούν να κατηογριοποιηθούν οι Κρητικοί , οι Μανιάτες , οι Αθηναίοι κ.λπ.
Ήταν πολλοί οι Σαρακατσάνοι. Αλλά βαριέμαι ( sorry ) τώρα να ψάχνω.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών