Highlander έγραψε: ↑18 Απρ 2020, 00:15
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: ↑17 Απρ 2020, 23:56
Highlander έγραψε: ↑17 Απρ 2020, 23:31
Παρομοίωση της αποδοχής της δημοκρατίας με την αποδοχή του ξοδέματος χρημάτων για την υποδοχή της φλόγας με τιμές αρχηγού κράτους. Εντάξει το τερμάτισες.
Εγώ βλέπω όλο και περισσότερο κόσμο να παραπονιέται γι αυτήν την στρέβλωση, εσύ που ισχυρίστηκες πρώτος ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ να μας φέρεις και τις σχετικές αποδείξεις.
Ο εθνικισμός ουσιαστικά δεν υπήρχε πριν 2-3 αιώνες. 'Ήταν προοδευτικός για τα δεδομένα του 18ου-19ου αιώνα, διότι διέλυσε την πολύ πιο αναχρονιστική φεουδαρχία, αλλά τώρα πια είναι ο ίδιος ξεκάθαρα οπισθοδρομικός και γεννήτωρ προβλημάτων. Το συλλογικό "εμείς" φυσικά και υπάρχει πάντα, διότι από τη φύση του ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον.
Το σύνολο στο οποίο ανήκουν οι άνθρωποι είναι η ανθρωπότητα και μπορούν να ζήσουν πολύ καλύτερα σε έναν ενιαίο κόσμο χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς με γνώμονα το καλό όλης της ανθρωπότητας.
κι εγώ θέλω μια ειρηνική παγκόσμια κοινότητα, αυτό όμως δεν πρόκειται να το πετύχεις με τη κοσμοθεωρία σου, το αντίθετο, μόνο διχόνια και μίσος μπορεί να ξεσπάσει όταν δημιουργείς ατομικιστές χωρίς την αίσθηση του συνανήκειν
οι διαχωρισμοί δεν είναι τεχνητοί, είναι μέρος της φύσης του ανθρώπου - κάθε κοινότητα που αναπτύσσεται στη βάση των κοινών χαρακτηριστικών διεκδικεί έναν χώρο στον οποίο ριζώνει. ο εθνικισμός ως ιδεολογία ναι, είναι φαινόμενο των τελευταίων αιώνων. η έννοια του έθνους όμως ως ενός συνόλου με κοινά χαρακτηριστικά ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια. το ίδιο ισχύει και για την έννοια της πατρίδας ως μιας χωρικής επικράτειας με νόμους που διέπουν την οργανωμένη κοινωνική ζωή των ανθρώπων που τη κατοικούν και που θεωρούν ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της.
θυμήσου: όρκος των Αθηναίων τὴν πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω, πλείω δὲ καὶ ἀρείω ὅσης ἂν παραδέξωμαι ή ο Σωκράτης στον Κρίτωνα μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν η πατρὶς
αυτά είναι αισθήματα έμφυτα στον άνθρωπο που αγαπάει το σύνολο στο οποίο ανήκει και ταυτίζεται με αυτό
οι νεωτερικές κοινωνίες κάνουν
αγώνα για να απαλλαγούν από αυτό το αίσθημα αναπτύσσοντας αισθήματα ακραίας ατομικότητας και υλισμού. το θέμα όμως είναι πως αυτός ο
αγώνας επιβάλλεται από τα πάνω.
Δε δημιουργείς "ατομιστές χωρίς την αίσθηση του συνανήκειν". Αυτούς τους δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία.
Το συνανήκειν θα πρέπει να προσανατολίζεται στο ανθρώπινο γένος... Όλοι οι άνθρωποι να προσπαθούν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλης της ανθρωπότητας και τον πολλαπλασιασμό των επιτευγμάτων και της σοφίας της, αντί να τσακώνονται για ηλίθια πράγματα, όπως ένα γεωγραφικό όνομα ή για τις διαφωνίες των προπαππούδων τους.
Είναι τελείως αστείο να λες ότι μία τέτοια συνένωση της ανθρωπότητας, η οποία μπορεί να γίνει σε στάδια μέσω της παγκοσμιοποίησης που απεύχεστε λες και είναι κάποιος δαίμονας, θα προκαλέσει...μίση και διχόνοιες. Μίση και διχόνοιες προκαλούνται από το μηδέν ακριβώς από τις εθνικοθρησκευτικές ιδεοληψίες που είναι απόλυτα τεχνητές και προϊόν παπαγαλισμού και πιπιλισματος μυαλών... Από τις εθνικοθρησκευτικές ιδεοληψίες που δημιουργούν αναίτιο μίσος και διαχωρισμούς ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών τεχνητών "εθνών" και "θρησκειών", κυριολεκτικά για το τίποτα, ενώ αν γνωρίζονταν καλύτερα και άφηναν τα κολλήματά τους, θα μπορούσαν να είναι πολύ καλοί φίλοι.
Μήπως είναι επιτέλους καιρός μετά από τη μετάβαση στις πόλεις από τις φυλές και μετά τη μετάβαση στα έθνη από τις πόλεις να υπάρξει και μετάβαση από τα έθνη στην ανθρωπότητα στο σύνολό της; Νομίζω ότι το ίντερνετ και η διευκόλυνση των επικοινωνιών και των μεταφορών επιτρέπει κάτι τέτοιο, αρκεί να αφήσουν κάποιοι τα αντιδραστικά κολλήματα άλλων εποχών, που μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.
"το συνανήκειν θα πρέπει να προσανατολίζεται στο ανθρώπινο γένος"
πολύ αφαιρετικό και αν το δεχθούμε ως κυριολεκτική πρόταση είναι ανέφικτο, διαχωρισμοί και τρόποι οργάνωσης συνόλων πάντα θα υπάρχουν, δεν γίνεται αλλιώς είναι η φύση φτιαγμένη έτσι.
δεν γίνεται όλος ο πλανήτης να είναι ένα ενιαίο σύνολο όπου κουλτούρες, γλώσσες, παραδόσεις, έθιμα, νοοτροπίες θα αναμιγνύονται και θα υπάρχουν παντού, ισότιμα και "ισόποσα" χωρίς να υπάρχουν επικρατούσες τάσεις ανά περιοχή
ο άνθρωπος έχει έμφυτα ένστικτα, τάσεις, ανάγκες, και αισθήματα. η ουτοπική σου θεώρηση τα παραβλέπει όλα αυτά και μέσα από μια απλοϊκή θέαση ονειρεύεται καταστάσεις λογικά ανέφικτες
και πέραν όλων αυτών, η πρόοδος επέρχεται μέσα από την αντίθεση και τη σύγκρουση
οι ανάγκες που δημιουργεί ο ανταγωνισμός είναι αυτές που ωθούν τον άνθρωπο στην αυθυπέρβαση