ST48410 έγραψε: ↑22 Ιουν 2018, 02:29
Θα επιχειρήσω να απαντήσω άλλη μια φορά αν και είναι προφανές ότι δεν διαβάζεις προσεκτικά τις απαντήσεις ή τις προσπερνάς μερικώς.
Δεν σου μίλησα για συγγένεια αίματος ή για DNA ή οτιδήποτε σχετικό μεταξύ των Ελλήνων και των αρχαίων Ελλήνων. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να υπάρχει μεγαλύτερη συγγένεια στο DNA μεταξύ ημών και εκείνων αλλά ας μιλήσει κάποιος που τα κατέχει αυτά. Δεν τα ξέρω και δεν με πολυενδιαφέρουν.
1. Το ότι είμαστε ανοργάνωτο κράτος και η παιδεία μας ή τα τρέχοντα επιστημονικά μας επιτεύγματα μέτρια δεν δικαιολογεί το να θεωρείται κάποιος άλλος απόγονος περισσότερο από εμάς. Άντε πες πχ στην Αθηνά Ωνάση ότι δεν είναι απόγονος του Αριστοτέλη επειδή ας πούμε δεν έχει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο
2. Έχεις μια αδικαιολόγητα κακή εντύπωση για το Βυζάντιο. Μπορεί να υπήρξαν καταστροφές έργων και συγγραμμάτων αλλά περιορίζεσαι μόνο σε αυτό. Αν στο μυαλό σου ως Βυζάντιο έχεις μόνο μία μεγάλη αυτοκρατορία με θεοκρατία και ίντριγκες ανάμεσα στους διεκδικητές του θρόνου, απλά επιλέγεις να πιστεύεις κάτι που ταιριάζει στην άποψή σου. Το Βυζάντιο στις δόξες του δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Δύση. Έχει λογίους, τέχνη και επιστήμες. Δεν είναι μία υπανάπτυκτη στρατιωτική μηχανή.
3. Το τι εξέλιξη υπήρχε εκεί το φανερώνουν όχι μόνο τα αρχιτεκτονικά έργα που διασώζονται αλλά και η σημαντικότατη επίδραση των Ελλήνων λογίων που καταφεύγουν μετά την πτώση του στην Δύση (κυρίως Ιταλία) και έχουν ενεργό ρόλο στην Αναγέννηση.
4. Προσπέρασες εντελώς την μητρική γλώσσα. Είτε σου αρέσει είτε όχι η γλώσσα μας είναι ότι κοντινότερο στην αρχαία ελληνική. Η μητρική γλώσσα που μαθαίνεις όταν στα πρώτα στάδια γνωρίζεις τον κόσμο, όταν αναπτύσσονται οι έννοιες είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τρόπο που σκέπτεσαι και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα.
5. Στο ζήτημα της παιδείας και των συνηθειών. Δες για παράδειγμα την επίδραση της Pop κουλτούρας που είναι κατά κύριο λόγο αμερικάνικη στην σύγχρονη εποχή. Ντυνόμαστε με τα ρούχα τους, βλέπουμε τις ταινίες τους και ξεσηκώνουμε μόδες; Σαφώς. Είμαστε Αμερικανοί; Όχι βέβαια αν και επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό. Δεν αρκούν τα παραπάνω. Το ίδιο δεν αρκεί και για έναν Σκανδιναβό που θα εντρυφήσει στην μελέτη του αρχαίου κόσμου ώστε να τον χαρακτηρίσεις "Έλληνα". Και μόνο που χρησιμοποιούμε κατ' εξοχήν 2 αμερικάνικες εφευρέσεις (τον υπολογιστή και το κινητό) θα έπρεπε να μας θεωρείς όλους Αμερικανούς. Όπως λοιπόν όλοι σήμερα χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή που αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο, δεν γινόμαστε Αμερικανοί, ομοίως και αυτοί δεν γίνονται Έλληνες όταν εξελίσσουν το θέατρο, όταν έχουν ως πολίτευμα την δημοκρατία, όταν φιλοσοφούν. Το ότι τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος γίνονται κληροδότημα όλης της ανθρωπότητας δεν σημαίνει ότι αυτοί που τα επινόησαν παύουν πλέον να είναι πρόγονοί μας και γίνονται εκείνων που τα εξελίσσουν περισσότερο.
6. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά αλλά ένα είναι κύριο και εφόσον ζεις στο εξωτερικό θα σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση: "ποιος είμαι εγώ;" - "ποιος είσαι εσύ" ή στο πιο λαϊκό "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;"
Όσο ενοχλητική και αν σου ακούγεται (και είναι) αυτή η έκφραση κρύβει μια στάση απέναντι στα πράγματα η οποία χαρακτήρισε αυτή την γωνιά της γης και πυροδότησε τρομακτικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς.
* Αμφισβητήθηκε το θείο, η δύναμη ή οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του -> προσπάθεια κατανόησης αρχών, ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των επιστημών
* Αμφισβητήθηκε η αρχή και εξουσία του άρχοντα/βασιλιά/τυράννου (-> εκλογές για επιλογή του καλύτερου/καταλληλότερου -> δημοκρατία)
* Το άτομο συνειδητοποιεί την διαφορετικότητά του και διεκδικεί τα πρωτεία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας -> τεράστια ώθησε στις τέχνες αφού αυτό που κάνω εγώ πρέπει να είναι χαρακτηριστικά διαφορετικό από το δικό σου. Το υπογράφω κιόλας
Μπορείς βεβαίως εδώ να προσθέσεις και όλα τα κουσούρια που συνοδεύουν διαχρονικά το πόσο ατομικιστές είμαστε.
7. Μην προσπερνάς επίσης την επίδραση 400 χρόνων κατοχής από έναν λιγότερο πολιτισμένο κατακτητή.
1. Το ποιντ μου δεν ειναι αυτο..Το ποιντ μου ειναι οτι ειτε εισαι απογονος μεγαλου προγονου ειτε οχι, αν εσυ εισαι ανυπαρκτος και πουθενας μικρη αξια εχει...Αν παραδειγμα εσυ δεις ενας αστεγο στο παρκο να λεει (και να ισχυει οντως) οτι ειναι απογονος του Ωναση τι θα νιωσεις γι'αυτον; Θαυμασμο ή λυπηση για το καταντημα του;
2.Δεν εχω κακη αποψη μονο για το βυζαντιο αλλα και για τους καθολικους της δυσης αλλα και τους Αραβες..Οχι τυχαια η εποχη χαρακτηριστηκε μεσαιωνας και σκοτεινα χρονια..
3.Τα αρχιτεκτονικα εργα ειναι ολα σχδον εκκλησιες και ναοι, οι δε λογιοι σχεδον δεν διδασκονται πουθενα σημερα γιατι παλι σχετιζονταν με την θρησκεια...Το αν ασχολεισαι με την θρησκεια δεν ειναι κακο...Το να ασχολεισαι μονο με την θρησκεια και να απαγορευεις οτιδηποτε αλλο οπως κανανε στο βυζαντιο ειναι κακο...ΝΑ υπενθυμισουμε οτι οποιος αρθρωνε λεξη αμδισβητησης των θεσφατων της εκκλησιας (ορθοδοξης και καθολικης) αντιμετωπιζοτανε ως αιρετικος..Ελληνες συμμτειχανε στην Αναγεννηση και αυτο ητανε θετικο..Απλα δεν ητανε η πλειοψηφια..
4.Η γλωσσα ειναι οντως το κοντινοτερο με την αρχαια αλλα οπως βλεπεις και απο δικη σου εμπειρια Ελληνικα μιλανε στην ελλαδα και Αλβανοι, Βουλγαροι, Αφρικανοι και οσοι αλλοι κατοικουνε μονιμα..Οπως ελληνες στη γερμανια μιλανε γερμανικα..εχουνε σχεση με την Ελλαδα αυτοι οι ξενοι ή με τους σαξονες και Γοτθους οι Ελληνες της Γερμανιας; Οχι.
5.Σημερα ζουμε στην εποχη του δυτικου πολιτισμου..Το καλο ειναι οτι εχουμε κι εμεις συνεισφορα στη δημιουργια του παρολο που πολλοι ελ μισουνε καθε αναφορα στη δυση..Αλλα στη δυση νιωθουμε σαν στο σπιτι μας και αυτο φαινεται απο το πού μεταναστευουμε. Δεν παμε στην Κινα η στην Ρωσια η στην Αφρικη η στη Μεση Ανατολη..Παμε κυριως στη δυση..Αυτο δειχνει οτι υπαρχει συγγενεια με τη δυση και οτι ο τροπος ζωης των δυτικων εχει στοιχεα που εχουμε η θα θελαμε και εμεις..
6. Δν αναφερομαι ουτε οσους αμδισβητουνε πραγματα και προσωπα υγειως..Στην Ελλαδα το "ξερεις ποιος ειμαι εγω" υπαρχει για προσωπικη ανυψωση και παραλληλη μειωση αυτου προς τον οποιο απευθυνεται..Το βλεπεις συχνα και στις αναφορες στο Μεγα Αλεξανδρο..Ολοι αυτοι που δηλωνουνε στην Ελλαδα (και φανταζομαι και στα Σκοπια) απογονοι συνοδευουνε την σχετικη αναφορα με ενα..."εμεις στην αρχαιοτητα". Φυσικα το ευλογο ερωτημα ειναι "ποιοι εσεις"; Οι αρχαιοι ητανε, στην καλυτεροι οι προγονοι σαν (αν αποδεχτουμε οτι ισχυει). Αλλα αυτο δεν κανεις τους απογονους ιδιους με τους προγονους...
Αρα η συνηθης ελ' αποψη οτι εμεις δωσαμε τα φωτα του πολιτισμου στους υπολοιπους κλπ ειναι ατοποι..Εμεις αυτο που δωσαμε ειναι χρεοκοπιες, εθνικη συρρικωση, μνημονια..Οι προγονοι αν μας βλεπανε ειμαι βεβαιος οτι θα μας αποκληρωναν..
7.Τα 400 χρονια σκλαβιας ειναι οπως τα λες αλλα μην ξεχναμε οτι βασικη αιτια ητανε η συγκρουση Ανατολικης δυτικης εκκλησιας και το σχισμα για το οτι η χριστιανικη Ευρωπη ητανε διχασμενη οταν εισβαλλανε οι Τουρκοι...στην δε Ανατολη ητανε τοσος ο φανατισμος που πολλοι προτιμουσανε τους Τουρκους απο συμμαχια με τους "αιρετικους" καθολικους..
"Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας".