Βινόσαυρος έγραψε: ↑23 Ιουν 2018, 06:05
νομίζω και γω πως δεν έχει αξία. λες π.χ. για την μαζική κληρονομιά και προσπαθείς να κάνεις αναγωγή στην ατομική φέρνοντας την αθηνά ωνάση.
Όταν μιλάμε για παγκόσμια κληρονομιά καταλαβαίνεις τι εννοούμε;
Καταλαβαίνω. Τα επιτεύγματα των ανθρώπων ανά τους αιώνες γίνονται κοινό κτήμα για όλους. Τρεφόμαστε με τροφές που καλλιεργήθηκαν στο άλλο άκρο της γης, ντυνόμαστε με ρούχα που που σχεδίασαν και λάνσαραν σαν μόδα επίσης αλλού, το ίδιο για τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, τα αυτοκίνητα κοκ.
Ωστόσο δες λίγο. Μερικές δεκαετίες πριν η Κίνα για παράδειγμα ήταν σε άθλια κατάσταση, οικονομική, στρατιωτική κλπ σε σύγκριση με το τι είναι σήμερα. Τι θα λέγαμε τότε; Ότι εκείνοι οι Κινέζοι ήταν λιγότερο απόγονοι σε σχέση με τους σημερινούς των αυτοκρατορικών δυναστειών του παρελθόντος; Και αν δεν ήταν εκείνοι ποιος άλλος σε αυτή την γη θα ήταν; Ποιος θα διεκδικούσε με λογικά επιχειρήματα κάτι τέτοιο;
Άλλο παράδειγμα. Οι σημερινοί Κινέζοι. Αν ο Northern Spirit βρίσκεται στην Αγγλία κοντά σε κάποιο πανεπιστήμιο θα έχεις ίσως γνωρίσει κάποιους φοιτητές. Θα δει πόσο έξω από τα ενδιαφέροντά τους είναι πχ ο Βουδισμός και η σχετική φιλοσοφία. Μιλούν και ενδιαφέρονται πάρα πολύ για εργασία, για σπουδές, για χρήμα. Με την λογική του Northern Spirit αυτοί ας πούμε είναι λιγότερο απόγονοι των αρχαίων Κινέζων. Καταλαβαίνεις το άτοπο;
Ένας λαός στην ιστορία του περνάει περιόδους μεγαλείου και κατάπτωσης. Γιαυτό σου έκανα την αναγωγή στην ατομική κληρονομιά που εκεί είναι ξεκάθαρο ακόμα και σε βάθος μίας γενιάς.
Βινόσαυρος έγραψε: ↑23 Ιουν 2018, 06:05
Ακόμα και οι παρατρεχάμενοι για την επιστροφή των γλυπτών του παρθενώνα άλλαξαν τροπάρι, από τον "ελληνικό παρθενώνα" που δεν έβγαζε πουθενά το γύρισαν στο «ενιαίο έργο» και αν πραγματικά κάποιος πίστευε πως το έκαναν για αυτον τον λόγο θα υποστήριζε αλλά όλοι ξέρουν τι πανούργος είναι ο έλληνας. να θυμίσω πως ο λαός αυτός που κόπτεται τώρα για το εργο ήταν αυτός που μέσα σε λίγες δεκαετίες καυσαερίου έκανε όση ζημιά έκαναν αιώνες λόγω άμεσης φυσικής φθοράς. Αυτά όμως δεν τα ξέρετε. Πως χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν οι άξιοι απόγονοι του περικλή και να πείσουν τους ανάξιους έλληνες κληρονόμους να το συντηρήσουν.
Ποιοι είναι οι άξιοι απόγονοι του Περικλή; Η Ελλάδα υπήρξε μάλλον φτωχό και μικρό κράτος μετά τον ΒΠΠ. Θα περίμενες να έχει γίνει εδώ πρωτοποριακή έρευνα για το φωτοχημικό νέφος και να υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης που δεν υπήρχαν σε πολύ πιο εύρωστες, μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες; Ήρθε η ανάπτυξη με όλα τα προβλήματα που έρχονται μαζί (την ρύπανση της ατμόσφαιρας) και κάποια στιγμή όταν το πρόβλημα έγινε σοβαρό τα μεγάλα κράτη άρχισαν να το μελετούν, να επενδύουν σε έρευνα και λύσεις και να λαμβάνουν μέτρα. Τα μικρότερα και φτωχότερα ακολούθησαν. Θα κατηγορήσουμε και για αυτό την Ελλάδα.
Επίσης δεν καταλαβαίνω αυτό που λες για τον Ελληνικό Παρθενώνα. Με όσους Άγγλους έχω συζητήσει προσωπικά παραδέχονται την κλοπή των μαρμάρων και η γραμμή άμυνας ήταν ότι δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για την παρουσίασή τους. Μετά το κτίσιμο του νέου μουσείου της Ακρόπολης το γύρισαν και αυτοί στην οικονομική ζημιά που θα έπληττε το μουσείο τους αν τα επέστρεφαν. Στο ηθικό πεδίο κανείς ποτέ δεν μου είπε ότι δεν τα δικαιούμαστε ή ότι εμείς δεν είμαστε αρκετά Έλληνες. Που τα βρίσκετε αυτά;