Μόνο που η γίδα μπορεί και υπάρχει με φυσικό τρόπο!ritzeri έγραψε: ↑10 Απρ 2018, 10:25Φίλε μου διαφωνώ.chris έγραψε: ↑10 Απρ 2018, 09:41
Αν μου επιτρέπεται να παρέμβω, όχι, διαφωνώ, το παράδειγμά σου είναι άτοπο και αποτελεί ένα είδος τελεολογικού επιχειρήματος απόδειξης του θεού (αναγωγή στην πολυπλοκότητα).
Καταρχήν, ο διαχωρισμός που κάνεις ανάμεσα στα κατασκευασμένα αντικείμενα και στα φυσικά είναι "πλαστός", βασίζεσαι στην ήδη υπάρχουσα ανθρώπινη εμπειρία σου να ξεχωρίσει ένα φυσικό αντικείμενο πχ μια φυσική πέτρα από ένα τεχνητό φανάρι. Δηλαδή, ξέρεις ήδη τι είναι όλα αυτά τα αντικείμενα και γι'αυτό κάνεις την αντίστοιχη αναλογία, διαφορετικά, χωρίς την προηγούμενη εμπειρία σου, γιατί να μην υποθέσεις απλά ότι στο σύμπαν μας όντως φυτρώνουν φανάρια;
Το σύμπαν μας όμως είναι ειδική περίπτωση, δεν μπορείς να κάνεις αντίστοιχη αναλογία.
Γιατί; ρωτάω τώρα εγώ: πόση εμπειρία έχουμε από κατασκευή συμπάντων για να διαπιστώσουμε αν το δικό μας είναι προιόν κατασκευής ή φυσικό επακόλουθο μιας φυσικής διαδικασίας; Καμμιά μήπως;
Επιπλέον, ξέρουμε ότι η ζωή και η φύση, με χρήση απλών υλικών μπορεί να δημιουργήσει απίστευτα πολύπλοκες δομές (εξέλιξη λέγεται!). Γιατί όχι και σύμπαντα;
Δεν κάνω τον οποιονδήποτε διαχωρισμό μεταξύ φυσικών και κατασκευασμενων αντικειμενων.
Ομοίως δεν βασίζομαι καθόλου στην ανθρώπινη εμπειρία.
Για όλα αυτά ακριβως δεν έχω κανένα πρόβλημα να θεωρήσω ότι φανάρι=γιδα, όποτε αν η γίδα μπορει να υπάρξει με "φυσικό" τρόπο το ίδιο μπορεί και το φαναρι. Και αντίστροφα αν δεν μπορεί το φανάρι τότε δεν μπορεί και η γίδα.
Όπως βλέπεις άλλοι κι όχι εγω, βασιζόμενοι στην ελάχιστη εμπειρία τους, δέχονται διαφορετικά σενάρια για τις γίδες και τα φανάρια κάνοντας πλαστους διαχωρισμούς.
Όχι δα, δηλαδή ο άνθρωπος από την γίδα ποιά διαφορά έχει και τον αποκλείεις από την φυσική διαδικασία; είναι εκτός φύσης; εκτός σύμπαντος; τι;ritzeri έγραψε: ↑10 Απρ 2018, 10:25Πέρα από αυτά, η έλλειψη ικανότητας να διαχωρίσουμε αν το Σύμπαν, και κατ επέκταση όλα τα περιεχόμενα του, είναι προϊόν κατασκευής ή φυσικό επακόλουθο μιας φυσικής διαδικασίας συνομολογεί ότι ο άνθρωπος ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί ως φυσικό προϊόν, που είναι εξ αρχής κι ο σκοπός μου. Δλδ εγώ δεν θέλω να χτίσω κάτι, θέλω απλά να αποδομησω την εδραιωμένη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι και οι υπόλοιποι οργανισμοί είναι φυσικά προιοντα.
Με δυο λόγια υποστηρίζω ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ισχυριζεσαι
Δίνεις στην νοημοσύνη πολύ μεγαλύτερη σημασία απ'ότι της πρέπει όσον αφορά την φυσική διαδικασία εξέλιξης...