Η φανερή γοητεία του Βασίλη Ραφαηλίδη

Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία
Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Re: Η φανερή γοητεία του Βασίλη Ραφαηλίδη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 09 Σεπ 2020, 00:22

ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε:
08 Σεπ 2020, 22:45
Κάποια βιβλία του που διάβασα ήταν ενδιαφέροντα, αλλά τελικά πρόκειται για ακόμη έναν πομπώδη αριστερό μαλάκα
Κι ο Αινστάιν πομπώδης ήτανε για τους καθυστέρες δικούς της εποχής και τον οχλούσαν. Οτιδήποτε έχει μια στάλα συνθετότητας σας φαίνεται πομπώδες, χελώνες.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 09 Σεπ 2020, 00:24

Τα βιβλία του Ραφαηλίδη έχουν επηρεάσει πολύ την προσωπικότητα και το στυλ μου ως ΑΙΝΕΙΑΝ..

mao mao

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mao mao » 09 Σεπ 2020, 00:33

Τα βιβλία με τις κριτικές ταινιών ήταν όλα τα λεφτά. Για ένα διάστημα μαζευόμασταν με φίλους και βλέπαμε ταινίες για τις οποίες είχε γράψει κριτική. Την κριτική τη διαβάζαμε μετά το τέλος της ταινίας, και πραγματικά σου άνοιγε τα μάτια.

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 09 Σεπ 2020, 00:34

Χαοτικός έγραψε:
09 Σεπ 2020, 00:22
Κάποια βιβλία του που διάβασα ήταν ενδιαφέροντα, αλλά τελικά πρόκειται για ακόμη έναν πομπώδη αριστερό μαλάκα
Κι ο Αινστάιν πομπώδης ήτανε για τους καθυστέρες δικούς της εποχής και τον οχλούσαν. Οτιδήποτε έχει μια στάλα συνθετότητας σας φαίνεται πομπώδες, χελώνες.
Στο ξεκατινιασμα Σαββοπουλου-Ραφαηλιδη ποιος πιστευεις πως κερδισε?
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 09 Σεπ 2020, 02:47

Bazoomba έγραψε:
09 Σεπ 2020, 00:34
Χαοτικός έγραψε:

Κέρδισε; :smt017
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
Lord Brum
Phorum.gr user: coriander

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lord Brum » 09 Σεπ 2020, 03:08

Bazoomba έγραψε:
09 Σεπ 2020, 00:34
Χαοτικός έγραψε:
η τέχνη
Σκότωσε τον ζαίο που κρύβεις μέσα σου!

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Phorum.gr user: Κόκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 09 Σεπ 2020, 04:02

Χαοτικός έγραψε:

o αισταιν ηταν επιστημονας.ενας απο τους τρεις μεγαλυτερους ολων των εποχων(και καθολου πομπωδης,αν και οι θεωρητικοι φυσικοι το χουν αυτο. )

Άβαταρ μέλους
Golden Age

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 09 Σεπ 2020, 04:30

Ενδιαφέρον έχει και η κριτική του προς τους πάλαι ποτέ "Ιούς της Ελευθεροτυπίας" (αυτούς που έχουν σήμερα την Εφημερίδα των Συντακτών)
Αναμνήσεις από τον σύντροφο Βασίλη Ραφαηλίδη

26/03/2005

Ο σύντροφος Βασίλης Ραφαηλίδης υπήρξε μία εμβληματική μορφή της ελληνικής αριστεράς . Η ελεύθερη σκέψη του , η ανένταχτη αριστερή θέση του ενοχλούσε πολλούς. Οταν ο σύντροφος Βασίλης Ραφαηλίδης κάλεσε στην εκπομπή του τον Ροζέ Γκαρωντύ , τα τσιράκια του συστήματος τον κατηγόρησαν ως φασίστα ! και συνοδοιπόρο του ΠΛΕΎΡΗ ! Ιδού η απάντηση του σύντροφου Βασίλη . Προς τον Ιό της Ελευθεροτυπίας . <<Με καθυστέρηση διάβασα το ιοβόλο κείμενό σας για τον Γκαροντί. Τώρα ξέρω αυτό που ήδη υποπτευόμουν από χρόνια για σας. Πως είστε γκεμπελίσκοι και σταλινίσκοι . Εφαρμόζετε με απόλυτη συνέπεια το δόγμα του Μουσολίνι (1919) σύμφωνα με το οποίο μπορεί να προστατεύεται κανείς οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, αρκεί να μην αντιλαμβάνεται τα πράγματα ταξικά. Τα φάτσιο λειτουργούν απολύτως αυτόνομα, αλλά ο βέργες δένονται απ' έξω, από έναν ηγέτη, ή έναν <<ιδεολόγο>> ή μια ομάδα. Θέλω να πω πως είστε φασίστες - κυριολεκτικά και μπορώ να το αποδείξω μέσα από τα κείμενά σας. Μην ξεχνάτε πως οι ναρόντνικοι με τους οποίους ο Λένιν συγκρούστηκε άγρια, ήταν το ιστορικό πρότυπο για τον πρώην μαρξιστή Μουσολίνι τον στενό φίλο και κακό μαθητή της Βέρας Ζασούλιτς. Με τα βλακώδη που γράψατε για μένα και την ιδεολογική μου σχέση με τον... Πλεύρη(!!) κα με τη γελοία κα παραπλανητική φωτογραφία μου που δημοσιεύσατε (με την ακόμη πιο παραπλανητική λεζάντα) μου κηρύξατε τον πόλεμο. Σας βεβαιώ, ο χαμένος δεν θα είμαι εγώ. Είμαι πολύ καλύτερα από σας πληροφορημένος και ξέρω από πού προέρχεστε, πού το πάτε, με ποιούς συνεργάζεστε εντός και εκτός Ελλάδας.»

https://athens.indymedia.org/post/345615/

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 09 Σεπ 2020, 04:54

Έχω διαβάσει κάποια βιβλία του Ραφαηλίδη. Τελευταίο που διάβασα ήταν το "Καπιταλισμός: Η Κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας" το οποίο μάλιστα διάβαζα στο στρατό παρότι δεν επιτρέπονταν τα πολιτικού χρώματος έντυπα. Μου άρεσε ο ειρωνικός, γλαφυρός τρόπος που περιέγραφε τα ιστορικά δεδομένα. Αν μη τι άλλο είχε δική του ταυτότητα στη συγγραφή και κάθε ανάγνωσμα ήταν ενδιαφέρον και ευχάριστο. Από επιστημονική εγκυρότητα όμως υστερεί και λογικό μιας και ήταν δημοσιογράφος και όχι ιστορικός ή κοινωνικός επιστήμονας. Ορισμένα από αυτά που έχει γράψει θεωρούνται πλέον outdated. Π.χ. στο βιβλίο του "Λαοί της Ευρώπης", έγραφε ότι η κοιτίδα των Ινδοευρωπαίων είναι η Λιθουανία, άποψη που πλέον έχει εγκαταλειφθεί από τους επιστήμονες.

Τα βιβλία του είναι καλά για εισαγωγή σε ένα ιστορικό θέμα, αλλά για βαθύτερη ανάλυση ο αναγνώστης πρέπει να ψαχτεί περαιτέρω.

a8s

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από a8s » 09 Σεπ 2020, 08:38

ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε:
08 Σεπ 2020, 22:23
Από την άποψη της ροής του διαλόγου,ναι. Γενικά, η συζήτηση ήταν τραγική. Ο Ραφαηλίδης, εκτός τόπου και χρόνου, να λέει παπαριές στο Σαββόπουλο που προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις ιδεολογικές του κωλοτούμπες λέγοντας τις δικές του παπαριές.Άσε που μου έβγαλε και κάτι κατινίστικο όλη αυτή σύγκρουση."Πόσα παιδιά έχεις Ραφαηλίδη?" "Πόσα παίρνεις από το Mega, Δοξιάδη" κλπ.
Ναι, την ροή εννοούσα. Η θεματολογία της συζήτησης είναι όντως λίγο trash και μεσημεριανή εκπομπή στις αρχές του 2000. Αλλά η ροή είναι εξαιρετική. Δηλαδή πόσα χρόνια έχουμε να δούμε τηλεοπτικούς διαλόγους όπου δεν διακόπτουν οι συνομιλητές ο ένας τον άλλο;

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 09 Σεπ 2020, 10:19

Nostalgia έγραψε:
08 Σεπ 2020, 17:42
Maspoli έγραψε:
08 Σεπ 2020, 17:27
Βλήμα έγραψε:
08 Σεπ 2020, 17:20

Κι εγώ αν ήμουν Πλεύρης θα ήθελα να ακούγεται ότι κάνω παρέα με τον Ραφαηλίδη.
Αν ήμουν όμως Ραφαηλίδης θα θεωρούσα συκοφαντία να ακούγεται ότι κάνω παρέα με τον Πλεύρη.
Πάντως, εξακολουθώ να το αμφισβητώ.
Δεν το ξέρω αν είχαν φιλικές σχέσεις αλλά δεν το βλέπω εντελώς παράλογο. Και με τον Γλεζο εύκολα συνομιλούμε ο Πλεύρης. Δεν εννοώ ότι ήταν φίλοι αλλά όταν βρίσκονταν δεν πλακώνονται, ούτε απεστρεφε ο ένας το βλέμμα από τον άλλο. Συνομιλούσαν.
Και μονο το λεκτικο μπουνιδι που επεφτε μεταξυ τους στις εκπομπες και παλι ξαναεβγαιναν μαζι δειχνει μια οικειοτητα. Εαν προσεξεις στις περισσοτερες κοντρες τους δεν υπαρχουν νευρα αλλα "βρισιες" με χαμογελα, ειναι περισσοτερο σαν παιγνιδι ποιος θα νευριασει τον αλλον. Το θυμαμαι πολυ καλα σε μια εκπομπη στην τηλεοραση οπου μετα το θανατο του Ραφαηλιδη ο δημοσιογραφος κατι του ειχε πει γι'αυτον και ο Πλευρης στεναχωρημενος ειχε απαντησει "ξερετε ητο φιλος μου". Και ο Ερμής παλαιοτερα εδω μεσα ειχε κανει μια αντιστοιχη αναφορα.
Όταν ο πλεύρης πετάει την επική ατάκα "οι συνέπειες του αυνανισμού κλπ κλπ", δείτε το ύφος του Ραφαηλίδη.
Ναι υπήρχε η φήμη οτι τα έλεγαν μεταξύ τους μια χαρά, δεν είχαν και οι δύο σχέση με μπαχαλαυγίτες.
Παρά το χάσμα τους υπήρχε ένας αλληλοσεβασμός. Φαίνεται άλλωστε και στις μεταξύ τους τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 09 Σεπ 2020, 10:30

Κι εγώ τον έβρισκα πομπώδη αλλά το σίγουρο είναι ότι ήταν διαβασμένος, εύστροφος και είχε χιούμορ, πράγμα που σήμαινε ότι ακόμη και οι συγκρούσεις που είχε ήταν ενδιαφέρουσες.

Ένας ακόμη από τους αιρετικούς της αριστεράς όπως ο Ρένος Αποστολίδης.

Καμμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση που προβάλλεται ως δημόσιος διάλογος ενώ είναι μέθοδος καταπολέμησης της αϋπνίας.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Marios
Phorum.gr user: Μάριος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Marios » 09 Σεπ 2020, 10:33

Jimmy81 έγραψε:
09 Σεπ 2020, 04:54
Έχω διαβάσει κάποια βιβλία του Ραφαηλίδη. Τελευταίο που διάβασα ήταν το "Καπιταλισμός: Η Κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας" το οποίο μάλιστα διάβαζα στο στρατό παρότι δεν επιτρέπονταν τα πολιτικού χρώματος έντυπα. Μου άρεσε ο ειρωνικός, γλαφυρός τρόπος που περιέγραφε τα ιστορικά δεδομένα. Αν μη τι άλλο είχε δική του ταυτότητα στη συγγραφή και κάθε ανάγνωσμα ήταν ενδιαφέρον και ευχάριστο. Από επιστημονική εγκυρότητα όμως υστερεί και λογικό μιας και ήταν δημοσιογράφος και όχι ιστορικός ή κοινωνικός επιστήμονας. Ορισμένα από αυτά που έχει γράψει θεωρούνται πλέον outdated. Π.χ. στο βιβλίο του "Λαοί της Ευρώπης", έγραφε ότι η κοιτίδα των Ινδοευρωπαίων είναι η Λιθουανία, άποψη που πλέον έχει εγκαταλειφθεί από τους επιστήμονες.

Τα βιβλία του είναι καλά για εισαγωγή σε ένα ιστορικό θέμα, αλλά για βαθύτερη ανάλυση ο αναγνώστης πρέπει να ψαχτεί περαιτέρω.
Ιστορία δεν πρέπει να διαβάζεις ποτέ απο κομμουνιστές(σαν τον Ραφαηλίδη άλλωστε).Πάντα γράφουν και ερμηνεύουν την ιστορία υπο την σκοπιά των ιδεολογικών τους παρωπίδων.

Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 09 Σεπ 2020, 10:43

Καλα τα καταφερε ,ο πατερας μου επρεπε να φυγειβαπι το χωριο του για γλυτωσει απο τους ραφαηλιδηδες.
Πεθανε στην δουλεια απο 11 χρονων.

Άβαταρ μέλους
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ » 09 Σεπ 2020, 11:19

ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Σεπ 2020, 10:30
Κι εγώ τον έβρισκα πομπώδη αλλά το σίγουρο είναι ότι ήταν διαβασμένος, εύστροφος και είχε χιούμορ, πράγμα που σήμαινε ότι ακόμη και οι συγκρούσεις που είχε ήταν ενδιαφέρουσες.

Ένας ακόμη από τους αιρετικούς της αριστεράς όπως ο Ρένος Αποστολίδης.

Καμμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση που προβάλλεται ως δημόσιος διάλογος ενώ είναι μέθοδος καταπολέμησης της αϋπνίας.
Καλά και τώρα, υπάρχουν τηλεδιάλογοι που εξάπτουν τα πάθη, αλλά είναι μηδαμινής χρηστικής αξίας εις ότι αφορά την ενημέρωση
του κοινού που τους παρακολουθεί. Δε μπαίνω στο κόπο να αναφερθώ στις εκπομπές της trash tv αλλά και σε εκείνες της mainstream
δεν είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Οι διαφοροι Ραφαηλίδιδες δεν αποτελούσαν εξαίρεση στο κανόνα. Εύστροφος ήταν ο μακαρίτης,
καλός χειρΙστής του λόγου και χιουμορίστας επίσης. Αλλά σαν πανελίστας ήταν τραγικός. Η συζήτηση με το Σββόπουλο αποτελεί ένα επιχείρημα υπερ όσων λέω. Πολύ μπλα μπλα και ελάχιστη ουσία έβγαζε ο Β.Ρ, χώρια ότι ξεκατινιάζοταν κάποιες φορές. Ίσως σαν συγγραφέας να ήταν καλός,επιφυλάσσομαι για αυτό.
Υ.Γ Ο Ρένος Αποστολίδης ήταν καραδεξιός του κερατά. Μη κάνουμε λάστιχο τις έννοιες. Η εκπομπή του ήταν τραγική, παρόλα αυτά μπορεί
να ήταν και αυτός καλός σα συγγραφέας ή φιλόλογος.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών