Από τη μία ο ένας γράφει ότι σπέρνουν τα ίδια εδώ και δεκαετίες με τον ίδιο τρόπο, κι από την άλλη ο άλλος μου γράφει ότι δεν σπέρνουν τίποτα ίδιο.Δημοκρατικός έγραψε: ↑02 Ιαν 2021, 12:46Το λάθος που γίνεται είναι να πιστεύεις ότι οι Έλληνες αγρότες διέπονται απο κάποια ιστορικότητα. Πέρα απο κάποιους ελάχιστους σε ημι-ερασιτεχνικού τύπου καλλιέργειες, όλοι οι υπόλοιποι έχουν ξηλώσει εδώ και 2 γενιές ότι ιστορική ποικιλία υπήρχε για να βάλουν άλλες πιο παραγωγικές, ή άκομη έχουν αλλάξει σε τελείως διαφορετικές καλλιέργειες. Όλα αυτά με τελείως διαφορετικά μέσα, λιπάσματα, μηχανήματα, κοκ.stavmanr έγραψε: ↑02 Ιαν 2021, 11:12Εδώ, όμως, γίνεται ένα λάθος.Chilloutbuddy έγραψε: ↑02 Ιαν 2021, 08:09Θέλει κοινή λογική και πολλή ενέργεια, δηλαδή να ασχολείσαι και να ψάχνεσαι. Είναι κάτι αγρότες-μυρμήγκια που βρίσκουν λύσεις για όλα. Και πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό για να αποφύγεις την παράνοια και την άγνοια που κυριαρχεί στα ελληνικά χωριά, γιατί μπορεί άνετα να σε τραβήξει μέσα. Βλέπεις ανθρώπους που κάνουν την ίδια καλλιέργεια γενιές ολόκληρες, και ψάχνοντας και μαθαίνοντας καταλαβαίνεις σιγά σιγά ότι την κάνουν λάθος, γενιές ολόκληρες, και ακούγοντας τις (επίμονες) συμβουλές τους συνειδητοποιείς ότι την κάνεις λάθος κι εσύ. Και επιμένουν στο ίδιο μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρουν να διαβάζουν ή να ψάχνουν το ίντερνετ εκτός από FB. Έχεις να κάνεις με μαλάκες του στυλ νερουλάδες που κληρονόμησαν πηγή απ'τη γιαγιά τους και κρατάνε όλο το χωριό απ'τ'αρχίδια, δημάρχους-δερβέναγες που κάνουν ό,τι γουστάρουν, καλόγριες και μοναστήρια με κάτι κουφές εκτάσεις που δεν κουνάνε χιλιοστό να βοηθήσουν και ούτε μπορείς να τους μιλήσεις γιατί δεν πατάνε ποτέ, μυστήριους έμπορες που βασίζονται στην αγραμματοσύνη του κόσμου, γύφτους που στήνουν καταυλισμούς όπου γουστάρουν και απλά δεν πατάς ούτε με τανκς, ανύπαρκτες αστυνομίες, και λοιπά όμορφα. Άγρια δύση, μόνο τα όπλα λείπουν.
Ο Αινειάν έχει δίκιο με τους γεωπόνους. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι οι αγρότες βασικά δεν ξέρουν τι τους γίνεται, απλά κάνουν αυτό που είδαν απ'τον παππού τους, αναγκαστικά στρέφεσαι στους γεωπόνους για οδηγίες. Αλλά αυτοί είναι κατά κανόνα αγρότες ή ίδιοι ή έχουν 5 φράγκα να επενδύσουν και ψάχνουν να βγάλουν λεφτά. Αν έχουν καμμιά καλή ιδέα ή που θα την κρατήσουν για τον εαυτό τους ή θα στην πέσουν για "συνεργασία", δηλαδή βασικά να τους βάλεις συνέταιρο κοψοχρονιά με όλο το ρίσκο δικό σου. Ή που θα είναι πάρα πολύ απλά μαλάκες που πήραν ένα πτυχίο κάποτε και μετά κάψαν τον εγκέφαλό τους στο καφενείο, το οποίο είναι κι αυτό πολύ συνηθισμένο.
Η ιστορικότητα είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στα οποία βασίζεται οποιαδήποτε μελέτη, είτε αυτή αφορά κατασκευή γέφυρας είτε αγροτικές εργασίες.
Όταν αφορά δε το εισόδημα από το οποίο τρέφεται η οικογένειά σου, δεν κάνεις σοβαρούς πειραματισμούς, οι οποίοι, αν αποτύχουν μία φορά, μένεις στην ψάθα μόνιμα.
Ο γεωπόνος δεν μπορεί να δίνει γενικές λύσεις στα πάντα και δεν πρέπει ποτέ να προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις γενικού χαρακτήρα, εκτός κι αν εγγυάται ο ίδιος την παραγωγή δίνοντας "επιστρεπτέα προκαταβολή" στον αγρότη για περίπτωση αποτυχίας.
Όλες οι αλλαγές συμβαίνουν αργά στο χρόνο, ακριβώς επειδή η εμπιστοσύνη στο νέο έρχεται μέσα από διαδικασία trial and error. Η διαδικασία αυτή συνήθως γίνεται ομαδική, κι ο ένας μαθαίνει από τον άλλο να εμπιστεύεται σταδιακά νέες μεθόδους, νέες καλλιέργειες κλπ.
Αποφασίστε για να ξέρω τελικά τί να σας πω κι εγώ βρε παιδιά...