Ποιός σκότωσε τον Γολιάθ;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Στύγιος
Phorum.gr user: C'est fini

Re: Ποιός σκότωσε τον Γολιάθ;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 22 Απρ 2021, 15:21

Οργισμένος έγραψε:
21 Απρ 2021, 12:12

Ετσι λεω κι εγω. Καποιος γνωριζε Ηλιαδα και ξεκινησε την παραμυθα στους βοσκους.
Στο τελος παιζει και να τον εκαμαν προφητη.
Παραμυθα στο κυνηγι της εξουσιας. Εδω και δεκαδες χιλιαδες χρονια η απολυτη σταθερα.
Ω να σου γαμήσω :hammer: ,το έχω δει πριν χρόνια και σε απουσιολόγιο από μαθήτρια απουσιολόγο! Μόλις συνήλθα απ' το μικροεγκεφαλικό , της είπα ότι δε θέλω να τη ξέρω..

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 22 Απρ 2021, 15:54

Στύγιος έγραψε:
22 Απρ 2021, 15:21
Οργισμένος έγραψε:

Ετσι λεω κι εγω. Καποιος γνωριζε Ηλιαδα και ξεκινησε την παραμυθα στους βοσκους.
Παραμυθα στο κυνηγι της εξουσιας. Εδω και δεκαδες χιλιαδες χρονια η απολυτη σταθερα.
Ω να σου γαμήσω :hammer: ,το έχω δει πριν χρόνια και σε απουσιολόγιο από μαθήτρια απουσιολόγο! Μόλις συνήλθα απ' το μικροεγκεφαλικό , της είπα ότι δε θέλω να τη ξέρω..
Τώρα που θα σου πετάξω την "Οδήσσεια" να δω τί θα κάνεις. :lol:

Στύγιος
Phorum.gr user: C'est fini

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 22 Απρ 2021, 16:00

stavmanr έγραψε:
22 Απρ 2021, 15:54
Στύγιος έγραψε:
Οργισμένος έγραψε:

Τώρα που θα σου πετάξω την "Οδήσσεια" να δω τί θα κάνεις. :lol:
Θα σε καταγγείλω στην ΕΥΠ.

Άβαταρ μέλους
Esperos
Phorum.gr user: Esperos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Esperos » 22 Απρ 2021, 16:11

Jimmy81 έγραψε:
19 Απρ 2021, 05:48
Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι τον γιγάντιο Γολιάθ σκότωσε ο νεαρός Δαβίδ. Αυτό μας παραδίδεται στην Παλαιά Διαθήκη, στο «Α, Βασιλειών. 17». Υπάρχει όμως και ένα άλλο απόσπασμα που λέει ότι τον Γολιάθ σκότωσε ο Ελχανάν, γιος του Αριωργίμ, από τη Βηθλεέμ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Elhanan,_son_of_Jair

καὶ ἐγένετο ὁ πόλεμος ἐν Γὸβ μετὰ τῶν ἀλλοφύλων. καὶ ἐπάταξεν Ἐλεανὰν υἱὸς Ἀριωργὶμ ὁ Βηθλεεμίτης τὸν Γολιὰθ τὸν Γεθθαῖον, καὶ τὸ ξύλον τοῦ δόρατος αὐτοῦ ὡς ἀντίον ὑφαινόντων. (Β. Βασιλειών, 21.19)
https://orthodoxoiorizontes.gr/Palaia_D ... tm#kef.21B

Για να εξηγηθεί η αντίφαση έγιναν διάφορες προσπάθειες.

Τα εβραϊκά «Βιβλία των Χρονικών» του 4ου αιώνα π.Χ. εξήγησαν ότι ο Ελχανάν στην πραγματικότητα σκότωσε τον αδερφό του Γολιάθ, Λααμί. Μεσαιωνικοί Εβραίοι λόγιοι έλυσαν το πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι το «Ελχανάν» είναι εναλλακτικό όνομα του Δαβίδ. Περίεργο όμως που σε όλα τα κοντινά εδάφια αναφέρεται μόνο το όνομα Δαβίδ.

Την «καλύτερη» δουλειά την έκανε η μετάφραση της Βίβλου του βασιλιά Ιάκωβου Ά για την Αγγλικανική Εκκλησία. Επινόησαν, -διότι έτσι γούσταραν, δεν θα πλήρωναν εφορία για την παραχάραξη- τη λέξη «αδερφός» στο σχετικό εδάφιο με τον Ελχανάν και τον έβαλαν να σκοτώνει τον αδερφό του Γολιάθ. Problem solved.
https://www.biblegateway.com/passage/?s ... ion=KJV%29

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την αντίφαση; Πιθανότατα πρόκειται για απροσεξία των συγγραφέων που ασχολήθηκαν με την καταγραφή, τις αντιγραφές και τις επινοήσεις των κειμένων τα οποία κάποια στιγμή αποτέλεσαν όλα μαζί την Παλαιά Διαθήκη.

Αρχικά το κατόρθωμα της θανάτωσης του Γολιάθ είχε αποδοθεί στον Ελχανάν, αλλά όταν άρχισε να γίνεται δημοφιλής η φιγούρα του Δαβίδ, οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης τού απέδωσαν τη νίκη εναντίον του Γολιάθ.

Και ένα ακόμα ερώτημα. Θίγουν την υποτιθέμενη θεοπνευστία της Βίβλου τέτοιες αντιφάσεις;
Εγώ θα προσθέσω μια άλλη πληροφορία που έτυχε να δω στην τηλεόραση σε ένα τηλεπαιχνίδι που έβαζαν μια ερώτηση και είχε 4 απαντήσεις να διαλέξεις την σωστή.
Στην ερώτηση τι σημαίνει Γολιάθ, η απάντηση ήταν "Ομορφη γυναίκα" .
Περίεργο, θα περίμενες να είναι ας πούνε ο μάτσο λοκαντζής του στρατού που εκπαιδεύει αλλά όχι, ήταν η ομορφη γυναίκα.

Φυσικά και ο παίκτης έχασε.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 22 Απρ 2021, 22:26

Esperos έγραψε:
22 Απρ 2021, 16:11
Jimmy81 έγραψε:
19 Απρ 2021, 05:48
Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι τον γιγάντιο Γολιάθ σκότωσε ο νεαρός Δαβίδ. Αυτό μας παραδίδεται στην Παλαιά Διαθήκη, στο «Α, Βασιλειών. 17». Υπάρχει όμως και ένα άλλο απόσπασμα που λέει ότι τον Γολιάθ σκότωσε ο Ελχανάν, γιος του Αριωργίμ, από τη Βηθλεέμ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Elhanan,_son_of_Jair

καὶ ἐγένετο ὁ πόλεμος ἐν Γὸβ μετὰ τῶν ἀλλοφύλων. καὶ ἐπάταξεν Ἐλεανὰν υἱὸς Ἀριωργὶμ ὁ Βηθλεεμίτης τὸν Γολιὰθ τὸν Γεθθαῖον, καὶ τὸ ξύλον τοῦ δόρατος αὐτοῦ ὡς ἀντίον ὑφαινόντων. (Β. Βασιλειών, 21.19)
https://orthodoxoiorizontes.gr/Palaia_D ... tm#kef.21B

Για να εξηγηθεί η αντίφαση έγιναν διάφορες προσπάθειες.

Τα εβραϊκά «Βιβλία των Χρονικών» του 4ου αιώνα π.Χ. εξήγησαν ότι ο Ελχανάν στην πραγματικότητα σκότωσε τον αδερφό του Γολιάθ, Λααμί. Μεσαιωνικοί Εβραίοι λόγιοι έλυσαν το πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι το «Ελχανάν» είναι εναλλακτικό όνομα του Δαβίδ. Περίεργο όμως που σε όλα τα κοντινά εδάφια αναφέρεται μόνο το όνομα Δαβίδ.

Την «καλύτερη» δουλειά την έκανε η μετάφραση της Βίβλου του βασιλιά Ιάκωβου Ά για την Αγγλικανική Εκκλησία. Επινόησαν, -διότι έτσι γούσταραν, δεν θα πλήρωναν εφορία για την παραχάραξη- τη λέξη «αδερφός» στο σχετικό εδάφιο με τον Ελχανάν και τον έβαλαν να σκοτώνει τον αδερφό του Γολιάθ. Problem solved.
https://www.biblegateway.com/passage/?s ... ion=KJV%29

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε την αντίφαση; Πιθανότατα πρόκειται για απροσεξία των συγγραφέων που ασχολήθηκαν με την καταγραφή, τις αντιγραφές και τις επινοήσεις των κειμένων τα οποία κάποια στιγμή αποτέλεσαν όλα μαζί την Παλαιά Διαθήκη.

Αρχικά το κατόρθωμα της θανάτωσης του Γολιάθ είχε αποδοθεί στον Ελχανάν, αλλά όταν άρχισε να γίνεται δημοφιλής η φιγούρα του Δαβίδ, οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης τού απέδωσαν τη νίκη εναντίον του Γολιάθ.

Και ένα ακόμα ερώτημα. Θίγουν την υποτιθέμενη θεοπνευστία της Βίβλου τέτοιες αντιφάσεις;
Εγώ θα προσθέσω μια άλλη πληροφορία που έτυχε να δω στην τηλεόραση σε ένα τηλεπαιχνίδι που έβαζαν μια ερώτηση και είχε 4 απαντήσεις να διαλέξεις την σωστή.
Στην ερώτηση τι σημαίνει Γολιάθ, η απάντηση ήταν "Ομορφη γυναίκα" .
Περίεργο, θα περίμενες να είναι ας πούνε ο μάτσο λοκαντζής του στρατού που εκπαιδεύει αλλά όχι, ήταν η ομορφη γυναίκα.

Φυσικά και ο παίκτης έχασε.
Δεν υπαρχει σαφής ετυμολογία.

Εδω γραφει:

From Hebrew גָּלְיָת (Golyat), possibly derived from גָּלָה (galah) meaning "uncover, reveal". This is the name of the giant Philistine who is slain by David in the Old Testament.
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 22 Απρ 2021, 22:30

Στύγιος έγραψε:
Οργισμένος έγραψε:

Η Ηλιάδα δεν είναι βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης;
Z

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 22 Απρ 2021, 22:34

Στύγιος έγραψε:
Οργισμένος έγραψε:

Μήπως κάνατε μαθημα πολιτικής αγωγης;
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

Άβαταρ μέλους
Alphabet
Phorum.gr user: Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 22 Απρ 2021, 23:24

Ασέβαστος έγραψε:
20 Απρ 2021, 13:30

δω λενε αναστηθηκε, κι αντι να γυριζει για 10 χρονια τον κοσμο λεγοντας "μου κλασατε τ αρχιδια" η εστω να κανει 1-2 εμφανισεις σε μεγαλα πληθη, πηγε και φανερωθηκε μονο στους κολλητους του....
Οι οποιοι κολλητοι ...δεν τον αναγνωρισαν, συμφωνα με την ιδια την Γραφη
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 22 Απρ 2021, 23:33

Ju-87 έγραψε:
20 Απρ 2021, 15:36
Πανευκολα αποδεικνύεται ότι ο Θεός υπάρχει (ο σωστός όρος είναι άρχει). Παρατήρησε τον οργανισμό του ανθρώπου. Έστω ότι δημιουργήθηκε κατα τύχη από την εξέλιξη. Κατά τύχη περπατάμε στα δύο πόδια, κατά τύχη έχουμε φωνητικές χορδές και μιλάμε, κατά τύχη έχουμε κέντρο συνείδησης και κέντρο συναισθημάτων στον εγκέφαλο μας ώστε να ξέρουμε οι ίδιοι ότι υπάρχουμε και να μην είμαστε ρομπότ κλπ. Δύο μάτια, δύο χέρια, δύο πόδια, δύο αυτιά, δύο πνεύμονες, δύο νεφρά κλπ. Άντε να δεχτώ ότι το ένα χέρι δημιουργήθηκε κατά τύχη. Το δεύτερο χέρι ΠΩΣ σκατα δημιουργήθηκε και μάλιστα με τέτοια ομοιότητα με το πρώτο; Τέτοια σύμπτωση; Έχουμε ένα πόδι. Έχουμε και δεύτερο πόδι! Πώς σκατα γίνεται τα πόδια μας να είναι ίδια; Έχουμε πέντε δάχτυλα στο κάθε χέρι και στο κάθε πόδι! Γιατί να είναι πέντε και να μην είναι πχ ένα δάχτυλο στο δεξί και είκοσι δάχτυλα στο αριστερό; Αφού στην τύχη δημιουργήθηκαν!
Έπειτα, η τελειότητα με την οποία είναι φτιαγμένη το ανθρώπινο σώμα μάρτυρα την ύπαρξη Δημιουργού. Το ανθρώπινο μάτι είναι τέλειο, μπορεί να ανιχνεύει χιλιάδες διαφορετικά χρώματα σε διαφορετικα μήκη κύματος, το ανθρώπινο αυτί είναι τέλειο, μπορεί να ανιχνεύσει χιλιάδες ήχους σε διαφορετικές συχνότητες, τα δόντια μας είναι τέλεια και στην σωστή θέση για μάσηση (κανένας δεν γεννιέται με τον φρονιμίτη του στην θέση των μπροστινών δοντιών), ως και τα φρύδια μας είναι απαραίτητα για να μην στάζει ο ιδρώτας στα μάτια μας αλλά και για να μπορούμε να επικοινωνούμε. Πώς έγιναν όλα αυτά στην τύχη;
Ο εγκέφαλος μας είναι κρυμμένος και ασφαλής μέσα στο κρανίο. Γιατί να μην δημιουργηθεί τυχαία κάτω από τις μασχάλες; Και άντε θα μου πεις, τότε μάλλον δεν θα επιβιωναμε. Τα μάτια μας είναι μέσα στις κόγχες. Γιατί να μην δημιουργηθούν κάτω από τις πατούσες μας; Το πολύ - πολύ δεν θα βλέπαμε. Τα δόντια μας γιατί να μην σχηματιστούν στην θέση των νυχιών; Πώς γίνεται το κάθε όργανο του σώματος μας να έχει την πιο κατάλληλη θέση ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΊΩΣ;

Τέλος, είναι βλακωδες να θεωρείς ότι ως άθεος μπορείς να κατέχεις την απόλυτη αλήθεια και θα πω γιατί. Έστω ότι ο άνθρωπος (και το σύμπαν ολόκληρο) είναι ένα τυχαίο δημιούργημα το οποίο απέκτησε αυτήν την μορφή με τυχαίες διεργασίες. Άρα και οι σκέψεις μας θα πρέπει να είναι τυχαίες διεργασίες της στιγμής και τίποτα περισσότερο. Τότε πως στην οργή ο άθεος μπορεί να εμπιστευτεί την ίδια του την σκέψη όταν ξέρει ότι αυτή είναι απλά προϊόν μιας τυχαίας διεργασίας;

Αυτά για μένα είναι επαρκείς αποδείξεις, φαντάζομαι θα υπάρχουν και άλλα πολλά.
Ξεχασες να γραψεις οτι δεν τυχαιο που η μυτη μας και τα αυτια μας ειναι τελεια φτιαγμενα ωστε να στηριζουν αψογα τα ...γυαλια μας.
Δυο πραγματα ειναι αχωριστα απο το ψεμα, οι πολλες υποσχεσεις και οι πολλες δικαιολογιες.

Άβαταρ μέλους
Alphabet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alphabet » 22 Απρ 2021, 23:40

lonelyrider έγραψε:
20 Απρ 2021, 01:59
George_V έγραψε:
19 Απρ 2021, 09:33

Οσο για το δευτερο ερώτημα η θεοπνευστια της Βιβλου δεν εγκειται στο γεγονος οτι ο Θεος ψιθυριζε στο αυτι του συγγραφέα τι να γράψει μεχρι και το τελευταιο κομμα, αλλα στο μηνυμα που ηθελε να περάσει ο Θεος στον κοσμο.

Η Βιβλος δεν κατεβηκε ουρανοκατεβατη. Ανθρωποι την εγραψαν και ειναι απολυτα λογικο να εχει καποια λαθη, ανακολουθιες και λογικα αλματα. Αλλα αυτο δεν αλλοιωνει το θεολογικο της νοημα (που ειναι εντελως διαφορετικο απο το ιστορικο/μυθολογικο της)
Φίλε είσαι αιρετικός.
Απαιχτος ο καβαλαρης... :smt005::smt005:

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 23 Απρ 2021, 09:25

Καραμελίτσα έγραψε:
22 Απρ 2021, 22:30
Στύγιος έγραψε:
Οργισμένος έγραψε:

Η Ηλιάδα δεν είναι βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης;
:smt126

Με συγχωρεις βρε κοπελιά, ΔΕΝ βλέπεις το ορθογραφικό που κάνει μπαμ από χιλιόμετρο; Σιγά μην είναι και Βίοι Αγίων..Έλεος ώρες- ώρες.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 23 Απρ 2021, 09:51

Πάρτε οι Εβραίοι διαφήμιση της ηρωικής ιστορίας τους :lol:
Φοβερά βιντεάκια κυκλοφορούν στην πιάτσα με τη θρυλική μονομαχία.

Άβαταρ μέλους
Ju-87

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ju-87 » 23 Απρ 2021, 10:06

Jimmy81 έγραψε:
23 Απρ 2021, 09:51
Πάρτε οι Εβραίοι διαφήμιση της ηρωικής ιστορίας τους :lol: των ηρωικών παραμυθιών τους
Φοβερά βιντεάκια κυκλοφορούν στην πιάτσα με τη θρυλική μονομαχία.

Fixed
Δημοκράτης έγραψε:
31 Αύγ 2021, 14:42
Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι ψήφισα μαλακα
AlienWay έγραψε:
05 Οκτ 2021, 22:00
Η ΝΔ είναι βαθιά δεξιά.

Επαναλαμβάνω, η ΝΔ είναι βαθιά δεξιά.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 23 Απρ 2021, 10:14

Βρε εγώ δεν έχω πρόβλημα με το "fixed" :lol:
Αλλά τελικά πιο πολλοί ξέρουν την ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ παρά του Νέστορα με τον Ερευθαλίωνα. Ακόμα και στην Ελλάδα :p060:

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Ju-87

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ju-87 » 23 Απρ 2021, 10:17

Jimmy81 έγραψε:
23 Απρ 2021, 10:14
Βρε εγώ δεν έχω πρόβλημα με το "fixed" :lol:
Αλλά τελικά πιο πολλοί ξέρουν την ιστορία του Δαβίδ με τον Γολιάθ παρά του Νέστορα με τον Ερευθαλίωνα. Ακόμα και στην Ελλάδα :p060:

Εικόνα
Σιωνιστικός δάκτυλος.
Δημοκράτης έγραψε:
31 Αύγ 2021, 14:42
Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι ψήφισα μαλακα
AlienWay έγραψε:
05 Οκτ 2021, 22:00
Η ΝΔ είναι βαθιά δεξιά.

Επαναλαμβάνω, η ΝΔ είναι βαθιά δεξιά.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις