Εγώ δε θα τράβαγα τη γραμμή βάσει ενός ξερου ποσοστού θνησιμότητας. Αν το έκανα, δε θα εμβολιαζα το παιδι μου για τον rotavirus, που η θνησιμότητά του στον δυτικό κόσμο είναι εξαιρετικά μικρή. Πριν τον εμβολιασμό κατέληγαν περίπου 30 παιδιά στις ΗΠΑ από τον συγκεκριμένο ιό κάθε χρόνο, ενώ όλα τα παιδιά πρακτικά μέχρι την ηλικία των 5 είχαν κολλήσει τον ιό. Μιλαμε δηλαδή για one in a million καταστάσεις. Κ όμως ο μικρός εκανε κανονικά το εμβόλιο όπως τα περισσότερα παιδιά σήμερα στον δυτικό κόσμο.hellegennes έγραψε: ↑18 Μάιος 2021, 23:28
Όλων; Οτιδήποτε είναι πάνω από την μονάδα είναι σημαντικό. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο απ' αυτό. Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Π.χ. ο έμπολα έχει θνητότητα πολύ πάνω από την μονάδα αλλά δεν εμβολιαζόμαστε γιατί έχουν υπάρξει ελάχιστα κρούσματα στην Ευρώπη.
Αλλά αν υποθέσουμε ότι το ερώτημα αφορά έναν ιό με τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού, 1% θα έλεγα ότι είναι αρκετά υψηλό ώστε να αξίζει ο έκτακτος εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Γιατί δεν υπάρχει. Κάπου τραβάς εσύ γραμμή, κάπου τραβάω εγώ. Εγώ τραβάω γραμμή εκεί. Αν θες ντε και καλά απάντηση στο γιατί, θα πρέπει πρώτα να μου πεις πού τραβάς εσύ την γραμμή και γιατί.
Αλλά επειδή ρωτας και το γιατί, η απάντηση έχει πολλά επίπεδα. Πχ αν έχεις μια ιδέα απο στατιστική μπορώ να σου πω ότι ένα ξερό ποσοστό πολλες φορες δε λέει τίποτα, πχ αν έφτιαχνα έναν αλγόριθμο για fraud detection με 90% accuracy ακούγεται wow, αλλά αν σου έλεγα οτι εχω 80 legit συναλλαγές και 20 fraud κ ταξινομησα σωστά τις 80 legit αλλα λάθος τις 10 από τις 20 fraud, ευκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο αλγόριθμος μου έχει προβληματακια στο recall κ δε σπέρνει ακριβώς όπως μπορεί να παρουσιάζει το 90% accuracy. Αν λοιπόν ένας ιός έχει 0.5% death rate αλλα για τον πατέρα μου έχει 17%; Αν έχει 0.5% αλλα λόγω διασποράς (μεταλλάξεις, γονατισμα υποδομών υγειας) έχει τη δυνατότητα να γίνει πολύ πιο θανατηφόρος; Αν σε μένα η πιθανότητα είναι 0.002% αλλα η πιθανότητα σοβαρής κακουχιας (νοσηλεία 2 ή 3 εβδομάδων, σημαντική απώλεια βάρους κλπ) είναι 15%; Θέλω να πω ότι το ξερό ποσοστό (έστω death rate 0.5) δεν ειναι παντα αντιπροσωπευτικο της πολυπλοκότητας στα δεδομένα του πραγματικού κόσμου. Είναι ένα εξαιρετικά απλοϊκό μοντέλο για την πορεία της πανδημιας.
Αν ήσουν κάποιος που δεν έχει ιδέα από τίποτα ούτε κ όρεξη να καταλάβει, θα έλεγα οτι ακόμη και αν έχω όλα τα δεδομένα να κρίνω ένα εμβόλιο, που πράγματι στο 2021 τα έχουμε σε κάποιον βαθμό, η αλήθεια είναι οτι δεν έχω τις γνώσεις να το κάνω, όπως δεν έχω τις γνώσεις να κρίνω αν ένα αεροπλάνο που πετάω είναι οκ, ακόμη κ αν είχα τη δυνατότητα για inspection. Οι ειδικοί γενικά κάνουν κ λάθη, ολοι το ξέρουμε. Αλλα συνήθως το safest bet είναι να ακολουθούμε τις συστάσεις και τις οδηγίες τους. Όταν λοιπόν οι ειδικοί (ο παιδίατρος) είχαν τη γνώμη οτι πρέπει να κανω το εμβόλιο ροτα στον μικρό, δεν έκατσα να μελετήσω τη σχετική βιβλιογραφία. Τον πήγα να κάνει το εμβόλιο.