Green Dragon έγραψε: ↑26 Μάιος 2021, 22:56
Ναύτης έγραψε: ↑26 Μάιος 2021, 22:52
Βλέπω ασχολείσαι ξανά.

Προσπάθησε να καταλάβεις τι ακριβώς είναι η φιλοσοφία. Δεν είναι η ανθρώπινη σκέψη γενικά, δεν είναι γενικά και αόριστα ο ανθρώπινος στοχασμός, είναι μια συγκεκριμένη μέθοδος ανθρώπινης σκέψης που βασίζεται πάνω στη λογική.
Ο θαυμασμός γεννά ενδεχομένως σκέψεις και στοχασμούς στον άνθρωπο, αλλά η φιλοσοφία, όπως την εννοούσε ο Αριστοτέλης τουλάχιστον, δεν είναι απλά σκέψεις και στοχασμοί, είναι μια ΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ σκέψης και στοχασμών.
Η μέθοδος αυτή δεν εκκινεί από τον θαυμασμό, αλλά από την αμφισβήτηση των σκέψεων και των στοχασμών που βασίζονται στον θαυμασμό.
Μα αυτό δεν σημαίνει ότι από εκεί εκκινεί; Αν δεν παράξει ο θαυμασμός τα παραπάνω τι θα αμφισβητήσει η φιλοσοφία; Δεν θα έχει αντικείμενο και λόγο ύπαρξης.
Δεν ξέρω πώς να το γράψω πιο απλά.
Πριν από την φιλοσοφία ως μέθοδο σκέψης, πριν από τους Μιλήσιους φιλοσόφους δηλαδή, οι άνθρωποι παρατηρούσαν τη φύση και τα φαινόμενα και θαύμαζαν. Ασφαλώς απορούσαν, σκέπτονταν και στοχάζονταν πάνω σ' αυτά, αλλά συνηθέστατα όχι με τρόπο ορθολογικό, όχι με βάση τη λογική δηλαδή. Δημιούργησαν λοιπόν μύθους (και θρησκείες) για να ερμηνεύσουν τον κόσμο. Για παράδειγμα (πολύ απλοϊκό έστω), έβλεπαν και θαύμαζαν τους κεραυνούς, ερμήνευαν δε πως πρόκειται για θεϊκά όπλα που κατασκεύασαν οι Κύκλωπες στα Τάρταρα και τούς ρίχνει ο Δίας.
Οι πρώτοι φιλόσοφοι (και όχι οι πρώτοι άνθρωποι που σκέφτηκαν ή στοχάστηκαν) αμφισβήτησαν αυτού του είδους τις σκέψεις και τους στοχασμούς, που βασίζονταν στον θαυμασμό, και επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τον κόσμο φυσικά, με τη λογική δηλαδή. Αυτή είναι η φιλοσοφία, η λογική μέθοδος της σκέψης. Ειρήσθω εν παρόδω, στην κλασική της εποχή η φιλοσοφία συμπεριλάμβανε σχεδόν όλους εκείνους τους κλάδους που σήμερα θεωρούμε ως επιστημονικούς, για παράδειγμα τα μαθηματικά, τη γεωμετρία, την αστρονομία, ένα πρωτόλειο στάδιο φυσικής, ακόμα και τη θεωρία της μουσικής.
Μα δεν θαύμαζαν οι πρώτοι φιλόσοφοι, θα ρωτήσει κάποιος; Δεν δημιουργούσε αυτός ο θαυμασμός απορίες, σκέψεις και στοχασμούς;
Ασφαλώς και θαύμαζαν, το θέμα μας είναι πώς, με ποια μέθοδο δηλαδή, επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα που θαύμαζαν, γιατί αυτό είναι η φιλοσοφία.