Περι των Ινδοευρωπαιων

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
LOUROS

Re: Περι των Ινδοευρωπαιων

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 15 Αύγ 2018, 13:15

Leporello έγραψε:
15 Αύγ 2018, 13:00
LOUROS έγραψε:
15 Αύγ 2018, 12:49
Leporello έγραψε:
15 Αύγ 2018, 10:27
Εσύ θα μας πείς ποιό link είναι αυτό που μεταφράζει την "είσοδο" σαν "πόρτα";
Ρε συ Λέπο, έλεος, αφου και στο δικό σου λίνκ το ίδιο λέει. Μόνο την πρώτη σειρά διάβασες!

http://www.sanskrita.org/wiki/index.php?title=praveza

a place of entrance, door MBh. Kāv. etc.
Το έχεις ξαναπεί. Το λέει, σαν 15η σημασία. Και στα Ελληνικά βλέπεις πολλές πόρτες να γράφουν "Είσοδος". Θα έπρεπε αυτό να μας απασχολεί;

Δεν λέω ότι είναι ψέμματα. Θέλω να δώ το link του Περσέα γιά να διαβάσω γιατί απαριθμεί όλες αυτές τις λέξεις. Π.χ. τι σημαίνει MBh. Kāv. ξέρεις;
Φυσικά και πρέπει να μας απασχολεί. Δέν ξέρω που κολλάς; Ενα κατεβατό απο παρεμφερείς έννοιες εχει το λινκ σου, και αλλα τόσα με την ίδια ρίζα και διαφορετικές καταλήξεις. Τα MBh. Kāv. προφανώς είναι παραπομπές, αλλα δεν ξέρω τι ειναι ουτε με ενδιαφέρεi ιδιαίτερα, αμφιβάλλω να είναι fake. Την ίδια παραπομπή εχει και στη πρώτη σειρά/έννοια.

Πάνω-κάτω η πηγή του περσέα λέει τα ιδια με την δική σου.
We're on a mission from God 777

Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 15 Αύγ 2018, 13:22

LOUROS έγραψε:
15 Αύγ 2018, 13:15
Leporello έγραψε:
15 Αύγ 2018, 13:00
LOUROS έγραψε:
15 Αύγ 2018, 12:49

Ρε συ Λέπο, έλεος, αφου και στο δικό σου λίνκ το ίδιο λέει. Μόνο την πρώτη σειρά διάβασες!

http://www.sanskrita.org/wiki/index.php?title=praveza

a place of entrance, door MBh. Kāv. etc.
Το έχεις ξαναπεί. Το λέει, σαν 15η σημασία. Και στα Ελληνικά βλέπεις πολλές πόρτες να γράφουν "Είσοδος". Θα έπρεπε αυτό να μας απασχολεί;

Δεν λέω ότι είναι ψέμματα. Θέλω να δώ το link του Περσέα γιά να διαβάσω γιατί απαριθμεί όλες αυτές τις λέξεις. Π.χ. τι σημαίνει MBh. Kāv. ξέρεις;
Φυσικά και πρέπει να μας απασχολεί. Δέν ξέρω που κολλάς; Ενα κατεβατό απο παρεμφερείς έννοιες εχει το λινκ σου, και αλλα τόσα με την ίδια ρίζα και διαφορετικές καταλήξεις. Τα MBh. Kāv. προφανώς είναι παραπομπές, αλλα δεν ξέρω τι ειναι ουτε με ενδιαφέρεi ιδιαίτερα, αμφιβάλλω να είναι fake. Την ίδια παραπομπή εχει και στη πρώτη σειρά/έννοια.

Πάνω-κάτω η πηγή του περσέα λέει τα ιδια με την δική σου.
Αλλο να λες ότι έχει και 15η έννοια την πόρτα και άλλο ότι όλες αυτές οι λέξεις που λέει ο Περσέας σημαίνουν "πόρτα". Επιπλέον, η λίστα του Περσέα έχει και το pratihara που σημαίνει "θυρωρός". Γιατί;
1.
hellegennes έγραψε:
13 Οκτ 2022, 21:35
Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
perseus
Phorum.gr user: Perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 15 Αύγ 2018, 13:29

μπορει να ειναι θυρωρος μπορει να ειναι και πορτα ,ουτε αυτοι ξερουν.

για τους ελλληνες στηναμερικη εισαι ενταξει ,πειστηκες?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος perseus την 15 Αύγ 2018, 13:30, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 15 Αύγ 2018, 13:30

Λέπο, εμένα δεν με απασχολεί η διαμάχη σου με τον περσέα. Το praveza με ενδιέφερε.

Αν οι Ινδοί στην μακραίωνη ιστορία τους και με την λογοτεχνία που ανέπτυξαν έχουν και 30 λέξεις που μπορεί να σχετίζονται με πόρτες, πύλες, θύρες, εισόδους, περάσματα, τρύπες, κτλ, μαγκιά τους.

Άβαταρ μέλους
perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 15 Αύγ 2018, 13:33

ρε σιγουρα μαγκια τους εγω θελω να μαθω τον επιστημονικο τροπο που επιλεχθηκε η λεξη ,σε ποια κειμενα ειναι γραμμενη και ποτε ,απλα ερωτηματα βασικης ερευνας.
εγω δεν ειμαι ουτε γλωσσολογος ουτε αειτζης ,καφετζης ειμαι ,αλλα λογικος και παρατηρητικος.
Δεν μπορει τοσοι επιστημονες να μην εχουν παρατηρησει οτι υπαρχουν 20 λεξεις για τον λυκο.

Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 15 Αύγ 2018, 13:36

perseus έγραψε:
15 Αύγ 2018, 13:33
ρε σιγουρα μαγκια τους εγω θελω να μαθω τον επιστημονικο τροπο που επιλεχθηκε η λεξη ,σε ποια κειμενα ειναι γραμμενη και ποτε ,απλα ερωτηματα βασικης ερευνας.
εγω δεν ειμαι ουτε γλωσσολογος ουτε αειτζης ,καφετζης ειμαι ,αλλα λογικος και παρατηρητικος.
Δεν μπορει τοσοι επιστημονες να μην εχουν παρατηρησει οτι υπαρχουν 20 λεξεις για τον λυκο.
Στις Σανσκριτικές Βέδες θα είναι ολα αυτά. Οι πολλαπλές έννοιες το πιο πιθανό είναι με την χρήση τους μεταφορικά στα διάφορα κείμενα και ποιήματα.

Άβαταρ μέλους
Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 15 Αύγ 2018, 13:47

LOUROS έγραψε:
15 Αύγ 2018, 13:36
perseus έγραψε:
15 Αύγ 2018, 13:33
Στις Σανσκριτικές Βέδες θα είναι ολα αυτά. Οι πολλαπλές έννοιες το πιο πιθανό είναι με την χρήση τους μεταφορικά στα διάφορα κείμενα και ποιήματα.
Aν λες "Υψηλή Πύλη" και εννοείς "Παλάτι", ή "Μαξίμου" και εννοείς "Κυβέρνηση" και τα βάλεις αυτά σε λεξικό, τότε προφανώς δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα ετυμολογικό. Γι'αυτό θα μας λύσει όλες τις απορίες αν μας φέρει ο Περσέας το link που χρησιμοποίησε. Κάθε συζήτηση με εικασίες περιττεύει.
1.
hellegennes έγραψε:
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.

Άβαταρ μέλους
LOUROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από LOUROS » 15 Αύγ 2018, 14:02

Η πηγή του περσεά είναι σαν ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης λέξεων - Σανασκρτικά/English και το αντίστροφο. Επομένως αν βάλεις door, σου βγάζει όλες τις λέξεις που εχουν χρησιμποιηθεί με αυτή την έννοια. Δεν είναι κάνα κρατικό μυστικό η ιστοσελίδα, γοογλισε την ή ας το βάλει αν το εχει πρόχειρο.

Αυτό που λες πιο πάνω είναι εν μέρει σωστό. Τέτοιες χρήσεις, οι οποίες μπορεί στο παρελθόν να εχουν αλλάξει απο δανεισμό ή μεταφορά ή αλλο λόγο, και δεν καταγράφηκαν, μπορεί να οδηγήσουν σε αστείες παρετυμολογίες στο μέλλον. Το τι έχουν δει τα μάτια μου σε 'ΠΙΕ' λεξικά δεν λέγεται.

Άβαταρ μέλους
perseus

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 15 Αύγ 2018, 14:04

the_black_planet
Phorum.gr user: the_black_planet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the_black_planet » 15 Αύγ 2018, 14:10

Συγνώμη, μια απορία, το περβάζι έχει σχέση; (Είδα ότι προέρχεται από το τουρκικό prevaz και το περσικό pravaz δηλαδή pre όχι per αλλά εννοιολογικά φαίνεται να έχει σχέση)
Ζωγράφισε έναν ήλιο στο ταβάνι, μίλησε με τ’ αγέρι της νυχτιάς
και χόρεψε μαζί με τη σκιά σου στους ήχους μιας αδύναμης καρδιάς.
Πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς
πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς

ksmyrn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksmyrn » 15 Αύγ 2018, 21:48

Ηράκλειτος έγραψε:
13 Αύγ 2018, 15:58
ksmyrn έγραψε:
13 Αύγ 2018, 15:41
Μα δεν ανέφερα πηγή. Υπάρχουν πολλά site που μπορώ να δώσω για οτιδήποτε, αλλά ποτέ δεν μπαίνω στην διαδικασία να αναφερθώ σε τέτοια αφού θα πει ο κάθε ένας τα δικά του για το ποιον τους. Άσχετα με το τι λένε...
Άρα μπορούμε να γράφουμε ότι μας καπνίσει χωρίς να αναφέρουμε πηγές, σωστά;
ksmyrn έγραψε:
13 Αύγ 2018, 15:41
Εξ' άλλου τι να αποδείξω, ότι η Ελληνική γλώσσα είναι ετυμολογική; :lol:
Τι σημαίνει αυτό; :smt017
Κοίταξε, εγώ παίρνω τα δεδομένα και βγάζω κάποια συμπεράσματα. Αυτό το κάνουν μάλλον όλοιι, κι εσύ και ο οποιοσδήποτε. Αν εσύ θες να μην βγάζεις συμπεράσματα και να πιστεύεις κάποιον άλλον δεν έχω πρόβλημα, αν θέλεις να μην συμφωνείς ή να συμφωνείς με το συμπέρασμά μου, αν θέλεις να με θεωρείς βλάκα ή έξυπνο πάλι δεν έχω πρόβλημα. Στα φόρα που έχω ασχοληθεί, στις συζητήσεις που έχω κάνει και έχω ακούσει δεν κοιτάω ΠΟΙΟΣ λέει κάτι αλλά ΤΙ λέει. Σαν να διαβάζω ανυπόγραφο κείμενο. Και έτσι ψάχνω να βρω την αλήθεια. Δυστυχώς οι περισσότεροι έχω παρατηρήσει κοιτάνε ΠΟΙΟΣ λέει κάτι και όχι ΤΙ. Αυτοί δεν αποτελούν για εμένα γνήσιοι ερευνητές της αλήθειας και επίλυσης του προβληματισμού της εκάστοτε συζήτησης
Στο συγκεκριμένο ερώτημα για πηγή ερωτώμαι ποια είναι η πηγή για ένα συμπέρασμα που έχω βγάλει, οπότε το να αναφέρω πηγή για ένα συμπέρασμα δεν αποτελεί στοιχείο γιατί άλλο συμπέρασμα βγάζει ένας, άλλο ο άλλος, είναι αυτό που ακούγεται τελευταία "άποψη" και "δικαίωμα στην άποψη" :)
Για το τι σημαίνει "ετυμολογική" καλύτερα ψάξτο μόνος σου και βγάλε το δικό σου συμπέρασμα.

Άβαταρ μέλους
Ηράκλειτος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ηράκλειτος » 15 Αύγ 2018, 21:51

ksmyrn έγραψε:
15 Αύγ 2018, 21:48
...Για το τι σημαίνει "ετυμολογική" καλύτερα ψάξτο μόνος σου και βγάλε το δικό σου συμπέρασμα.
Έψαξα, αλλά δε βρήκα τον όρο "ετυμολογική γλώσσα". Για πες.
God.exe is missing. Universe will restart.

ksmyrn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksmyrn » 15 Αύγ 2018, 22:36

Ηράκλειτος έγραψε:
15 Αύγ 2018, 21:51
ksmyrn έγραψε:
...Για το τι σημαίνει "ετυμολογική" καλύτερα ψάξτο μόνος σου και βγάλε το δικό σου συμπέρασμα.
Μπορείς να βρείς τον όρο "εννοιολογική" γλώσσα, ίσως να είναι πιο σωστός, εγώ χρησιμοποιώ και τους δύο όρους, προτιμώ τον πρώτο.

Άβαταρ μέλους
Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello » 15 Αύγ 2018, 22:46

ksmyrn έγραψε:
15 Αύγ 2018, 22:36
Ηράκλειτος έγραψε:
ksmyrn έγραψε:
Μπορείς να βρείς τον όρο "εννοιολογική" γλώσσα, ίσως να είναι πιο σωστός, εγώ χρησιμοποιώ και τους δύο όρους, προτιμώ τον πρώτο.
Εψαξα αυτό τον όρο και να τι βρήκα:
http://www.oodegr.com/neopaganismos/glw ... iaki_1.htm
Ως και η ΟΟΔΕ σάς δουλεύει! :smt005::smt005:
Αλλά καλύτερα να είμαστε αντικειμενικοί. Μπορείς να μας πείς με δικά σου λόγια τι θα πεί "ετυμολογική γλώσσα" δίνοντάς μας και κανένα παράδειγμα;
1.
hellegennes έγραψε:

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 15 Αύγ 2018, 22:51

Leporello έγραψε:
15 Αύγ 2018, 22:46
ksmyrn έγραψε:
15 Αύγ 2018, 22:36
Ηράκλειτος έγραψε:
Εψαξα αυτό τον όρο και να τι βρήκα:
http://www.oodegr.com/neopaganismos/glw ... iaki_1.htm
Ως και η ΟΟΔΕ σάς δουλεύει! :smt005::smt005:
Αλλά καλύτερα να είμαστε αντικειμενικοί. Μπορείς να μας πείς με δικά σου λόγια τι θα πεί "ετυμολογική γλώσσα" δίνοντάς μας και κανένα παράδειγμα;
Υπαρχει ευρωπαϊκή γλώσσα που δεν είναι ετυμολογική;
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών