Δεν βλέπω το πως ωφέλησε το κοινωνικο σύνολο. Ίσα-ίσα αναγκάστηκε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει το παπαδαριο. Νέα εποχή δηλαδή νέα ναρκωτικά για τον λαό.Το αν είχε το περιτύλιγμα του διαφωτισμού το κάνει ακόμη χειρότερο.Σουβλίτσα έγραψε: ↑14 Ιούλ 2018, 13:47Ο χριστιανισμός σαν χριστιαν-ισμός απο κει και πέρα, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε ως ωφελιμιστική διδασκαλία και πρακτική για να εξυπηρετεί κάθε φορά ανάγκες της κοινωνίας όπως αυτές εξελίχθηκαν βασισμένες στα θρησκευτικά πιστεύω του Διαφωτισμού (εδώ Πάπας=Θεός έγιναν συγκεκριμένες φιλοσοφικές και πολιτικές επιδιώξεις, με το περιτύλιγμα του ανθρωπ-ισμού (του υποστηρικτή του Μιχαλάκη, εν ολίγοις, που 'φαγε μόνος του τ'αρνί κι έσκασε και τον κλαίγει η χήρα).
Διακρίνω μια ηττοπάθεια εδώ με ταυτοχρονη αποδοχή μιας Χ πραγματικοτητας. Αφού έτσι είναι το σύστημα άρα ελισσομαστε αναλόγως για την επιβίωση.Και αφού το λέει το το ευαγγέλιο και είναι και αλήθεια...καθόμαστε ήσυχοι στον καναπέ μας περιμένοντας να περάσει ο χρονος.Μαλιστα.Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις κάποια μορφή εξουσίας, αυτό είναι το θέμα.
Από κει και πέρα, ο καθένας αποφασίζει και επιλέγει ποιό περιεχόμενο και σχημα εξουσίας συμβαδίζει με τα προσωπικά του πιστεύω.
Εγώ δεν προτείνω τίποτα, στο πλαίσιο που το εννοείς εσύ, εγώ είμαι Χριστιανή και κινουμαι με αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς (λολ) καθώς, είμαι σε θέση να αναγνωρίζω πολύ καλά οτι όλα τα συστήματα οργάνωσης μπορούν να καταλήξουν σε απολυταρχικές εξουσίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εξοβελίσουν τις προσωπικές μου αξίες/πιστεύω.
Εγώ-και η ομάδα που πιστεύουμε τα ίδια-λοιπόν, θα κινηθώ αναλόγως με τον ρου της Ιστορίας, δεν πιστεύω οτι μπορώ να τον καθορίσω στον βαθμό που το ονειρεύεσαι εσύ (το Ευαγγέλιο λέει όλες αυτές τις αληθειες παρεμπιπτόντως).
Μαζί σου σε αυτό.Εαν το Έθνος κράτος μου συνεχίζει να υπάρχει και να κινείται βάσει των πεποιθήσεων που αναγνωρίζω, θα είμαι πολίτης/οπλίτης του
Εαν ξεφύγει σε κάτι άλλο ή καταργηθεί, θα είμαι αντάρτης στις βουνοκορφές και θα πετώ κοτρώνες (και γιαουρτια)
Η λέξη δημοκρατία έχει γίνει μια χοντρή κυρια για να καταπίνει πολλά κουλα.Με λίγα λόγια, εμένα δεν με ενδιαφέρει να διασώσω την δημοκρατία του διαφωτισμού, αυτή είναι ένα αναγκαίο ιστορικό πλαίσιο/αφήγημα και ξεφτίζει από μόνη της.
Εμένα με ενδιαφέρει να διασώσω τα του Δήμου μου.
Εαν δεν το καταφέρω, ας πάει και το παλιάμπελο..θα μείνω ανένταχτη και ακοινώνητη, έχω άλλου είδους πολίτη/οπλίτη προτεραιότητα και αναφορά
Δεν γράφω οτι γράφω για να σώσω κάποια ιδεολογία περί Δημοκρατίας του διαφωτισμού.
Με ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο.
Αν εσένα το έναυσμα σου για να σώσεις τα του δήμου σου είναι το ευαγγέλιο (παράδειγμα) προφανώς το εκμεταλλεύεσαι και προχωράς.
Διαισθάνομαι πως επιδιώκουμε το ίδιο πράγμα αλλα με διαφορετικές αφετηρίες και οπτικές.
Ας είναι.
Το να μηδενίσεις είναι εύκολο.Το να χτίσεις κάτι από το μηδέν είναι δυσκολότερο διότι κάπου πρέπει να βασιστεις. Τείνω προς τον μηδενισμό αλλα κρατώ και μια πισινή για μια πιθανή καλύτερη εξέλιξη τω πραγμάτων...Δεν είναι εύκολη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα.Και δεν μπορώ να σου απαντήσω απόλυτα.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑14 Ιούλ 2018, 14:20Δεν είμαι καθόλου απελπισμένη γιατί πραγματικά πιστεύω στους ανθρώπους χωρίς όμως να προσδίδω σε όλη την "ανθρωπότητα" τα ίδια χαρακτηριστικά. Αν σήμερα όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα α σημείο εξέλιξης (αναφέρομαι στον μέσο όρο και όχι στην υπάρχουσα ψαλίδα μεταξύ των κόσμων) αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι λίγοι σε όλες τις φάσεις της ιστορίας έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν πράγματα αδιανόητα για τον σημερινό μέσο άνθρωπο. Και δεν αναφέρομαι στα ένδοξα ονόματα αλλά στους ανώνυμους καθημερινούς ανθρώπους που πλήρωσαν/πληρώνουν το βαρύ τίμημα της ανθρωπιάς (όπως και να εννοείται αυτή) με τη ζωή τους ή τη δυστυχία τους αν επέζησαν. Γιατί, ουδείς πλέον αχάριστος του ευεργετηθέντος, έτσι δεν είναι;taliban έγραψε: ↑14 Ιούλ 2018, 13:21Δίνεις την απάντηση μόνη σου επομένως στο τέλος....Αν είναι να πάμε εκεί τότε απλά πρέπει να θεσπίσουμε νόμους ζούγκλας. Διακρίνω μια απελπισία όμως πως δεν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο η κάνω λάθος? Μέχρι εδώ? Η περιμένουμε από κάποιον κάτι τέλος πάντων να γίνει? Οπότε πετάμε και την ευθύνη των επιλογών μας στον άλλον;ΓΑΛΗ έγραψε: ↑14 Ιούλ 2018, 13:00
Σ' αυτό δεν διαφωνώ και όπως έχω πει τόσο εδώ όσο και σε άλλα θέματα, προσωπικώς μπορώ να λειτουργήσω και χωρίς σκεπτομορφές πολιτικού ή θρησκευτικού τύπου.
Απλώς κάπου έχω την αίσθηση ότι πίσω από τις σκεπτομορφές των θρησκειών κρύβεται και η σκεπτομορφή της φοβερής και τρομερής αξίας του κάθε ανθρώπου.
Και κάποιοι διαφυλάττουν αυτήν την ευαίσθητη παρθένα ως κόρη οφθαλμού.
Ναι, ξέρω. Ο άνθρωπος έφτασε στο φεγγάρι, ο άνθρωπος δημιούργησε τα 7 θαύματα του κόσμου, ο άνθρωπος αυτό, ο άνθρωπος το άλλο. Όλοι μαζί τα κάναμε.
Ας γίνει ένα παγκόσμιο μπλακάουτ 7 ημερών και τότε θα δούμε τι εστί βερύκοκο, άνθρωπος κλπ
------
Βέβαια το κρύβεται που γράφεις...μερικές φορές μπορεί να είναι και καλό και κακό.!
Για να μην συνεχίσω με κουραστικούς ή μελό πλατειασμούς, θα διευκρινήσω τι εννοώ αναφορικά με την απουσία των σημερινών σκεπτομορφών. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει ο άνθρωπος χωρίς αυτές είναι να χτίσει σε σταθερά θεμέλια την αξία και το νόημα της ύπαρξης του, διαγράφοντας ή κλειδώνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίαςόλες τις ωραιοποιημένες ή δαιμονοποιημένες σκεπτομορφές του παρελθόντος (θρησκείες και -ισμούς) και να ξεκινήσει από το μηδέν. Ναι, είναι κι αυτό ένας -ισμός αλλά αυτό αντιμετωπίζεται. Ας δώσει στο πρώτο σταθερό βήμα αυτόνομης ύπαρξης ένα όνομα με άλλη κατάληξη, στο δεύτερο επίσης.
Συμφωνείς με την αρχή του μηδενισμού ως θεμέλιο; Όχι όπου βολεύει, παντού.
Βάσει αυτού, μπορείς να καταλάβεις και το αν το "κρύβεται" που έγραψα, είναι καλό ή κακό.
-----------
Οφείλω να ομολογήσω πως ειναι σε εξελιξη ενας πχωρουμικος διαφωτισμός που ίσως αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Το μπριαμ είναι συνοδευτικό.
Ευχαριστώ σουβλιτσα και γαλη για τις απαντήσεις σας.
Θα τα ξαναπουμε την επόμενη εβδομαδα λογω άνωθεν πιέσεων(ταξιδι στο εξωτερικό).
Τελικά η Παναγία ήταν αιπαρθενος?
