ΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Αύγ 2021, 10:33
Λίνο Βεντούρα έγραψε: ↑08 Αύγ 2021, 10:04
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Αύγ 2021, 09:57
Εγώ δεν βλέπω να κέρδισε κάτι περισσότερο από βρισιές η κυβέρνηση ακολουθώντας αυτό το επικοινωνιακό "κόλπο".
Και η αίσθηση που έχω από την περιρρέουσα ωραία ατμόσφαιρα είναι ότι τελικώς ναι, οι περιουσίες μετράνε περισσότερο από τους ανθρώπους.
δεν πάει έτσι, μια χαρά δέχτηκε ο κόσμος τις εκκενώσεις οικισμών, αλλά πέρασε μία βδομάδα και δεν καταφέρανε αν ελέγξουν την καταστροφή
Μα οι εκκενώσεις οικισμών δεν συνεπάγονται τη σωτηρία των οικισμών αλλά των κατοίκων.
Αν ήταν σίγουρο ότι οι οικισμοί/χωριά θα σωθούν, σαφώς και δεν θα ήταν απαραίτητες οι εκκενώσεις.
Για μένα, το πρόβλημα είναι αλλού. Αν οι φωτιές δεν μπορούν να περιοριστούν στην αρχή τους, το πράγμα στις δασώδεις περιοχές δεν ελέγχεται. Αυτό όμως είναι θέμα των δήμων, που ξέρουν πολύ καλύτερα τις επικίνδυνες για ανάφλεξη περιοχές και των προληπτικών μέσων που έχουν προγραμματιστεί για την αντιμετώπιση τους. Και η ευθύνη της πολιτείας είναι να έχει αυτόν ακριβώς τον έλεγχο. Το να παίρνει ο κάθε δήμαρχος τηλέφωνο και να λέει "καιγόμαστε, ελάτε τώρα" δεν είναι προγραμματισμός ούτε πρόληψη.
Με λίγα λόγια, παίζει ωχαδελφισμός και από τις δύο πλευρές (πολιτείας-δήμων) σε θέματα πρόληψης/ελέγχου/συντονισμού και μόνον όταν φτάσει το πράγμα στο απροχώρητο αρχίζουν και τρέχουν όλοι.
Το λέω αυτό γιατί είδα κάποια βίντεο με νεαρούς που έκαναν κάτι σαν ανάχωμα με μπουλντόζες στην άκρη του χωριού. Και μπράβο τους. Αλλά το έκαναν όταν η φωτιά ήταν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Ελπίζω να τη σταμάτησε.

Οι δήμοι σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουν τίποτα, τα ξύνουν. Αυτό έγινε ακόμη χειρότερο μετα το σχέδιο Καποδίστρια.
Αλλά δεν ξέρω τι ισχύει συγκεκριμένα για τον δήμο εκεί στην Εύβοια. Λογικά ένα ικανό τμήμα του δάσους θα πρέπει να διαχειρίζεται σωστά (καθαρισμός, διανοίξεις) διότι χρησιμοποιείται για ρητινοκαλλιέργια και τέτοια, οπότε φροντίζεται.
Αλλά απ' ό,τι φαίνεται ένα μεγάλο τμήμα του δάσους πρέπει να είναι άγριο. Αυτό μάλλον/ίσως δεν έχει πρόσβαση. Είναι ευθύνη του δήμου και του δασαρχείου.
Από 'κει και πέρα υπάρχει παντελής απουσία κράτους έξω από τον νομό Αττικής, έτσι κι αλλιώς.
Η χώρα είναι στο έλεος του θεού.