Το 1940 μέσα από τα μάτια των Ιταλών

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Scouser

Το 1940 μέσα από τα μάτια των Ιταλών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Scouser » 28 Οκτ 2021, 12:59

Οι σχέσεις με την Ιταλία είναι σήμερα πολύ καλές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο στην επέτειο της 28ης να μην γίνεται σχεδόν καμία αναφορά στον αντίπαλο που είχαμε το 1940 (ή να ακούγονται ανιστόρητες μπούρδες όπως ''πόλεμος ενάντια στον φασισμό''). Πως βλέπουν όμως οι σημερινοί Ιταλοί από την πλευρά τους όσα έγιναν εκείνη την περίοδο; Θεωρούν ότι ήταν μια ακόμα αφροσύνη του καθεστώτος Μουσολίνι; Είναι στη λογική του ''ναι μεν, αλλά...''; Αδιαφορούν πλήρως ή το έχουν ξεχάσει; Το αντιμετωπίζουν όπως αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί τα όσα έγιναν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή με γερές δόσεις αυτομαστιγώματος; Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε απόψεις φορουμιτών που έχουν ζήσει στην Ιταλία ή έχουν παρτίδες με Ιταλούς.
In Washington, there is a new sheriff in town, and under Donald Trump’s leadership, we may disagree with your views, but we will fight to defend your right to offer it in the public square, agree or disagree.
JD Vance

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Re: Το 1940 μέσα από τα μάτια των Ιταλών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 28 Οκτ 2021, 13:03

Για Ιταλούς δεν ξέρω αλλά για Γερμανούς που γνώρισα σε διάφορες περιόδους έχουν όλοι τους τρομερές ενοχές.

Μια φορά συζητώντας με έναν για το θέμα των αποζημιώσεων μου είχε πει το εξής.

"Αν πρέπει να πληρώσει η Γερμανία? Φυσικά και πρέπει. Για ηθικούς λόγους πρέπει να πληρώσει. Νομικά όμως δεν υπάρχει τρόπος να πληρώσει και δεν πρέπει να πληρώσει".

Υ. Γ. Μου έλεγε η μακαριτισα η γιαγιά μου που ήταν 23 χρόνων το 41 ότι οι Ιταλοι αν εξαιρέσεις μια μικρή χούφτα που ήταν βαμμένο φασίστες και σκληροί όλοι οι άλλοι ήταν χαβαλέδες που ήρθαν στην Ελλάδα για εκδρομή. Αυτό βέβαια όσον αφορά την Αθήνα που είχε ίδια άποψη. Δεν ήξερε τι γίνεται εκτός.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος George_V την 28 Οκτ 2021, 13:07, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Δημοκράτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημοκράτης » 28 Οκτ 2021, 13:05

George_V έγραψε:
28 Οκτ 2021, 13:03
Για Ιταλούς δεν ξέρω αλλά για Γερμανούς που γνώρισα σε διάφορες περιόδους έχουν όλοι τους τρομερές ενοχές.

"Αν πρέπει να πληρώσει η Γερμανία? Φυσικά και πρέπει. Για ηθικούς λόγους πρέπει να πληρώσει. Νομικά όμως δεν υπάρχει τρόπος να πληρώσει και δεν πρέπει να πληρώσει".
Εξαρτάται τον Γερμανό, έχω γνωρίσει αρκετούς νέους που πρακτικά πιστεύουν ότι τους τα έχουν πρήξει με τις μαλακιες που έκαναν οι παππούδες τους

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 28 Οκτ 2021, 13:05

Ειχα διαβάσει από ελληνικό φασιστικό σαιτ κείμενα Ιταλών άδερφων ομοιδεατων τους, και γράφανε πως ο στρατός που είχαν στείλει ήταν για τον πεοντα. Τώρα άιντε να βρω τα λινκ. Μπορεί να τα έχει κάνας γκολντεν έιτζ.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.

Άβαταρ μέλους
George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 28 Οκτ 2021, 13:08

Δημοκράτης έγραψε:
28 Οκτ 2021, 13:05
George_V έγραψε:

Εξαρτάται τον Γερμανό, έχω γνωρίσει αρκετούς νέους που πρακτικά πιστεύουν ότι τους τα έχουν πρήξει με τις μαλακιες που έκαναν οι παππούδες τους
Ο συγκεκριμένος ήταν 60+ το 2005 και ο πατέρας του είχε υπηρετήσει με τη Βέρμαχτ στη Γιουγκοσλαβια.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

Άβαταρ μέλους
Evritis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Evritis » 28 Οκτ 2021, 13:10

George_V έγραψε:

Διακρίνω μια αντίφαση στα λόγια του Γερμανού.

Άβαταρ μέλους
Lugozzi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 28 Οκτ 2021, 13:11

George_V έγραψε:

Υ. Γ. Μου έλεγε η μακαριτισα η γιαγιά μου που ήταν 23 χρόνων το 41 ότι οι Ιταλοι αν εξαιρέσεις μια μικρή χούφτα που ήταν βαμμένο φασίστες και σκληροί όλοι οι άλλοι ήταν χαβαλέδες που ήρθαν στην Ελλάδα για εκδρομή. Αυτό βέβαια όσον αφορά την Αθήνα που είχε ίδια άποψη. Δεν ήξερε τι γίνεται εκτός.
Επικρατεί ένας μύθος, ότι η ιταλική κατοχή ήταν light κλπ

Είχε ένα ωραίο ντοκιμαντέρ χθες το βράδυ στην cosmote που απέδειξε το αντίθετο
FIGHT! FIGHT! FIGHT!

Άβαταρ μέλους
George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 28 Οκτ 2021, 13:12

Evritis έγραψε:
28 Οκτ 2021, 13:10
George_V έγραψε:

Ναι το είχε παραδεχτεί και ο ίδιος. Είναι διχασμένοι ανάμεσα στην νομική και την ηθική υποχρέωση. Το ένα λέει όχι και το άλλο ναι.

Και δεν έχει βρεθεί φόρμουλα που να τα συνδιαζει αυτά. Ίσως γιατί τους βολευει καλύτερα έτσι.

Άβαταρ μέλους
George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 28 Οκτ 2021, 13:17

Lugozzi έγραψε:
28 Οκτ 2021, 13:11
George_V έγραψε:

Επικρατεί ένας μύθος, ότι η ιταλική κατοχή ήταν light κλπ

Είχε ένα ωραίο ντοκιμαντέρ χθες το βράδυ στην cosmote που απέδειξε το αντίθετο
Προφανώς υπήρξαν και σκληροί Ιταλοι δεν το αμφισβητεί κάνεις αυτό.

Η γιαγιά μου μιλούσε για ότι ήξερε. Π. χ. Το μαγαζί που δούλευε ταμίας προπολςμικα επιταχθηκε από την Ιταλική επιμελήτεια για να αν εφοδιάζει με τρόφιμα τους Ιταλούς.

Αυτοί ήταν ευγενεστατοι και ζητούσαν και συγνώμη κιόλας για ότι έγινε.

Βέβαια το αφεντικό του μαγαζιού που είχε άλλη άποψη καθώς είχε πολεμήσει στην Αλβανία έκανε άλλη μαγκιά.

Έφτιαξε ψεύτικα ζυγια και έκλεβε τους Ιταλούς στα τρόφιμα.

Το περίσσευμα που έκλεβε από τους Ιταλούς το μοίραζε κάθε βράδυ στη γειτονιά και έτσι είχε σώσει πολύ κόσμο.

Αργότερα έκανε το ίδιο και η γιαγιά μου με τη Γερμανική επιμελήτεια αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Άβαταρ μέλους
Lugozzi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lugozzi » 28 Οκτ 2021, 13:47

FIGHT! FIGHT! FIGHT!

Άβαταρ μέλους
Maspoli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 28 Οκτ 2021, 14:02

Scouser έγραψε:
28 Οκτ 2021, 12:59
Οι σχέσεις με την Ιταλία είναι σήμερα πολύ καλές
Ηλιθιωδώς. Ακόμα και στα Ίμια τα μουνόπανα την κάναν την μπινιά τους.

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Phorum.gr user: Κόκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 28 Οκτ 2021, 14:05

Evritis έγραψε:
28 Οκτ 2021, 13:10
George_V έγραψε:

υποθετω ηθελε να πει,σιγα μην σας πληρωσουμε(με πολλα ντεσιμπελ)

αλλα δεν θα ακουγοταν και πολυ ωραιο!

Άβαταρ μέλους
Dwarven Blacksmith

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Dwarven Blacksmith » 28 Οκτ 2021, 14:06

Οι Ιταλοί έκαναν μια τίμια αλλά κωμική προσπάθεια να αναδημιουργήσουν τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, δεν μπορείς να κρατήσεις κακία σε κάποιον γι αυτό. Boys will be boys. Ατυχώς συνέπεσε χρονικά με το Χίτλερ.
✋🏻 Vladimir, STOP! ✋🏻

Άβαταρ μέλους
Lestat
Phorum.gr user: Lestat

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Lestat » 28 Οκτ 2021, 14:08

Scouser έγραψε:
28 Οκτ 2021, 12:59
Οι σχέσεις με την Ιταλία είναι σήμερα πολύ καλές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο στην επέτειο της 28ης να μην γίνεται σχεδόν καμία αναφορά στον αντίπαλο που είχαμε το 1940 (ή να ακούγονται ανιστόρητες μπούρδες όπως ''πόλεμος ενάντια στον φασισμό''). Πως βλέπουν όμως οι σημερινοί Ιταλοί από την πλευρά τους όσα έγιναν εκείνη την περίοδο; Θεωρούν ότι ήταν μια ακόμα αφροσύνη του καθεστώτος Μουσολίνι; Είναι στη λογική του ''ναι μεν, αλλά...''; Αδιαφορούν πλήρως ή το έχουν ξεχάσει; Το αντιμετωπίζουν όπως αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί τα όσα έγιναν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή με γερές δόσεις αυτομαστιγώματος; Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε απόψεις φορουμιτών που έχουν ζήσει στην Ιταλία ή έχουν παρτίδες με Ιταλούς.
Οι περισσοτεροι δεν γνωριζουν περι ελληνοιταλικου πολεμου, γιατι πολυ απλα δεν διδασκονται περι αυτου και πιστευω οτι ενας σημαντικος λογος ειναι οτι εκαναν στροφη υπερ των συμμαχων μεσα στον β' παγκοσμιο πολεμο ο οποιος στο τελος του, τους βρηκε με την πλευρα των νικητων.

Εχω κανει την σχετικη ερωτηση σε πολλους εδω και σχεδον 3 δεκαετιες, σε σημειο πλεον να εχω σταματησει να ρωταω γιατι θα καταντησω γραφικος, υπο την εννοια οτι αντιμετωπιζω εκφρασεις πληρους αγνοιας, σαν να ρωταω αν υπαρχουν εξωγηινοι στον διπλανο γαλαξια.

Καποιοι ελαχιστοι που εχουν ασχοληθει και γνωριζουν οτι οι δυο χωρες βρεθηκαν αντιμετωπες, μου εχουν απαντησει οτι τελικα η Ιταλια κερδισε τον πολεμο, παρα τις πολλες χαμενες μαχες στην αρχικη φαση. Τους παραπεμπω σε βιβλια δικων τους ιστορικων-συγγραφεων που μιλανε ξεκαθαρα για ηττα.
Winter is coming

independent44
Phorum.gr user: independent_44

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από independent44 » 28 Οκτ 2021, 14:17

Έλεγε χθες σ' ένα αφιέρωμα ότι οι Ιταλικές Μεραρχίες με ονόματα από νότιες πόλεις ήταν πράγματι για γέλια αλλά οι βόρειες ήταν ζόρικες

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών