Η Θεσσαλονίκη ελεύθερη!

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Chainis
Phorum.gr user: Chainis

Re: Η Θεσσαλονίκη ελεύθερη!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 02 Νοέμ 2021, 10:07

Εμπεδοκλής έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 09:44
Chainis έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 01:35
Έχει λογική αυτό που γράφω γιατί προσπάθησε επανηλειμενα να τον διαλύσει και δεν μπόρεσαν.
Δεν θα είχε λογική αν δεν είχε προσπαθήσει.
Όπως δεν μπόρεσε να διαλύσει τον Φωστερίδη στην Αν. Μακεδονία και τον Μπαντουβά στην Κρήτη.
Κι αυτοί και οι τρεις μαζί ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη.

Α και στην κουβέντα που είχες με τον άλλο, ο ΕΔΕΣ δρούσε στον νόμο Άρτας Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και ο έλεγχος των περιοχών πήγαινε ανάλογα με το πως πήγαιναν οι μάχες με τον ΕΛΑΣ.
Διέλυσε τον ΕΔΕΣ Πελοποννήσου που προς το τέλος της Κατοχής είχε γεμίσει ταγματαφαλίτες...
Κι όχι μόνο.
Γιατί τάχα;
(γέμισε ταγματασφαλιτες).
Έχεις καμιά ιδεα;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Chainis την 02 Νοέμ 2021, 10:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 02 Νοέμ 2021, 10:09

Chainis έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 10:07
Εμπεδοκλής έγραψε:
Chainis έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 01:35
Έχει λογική αυτό που γράφω γιατί προσπάθησε επανηλειμενα να τον διαλύσει και δεν μπόρεσαν.
Δεν θα είχε λογική αν δεν είχε προσπαθήσει.
Όπως δεν μπόρεσε να διαλύσει τον Φωστερίδη στην Αν. Μακεδονία και τον Μπαντουβά στην Κρήτη.
Κι αυτοί και οι τρεις μαζί ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη.

Α και στην κουβέντα που είχες με τον άλλο, ο ΕΔΕΣ δρούσε στον νόμο Άρτας Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και ο έλεγχος των περιοχών πήγαινε ανάλογα με το πως πήγαιναν οι μάχες με τον ΕΛΑΣ.
Διέλυσε τον ΕΔΕΣ Πελοποννήσου που προς το τέλος της Κατοχής είχε γεμίσει ταγματαφαλίτες...
Γιατί τάχα;
Έχεις καμιά ιδεα;
Γιατί, όπως είναι λογικό και έκαναν και οι Άγγλοι άλλωστε, οι Γερμανοί μετρούσαν ημέρες και έπρεπε να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση. Το ίδιο δεν έγινε και το 1824;

Άβαταρ μέλους
Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 02 Νοέμ 2021, 10:15

Εμπεδοκλής έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 10:09
Chainis έγραψε:
Εμπεδοκλής έγραψε:

Γιατί τάχα;
Έχεις καμιά ιδεα;
Γιατί, όπως είναι λογικό και έκαναν και οι Άγγλοι άλλωστε, οι Γερμανοί μετρούσαν ημέρες και έπρεπε να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση. Το ίδιο δεν έγινε και το 1824;
:lol:
Μα οι Άγγλοι είχαν αποκηρύξει τα ΤΑ.
Κατ απαίτηση του ΚΚΕ βεβαίως αλλά τα είχαν αποκυρηξει κι όσα ΤΑ παραδόθηκαν στους Άγγλους αφοπλιστηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 02 Νοέμ 2021, 10:32

Chainis έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 10:15
Εμπεδοκλής έγραψε:
Chainis έγραψε:

Γιατί τάχα;
Έχεις καμιά ιδεα;
Κατ απαίτηση του ΚΚΕ βεβαίως αλλά τα είχαν αποκυρηξει κι όσα ΤΑ παραδόθηκαν στους Άγγλους αφοπλιστηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.
Φυσικά. Αλλά ποιος χέστηκε αν υποστήριζαν τα συμφέροντα τους στη μετακατοχική Ελλάδα;

Άβαταρ μέλους
Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 02 Νοέμ 2021, 10:57

Εμπεδοκλής έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 10:32
Chainis έγραψε:
Εμπεδοκλής έγραψε:

Φυσικά. Αλλά ποιος χέστηκε αν υποστήριζαν τα συμφέροντα τους στη μετακατοχική Ελλάδα;
Α πήγαμε στην μετακατοχική τώρα.
Εγώ έχω κενό όμως.
Αφού οι Άγγλοι δεν στήριξαν τα ΤΑ, έχεις καμιά ιδέα γιατί μαζικοποιηθηκαν τόσο, ειδικά στην Πελοπόννησο;

Μάργκαρετ Θάτσερ:

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 02 Νοέμ 2021, 10:59

Chainis έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 10:57
Εμπεδοκλής έγραψε:
Chainis έγραψε:

Εγώ έχω κενό όμως.
Αφού οι Άγγλοι δεν στήριξαν τα ΤΑ, έχεις καμιά ιδέα γιατί μαζικοποιηθηκαν τόσο, ειδικά στην Πελοπόννησο;
Ποιος σου είπε ότι δεν τα στήριξαν όταν οι Γερμανοί αποχωρούσαν; Όσο για τη μαζικοποίηση τους, εγώ λέω να ρωτήσουμε και τους Γερμανούς. Αυτοί κάτι παραπάνω θα ήξεραν που τα εξόπλισαν και τα μαζικοποίησαν...

ksmyrn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksmyrn » 02 Νοέμ 2021, 11:00

Θυμάμαι και πέρσι πάλι αναφέρθηκε αυτή η γελοιότητα :lol:

Άβαταρ μέλους
Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 02 Νοέμ 2021, 11:16

Εμπεδοκλής έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 10:59
Chainis έγραψε:
Εμπεδοκλής έγραψε:

Εγώ έχω κενό όμως.
Ποιος σου είπε ότι δεν τα στήριξαν όταν οι Γερμανοί αποχωρούσαν; Όσο για τη μαζικοποίηση τους, εγώ λέω να ρωτήσουμε και τους Γερμανούς. Αυτοί κάτι παραπάνω θα ήξεραν που τα εξόπλισαν και τα μαζικοποίησαν...
Όλοι εκτός από σένα ξέρουν ότι τα ΤΑ σε καμία φάση δεν στηρίχθηκαν από τους Άγγλους που τα είχαν αποκηρύξει από την δημιουργία τους.
Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ευεργετικό από τους Άγγλους είναι ότι δεν άφησαν τον ΕΛΑΣ να σφάξει όσους παραδόθηκαν σε αυτούς, πχ Πάτρα, Τριπολη, Κόρινθος κλπ.

Δεν νομίζω οι Γερμανοί να επιστράτευαν με το ζόρι στα ΤΑ,
Μοναδική περίπτωση που ξέρω είναι στον Αχλαδοκαμπο που έγινε υπό την απειλή μαζικής εκτέλεσης.

Οπότε το ερώτημα παραμένει, γιατί πήγαινε μαζικά και εθελοντικά ο κόσμος στα ΤΑ;
Ειδικά δε οι αξιωματικοί του στρατού.

Μάργκαρετ Θάτσερ:

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 02 Νοέμ 2021, 11:23

Chainis έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 11:16
Εμπεδοκλής έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 10:59
Chainis έγραψε:

Εγώ έχω κενό όμως.
Όλοι εκτός από σένα ξέρουν ότι τα ΤΑ σε καμία φάση δεν στηρίχθηκαν από τους Άγγλους που τα είχαν αποκηρύξει από την δημιουργία τους.
Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ευεργετικό από τους Άγγλους είναι ότι δεν άφησαν τον ΕΛΑΣ να σφάξει όσους παραδόθηκαν σε αυτούς, πχ Πάτρα, Τριπολη, Κόρινθος κλπ.

Δεν νομίζω οι Γερμανοί να επιστράτευαν με το ζόρι στα ΤΑ,
Μοναδική περίπτωση που ξέρω είναι στον Αχλαδοκαμπο που έγινε υπό την απειλή μαζικής εκτέλεσης.

Οπότε το ερώτημα παραμένει, γιατί πήγαινε μαζικά και εθελοντικά ο κόσμος στα ΤΑ;
Ειδικά δε οι αξιωματικοί του στρατού.
Οι Γερμανοί δεν επιστράτευσαν με το ζόρι και σε αυτό κατά πολύ συνέβαλε και η ανατίναξη της ΕΣΠΟ αλλά και άλλες δράσεις κατά της αποστολής ελληνικών ταγμάτων στο ανατολικό μέτωπο, από οργανώσεις φίλα προσκείμενες στον ΕΛΑΣ.

Ότι διάφοροι πήγαν εθελοντικά στα συνεργατικά ΤΑ των Γερμανών δείχνει γιατί η τιμωρία των προδοτών της πατρίδος θα έπρεπε να είναι παραδειγματική. Θα αναγνώριζα ελαφρυντικά μόνο αν πήγαιναν βιαίως...

Άβαταρ μέλους
Chainis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 02 Νοέμ 2021, 11:26

Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.
Οκ, συνέχισε τις γαργάρες σου.

Μάργκαρετ Θάτσερ:

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 02 Νοέμ 2021, 11:34

Chainis έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 11:26
Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.
Οκ, συνέχισε τις γαργάρες σου.
Ποιες γαργάρες; Ποιο είναι το αφήγημα που θα πρέπει να ενστερνιστώ; Ελπίζω πώς όχι ότι οι γερμανοί παρείχαν ασφάλεια στην Πελοπόννησο και τους αγάπησε ο λαός...

Άβαταρ μέλους
nyxtovios

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios » 02 Νοέμ 2021, 11:42

Chainis έγραψε:
Εμπεδοκλής έγραψε:
Chainis έγραψε:

Εγώ έχω κενό όμως.
Για να μας σώσουν από τους κακούς κουμουνισταί ίσως; :smt038

Εμπεδοκλής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 02 Νοέμ 2021, 11:47

Κάτι άσχετο αλλά συνάμα ενδιαφέρον είναι ότι από τη δίνουμε ταυτόχρονα τα credits στις αντάρτικες ομάδες που ανατίναζαν υποδομές, όπως γέφυρες, λιμάνια και δρόμους, κατά την Κατοχή αλλά και την υποχώρηση των Γερμανών κατ εντολή των Άγγλων, ενώ παράλληλα πανηγυρίζουμε ότι προστάτεψαν τις υποδομές... :lol:

Άβαταρ μέλους
Παλαιοελλαδίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παλαιοελλαδίτης » 02 Νοέμ 2021, 12:02

Μιας και έγινε κουβέντα για τον ΕΔΕΣ: ξεκίνησε από Αιτ/νία και Ήπειρο και προσπάθησε να επεκταθεί ως αντάρτικο και σε άλλες περιοχές (Μακεδονία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία αλλά και Βόρειο Ήπειρο).

Για διάφορους λόγους, ουσιαστική δράση ανέπτυξε μόνο στην Ήπειρο (που ήταν και το προπύργιό του) και την Αιτ/νία, ίσως και στη Β. Ήπειρο αν πιστέψουμε τους κομμουνιστές συγγραφείς που θεωρούσαν τους αντάρτες του Βούρκου και του Αλύκου ως μέλη του ΕΔΕΣ από την εμφάνισή τους και όχι της ΜΑΒΗ.

Επίσης, πολύ συχνά, εδεσίτες συγγραφείς ''οικειοποιούνταν'' (ετεροχρονισμένα) μικρά αντάρτικά τμήματα που έδρασαν (ή απλά υπήρξαν) σε άλλα μέρη, κυρίως στην Πελοπόννησο και τη Μακεδονία.

Honorable mentions: Τάγμα Ξηροβουνίου και Χ Μεραρχία (ίσως ξεχνάω κάποιο τμήμα, αλλά αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό.

Άβαταρ μέλους
Παλαιοελλαδίτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παλαιοελλαδίτης » 02 Νοέμ 2021, 12:05

Εμπεδοκλής έγραψε:
02 Νοέμ 2021, 11:47
Κάτι άσχετο αλλά συνάμα ενδιαφέρον είναι ότι από τη δίνουμε ταυτόχρονα τα credits στις αντάρτικες ομάδες που ανατίναζαν υποδομές, όπως γέφυρες, λιμάνια και δρόμους, κατά την Κατοχή αλλά και την υποχώρηση των Γερμανών κατ εντολή των Άγγλων, ενώ παράλληλα πανηγυρίζουμε ότι προστάτεψαν τις υποδομές... :lol:
Μια που σχετίζεται και με το νήμα, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε λίγο το ποιος ( :giggle: ) και υπό ποιες συνθήκες ανάγκασε τους ταγματασφαλίτες της Θεσσαλονίκης να εγκαταλείψουν την πόλη και να μαζευτούν στο Κιλκίς.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών