taxalata xalasa
Ας ξεκινήσω από το ΥΣ.
Όχι, δεν είναι αυτό. Δεν είναι τα ελληνοαμερικάνικα των μεταναστών...μπιλοζίρια (below zero), φέρε δυο μπρέντια (bread), τάληρα (dollars) και άλλα.
Αυτές οι προσφωνήσεις, χρησιμοποιούνται από Έλληνες ακολούθους ενός θρησκευτικού συγκρητισμού που έχει προκύψει τα τελαυταία 50 χρόνια.
'Ολοι οι θεοί, Θεός, Αλλάχ, Μπράχμα είναι ένας (ο Μεγάλος), οι θεοί των αρχαίων είναι θεότητες του τρίτου επιπέδου, Ιησούς (Τζήζας), Βούδας (Μπούντι) και άλλοι, είναι αντανάκλαση του Μεγάλου στο δικό μας επίπεδο, Ιωάννης (Τζόνις), Παύλος (Παυλίτο) και άλλοι, είναι "φωτισμένοι" κ.λπ.
Τα πάντα όλα δηλαδή...και τα κοάλα τίποτε...
Λοιπόν, παρ' όλο που δεν απέφυγες τα λεκτικά "τσαλιμάκια", ήσουν πιο ξεκάθαρος.
Η δική μου άποψη έχει ως εξής:
Οι χριστιανική θελογία (από τον καιρό του Αυγουστίνου) λέει:
Λόγος = ο λόγος του Θεού, η διδασκαλία του Θεού προς τους ανθρώπους, ο Χριστός ο ίδιος (και Θεός ήν ο Λόγος).
Ακόμα και σήμερα, η θεολογία αυτή δεν έχει αλλάξει.
Τώρα έρχεσαι εσύ *** και θέλεις να ψάξουμε κάποιο άλλο, κρυφό και υπόγειο νόημα, που (ίσως) ταυτίζει τον χριστιανικό θεολογικό Λόγο με τον μαθηματικό λόγο, βασισμένος σε μία ρήση του Ιωάννη.
Υπάρχει ανάλογη μνεία σε άλλα χωρία των ευαγγελίων και όχι μόνον στην Αποκάλυψη;
Δεν νομίζω να υπάρχει η ερμηνεία που θέτεις εσύ στην χριστιανική θεολογία, αλλά ας μιλήσουν οι "κατέχοντες".
Φυσικά, εννοώ να έχει
θεολογήσει η χριστιανική εκκλησία πάνω σε αυτό. Διότι μόνον τότε θα είχαμε κατάληξη.
Το τι λέει/πρεσβεύει ένας μεμονωμένος ιερέας, εσύ, εγώ, ο άλλος, δεν λέει κάτι.
Ας λύσουμε αυτό το πρόβλημα και μετά βλέπουμε αν τα πάντα στο Σύμπαν είναι μαθηματικός λόγος.
*** edit
Είδα ότι και ο Σπύρος θεωρεί πως ο Ιωάννης "εννοεί άλλον λόγο"...
Δεν θα συνταχθώ, για τους λόγους που είπα πιο πάνω.
Το να ερμηνεύω εγώ, κατά πως θέλω και με βολεύει, θρησκευτικά χωρία και ρήσεις, δεν αποτελεί κάποιο εχέγγυο αλήθειας/πραγματικότητας.
Βέβαια, αυτό οφείλεται και στις ασάφειες αυτών των χωρίων, που σου δίνουν την δυνατότητα να τα ερμηνεύεις άλλοτε κυριολεκτικά και άλλοτε αλληγορικά.
Θρησκεία βλέπεις...