ST48410 έγραψε: ↑22 Δεκ 2021, 00:15
vatraxos έγραψε: ↑22 Δεκ 2021, 00:05
Και πιστεύω θα συμφωνήσεις ότι μετά τις ανατροπές στο σοσιαλιστικό μπλοκ, η πορεία της εργατικής νομοθεσίας έχει πάρει την κατιούσα αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα.
Ναι. Όμως ταυτόχρονα υπήρξε και μία τεράστια μεταφορά παραγωγής και πλούτου στην Ασία. Δεν ξέρω δηλαδή αν μπορώ να αποδώσω την δυσμενή για τους εργαζόμενους της δύσης κατάσταση, αποκλειστικά και μόνο στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Νομίζω ότι έπαιξαν ρόλο και τα δύο με τον τρόπο τους. Χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και η υπερπροσφορά χεριών μείωσε με την σειρά της την διαπραγματευτική δυνατότητα του εργαζόμενου.
vatraxos έγραψε: ↑22 Δεκ 2021, 00:05
Διότι, η επικράτηση του καπιταλισμού δεν κατάργησε την πάλη των τάξεων. Απλώς έδωσε ώθηση στη δυνατότητα πιό άνετης επιβολής των συμφερόντων της αστικής τάξης.
Δεν έχω διαβάσει όσα εσείς και την όποια ορολογία την χρησιμοποιώ επιπόλαια. Εργαζόμενος χρόνια όμως ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι ανήκω στην ίδια τάξη πχ με τον δημόσιο υπάλληλο ή με τον τραπεζικό υπάλληλο. Πάντα φαινόταν σαν να έπαιρναν εγωιστικά μεγαλύτερο μερίδιο από την κοινή πίτα που προοριζόταν για όλους. Για τους μεγαλοαστούς δεν το συζητώ καν. Προφανώς και αυτοί καταχρώνται περισσότερους πόρους από ό,τι τους αναλογούν.
Στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων που βρισκόταν η Κίνα, ο καπιταλισμός ασφαλώς και είχε να προσφέρει ακόμα. Δεν ξέρω πόσες και πόσες φορές πρέπει να γραφτεί ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ο σατανάς, είναι ένα σύστημα που σε δοσμένες ιστορικές συνθήκες συνέβαλλε στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Απλά έχει όρια όπως κάθε σύστημα που βασίζεται στην ανθρώπινη εκμετάλλευση γιατί διατηρεί τις κοινωνικές αντιθέσεις οι οποίες με τη σειρά τους προξενούν ένα σωρό προβλήματα.
Και όσο κι αν πολλοί πιστεύουν ότι παίρνει διόρθωση, αυτό στην καλύτερη μόνο να αναβάλλει για λίγο την όξυνση μπορεί. Στο βαθμό δηλαδή που διατηρείται στη βάση του, γεννά αντιθέσεις, γεννά πολέμους, φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση. Γιατί; Γιατί από τη φύση του, από τους νόμους που το διέπουν δε μπορεί να επιτρέψει την ταυτόχρονη ευημερία όλου του κόσμου.
Μην κοιτάς εδώ στην Ελλάδα που οι αντιθέσεις αυτές εκφράζονται
σχετικά ήπια. Δες ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα καπιταλιστικής "ανάπτυξης" και των συνεπειών τους σχετικά με τη χρήση ενός από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά, το νερό:
http://ergasianet.gr/2017/08/08/%CF%87% ... %BE%CE%B1/