Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία
-
sys3x
Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από sys3x » 23 Φεβ 2022, 16:52
foscilis έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 16:34
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 12:31
μίστερ μαξ έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 12:05
O ευτυχισμένος πριγκηπας και γενικα καθε τι του Ουάϊντ ειναι εξαιρετικά. Βουρκωσα σαν τον διαβαζα να ομολογήσω. Δύσκολα θα βρεις πιο ανθρωπιστή συγγραφεα απο τον Ουάιλντ. Οπως και τα υπολοιπα που αναφερες. Αλλά δεν ειναι κάθε κλασσικό καλύτερο από τα συγχρονα. Υπαρχουν και συγχρονα αξιολογα. Αυτά παντως που αναφερες ειναι μικρα λογοτεχνικα κειμενα, για παιδια που ξερουν να διαβαζουν. Κυκλοφορουν πετσοκομμενα για μικροτερα παιδάκια. Δεν ειναι ομοια με τα βιβλία που αναφέραμε ως εδω που απευθυνονται σε παιδια που τωρα ξεκινουν να διαβαζουν ή μικροτερα.
Δεν συγκρίνουμε κατι συγκεκριμένο. Λεμε ποια χαρακτηριστικα μας ενδιαφέρουν. Εμενα οχι τοσο "το μυνημα περι καλου και κακού", αλλά αν δημιουργει προϋποθεσεις για κουβεντα και σκέψη. Αυτό ειναι το σημαντικό.
Μα δεν χρειάζεται να ξέρουν να διαβάζουν τα παιδιά. Πολλά από τα κλασσικά -και όχι μόνον- παραμύθια κυκλοφορουν και ηχογραφημένα.
Κατά τα άλλα σκιουρίνι μου, μόνον και μόνον που θεωρείς ότι μπορείς να επηρεάσεις τη φαντασία και κυρίως την κριτική σκέψη των μικρών παιδιών, ξεκινάς από απολύτως λάθος βάση.
ΥΓ. Είπα να γράψω κάτι και για ελληνική μυθολογία αλλά είναι πολύ εθνικιστική.

και πολύ gay.
Καλά λες, μη γίνει καμμία μαλακία και βγει το παιδί του κούνελου κάνας πισωγλέντης και το κρεμάσει ή κρεμαστεί ο ίδιος ο κούνελος.
Κούνελε να σε ζήσουν ρε.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
.
-
Belladonna
- Phorum.gr user: Belladonna
από Belladonna » 23 Φεβ 2022, 19:02
Γενικά δεν μου αρεσουν αρκετά από τα "κλασικά" παραμυθια τύπου Η Χιονάτη με τους 7 νάνους, όπου υπάρχει το κονσεπτ πεθαίνει ο γονιός/κακή πανούργα μητριά/πάνδεινα. Θεωρω οτι δεν πρέπει να λέγονται σε μικρά παιδιά και να υπερτονίζεται ο πολύ κακός χαρακτήρας ενός ατόμου. Κάπου βέβαια είχα διαβάσει ότι αυτά τα παραμύθια είναι λέει καλά γιατί δείχνουν ότι το καλό νικάει στο τέλος, αλλά δεν ξέρω, εμένα δεν μου κολάνε.
Αντίστοιχα και για την ελληνική μυθολογία - εκεί με χαλάει ότι οι ήρωες είναι οι ίδιοι κακοί σε κάποιες φάσεις της ζωής τους. Αυτό είναι πολύ χειρότερο από την παραπάνω κατηγορία, τουλάχιστον στα κλασικά παραμύθια ο ήρωας είναι καλός/καγαθός που λέγαμε και στο λύκειο. Έτσι δεν θεωρώ καλό, όταν τα παιδιά είναι μικρά να ακούνε πχ ότι ο Δαίδαλος σκότωσε από ζήλεια το παιδί της αδελφής του ή ότι η Ηρα πήγε να σκοτώσει το παιδί του άπιστου άντρα της. Η αναφορά σε τοιες συμπεριφορές σε παιδιά που δεν μπορούν να κρίνουν, εύκολα μπορούν να αφομοιωθούν ότι είναι "φυσιολογικές" και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
-
ΓΑΛΗ
από ΓΑΛΗ » 23 Φεβ 2022, 19:10
Belladonna έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 19:02
Γενικά δεν μου αρεσουν αρκετά από τα "κλασικά" παραμυθια τύπου Η Χιονάτη με τους 7 νάνους, όπου υπάρχει το κονσεπτ πεθαίνει ο γονιός/κακή πανούργα μητριά/πάνδεινα. Θεωρω οτι δεν πρέπει να λέγονται σε μικρά παιδιά και να υπερτονίζεται ο πολύ κακός χαρακτήρας ενός ατόμου. Κάπου βέβαια είχα διαβάσει ότι αυτά τα παραμύθια είναι λέει καλά γιατί δείχνουν ότι το καλό νικάει στο τέλος, αλλά δεν ξέρω, εμένα δεν μου κολάνε.
Αντίστοιχα και για την ελληνική μυθολογία - εκεί με χαλάει ότι οι ήρωες είναι οι ίδιοι κακοί σε κάποιες φάσεις της ζωής τους. Αυτό είναι πολύ χειρότερο από την παραπάνω κατηγορία, τουλάχιστον στα κλασικά παραμύθια ο ήρωας είναι καλός/καγαθός που λέγαμε και στο λύκειο. Έτσι δεν θεωρώ καλό, όταν τα παιδιά είναι μικρά να ακούνε πχ ότι ο Δαίδαλος σκότωσε από ζήλεια το παιδί της αδελφής του ή ότι η Ηρα πήγε να σκοτώσει το παιδί του άπιστου άντρα της. Η αναφορά σε τοιες συμπεριφορές σε παιδιά που δεν μπορούν να κρίνουν, εύκολα μπορούν να αφομοιωθούν ότι είναι "φυσιολογικές" και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
Μα και στα "νέα" παραμύθια, το καλό νικάει στο τέλος. Όπως και στις πολιτικές ιδεολογίες.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γενικώς, δεν έχουν (για την ακρίβεια δεν χρειάζονται) παραμύθια.
Αν μη τι άλλο, στην ελληνική μυθολογία υπάρχει εναλλαγή του καλού και του κακού προσώπου των ηρώων. Και αυτό είναι πολύ πιο ισορροπημένο.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
Gherschaagk
- Συντονίστρια
από Gherschaagk » 23 Φεβ 2022, 19:14
Στην περίπτωση που διαβάζεις ένα βιβλίο σε ένα παιδί, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που το κάνεις. Η φωνή σου θα δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να καταλάβει αν αυτό που διαβάζεις είναι στενάχωρο ή ευχάριστο ή ξεκαρδιστικό ή κακό ή καλό ή πανούργο ή οτιδήποτε άλλο. Και το έχω κάνει με όλα τα βιβλία που του έχω διαβάσει και έχει λατρέψει. Πχ του έχω διαβάσει στα 6 του βιβλίο που ήταν για 8χρονο τουλάχιστον γιατί το πρώτο κεφάλαιο ήταν κάπως αστείο. Το διάβασα με τέτοιο τρόπο που ξεκαρδίστικε. Αντηχούσε το γέλιο του μέσα στη νύχτα και με πόνεσε ο λαιμός γιατί δεν ήθελε να σταματήσω. Μπορείς να διακόψεις το διάβασμα. Μπορείς να σχολιάσεις. Μπορείς να εξηγήσεις.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
-
ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ
από ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ » 23 Φεβ 2022, 19:20
foscilis έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 15:33
μίστερ μαξ έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 14:11
foscilis έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 14:02
Άμα μια ιστορία δεν έχει καλούς, κακούς κλπ είναι μαλακία ιστορία, είναι σα να λες δε γουστάρω τραγούδια με ρεφρέν. Το πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι της πλοκής αλλά η εφαρμογή τους σε άσχετους τομείς. Π.χ. μια θεωρία φυσικής που έχει καλούς και κακούς είναι όντως μαλακία θεωρία.
Υπαρχουν αρκετες καταπληκτικές ιστοριες χωρις κακους και καλους.
Και τραγούδια χωρίς ρεφρέν.
Αλλά η πλειοψηφία και στις δύο κατηγορίες ειναι μαλακίες.
Απο που προκυπτει αυτο? Μ'αυτη τη λογικη και οι ταινιες που δεν εχουν καποιον κακο Ρωσσο με οπλοπολυβολα ειναι μαλακιες.
Η κορη μου ουτε στρουμφακια δε μπορει να δει γιατι φοβαται τον δρακουμελ. Να την βαλω να τα δει με το ζορι ή να της διαβαζω βιβλια που δε την ηρεμουν?
-
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
- Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 23 Φεβ 2022, 19:24
foscilis έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 16:34
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 12:31
ΥΓ. Είπα να γράψω κάτι και για ελληνική μυθολογία αλλά είναι πολύ εθνικιστική.

και πολύ gay.
Μπα. Δεν είναι τόσο.
Αλλά έχει πολλές παραφιλίες και μάλιστα είναι τίγκα στη ζωοφιλια.
Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.
-
Belladonna
από Belladonna » 23 Φεβ 2022, 21:41
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 19:10
Μα και στα "νέα" παραμύθια, το καλό νικάει στο τέλος. Όπως και στις πολιτικές ιδεολογίες.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γενικώς, δεν έχουν (για την ακρίβεια δεν χρειάζονται) παραμύθια.
Αν μη τι άλλο, στην ελληνική μυθολογία υπάρχει εναλλαγή του καλού και του κακού προσώπου των ηρώων. Και αυτό είναι πολύ πιο ισορροπημένο.
Μα δεν με πειράζει ότι το καλό νικάει στο τέλος, ίσα ίσα. Με πειράζει αυστηρά το κονσεπτ "πεθαίνει ο γονιός/κακή πανούργα μητριά/πάνδεινα" που ακολουθείται σε πολλά παραμύθια. Το κονσεπτ πχ της κοκκινοσκουφίτσας όπου το κοριτσάκι πάει φαγητό στην άρρωστη γιαγιά της δεν με πειράζει καθόλου.
Όσο για την μυθολογία, όχι, δεν θεωρώ ισορροπημένο ένα 4χρονο να ακούει ότι ο ήρωάς του σκότωσε κάποιον άλλον από ζήλεια. Ειδικά στα παιδιά με το τόσο έντονο αποτύπωμα στο μυαλό τους, αφήνει μια αίσθηση "κανονικότητας" το να σκοτώσεις πχ τον ανιψιό σου ή τον αντίζηλό σου.
-
Belladonna
από Belladonna » 23 Φεβ 2022, 21:44
Gherschaagk έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 19:14
Στην περίπτωση που διαβάζεις ένα βιβλίο σε ένα παιδί, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που το κάνεις. Η φωνή σου θα δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να καταλάβει αν αυτό που διαβάζεις είναι στενάχωρο ή ευχάριστο ή ξεκαρδιστικό ή κακό ή καλό ή πανούργο ή οτιδήποτε άλλο. Και το έχω κάνει με όλα τα βιβλία που του έχω διαβάσει και έχει λατρέψει. Πχ του έχω διαβάσει στα 6 του βιβλίο που ήταν για 8χρονο τουλάχιστον γιατί το πρώτο κεφάλαιο ήταν κάπως αστείο. Το διάβασα με τέτοιο τρόπο που ξεκαρδίστικε. Αντηχούσε το γέλιο του μέσα στη νύχτα και με πόνεσε ο λαιμός γιατί δεν ήθελε να σταματήσω. Μπορείς να διακόψεις το διάβασμα. Μπορείς να σχολιάσεις. Μπορείς να εξηγήσεις.
Προφανώς παίζει ρόλο ο τρόπος που το διαβάζεις, αλλά δεν εννοώ το να στεναχωρηθεί την ώρα που το διαβάζει (που ας πούμε αυτό το λύνεις) αλλά το τί αποτύπωμα αφήνει συνολικά. Δεν μου αρέσει να παρουσιάζεται η δυστυχία στο παραμύθι και πραγματικά δεν μπορώ να βρω και ενα λόγο να παρουσιάζεται στα παιδιά
-
μίστερ μαξ
- Μέλη που αποχώρησαν
από μίστερ μαξ » 23 Φεβ 2022, 22:53
Λεο Λεονε, πολυ καλος.
Το βιβλιο ειναι καλο για εισαγωγη στα Ελληνοτουρκικα.

Αντι-Πουτιν, Αντι-Ζελενσκυ
Τα κράτη ματώνουν της γειτονιας τον χάρτη
-
μίστερ μαξ
- Μέλη που αποχώρησαν
από μίστερ μαξ » 23 Φεβ 2022, 23:08
Στην περίπτωση που διαβάζεις ένα βιβλίο σε ένα παιδί, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που το κάνεις. Η φωνή σου θα δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να καταλάβει αν αυτό που διαβάζεις είναι στενάχωρο ή ευχάριστο ή ξεκαρδιστικό ή κακό ή καλό ή πανούργο ή οτιδήποτε άλλο.
Πολυ σωστο. Ομως, ακομη και αν ενας γονεας δεν ξερει να διαβαζει καλα, παλι ειναι καλυτερο να διαβαζει ασχημα παρα να μην διαβαζει καθολου
-
Gherschaagk
- Συντονίστρια
από Gherschaagk » 23 Φεβ 2022, 23:31
μίστερ μαξ έγραψε: ↑23 Φεβ 2022, 23:08
Στην περίπτωση που διαβάζεις ένα βιβλίο σε ένα παιδί, είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που το κάνεις. Η φωνή σου θα δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να καταλάβει αν αυτό που διαβάζεις είναι στενάχωρο ή ευχάριστο ή ξεκαρδιστικό ή κακό ή καλό ή πανούργο ή οτιδήποτε άλλο.
Πολυ σωστο. Ομως, ακομη και αν ενας γονεας δεν ξερει να διαβαζει καλα, παλι ειναι καλυτερο να διαβαζει ασχημα παρα να μην διαβαζει καθολου
Λίγο να το θες, καλά θα διαβάσεις.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
-
μίστερ μαξ
- Μέλη που αποχώρησαν
από μίστερ μαξ » 24 Φεβ 2022, 12:56
Εισαγωγη στο Δαρβινισμο απο ηλικια 2 ετων ως 6

-
-
- 30 Απαντήσεις
- 2029 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Στύξ
17 Μαρ 2025, 20:51
-
-
- 8 Απαντήσεις
- 611 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Καραμελίτσα
10 Δεκ 2024, 22:26
-
-
- 33 Απαντήσεις
- 1351 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Fata_Morgana
16 Νοέμ 2023, 20:42
-
-
- 14 Απαντήσεις
- 808 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Beria
19 Μαρ 2024, 17:21
Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών
Αποποίηση Ευθυνών Διαχείρισης Φόρουμ (Phorum.com.gr)
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.