Νιρβάνα, η κατάργηση του εγώ, το άδειο ον

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ksk
Phorum.gr user: ksk

Re: Νιρβάνα, η κατάργηση του εγώ, το άδειο ον

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 06 Ιουν 2022, 15:34

O I έγραψε:
06 Ιουν 2022, 06:01
ksk έγραψε:
05 Ιουν 2022, 23:45
tanipteros έγραψε:
05 Ιουν 2022, 22:40

σωστός είσαι.... ον-θανατος-ον
αν θέλεις κάθεσαι εδώ που είσαι
αλλιώς έλα μαζί μου στη Νιρβάνα να ζούμε στο κενο ον-κενό-ον
Με λίγα λόγια εννοούμε το ακατοίκητο; :smt017
Μυαλό δλδ κουκούτσι; :102:
Και κάααατι παραπάνω :roll:

Μυαλό κουκούτσι, κενό κουκούτσι, κενό τού κενού, κενού κουκουτσιού.
Έχει διαβαθμίσεις εις το -∞ αυτό το κενό, μέχρι το κενό τού κενού ω κενό, ενεργό, χωρίς ενέργεια, νιρβάνα.

Άρχισα να τα πιάνω τελικά τα βαθυστόχαστα :D

Ο.Ι.
Και κάπως έτσι χάνουν τα βαθυστόχαστα τους στοχαστές τους...
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 06 Ιουν 2022, 15:36

O I έγραψε:
06 Ιουν 2022, 08:09
ksk έγραψε:
04 Ιουν 2022, 15:35
O I έγραψε:
04 Ιουν 2022, 08:08

:popc:

Ο.Ι.
Σιγά βρε παιδάκι μου...πιες και λίγο νερό...θα αφυδατωθεις.

Αναψυκτικό είναι...
Αργεί πολύ η διαφώτιση :102:

Από προχθές και νερό ήπια... και :vp12: ...και... :toiletp: ...και... :bath: έκανα...και.... :smt130 ...και :zz: και ξαναμανα εις το εις το δειηντενεκες :003:
ΑΛλά... :vp16:

:102:

Ο.Ι.
Το καλό πραμα θέλει υπομονή...
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 06 Ιουν 2022, 15:38

tanipteros έγραψε:
06 Ιουν 2022, 12:05
ό,τι και να λέτε...δεν έχετε δικαιολογία...τώρα από την άγνοια περάσατε στην γνώση....ξέρετε τι είναι η μη ενάρετη ζωή....
Δλδ αυτό τωρα εσυ το ονοματισες γνώση; :c020:
Παρατηρητής...

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 06 Ιουν 2022, 16:40

Δεν έχω καταλάβει. Στην Νιρβάνα φτάνει όποιος προσέχει να μην έχει κάρμα ή να έχει καλό κάρμα, με καλές πράξεις ή δεν έχω καταλάβει σωστά; Αν έχεις αποκτήσει κάρμα σ' αυτή την ζωή, έχεις και επιθυμίες, δεν θέλεις να αφήσεις ατιμώρητους εγκληματίες για παράδειγμα. Θα ήθελες να τιμωρήσεις από κάποιο ανώτερο επίπεδο.
Στους Έλληνες η έννοια της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης, τουλάχιστον στο 4% της ελληνικής γραμματείας που έχει σωθεί. Δεν φτάνει κανείς πουθενά, αν δεν περάσει από την δικαιοσύνη.

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 06 Ιουν 2022, 17:33

Antares έγραψε:
06 Ιουν 2022, 16:40
Δεν έχω καταλάβει. Στην Νιρβάνα φτάνει όποιος προσέχει να μην έχει κάρμα ή να έχει καλό κάρμα, με καλές πράξεις ή δεν έχω καταλάβει σωστά; Αν έχεις αποκτήσει κάρμα σ' αυτή την ζωή, έχεις και επιθυμίες, δεν θέλεις να αφήσεις ατιμώρητους εγκληματίες για παράδειγμα. Θα ήθελες να τιμωρήσεις από κάποιο ανώτερο επίπεδο.
Στους Έλληνες η έννοια της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης, τουλάχιστον στο 4% της ελληνικής γραμματείας που έχει σωθεί. Δεν φτάνει κανείς πουθενά, αν δεν περάσει από την δικαιοσύνη.
Στη Νιρβάνα φτάνει κάποιος φαντασμένος που νομίζει - όσο ενάρετος κι αν νομίζει ότι είναι στην εδώ ζωή, ακόμα κι αν δεν πατάει μυρμήγκι, δε σκοτώνει κουνούπι, δεν πίνει νερό ούτε αναπνέει, όπως λέει και ο Άφαντος πιο πάνω - ότι αν δει τον Θεό δεν θα φοβηθεί αλλά θα είναι σε μια φάση αιωνίας ευφορίας με ενέργειες ανενεργείς και επιλογές απαθείς.

Οι αρετές της δικαιοσύνης είναι δύο για τους πιστούς και μία - η δεύτερη - για τον οποιονδήποτε.

1η Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου.

2η Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.

Τα άλλα που λέει ο νηματοθέτης είναι προσωπικές "διδασκαλίες" κρφξλα, που δεν απαντούν ξεκάθαρα σε καμία ερώτηση που του τέθηκε.

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 06 Ιουν 2022, 17:41

O I έγραψε:
06 Ιουν 2022, 17:33
Antares έγραψε:
Στη Νιρβάνα φτάνει κάποιος φαντασμένος που νομίζει
SpoilerShow
- όσο ενάρετος κι αν νομίζει ότι είναι στην εδώ ζωή, ακόμα κι αν δεν πατάει μυρμήγκι, δε σκοτώνει κουνούπι, δεν πίνει νερό ούτε αναπνέει, όπως λέει και ο Άφαντος πιο πάνω -
ότι αν δει τον Θεό δεν θα φοβηθεί αλλά θα είναι σε μια φάση αιωνίας ευφορίας με ενέργειες ανενεργείς και επιλογές απαθείς.

Οι αρετές της δικαιοσύνης είναι δύο για τους πιστούς και μία - η δεύτερη - για τον οποιονδήποτε.

1η Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου.

και που ειναι ο φοβος που περιεγραψες; Γιατι να φοβηθει τον θεο, αν τον δει ο φαντασμενος νιρβανιος;

Ουτε στην 1η ουτε στην 2η υπαρχει η λεξη φοβος.... Από που την εβγαλες εσυ ;

Τα άλλα που λέει ο νηματοθέτης είναι προσωπικές "διδασκαλίες" κρφξλα, που δεν απαντούν ξεκάθαρα σε καμία ερώτηση που του τέθηκε.

Ο.Ι.
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 06 Ιουν 2022, 17:53

O I έγραψε:

Ο.Ι.

Όσον αφορά την δικαιοσύνη θα ήθελα να είχε διασωθεί παραπάνω από το 4% της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 06 Ιουν 2022, 18:00

taxalata xalasa έγραψε:
06 Ιουν 2022, 17:41
O I έγραψε:
Antares έγραψε:
Στη Νιρβάνα φτάνει κάποιος φαντασμένος που νομίζει - όσο ενάρετος κι αν νομίζει ότι είναι στην εδώ ζωή, ακόμα κι αν δεν πατάει μυρμήγκι, δε σκοτώνει κουνούπι, δεν πίνει νερό ούτε αναπνέει, όπως λέει και ο Άφαντος πιο πάνω - ότι αν δει τον Θεό δεν θα φοβηθεί αλλά θα είναι σε μια φάση αιωνίας ευφορίας με ενέργειες ανενεργείς και επιλογές απαθείς.

και που ειναι ο φοβος που περιεγραψες; Γιατι να φοβηθει τον θεο, αν τον δει ο φαντασμενος νιρβανιος;

Όταν έρθει η ώρα σου να πεθάνεις (εύχομαι με φυσιολογικό θάνατο, πλήρη διαύγεια και ΠΛΗΡΗΣ ημερών) έλα να μου πεις τι θα είναι αυτό που θα σε φοβίζει εκείνη την ώρα.
Έτσι για δείγμα... :a108:

Ο.Ι.
Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
έργο_μακέτο
Phorum.gr user: έργο μακέτο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από έργο_μακέτο » 06 Ιουν 2022, 18:06

Ο βουδισμός ίσως είναι μια καλή διέξοδος για ανθρώπους με κατεστραμένη προσωπική και κοινωνική εικόνα.
πχ. εγκληματίες, σοβαρούς ψυχασθενείς, ανθρώπους που περνάνε κρίση ταυτότητας
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος έργο_μακέτο την 06 Ιουν 2022, 18:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Have you been to Samos ?
- Yes, I was one of the first.
- No, you have not been to Samos!
- Yes I have!
- Look, you are not here today to insult me.

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 06 Ιουν 2022, 18:07

Antares έγραψε:
το κάρμα δημιουργείται από τις σκέψεις και τις πράξεις... αν επιθυμείς να τιμωρήσεις κάποιους μπορεί να μετενσαρκωθείς σε ανώτερο πεδίο λόγω καλού κάρμα, θα τιμωρήσεις αλλά αν προκαλέσεις πόνο και δυστυχία δημιουργείς αρνητικό κάρμα και μετά θα ξαναμετενσαρκωθείς σε κατώτερο πεδίο...
Στον Βουδδισμό υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωπος μετενσαρκώθηκε στο πεδίο των Θεών και μετά στο πεδίο των ζώων ή της κόλασης...

Η εφαρμογή της τιμωρίας μπορεί να περιέχει πόνο και δυστυχία και αυτό είναι αρνητικό.

Η δε Νιρβάνα είναι η παύση δημιουργίας θετικού/αρνητικού κάρμα επειδή αδειάζεις τον νου από σκέψεις.
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 06 Ιουν 2022, 18:25

O I έγραψε:
06 Ιουν 2022, 18:00
taxalata xalasa έγραψε:
06 Ιουν 2022, 17:41
O I έγραψε:

Όταν έρθει η ώρα σου να πεθάνεις (εύχομαι με φυσιολογικό θάνατο, πλήρη διαύγεια και ΠΛΗΡΗΣ ημερών) έλα να μου πεις τι θα είναι αυτό που θα σε φοβίζει εκείνη την ώρα.
Έτσι για δείγμα... :a108:

Ο.Ι.
Ο.Ι.
μην επιμενεις να εκτοξευεις φοβο ωστε να κολλησει πανω στους αλλους...εχουμε ασπιδα προστασιας....

προσπαθησε να συμβαδιζεις με τις λεξεις που βλεπεις στα ιδια που παραθετεις, οπου δεν αναφερεται η λεξη φοβος και την επιννοεις εσυ, σουρνοντάστην με κοτσαδωρο....

και δεν απαντας ποθεν εβγαλες την λεξη φοβος απο τα γραπτα σου 1η... και 2η... ωστε να την βαζεις ως γραφομενη απο τον ιμαλαιο νιρβανιο σε μια ειρωνικη προταση για να εχει βαση το επιχειρημα σου...

απο την μαυρη τρυπα;

αυτο δειχνει το αντιθετο απο την 2η αρετη της δικαιοσυνης που ευαγγελιζεσαι κατα τ αλλα...

αυτος δεν πειραζει ουτε μυρμιδονα και θελει να σταματησει να αναπνεει για να μην αποθανουν τα μικροβια.....και εσυ του κανεις bullying...;

:p2: Μηπως αυτο λεγεται φαρσαϊισμός;
bullo φαρσαρεις...;
κοιταξε το στον γιατρο.... λογω της 2ης στο λεω.... φιλικα... :8)

θεσπα... ο μακρυφτερος ειναι πετουμενο και ταξιδευει.... αστον να δει οτι δεν θα συναντησει κυκλωπες οπως εγραψε και ο ποιητης....ο κωννος ο σκαφτης...

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 06 Ιουν 2022, 18:32

tanipteros έγραψε:
06 Ιουν 2022, 18:07

το κάρμα δημιουργείται από τις σκέψεις και τις πράξεις... αν επιθυμείς να τιμωρήσεις κάποιους μπορεί να μετενσαρκωθείς σε ανώτερο πεδίο λόγω καλού κάρμα, θα τιμωρήσεις αλλά αν προκαλέσεις πόνο και δυστυχία δημιουργείς αρνητικό κάρμα και μετά θα ξαναμετενσαρκωθείς σε κατώτερο πεδίο...
Στον Βουδδισμό υπάρχουν περιπτώσεις που άνθρωπος μετενσαρκώθηκε στο πεδίο των Θεών και μετά στο πεδίο των ζώων ή της κόλασης...

Η εφαρμογή της τιμωρίας μπορεί να περιέχει πόνο και δυστυχία και αυτό είναι αρνητικό.

Η δε Νιρβάνα είναι η παύση δημιουργίας θετικού/αρνητικού κάρμα επειδή αδειάζεις τον νου από σκέψεις.
Κατάλαβα, δεν έχω ασχοληθεί πολύ με τις θρησκείες.

Άβαταρ μέλους
tanipteros

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tanipteros » 06 Ιουν 2022, 18:56

O I έγραψε:
06 Ιουν 2022, 18:00
Ο.Ι.
Κατά τον Βουδδισμό οι Θεοί είναι όντα που συσώρευσαν πολύ θετικό κάρμα, ζουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους ανθρώπους και για αυτό οι άνθρωποι εσφαλμένα τους θεωρούν αθάνατους.
Ζουν σε συνθήκες ευμάρειας και ό,τι επιθυμούν το έχουν.
Συχνά κάνουν πολέμους με όντα που τους ζηλεύουν τους Αντίθεους.
Ο μύθος λέει ότι οι Αντίθεοι είναι σε μόνιμο πόλεμο με τους Θεούς για την διεκδίκιση του Δένδρου της Επιθυμίας που έχει ρίζα και κορμό στο πεδίο των αντίθεων αλλά τα κλαδιά και τα φύλλα του υψώνονται μέχρι το πεδίο των Θεών !!!

Οι Θεοί όλοι πάσχουν από υπερβολική περηφάνια και αυτό σταδιακά τους δημιουργεί αρνητικό κάρμα.
Όταν πεθαίνει ένας Θεός προσπαθεί να συγκρατήσει όλη την ευμάρεια που έμαθε να ζει αλλά μάταια δεν το καταφέρνει.
Όσοι Θεοί αποτυγχάνουν να ξαναγεννηθούν σε Θεϊκό πεδίο πέφτουν στο πεδίο των ζώων ή της κολάσεως απευθείας και αυτό είναι πολύ οδυνηρό για την οντότητα τους.
δεν βγαίνουνε...δεν βγαίνουνε, τα δόλια τα κατσίκια μας...
και μεις θα παλαβωσουμε..με όλα μας τα δίκια μας...!!!
:smt005:

Άβαταρ μέλους
Antares

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 06 Ιουν 2022, 19:26

Έλληνες είμαστε, γιατί να γίνουμε βουδιστές;
Ενδιαφέρον για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία και μάλιστα μια με τόσους πιστούς και από τις αρχαιότερες του κόσμου, πάντα υπάρχει, γιατί είμαστε Έλληνες και Ελληνίδες.
Ή να αποποιηθούμε αυτήν την ιδιότητα;

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 06 Ιουν 2022, 19:29

έργο_μακέτο έγραψε:
06 Ιουν 2022, 18:06
Ο βουδισμός ίσως είναι μια καλή διέξοδος για ανθρώπους με κατεστραμένη προσωπική και κοινωνική εικόνα.
πχ. εγκληματίες, σοβαρούς ψυχασθενείς, ανθρώπους που περνάνε κρίση ταυτότητας
εσυ ειπες ολη την κενωνια να ουμε....

η μηπως νομιζεις πως δεν ανήκεις σε μια απο τις τρεις κατηγοριες που εγραψες; :smt005:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών