Στο "Δωριείς" βάλε εισαγωγικά. Ο Ηρόδοτος δεν θεωρεί τους Πελασγούς Έλληνες και μιλάει για μια εποχή που δεν είχαν κατέβει στην Πελοπόννησο ούτε οι Δωριείς, ούτε καν οι Αχαιοί (=Περσέας που ήταν ο πρώτος Έλληνας ηγεμόνας της περιοχής, κατά τον Ηρόδοτο;)Γκουερινο 4 έγραψε: ↑12 Ιουν 2022, 12:41Μα το παράδειγμα του Ηροδότου με την αιγυπτιακη καταγωγή των βασιλεων των Δωριέων πριν τον Περσέα, συμφωνεί με αυτά που λέω εγώPertinax έγραψε: ↑12 Ιουν 2022, 03:29Θεωρούσαν Αιγύπτιους τους προγόνους των βασιλέων τους (Ηρόδοτος, ΣΤ', 53: Οι βασιλείς των Δωριέων της Πελοποννήσου πριν τον Περσέα ήταν Αιγύπτιοι).
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η καταγωγή του βασικού πληθυσμού δεν αλλάζει. Όμως το ξένο στοιχείο δίνει την άρχουσα τάξη και το κρατικό πλαίσιο που τελικά αλλάζει το όνομα στον πληθυσμό και δημιουργεί μια νέα κοινή συνείδηση και ταυτότητα.
Γιατί ο Ηρόδοτος ουδέποτε αμφισβήτησε την διαχρονική ελληνικότητα των Δωριέων παρόλο την μυθολογικη αυτή αναφορά
Το ίδιο συνέβη και με τους Ρώσους, το ίδιο με τους βυζαντινούς κτλ
Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα
Τέλοσπάντων, το χωρίο του Ηρόδοτου μας δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις μένει στη μνήμη η ξενική καταγωγή της άρχουσας τάξης. Γι΄αυτό οι τσάροι της Ρωσίας ήταν Ρουρικίδες (απόγονοι του Ρούρικ του Βάραγγου/Σκανδιναβού), οι βασιλείς των Βυζαντινών Ρωμαίων ήταν Αύσονες (Σούδα: Αύσονες οι βασιλείς) κλπ