Εδώ μέσα θα δεις πολλά. Βρίσκουν κείμενα προσώπων του 21 που χρησιμοποιούν τον όρο Έλληνες και με τις δύο σημασίες (εθνοτική-θετική & θρησκευτική-αρνητική) και σου λένε "ορίστε, το ίδιο έκαναν και οι Βυζαντινοί'. Σαν να μην άλλαξε καμία ιδεολογία και σαν μην ήρθε τούμπα η ζυγαριά. Σαν να έχουν τον ίδιο ρυθμό εμφάνισης στα κείμενα το θρησκευτικό και το εθνοτικό Έλλην πριν και μετά το 1821.Δεκαοχτούρα έγραψε: ↑16 Ιουν 2022, 18:42Είδα ότι αναφέρθηκε συχνά η εργασία του Καπλάνη για τη συχνότητα που εμφανίζονται τα Ελλην Ρωμαίος Γραικός. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να γίνει κάτι αντίστοιχο σε όλη τη βυζαντινή γραμματεία (με πατρολογία μέσα εννοείται) για τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται το Ελλην αρνητικά (ειδωλολάτρης κτλ) και θετικά. Αυτό θα έχει να μας πει πολλά. Και τα "μα είχε άλλη έννοια το Έλλην, θρησκευτική!" δεν είναι απάντηση, είναι υπεκφυγή και εμπαιγμός της νοημοσύνης μας. Και εμπαιγμός κυρίως των Βυζαντινών που έτσι βγαίνουν διχασμένες προσωπικότητες: και ελληνόψυχοι και δώστου τα "οι Έλληνες είναι ασεβείς ασελγείς κτλ". Χριστιανοί Ρωμαίοι ήταν οι άνθρωποι, όχι σχιζοφρενείς. Επτακόσια χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν να σώσουν το όνομα Έλλην από την πολεμική που ξεκίνησε ο συγγραφέας των βιβλίων των Μακκαβαίων γιατι πολύ απλά οι άνθρωποι δεν είχαν ελληνική εθνική συνείδηση και δεν τους ένοιαζε. Ο μέσος νεοέλληνας, ακόμα και ο πιο φανατικός θρησκευόμενος, χρησιμοποιεί το Ελλην με τον τρόπο που τον χρησιμοποιούν οι Πατέρες της Εκκλησίας; Όχι. Διότι έχει (νεο)ελληνική εθνική συνείδηση και δεν γίνεται να χρησιμοποιεί το εθνικό του όνομα σαν μετωνυμία για τον κίναιδο δαιμονολάτρη που θα γευτεί τη ρομφαία του Χριστού στη Δευτέρα Παρουσία.
Αν τους στριμώξεις σου λένε "είναι γνωστό ότι στη βυζαντινή εποχή το Έλληνες είχε κυρίως θρησκευτική σημασία και ότι ο συνήθης αυτοπροσδιορισμός ήταν Ρωμαίοι". Αμέσως όμως προσθέτουν ένα "αλλά": "Αλλά είναι σημαντικό ότι και ο όρος Έλληνες επιβίωσε με εθνοτική σημασία, άσχετα αν δεν αναφέρεται συχνά". Γιατί έχουν την παραδοσιακή ρομαντική αντίληψη περί εθνότητας: "Δεν πα να αποκαλούνται όπως θέλουν, αυτό που μετράει είναι η καταγωγή και η γλώσσα". Βέβαια οι σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες τους χαλάνε τη σούπα, αφού θεωρούν τις εθνότητες ως κοινωνικές ομάδες και όχι ως καθαρά πολιτισμικές ή (ακόμα χειρότερα) βιολογικές. Και αφού είναι κοινωνικές έχει μεγαλύτερη σημασία το πώς αντιλαμβάνονταν οι πολλοί τον όρο Έλληνες ή το πως αυτοπροσδιορίζονταν και λιγότερη σημασία αν κάποιοι τον χρησιμοποιούσαν και εθνοτικά.
Και φυσικά έχεις δίκιο όταν λες ότι δεν ενδιαφέρθηκαν να σώσουν το όνομα Έλληνες από την αρνητική σημασία που του έδωσε ο Χριστιανισμός (μέσω της Παλαιάς Διαθήκης). Ποιος εθνοτικά συνειδητοποιημένος λαός υιοθετεί τη στιγματισμένη εκδοχή του εθνοτικού του ονόματος; Μάλιστα δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν και να εδραιώσουν συλλογικά για τους επόμενους αιώνες ούτε το όνομα Γραικοί (που υιοθέτησαν μετά το στιγματισμό του Έλληνες, γιατί έτσι τους έλεγαν οι Λατινορωμαίοι) και τελικά υιοθέτησαν πλήρως σαν εθνοτικό το όνομα του ρωμαϊκού κράτους.