Dwarven Blacksmith έγραψε: ↑01 Ιούλ 2022, 13:45
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ έγραψε: ↑01 Ιούλ 2022, 01:29
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑30 Ιουν 2022, 21:06
Ναι αλλά σήμερα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μετοχές, να γίνει λογιστής, διαφημιστής κλπ κλπ κλπ
Τον καιρό που γινόταν χαμός με το χρηματιστήριο η Σοφοκλέους ήταν γεμάτη με μπαρμπάδες με πλαστικές σακούλες από τη Βαρβάκειο και είχαν ανοίξει ελδε ακόμη και στα μπακάλικα-ουζερί των απάτητων βουνών της Ρούμελης που λέει και ο φίλος Αινειάν.

Κάποιοι δεν τα έζησαν αυτά αλλά ήταν μεγάλες στιγμές για όσους τα είχαν ζήσει.
Μετοχές μπορούσε να αγοράσει ο οποιοσδήποτε ανέκαθεν. Ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που είχε χρήματα στην άκρη μπορούσε τον 19ο αιώνα να αγοράσει μετοχές. Σε ό,τι αφορά τους λογιστές και τους διαφημιστές πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνους που έχουν τις δικές τους εταιρείες από αυτούς που έχουν μικρά γραφεία ή εργάζονται σαν υπάλληλοι για λογαριασμό των εργοδοτών. Γενικά, ο μαρξισμός ξεχωρίζει το μεγάλο κεφάλαιο από τους μικροιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής(π.χ λογιστές που κατέχουν γραφεία και απασχολούν 2-3 υπαλλήλους). Επίσης, ο μαρξισμός( σε αυτό ζητώ συνδρομή Φλάφυ) αναγνωρίζει πως κάποια τμήματα της εργατικής τάξης μπορούν να συμπορεύονται με το μεγάλο κεφάλαιο είτε γιατί κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που διοικούν τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο είτε γιατί μπορεί να ταυτίζουν την εργατική τους ιδιότητα με την κατοχή- σε περιορισμένο βαθμό- μέσων παραγωγής(π.χ μετοχές. Και για άλλους λόγους φυσικά. Ας μας πει ο
Fluffy ή
όποιος άλλος θέλει κάτι πάνω στο πως ερμηνεύεται μαρξιστικά ο εργαζόμενος που έχει μετοχές, διαμερίσματα κλπ ή κατέχει κάποια διευθυντική θέση στην εταιρεία του.
Γενικά αν πρέπει να μείνει εργαζόμενος για να διατηρήσει το επίπεδο ζωής του, σίγουρα δεν είναι αστική τάξη.
Αμα έχεις 200.000 χιλιάδες ευρώ σε μετοχές και παίρνεις μέρισμα 800 ευρώ το χρόνο, προφανώς και δεν ζεις απ' αυτό. Ο συνιδιοκτήτης καφετέριας που δεν πατάει στην καφετέρια είναι πιο κοντά από σένα, αλλά προφανώς κι αυτός μικροιδιοκτήτης είναι και η θέση του είναι επισφαλής.
Σύμφωνα με την μαρξιστική ανάλυση, η ταξική θέση καθενός από εμάς καθορίζεται από τη θέση του απέναντι στα μέσα παραγωγής. Ένας διευθυντής μίας εταιρείας μπορεί να βγάζει περισσότερα κάθε μήνα από έναν ιδιοκτήτη συνοικιακής καφετέριας και να διαχειρίζεται υψηλότερο
μπάτζετ. Παρόλα αυτά ανήκει στην εργατική τάξη, έστω και στο προνομιούχο στρώμα αυτής, το "αριστοκρατικό" διότι διευθύνει μέσα παραγωγής
που δεν ανήκουν στον ίδιο. Ο ιδιοκτήτης καφετέριας διευθύνει από την άλλη το μαγαζί και ό,τι περιλαμβάνει αυτό που είναι όλα γραμμένα στο όνομά του. Σκέψου π.χ πως ο ιδιοκτήτης καφετέριας μπορεί να έχει πάρει δάνειο ή επιχορήγηση στο όνομα του για να φτιάξει το μαγαζί, ενώ ο διευθυντής είναι ένας εργαζόμενος που έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας με την επιχείρηση στην οποία απασχολεί. Ο ιδιοκτήτης καφετέριας, σύμφωνα με την μαρξιστική ανάλυση πάντα, ανήκει στην μικροαστική τάξη.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατοχής μετοχών και λοιπών αξιογράφων έχει σημασία το πως η κατοχή αυτή καθορίζει την πορεία της επιχείρησης που τις εκδίδει. Εγώ για παράδειγμα μπορεί να είμαι ένας υπάλληλος με μεσαίο εισόδημα που έχει αγοράσει μερικές μετοχές των εταιρειών ΑΚΤΩΡ ή ΤΙΤΑΝ. Μπορώ με τις μετοχές που έχω να καθορίσω την πορεία αυτών των επιχειρήσεων, να επιβάλλω τα θέλω μου στα εταιρικά Μάνατζμεντ? Αν ο ιδοκτήτης 10 μετοχών του Άκτωρα μπορεί να θεωρηθεί μέλος της-κατά Μαρξ- αστικής τάξης το ίδιο μπορεί να θεωρηθεί και ο καταθέτης της Εθνικής Τράπεζας αλλά μετά η ιδέα πως η κοινωνία χωρίζεται σε τάξεις ακυρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορεί κάποιος εκεί να πει πως ο Τζίγκερ και εγώ είμαστε ένα και αυτό από κοινωνικής άποψης.