Η κοινωνική σύμβαση λέει ότι από την στιγμή που αποδέχεσαι να είσαι μέλος μιας κοινωνίας, είσαι υποχρεωμένος να ζεις υπό τους κανόνες της. Δεν έχεις απολύτως κανένα δικαίωμα να θεωρείς διαφορετικά πράγματα για το πώς είναι οργανωμένη η κοινωνία, όσο είσαι μέλος της. Αν δεν θες, μπορείς να πάψεις να είσαι μέλος της. Αλλά δεν μπορεί ο καθένας να έχει δική του εκδοχή περί νομιμότητας, γιατί έτσι προδίδει τα μέλη της κοινωνίας, όχι κάποιο αόρατο κράτος, και αποτελεί εχθρό των ανθρώπων που απαρτίζουν την κοινωνία· όλων.vatraxos έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:23Εξαρτάται από το πώς βλέπεις το κράτος. Για τους κομμουνιστές, το κράτος είναι όργανο της τάξης που έχει την εξουσία. Της αστικής δηλαδή.
Οπότε, η οποιαδήποτε βελτίωση δεν πρόκειται ποτέ να αγγίξει τα συμφέροντά της. Και σίγουρα, δεν πρόκειται να τα θίξει για να υπηρετήσει τα συμφέροντα άλλων τάξεων.
Συνεπώς, μέχρι το κράτος να γίνει κτήμα της εργατικής τάξης, "Εμείς" θα είμαστε απέναντι στο "κράτος", δηλαδή απέναντι στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μας.
Δε χρειάζεται να συμφωνήσεις. Σου περιγράφω απλά την οπτική μας.
Αντιπολεμικό
- hellegennes
Re: Αντιπολεμικό
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Αν στο "όποιον τρόπο μπορείς" έβαζες όποιον "νόμιμο τρόπο μπορείς" θα συμφωνούσα. Γενικά είμαι αλλεργικός σε ό,τι δίνει δικαίωμα στην Κική και την Κοκό να νομίζει ότι κάνει επανάσταση όποτε εκείνη κρίνει σπάζοντας βιτρίνες, καίγοντας αυτοκίνητα, καταστρέφοντας δημόσια περιουσία και προκαλώντας προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο.hellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:25Όταν λέω «όπως έχουμε αποφασίσει» εννοώ νομοθετικά εκ των προτέρων, όχι ανά πάσα στιγμή τι θεωρεί η Κική και η Κοκό. Π.χ., αν αποφασίσει η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε επιθετικό πόλεμο στην Συρία, έχεις 100% το δικαίωμα όχι απλώς να αρνηθείς να συμμετάσχεις αλλά και να ανατρέψεις την κυβέρνηση με όποιον γαμημένο τρόπο μπορείς.ST48410 έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:16ΟΚ. Αλλά η ερμηνεία του υπογραμμισμένου στην πράξη κάθε φορά σηκώνει πολύ κουβέντα για το ποιος κρίνει την συνταγματικότητα των πράξεων της κυβέρνησης. Και το ακροτελεύτιο κάτι παρόμοιο λέει. Ωστόσο δεν νομίζω να υπονοεί ότι κάθε φορά που εμείς και η παρέα μας θεωρούμε τις πράξεις της κυβέρνησης παράνομες νομιμοποιούμαστε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εν προκειμένω δεν βλέπω πως η πτώση ενός αγάλματος επαναφέρει την κυβέρνηση στην νομιμότητα.hellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:10
Εμείς είμαστε το κράτος. Η κυβέρνηση, που είναι ο διαχειριστής του κράτους, οφείλει να μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς ότι πρέπει. Αν δεν μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς, από κοινού, τότε παρανομεί και νομιμοποιείσαι, σαν κράτος, να αντιδράσεις με όποιον τρόπο είναι απαραίτητος για να επανέλθει η νομιμότητα.
Αυτό φαντάζομαι το έχεις υπόψηhellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:25Π.χ., αν αποφασίσει η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε επιθετικό πόλεμο στην Συρία, έχεις 100% το δικαίωμα όχι απλώς να αρνηθείς να συμμετάσχεις αλλά και να ανατρέψεις την κυβέρνηση με όποιον γαμημένο τρόπο μπορείς.
http://www.onalert.gr/stories/kantafi-s ... rdas/19207
Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, είκοσι χρόνια σεχταρίζει
- ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Γουστάρεις νομιμότητα; Έχεις καμιά ιδέα να ρίξεις για να γουστάρω κι εγώ;hellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:10Εμείς είμαστε το κράτος. Η κυβέρνηση, που είναι ο διαχειριστής του κράτους, οφείλει να μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς ότι πρέπει. Αν δεν μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς, από κοινού, τότε παρανομεί και νομιμοποιείσαι, σαν κράτος, να αντιδράσεις με όποιον τρόπο είναι απαραίτητος για να επανέλθει η νομιμότητα.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Μην το παρουσιάζεις ως κάτι ευρέως γνωστό στην κοινωνία. Αν βρεις που και πως αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους εξήγησέ μου μετά γιατί θα πρέπει να αντιταχθώ σε αυτό κατεβάζοντας αγάλματα; Έχουν εξαντληθεί όλοι οι νόμιμοι τρόποι αντίδρασης; Δικαιούμαι να προχωρώ σε παρανομίες για να πετύχω τον πολιτικό μου στόχο (κάνοντας ντόρο);vatraxos έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:31Αυτό φαντάζομαι το έχεις υπόψηhellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:25Π.χ., αν αποφασίσει η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε επιθετικό πόλεμο στην Συρία, έχεις 100% το δικαίωμα όχι απλώς να αρνηθείς να συμμετάσχεις αλλά και να ανατρέψεις την κυβέρνηση με όποιον γαμημένο τρόπο μπορείς.
Γουστάρω εγώ. Μη ανήκοντας σε κάποιο κόμμα δεν έχω άλλες "πλάτες" να στηριχθώ παρά μόνο του νόμου. Αν αύριο καταλυθεί η τάξη ο κάθε φραγκάτος θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα να φύγει για αλλού ή να πληρώσει για την προστασία του. Εμείς τότε τι κάνουμε; Θα τρέχουμε για προστασία στους ισχυρούς; Να λείπει το βύσσινο. Προτιμώ μια μερικώς προβληματική δημοκρατία που μου δίνει την δυνατότητα να ελπίζω και επιδιώκω βελτιώσεις.Χαοτικός έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:34Γουστάρεις νομιμότητα; Έχεις καμιά ιδέα να ρίξεις για να γουστάρω κι εγώ;hellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:10Εμείς είμαστε το κράτος. Η κυβέρνηση, που είναι ο διαχειριστής του κράτους, οφείλει να μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς ότι πρέπει. Αν δεν μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς, από κοινού, τότε παρανομεί και νομιμοποιείσαι, σαν κράτος, να αντιδράσεις με όποιον τρόπο είναι απαραίτητος για να επανέλθει η νομιμότητα.
Το έγραψα στον Χέλλη. Δεν χρειάζεται να ψάξω στο Σύνταγμα. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η παραχώρηση της Σούδας για βομβαρδισμό χωρών κινείται στα πλαίσια της νομιμότητας.ST48410 έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:36Μην το παρουσιάζεις ως κάτι ευρέως γνωστό στην κοινωνία. Αν βρεις που και πως αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους εξήγησέ μου μετά γιατί θα πρέπει να αντιταχθώ σε αυτό κατεβάζοντας αγάλματα; Έχουν εξαντληθεί όλοι οι νόμιμοι τρόποι αντίδρασης; Δικαιούμαι να προχωρώ σε παρανομίες για να πετύχω τον πολιτικό μου στόχο (κάνοντας ντόρο);vatraxos έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:31Αυτό φαντάζομαι το έχεις υπόψηhellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:25Π.χ., αν αποφασίσει η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε επιθετικό πόλεμο στην Συρία, έχεις 100% το δικαίωμα όχι απλώς να αρνηθείς να συμμετάσχεις αλλά και να ανατρέψεις την κυβέρνηση με όποιον γαμημένο τρόπο μπορείς.
Αλλά για δες, πάμε να ρίξουμε ένα άγαλμα και το συζητάμε τόσες σελίδες. Παρέχουμε έδαφος στο ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζει άλλες χώρες και είναι απλώς Τρίτη. Δεν εντοπίζεις μία κάποια αντίφαση;
ΟΚ αφού τ' αντέχεις. Εγώ δεν βλέπω κάτι για στήριγμα πάντως. Πουθενά.ST48410 έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:42Γουστάρω εγώ. Μη ανήκοντας σε κάποιο κόμμα δεν έχω άλλες "πλάτες" να στηριχθώ παρά μόνο του νόμου. Αν αύριο καταλυθεί η τάξη ο κάθε φραγκάτος θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα να φύγει για αλλού ή να πληρώσει για την προστασία του. Εμείς τότε τι κάνουμε; Θα τρέχουμε για προστασία στους ισχυρούς; Να λείπει το βύσσινο. Προτιμώ μια μερικώς προβληματική δημοκρατία που μου δίνει την δυνατότητα να ελπίζω και επιδιώκω βελτιώσεις.Χαοτικός έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:34Γουστάρεις νομιμότητα; Έχεις καμιά ιδέα να ρίξεις για να γουστάρω κι εγώ;hellegennes έγραψε: ↑17 Απρ 2018, 23:10
Εμείς είμαστε το κράτος. Η κυβέρνηση, που είναι ο διαχειριστής του κράτους, οφείλει να μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς ότι πρέπει. Αν δεν μας αντιμετωπίζει όπως έχουμε αποφασίσει εμείς, από κοινού, τότε παρανομεί και νομιμοποιείσαι, σαν κράτος, να αντιδράσεις με όποιον τρόπο είναι απαραίτητος για να επανέλθει η νομιμότητα.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Δεν μιλάμε για το συγκεκριμένο άγαλμα (όχι εγώ τουλάχιστον αλλά και πολλοί με τους οποίους συζήτησα το θέμα). Μιλάμε για την δυνατότητα που δίνουν άτομα ή ομάδες κάθε τόσο στον εαυτό τους να κλείνουν δρόμους, να καταστρέφουν λεωφορεία, να καίνε καταστήματα/πανεπιστήμια/αυτοκίνητα στο όνομα του δίκαιου έτσι όπως το αντιλαμβάνονται. Το άγαλμα εδώ ήταν απλώς η αφορμή για μία σειρά αντικοινωνικών συμπεριφορών που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά.
Ναι εδώ έχεις δίκιο. Σκέψου όμως πόσο οι παραπάνω αντικοινωνικές συμπεριφορές έχουν οδηγήσει σε αδράνεια ανθρώπους που θα ήθελαν να δείξουν την αντίθεσή τους αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να προσχωρήσουν ή να ανεχθούν χουλιγκανισμούς.
Χαοτικέ δες το ως εξής. Στο υποθετικό σενάριο όπου πρέπει υποχρεωτικά να φύγω από την Ελλάδα (μετά από πόλεμο, φυσική καταστροφή κλπ) αν είχα να επιλέξω χώρα ακόμα και αν το βιωτικό επίπεδο και οι επαγγελματικές συνθήκες ήταν όμοιες θα επέλεγα σαφώς κάποια που να έχει δημοκρατία τύπου Αγγλίας, Γαλλίας, Καναδά, Ελβετίας από καθεστώτα τύπου Β. Κορέας, Βενεζουέλας, Σ. Αραβίας ή Τουρκίας. Θα αισθανόμουν ότι σε περίπτωση που κάτι στραβώσει και έχω προβλήματα με τον γείτονα, τον εργοδότη, τον αστυνομικό, θα είχα περισσότερες πιθανότητες να βρω το δίκιο μου. Θα αισθανόμουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης ότι μπορώ να πάρω περισσότερα ρίσκα για προσωπική/επαγγελματική ανέλιξη και συμμετοχή στα κοινά. 'Οτι δεν βρίσκομαι στο έλεος του εκάστοτε ''φύλαρχου" και υπάρχουν δεδομένοι/γνωστοί και σεβαστοί κανόνες παιχνιδιού.
- hellegennes
Ξέρεις ότι δεν είναι τόσο απλό αυτό το θέμα. Το θέμα του αγάλματος είναι σαφέστατα πιο απλό. Δεν μπορείς πάντως έτσι απλά να πεις «βομβαρδίζονται με την ανοχή και την βοήθειά μας» ούτε ότι η Ελλάδα σαν χώρα νομιμοποιείται ιμπεριαλιστικούς πολέμους επειδή παρέχει έδαφος στο ΝΑΤΟ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Ιτσ κομπλικέιτεντ.
Ο Άσαντ δεν είναι παρθένα Μαρία. Και σε καμία περίπτωση δε γίνεται να στηρίζουμε βασιλιάδες ή δικτάτορες. Εκτός αν υπάρχει μία κατάσταση όπου μία χώρα, ακόμα κι αν δεν είναι σοσιαλιστική όπως θα θέλαμε (τότε δε θα είχε βέβαια βασιλιά ή δικτάτορα - και μην αρχίσεις γιατί θα χαθούμε στη μετάφραση!) διεξάγει εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο.
Η στήριξη στον Άσαντ, κατά την άποψή μου και ουχί του ΚΚΕ, έγκειται σε αυτό ακριβώς το γεγονός. Ότι αντιμετωπίζει ιμπεριαλιστική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους πρώην πληρωμένους μισθοφόρους τους, τον ISIS. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Νίπτεις τας χείρας σου απέναντι στον Άσαντ βαφτίζοντάς τον κι αυτόν ιμπεριαλιστή και την διένεξη ενδοϊμπεριαλιστική, όπως κάνει το ΚΚΕ ή στηρίζεις τη μόνη εφικτή σήμερα προοπτική για αντιμετώπιση της επαναχάραξης συνόρων και υποταγής της Συρίας στα σχέδια των ΗΠΑ ακόμα κι αν σε αυτήν εμπλέκεται η Ρωσία;
Το ΚΚΕ πρακτικά λέει στο λαό της Συρίας "κάντε σοσιαλιστική επανάσταση". Ε, δε γίνεται σήμερα με τους δοσμένους συσχετισμούς μέσα στο λαϊκό κίνημα της Συρίας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να εκμεταλλευτείς κατά το δυνατόν τους ιμπεριαλιστικούς συσχετισμούς προς όφελός σου.
Επίσης, δεν κατανοώ γιατί γίνεται διαφοροποίηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Άσαντ σκοτώνει εντός ή εκτός εισαγωγικών το λαό του.
Εμφύλιο έχουν, οι μεν σκοτώνουν τους δε. Αν πεθάνεις από χημικά αλλάζει κάτι σε σχέση με το θάνατο από σφαίρα ή βόμβα; Γιατί τέτοια ευαισθησία από τη Δύση στα χημικά; Τόσο καιρό στη Γκούτα τι συμβαίνει; Δε διεξάγονται μάχες; Δεν πεθαίνει κόσμος; Η κόκκινη γραμμή ήταν ο θάνατος από χημικά; Δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη τους πραγματικούς σκοπούς τέτοιων επιθέσεων; Δε γνωρίζουμε ότι απώτερος σκοπός της Δύσης είναι η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία κατά τα πρότυπα του Ιράκ; Εκεί τι συμβαίνει σήμερα; Εκτελέστηκε ο Σαντάμ και η χώρα επανήλθε σε κάποιας μορφής κανονικότητα;
- Μαυροβασίλης
Βατ, παρθένα δε γίνεται με τις ανάγκες των πετσετοκέφαλων για στρονγκμεν, ο Ασσάνταρος, το Λιοντάρι της Δαμασκού, το παλικάρι μας!, έχει σταθεί βράχος και παραμένει η μόνη ελπίδα θρησκευτικών μειονοτήτων που τα προσχολικά του ισις θα περάσουν λεπίδι την επόμενη μιας ενδεχόμενης ανατροπής του
πίσω στα δικά σας
πίσω στα δικά σας
Χάρε, μην ψάχνεις να με βρεις στα πέρατα του κόσμου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου
μα σαν περάσω τα εκατό θαν έρθω αμοναχός μου