Mάλα...;

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Re: Mάλα...;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 22 Αύγ 2022, 13:10

ethereal έγραψε:
22 Αύγ 2022, 12:53
ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 12:42
ethereal έγραψε:
21 Αύγ 2022, 18:54

Εφταλιώτης

- που εις μέρη πολλά επλανήθη, Πολυλάς

- που χρόνια παράδερνε, Σιδέρης

- που πλήθος διάβηκε τόπους, Κακριδής - Καζαντζάκης

Αν έχει να κάνει με το "μάλα..." ή ό,τι άλλο έχεις βάλει στο μυαλό, πάσο.
Αν έχει να κάνει "με τα σχολειά της ημιπαιδείας"...ενστάσεις.
Το "μάλα" έχει την έννοια της υπερβολής, οπότε νομίζω ότι πιο πιστή είναι η απόδοση του Εφταλιώτη.

Αλλά οι μεταφράσεις των στίχων, πρέπει αντίστοιχα να έχουν μια ποιητική/έμμετρη ροή και ακριβώς γι' αυτό ξεφεύγουν από την ακριβή πεζή μετάφραση.

Και στις μεταφράσεις των λογοτεχνικών κειμένων, αυτό συμβαίνει. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν άλλες λέξεις ή ιδιωματισμοί για να αποδώσουν καλύτερα το νόημα του πρωτότυπου κειμένου.
Και πολύ ασχοληθήκαμε.
Φάνηκε οτι σκοπός του seismic της ετυμολογίας είναι μια αυτάρεσκη παράθεση πλίνθων και κεράμων.
Τόσοι του είπαν για την ανάγκη λογοτεχνικής απόδοσης του έπους, σε ένα βιβλίο Γυμνασίου κι αυτός γράφει για Frisk Etymological English.
Χρήσιμος όσο και το παγώνι.
γιατι ξυνισες...;
ΜΑΛακία είπες... ασχετη συγκριση... εγω δεν εχω πατεντα σαν τον seismic που είναι επώνυμος... ούτε έχω κάποιο βιβλίο να προμοτάρω... ουτε σου πουλώ κάτι...
Απλά θέτω αλήθειες για να μην υπερισχυσει το «πολυ πολλα» ψεμμα που γραφεται στο φορουμ και μαθατε στα σχολεια της μαλας ωρας...
όσο μπορουμε βεβαια... εχουμε και εργασιες... Και δεν χαϊδευω αυτιά...
Και για να δεις, ό,τι λες κουταμαρες... εγω θετω την λεξη μάλα και την λάθος μετάφραση και εσύ γραφεις για λογοτεχνικη απόδοση...
και πολυ ασχολήθηκες... με άλλο θέμα από αυτό που έβαλε ο νηματοθέτης... εύγε... τον γκρέμισες τον ανεμόμυλο και εσύ... ολο δον κιχωτηδες εμφανίζονται τωρα τελευταια... εμπρος για τον νεο ανεμομυλο - τέρας που θα βγαλει απ το μανικι ο taxalataxalasa... μην μασας... θα τους γκρεμίσεις όλους τους ανεμόμυλους...
Πολλών δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Αύγ 2022, 13:14

ethereal έγραψε:
seismic της ετυμολογίας
:lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 22 Αύγ 2022, 13:18

ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:14
ethereal έγραψε:
seismic της ετυμολογίας
κάτσε να σας γραψω ενα ωραιο να λυσσαξετε

τετοια που λετε εσεις έλεγε κι ο Νοταρας και πηγε αδιάβαστος.... δεν θυμαμαι αν πηγε με το κεφαλι απαν στο σωμα ή αν ροβολαγε σαχαμ...

για θυμισέ μου...

ethereal

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ethereal » 22 Αύγ 2022, 13:19

taxalata xalasa έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:10
ethereal έγραψε:

Και πολύ ασχοληθήκαμε.
Φάνηκε οτι σκοπός του seismic της ετυμολογίας είναι μια αυτάρεσκη παράθεση πλίνθων και κεράμων.
Τόσοι του είπαν για την ανάγκη λογοτεχνικής απόδοσης του έπους, σε ένα βιβλίο Γυμνασίου κι αυτός γράφει για Frisk Etymological English.
γιατι ξυνισες...;
ΜΑΛακία είπες... ασχετη συγκριση... εγω δεν εχω πατεντα σαν τον seismic που είναι επώνυμος... ούτε έχω κάποιο βιβλίο να προμοτάρω... ουτε σου πουλώ κάτι...
Απλά θέτω αλήθειες για να μην υπερισχυσει το «πολυ πολλα» ψεμμα που γραφεται στο φορουμ και μαθατε στα σχολεια της μαλας ωρας...
Και για να δεις, ό,τι λες κουταμαρες... εγω θετω την λεξη μάλα και την λάθος μετάφραση και εσύ γραφεις για λογοτεχνικη απόδοση...
και πολυ ασχολήθηκες... με άλλο θέμα από αυτό που έβαλε ο νηματοθέτης... εύγε... τον γκρέμισες τον ανεμόμυλο και εσύ... ολο δον κιχωτηδες εμφανίζονται τωρα τελευταια... εμπρος για τον νεο ανεμομυλο - τέρας που θα βγαλει απ το μανικι ο taxalataxalasa... μην μασας... θα τους γκρεμίσεις όλους τους ανεμόμυλους...
Σε επίπεδο δροσοσταλιδόχρωμου και ψαλιδοκώλη, γράφε ό,τι θέλεις και όσοι πιστοί θα προσέλθουν.
Στο νήμα αυτό καταφέρθηκες ξεκάθαρα εναντίον της μετάφρασης του Μαρωνίτη, εν συνεχεία και των υπολοίπων, με αιτιολογικό ότι δεν διδάσκεται σωστά στα παιδιά η γλώσσα.
Από κει και πέρα, δεν πα' να λέγαμε το μακρύ και το κοντό μας, στάθηκες μπροστά στον καθρέφτη, φούσκωσες σαν το παγώνι κι έμπλεξες τ' αντίδια με τα καρύδια, τρανός στη σκέψη ότι πήρες το 5λεπτο 2-3 ανθρώπων.
Τους οποίους και στολίζεις.
Είσαι ανίκανος να (εξ)υπηρετήσεις το δικό σου καν νήμα. Και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε σε ποιον τόπο και σε ποια Σχολή, ποιοι ερευνητές και ειδικοί ασχολούνται τόσο ενδελεχώς με τις Ομηρικές λέξεις και τις σύγχρονες μεταφράσεις. Πάντως όχι στα Γυμνάσια της πατρίδας μας. ΕΥΤΥΧΩΣ.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Αύγ 2022, 13:26

taxalata xalasa έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:18
ΓΑΛΗ έγραψε:
ethereal έγραψε:
seismic της ετυμολογίας

τετοια που λετε εσεις έλεγε κι ο Νοταρας και πηγε αδιάβαστος.... δεν θυμαμαι αν πηγε με το κεφαλι απαν στο σωμα ή αν ροβολαγε σαχαμ...

για θυμισέ μου...
Αυγουστιάτικα μποφόρ εν κρανίω.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
George_V
Phorum.gr user: George_V

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 22 Αύγ 2022, 13:30

ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:26
taxalata xalasa έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

για θυμισέ μου...
Τα μελτεμια θα φταινε.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.

ethereal

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ethereal » 22 Αύγ 2022, 13:31

George_V έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:30
ΓΑΛΗ έγραψε:
taxalata xalasa έγραψε:

για θυμισέ μου...
Τα μελτεμια θα φταινε.
Μαλ-τέμια.
Εκ Μάλτας.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Αύγ 2022, 13:39

George_V έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:30
ΓΑΛΗ έγραψε:
taxalata xalasa έγραψε:

για θυμισέ μου...
Τα μελτεμια θα φταινε.
Πεδίον δόξης λαμπρόν για τον ετοιμολόγο του πχόρουμ.

Μελτέμια, μποφόρ, ετήσια, βρυχηθμός κλπ
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 22 Αύγ 2022, 13:58

ethereal έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:19
taxalata xalasa έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:10
ethereal έγραψε:

Και πολύ ασχοληθήκαμε.
γιατι ξυνισες...;
Σε επίπεδο δροσοσταλιδόχρωμου και ψαλιδοκώλη, γράφε ό,τι θέλεις και όσοι πιστοί θα προσέλθουν.
Στο νήμα αυτό καταφέρθηκες ξεκάθαρα εναντίον της μετάφρασης του Μαρωνίτη, εν συνεχεία και των υπολοίπων, με αιτιολογικό ότι δεν διδάσκεται σωστά στα παιδιά η γλώσσα.
Από κει και πέρα, δεν πα' να λέγαμε το μακρύ και το κοντό μας, στάθηκες μπροστά στον καθρέφτη, φούσκωσες σαν το παγώνι κι έμπλεξες τ' αντίδια με τα καρύδια, τρανός στη σκέψη ότι πήρες το 5λεπτο 2-3 ανθρώπων.
Τους οποίους και στολίζεις.
Είσαι ανίκανος να (εξ)υπηρετήσεις το δικό σου καν νήμα. Και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε σε ποιον τόπο και σε ποια Σχολή, ποιοι ερευνητές και ειδικοί ασχολούνται τόσο ενδελεχώς με τις Ομηρικές λέξεις και τις σύγχρονες μεταφράσεις. Πάντως όχι στα Γυμνάσια της πατρίδας μας. ΕΥΤΥΧΩΣ.
τα βλεπεις που εχω δικιο... νομιζεις οτι καταφερθηκα ξεκαθαρα εναντιων καποιου.... λες και εχω προηγουμενα με τον ταδε και θελω να λυσουμε τις διαφορες μας... ανεμομυλοι... κυνηγας ανεμομυλους... so predictable...

φουσκωσα-ξεφουσκωσα, ειναι ασχετο με την μεταφραση της λέξης... αυτα ειναι που σε ενδιαφερουν εσενα...; αν φουσκωσα ή αν ξεφουσκωσα...;
θα στολιζω τους ατακαδορους που δεν εχουν κατι να πουν επι του νηματος και ασχολουνται με τον νηματοθετη... δεν εχω στολισει παρα μονον τους ξυνισμενους και πηγμενους που δεν παραθετουν κατι για το νημα και την βλεπουν με τον νηματοθετη... ως εκει φτανει το μυαλο τους; στον νηματοθετη; ωραια παιδεία... ευτυχως πουχουμε, όπως λες, τα γυμνασια της πατριδας μας που βγανει σαϊνια και η χωρα ειναι 1η σε ολα, δες τα παγκοσμια charts... ειμαστε στην κορυφη... απ την αναποδη... και με μπόλικο θράσος παρανοϊκού ψωνισμένου μαλάκα... εγώ αυτό βλέπω να βγάζουν τα σχολεία... με εξαιρεσεις, οπως παντα...

εσυ τι βλεπεις να εχουν βγαλει τα σχολεια ;
εγώ βλεπω ΜΑΛάκες...

είναι δυνατόν να μην ασχοληθω με την λέξη Μάλα... όταν περπατώ στον δρόμο και βλέπω όλο μαλάκες και μαλακίες ολούθε;

Εδώ στο φόρουμ, τουλάχιστον, έχουμε την δυνατότητα να γράψουμε κάποια πράματα για όποιον μπαίνει και διαβάζει, να δει και 5 λέξεις όπως δεν θα του πουν στο σχολείο. Γιατί είμαστε πιστοί γραφικοπαραδοσιακοί τύποι, στα κείμενα, σαν υποκείμενα μέσα στο μαντρί. ωωω! το ειπε ο Μαρωνιτης... σουζα στραβαδι... ρε δε πα να το πε ο αλλαχ σαν αρβανιτης, απαξ και δεν στεκει, δεν στεκει... τελος... τι παει να πει το ειπε ο ταδε και ο ξεταδε; τι νοοτροπια ειναι αυτή;

η αχαριστία του ευεργετημενου είναι δεδομένη και εν γνωσει μου, όταν γράφω την αναλυση της λεξης με παραθεσεις απο λεξικα... δεν αναμενω παλαμακια, ουτε βραβεια... θα ηταν χαζο να αναμενω κατι τετοιο στο φορουμ.

αντιθετως... αναμενω τους γνωστους κομπλεξικους για να χορεψουμε και οσοι ειναι να διαβασουν, διαβαζουν, σκεφτονται και διαλεγουν... δεν με αφορα ουτε με ενδιαφερει αν θα το δεχτουν η οχι... αυτο πουτανε να γινει εγινε... ο σκοπος εξετελεσθη

τα βάκιλλα θα πηξουν... ας πηξουν... πήξτε...

ethereal

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ethereal » 22 Αύγ 2022, 14:02

Αμ δεν φταις εσύ...

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 22 Αύγ 2022, 14:02

taxalata xalasa έγραψε:
22 Αύγ 2022, 13:58
ευτυχως πουχουμε, όπως λες, τα γυμνασια της πατριδας μας που βγανει σαϊνια
:smt023

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 22 Αύγ 2022, 14:19

Εδώ που τα λέμε, όποιος περίμενε ή περιμένει από τα γυμνάσια της πατρίδας να γίνει μάστερ στον γραπτό λόγο, κάτι δεν έχει καταλάβει.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

ethereal

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ethereal » 22 Αύγ 2022, 14:48

ΓΑΛΗ έγραψε:
22 Αύγ 2022, 14:19
Εδώ που τα λέμε, όποιος περίμενε ή περιμένει από τα γυμνάσια της πατρίδας να γίνει μάστερ στον γραπτό λόγο, κάτι δεν έχει καταλάβει.
Τον ρώτησα πού και από ποιους γίνεται τέτοια διεξοδική ανάλυση των στίχων της Οδύσσειας. Έκανε ΚΑΙ την πάπια, εκτός απ' το παγώνι.

Και για να βάζω, προσωπικά, τα πράγματα στη θέση τους, αναγνωρίζω ότι το phorum βρίθει εμμονικών, από πολλούς και διαφορετικούς λόγους ορμώμενους. Στο χέρι μας είναι κάθε φορά αν θα εμπλακούμε σε διάλογο ή όχι.
Με τον εν λόγω, κανένα πρόβλημα να παραθέτει λέξεις και να μας "ανοίγει" τα μάτια. Ούτε ασχολούμαι με τη συμπεριφορά Γολιάθ ("εδώ σας θέλω αν το βρείτε...μην ψάχνεται στον γουγλη...") ούτε με την (αυτο)ικανοποίησή του να αραδιάζει ρίζες, θέματα, καταλήξεις, ερμηνείες ως άλλος λεξοσκώληκας.

Στο συγκεκριμένο νήμα, όμως, η πουστίτσα ήταν άλλη. Δεν ήρθε να πει, παιδιά, για δείτε εδω τι βρήκα, καθήστε να σας κάνω τις πιρουέτες μου να διασκεδάσουμε. Παρά απ' το πρώτο σχεδόν post πάει στο:
taxalata xalasa έγραψε:
21 Αύγ 2022, 18:33

όμως, αυτό έδιναν και δίνουν να μαθαίνουμε στα σχολειά της ημιπαιδείας... ή όχι...;
Καλώς ή κακώς, το θέμα μπήκε σε πρακτικές, ρεαλιστικές βάσεις και κάποιοι θέλησαν να του δώσουν απαντήσεις σύμφωνες με τις δικές τους απόψεις. Αλλά ο "σπουδαγμένος" δεν έχει μάθει να κάνει διάλογο. Τα λεκτικά του κορδελάκια υπογραμμίζουν την έλλειψη ενδιαφέροντος για ο,τιδήποτε μπορεί να πάει μια κουβέντα ένα βήμα παρακάτω. Και, κυρίως, δεν έχει μάθει να σέβεται συνομιλητές που δεν τον ενόχλησαν σε προηγούμενες ομφαλοσκοπήσεις του και τώρα θέλησαν να διατυπώσουν επιχειρήματα (έξω από πτέρυγες του ΓΝΨΠΑ).

ΕΥΤΥΧΩΣ, ξαναλέω, που στα Γυμνάσια δεν υπάρχουν κουνημένοι τέτοιου τύπου που να πιαστούν απ' το "μάλα" και να έχουμε ομαδικό χαρακίρι και επιθεωρήσεις στο Δελφινάριο.
Κι αν θέλει να προσφέρει το παραμικρό στο θέμα που άνοιξε ας μας κάνει τη χάρη ο πολυχρονεμένος μας να ευαρεστηθεί να δώσει δυο σαφείς απαντήσεις.
Η πρώτη στο αρχικό ερώτημα αυτής της ανάρτησης.
Και η δεύτερη ας είναι η δική του εκδοχή σε αυτό:

Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον,

ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη,

ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσε·

Χωρίς φιοριτούρες, παραπομπές και λεξικολαγνεία. Και χωρίς τη χυδαιότητα να "χρεώνει" σε συνομιλητές ότι ανεβάζουν σε βάθρα υπεράνω κριτικής όσες προσωπικότητες τυχαίνει να έχουν ασχοληθεί με όσα καταπιάνεται η αργόσχολη αφεντιά του. Στοιχηματίζω ότι δεν αντέχει τέτοιο πειρασμό λιτότητας και σαφήνειας.

nowhere

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nowhere » 22 Αύγ 2022, 15:00

μετά λένε εμένα γκρινιάρη :102:

Άβαταρ μέλους
ksk
Phorum.gr user: ksk

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk » 22 Αύγ 2022, 15:40

Το μάλα είναι σωστά μεταφρασμένο...ακολουθώντας τα πελασγικα...
Μην μου φέρεις και τις υπόλοιπες έννοιες του ανάλογα με τις αναφορές...π.χ κορυφή κλπ
Παρατηρητής...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών