φυσικα με το ονομα του παππου του (απο την πλευρα του πατερα )
δεν θα δεχομουν οτιδηποτε αλλο - ας τον βαπτιζε αλλος - η
χθες ειχαμε κ μαθημα σωστης εκδοροσφαγης λαγου

φυσικα με το ονομα του παππου του (απο την πλευρα του πατερα )
Φαντάζεσαι να του έκανες μαθήματα εκδοροσφαγης και να τον έλεγαν Κριτων;
Συμφωνώ. Είναι άλλο ο συγγενής των γονιών και άλλο το χαμένο αδελφάκι του παιδιού.sharp έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:26Εμένα αυτό με το παιδί δεν μού αρέσει, γιατί είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ, ενώ έζησε έστω για λίγο. Με τον αδερφό το καταλαβαίνω.stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:16Ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε απόψεις και για τα ονόματα που δίνουν κάποιοι στα παιδιά τους από αδερφούς/ες που πέθαναν νέοι.
Ή αν είναι σωστό αν κάποιοι έχουν χάσει ένα παιδι σε πολύ μικρή ηλικία,να ξαναδινουν το όνομα του στο επόμενο.
Τι άποψη έχετε εσείς οι μοντερνιστές και προοδευτικοί;
αδυνατω να το φανταστωΕρμής έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:04Φαντάζεσαι να του έκανες μαθήματα εκδοροσφαγης και να τον έλεγαν Κριτων;
"Κριτων!!! Έλα έλα να σφαξουμε τον αμνο! "
Αυτο δεν το ηξερα.Μια χαρα ειναι.Ερμής έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 10:34Αυτό που ξέρω τουλάχιστον στο Νότο, είναι πως όταν ο πατέρας πεθάνει πριν τη βάπτιση του παιδιού, Τότε το παιδί παίρνει το όνομα του θανόντος πατέρα.stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:16Ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε απόψεις και για τα ονόματα που δίνουν κάποιοι στα παιδιά τους από αδερφούς/ες που πέθαναν νέοι.
Ή αν είναι σωστό αν κάποιοι έχουν χάσει ένα παιδι σε πολύ μικρή ηλικία,να ξαναδινουν το όνομα του στο επόμενο.
Κι εγώ, αλλά Αρχοντία. Καταγωγή απ' την Ηλεία
Beria έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 21:36Μέχρι το '70 επίσης ήταν πολύ συνηθισμένες οι αρβανίτικες εκδοχές των ελληνικών ονομάτων
ο Κόλιας (Νίκος)
ο Λιόλιος (Στέλιος, συχνά και ο Γιώργος)
ο Κίτσος (Χρήστος)
ο Τάσης (Αναστάσιος)
κα
είναι πολλά χρόνια που έχουν εξαφανιστεί. Μόνο σε ελληνικές ταινίες τα ξανασυναντάς
Μα το ζητούμενο δεν είναι πάντα το τι θέλουν οι γονείς ή οι παπούδες αλλά κατά πόσον θα επηρεάσει το όνομα του παιδιού, το ίδιο το παιδί.stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:11Αυτο δεν το ηξερα.Μια χαρα ειναι.Ερμής έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 10:34Αυτό που ξέρω τουλάχιστον στο Νότο, είναι πως όταν ο πατέρας πεθάνει πριν τη βάπτιση του παιδιού, Τότε το παιδί παίρνει το όνομα του θανόντος πατέρα.stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 02:16Ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε απόψεις και για τα ονόματα που δίνουν κάποιοι στα παιδιά τους από αδερφούς/ες που πέθαναν νέοι.
Παντως εδω ειναι πολυ συνηθισμενο να γινονται αυτα που αναφερω.
Ειναι η παραδοση,εθιμο καθε τοπου και κατα την αποψη μου πρεπει να ακολουθουνται και να γινονται σεβαστα αυτα απο την στιγμη που δεν βλαπτουν καποιον αλλά αντιθετως προσφερουν χαρα.
Δηλαδη τι σκατα κακο ειναι να δωσεις το ονομα των παππουδων σε παιδι απο την στιγμη που θα προσφερεις χαρα και ουτως η αλλως το παιδι σου θα το αγαπας οπως και αν λεγεται;
Προσοχη.
Δεν μιλαω για καταστασεις οπου οι παππουδες το απαιτουν γιατι εκει παει αλλου η δουλεια.
Επειδη εχω συναντησει αρκετες τετοιες καταστασεις,τουλαχιστον εδω,οπου εχουν φτασει να μαλωσουν και να μην μιλιουνται παιδια με τους γονεις τους,καλο θα ειναι να ξεκαθαριζονται απο πριν.
Προσωπικα αν προσπαθουσαν να μου το επιβαλλουν θα επεφτε χοντρη "φαπα" και προφανως θα ονομαζα διαφορετικα τα παιδια μου.
Όπως είπα στην αρχή αν π.χ. λένε τον παππού "Αρχιδαμο" δε νομίζω να θέλει να βγάλει κανείς το παιδί του το όνομα του παππού γιατί θα τρώει το δούλεμα της Αρκούδας μέχρι να γεράσει.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:35Μα το ζητούμενο δεν είναι πάντα το τι θέλουν οι γονείς ή οι παπούδες αλλά κατά πόσον θα επηρεάσει το όνομα του παιδιού, το ίδιο το παιδί.stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:11Αυτο δεν το ηξερα.Μια χαρα ειναι.
Παντως εδω ειναι πολυ συνηθισμενο να γινονται αυτα που αναφερω.
Ειναι η παραδοση,εθιμο καθε τοπου και κατα την αποψη μου πρεπει να ακολουθουνται και να γινονται σεβαστα αυτα απο την στιγμη που δεν βλαπτουν καποιον αλλά αντιθετως προσφερουν χαρα.
Δηλαδη τι σκατα κακο ειναι να δωσεις το ονομα των παππουδων σε παιδι απο την στιγμη που θα προσφερεις χαρα και ουτως η αλλως το παιδι σου θα το αγαπας οπως και αν λεγεται;
Προσοχη.
Δεν μιλαω για καταστασεις οπου οι παππουδες το απαιτουν γιατι εκει παει αλλου η δουλεια.
Επειδη εχω συναντησει αρκετες τετοιες καταστασεις,τουλαχιστον εδω,οπου εχουν φτασει να μαλωσουν και να μην μιλιουνται παιδια με τους γονεις τους,καλο θα ειναι να ξεκαθαριζονται απο πριν.
Προσωπικα αν προσπαθουσαν να μου το επιβαλλουν θα επεφτε χοντρη "φαπα" και προφανως θα ονομαζα διαφορετικα τα παιδια μου.
Το Ντία βγαίνει και από το Κωνσταντίνα.Chilloutbuddy έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:30Κι εγώ, αλλά Αρχοντία. Καταγωγή απ' την ΗλείαΕρμής έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 10:34Και εγώ μια πρώηνGreen Dragon έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 07:05
Στο γυμνάσιο είχα συμμαθήτρια Αδαμαντία που την φώναζαν Ντία.
Εκτός αν είσαι Κυπρια όπου βγαίνει από το Κωνσταντία. Συνηθισμενο όνομα εκεί μιας και ήταν το αρχαίο ονομα της Αμμοχωστου.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:49Το Ντία βγαίνει και από το Κωνσταντίνα.
Προσωπικώς, βρίσκω τα κανονικά ονόματα πολύ πιο ωραία, το Ντία μου φαίνεται ψιλοαστείο.
ΥΓ. Ντία, ήταν και το όνομα της κόρης σε μια οικογένεια πασοκογενών στα κόμικς του Γιάννη Ιωάννου.
Δημητρός μόνο σε κανένα ηθογραφικό διήγημα. Δημήτρης, μια χαρά. Και Τζίμης όποιος θέλει και Μήτσος κτλ, αλλά ας το επιλέξει ο ίδιος. Δεν χρειάζεται να του το φορέσουν από παιδί.
'Ανελλήνιστο'; Πρώτα απ' όλα μπορείς να το προφέρεις Κωσταντίνος, χωρίς το 'ν'. Τι ανελλήνιστο έχει;
Χάλια και τα δύο.
Στα ελληνικά το λλ είναι ετυμολογικά πολλές φορές από lj έτσι κι αλλιώς. Αν και λένε ότι προφερόταν ως l:, υπάρχουν ενδείξεις στην ν.ε. που δείχνουν κάτι άλλο ή κάτι πιο σύνθετο.Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 20:40Η Καλλιόπη εκτός που έχει ταυτιστεί με θείες και την τουαλέτα στον στρατό είναι κακοηχη στα νεοελληνικά.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 20:28Ακριβώς, γι' αυτό έβαλα αυτά τα δύο ονόματα.Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 20:19
Δε βρίσκω κάποιο από αυτά εξτριμ, απλά κάποια είναι κάπως ...είτε θειτσικα (Καλλιόπη, Πελαγία) είτε θα ακούγονταν παρατερα αν δεν υπήρχε αντίστοιχος παππούς ή κάποια ιστορία πίσω από αυτά (πχ Ιάκωβος, Σοφοκλής)
Τώρα γιατί...δεν είμαι απόλυτος. Ίσως γιατί δεν είναι ιδιαίτερα ευηχα, είτε δεν είναι ονόματα θεών/ηρώων.
Επειδή από κάποιους θεωρούνται θειΐτσικα, ενώ είναι όμορφα ονόματα.
Και δεν είναι τα μόνα.
Οπότε, κάτι άλλο συμβαίνει.
Αν προσφερόταν όπως πριν 2500 χρόνια, με μακρύ λάμδα και σαφώς ξεχωρισμενο το ι και όχι με αυτό το λjιό, ίσως ήταν καλλίτερη
Συνδυασμος Ice Cube και ΜΙΑ.
Εξαρτάται από τον συλλαβισμό. Αν προφέρεται Κα-λλι-όπη, μια χαρά ακούγεται.κορωνιός έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:19Στα ελληνικά το λλ είναι ετυμολογικά πολλές φορές από lj έτσι κι αλλιώς. Αν και λένε ότι προφερόταν ως l:, υπάρχουν ενδείξεις στην ν.ε. που δείχνουν κάτι άλλο ή κάτι πιο σύνθετο.Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 20:40Η Καλλιόπη εκτός που έχει ταυτιστεί με θείες και την τουαλέτα στον στρατό είναι κακοηχη στα νεοελληνικά.
Αν προσφερόταν όπως πριν 2500 χρόνια, με μακρύ λάμδα και σαφώς ξεχωρισμενο το ι και όχι με αυτό το λjιό, ίσως ήταν καλλίτερη