Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
-
κορωνιός
Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από κορωνιός » 18 Σεπ 2022, 12:39
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:29
κορωνιός έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:19
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑17 Σεπ 2022, 20:40
Η Καλλιόπη εκτός που έχει ταυτιστεί με θείες και την τουαλέτα στον στρατό είναι κακοηχη στα νεοελληνικά.
Αν προσφερόταν όπως πριν 2500 χρόνια, με μακρύ λάμδα και σαφώς ξεχωρισμενο το ι και όχι με αυτό το λjιό, ίσως ήταν καλλίτερη
Στα ελληνικά το λλ είναι ετυμολογικά πολλές φορές από lj έτσι κι αλλιώς. Αν και λένε ότι προφερόταν ως l:, υπάρχουν ενδείξεις στην ν.ε. που δείχνουν κάτι άλλο ή κάτι πιο σύνθετο.
Εξαρτάται από τον συλλαβισμό. Αν προφέρεται Κα-λλι-όπη, μια χαρά ακούγεται.
Αν προφέρεται Κα-λjιό-πη, Γκα-λλjo-πη κλπ σαφώς και δεν σώζεται.
Προφανώς στα ν.ε. ~Καλjιόπη προφέρεται. Και είναι μια χαρά όνομα.
Εγώ και στρατό που πήγα την προηγούμενη δεκαετία κανείς δεν έλεγε τις τουαλέτες 'Καλλιόπη'.
Αυτό που λέω είναι ότι και στα αρχαία ελληνικά το λλ πολλές φορές προέρχεται από lj (συνήθως το γράφουν ly). Λένε ότι προφερόταν σαν μακρύ λ στην αττική διάλεκτο για παράδειγμα, αλλά δεν πρέπει να ίσχυε παντού και πάντα. Υπάρχουν ενδείξεις στην ν.ε. που δείχνουν κάτι άλλο.
-
George_V
- Phorum.gr user: George_V
από George_V » 18 Σεπ 2022, 12:40
κορωνιός έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:39
κορωνιός έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:19
Στα ελληνικά το λλ είναι ετυμολογικά πολλές φορές από lj έτσι κι αλλιώς. Αν και λένε ότι προφερόταν ως l:, υπάρχουν ενδείξεις στην ν.ε. που δείχνουν κάτι άλλο ή κάτι πιο σύνθετο.
Εγώ και στρατό που πήγα την προηγούμενη δεκαετία κανείς δεν έλεγε τις τουαλέτες 'Καλλιόπη'.
Αυτό που λέω είναι ότι και στα αρχαία ελληνικά το λλ πολλές φορές προέρχεται από lj (συνήθως το γράφουν ly). Λένε ότι προφερόταν σαν μακρύ λ στην αττική διάλεκτο για παράδειγμα, αλλά δεν πρέπει να ίσχυε παντού και πάντα. Υπάρχουν ενδείξεις στην ν.ε. που δείχνουν κάτι άλλο.
Εγώ που πηγα πάντως μια δεκαετία πριν από σένα ολοι καλλιοπη την έλεγαν.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
-
Beria
- Συντονιστής
από Beria » 18 Σεπ 2022, 12:41
Στο μεταξύ όλοι λέτε για το όνομα στη βάπτιση, ενώ η ονοματοδοσία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το μυστήριο
Δεν το λέω μόνο γραφειοκρατικά, ότι η ονοματοδοσία είναι πράξη ληξιαρχική, το λέω και από πλευράς τυπικής, εκκλησιαστικής.
Η βάπτιση ενσωματώνει το παιδί στο σώμα της εκκλησίας, δεν του δίνει όνομα
gassim έγραψε: ↑07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
-
κορωνιός
από κορωνιός » 18 Σεπ 2022, 12:43
George_V έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:40
Τότε που κάτι πολύ καλό ήταν
τζαμάτο;.
-
George_V
- Phorum.gr user: George_V
από George_V » 18 Σεπ 2022, 12:45
κορωνιός έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:43
George_V έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:40
Τότε που κάτι πολύ καλό ήταν
τζαμάτο;.
Και πολλά άλλα.
Αλλά το θυμάμαι σαν χτες.
"Ε εσύ ο ψηλός υπηρεσία Καλλιόπη. Έχεις μάχη με το θηριο".
Έτσι έλεγε ο λοχίας.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
-
ΓΑΛΗ
από ΓΑΛΗ » 18 Σεπ 2022, 12:54
Beria έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 12:41
Στο μεταξύ όλοι λέτε για το όνομα στη βάπτιση, ενώ η ονοματοδοσία είναι εντελώς ανεξάρτητη από το μυστήριο
Δεν το λέω μόνο γραφειοκρατικά, ότι η ονοματοδοσία είναι πράξη ληξιαρχική, το λέω και από πλευράς τυπικής, εκκλησιαστικής.
Η βάπτιση ενσωματώνει το παιδί στο σώμα της εκκλησίας, δεν του δίνει όνομα
Για τις επιλογές ή μετατροπές των ονομάτων, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή πολιτικής ονοματοδοσίας, λέμε.
Στην τελική, αν υπήρχε όντως ουσιαστικός συσχετισμός με το μυστήριο της βάφτισης, επειδή το είπε ο παπάς, όλοι θα κράταγαν το συγκεκριμένο όνομα και θα τέλειωνε η ιστορία.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
stergiosbik
από stergiosbik » 18 Σεπ 2022, 13:58
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:35
stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:11
Ερμής έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 10:34
Αυτό που ξέρω τουλάχιστον στο Νότο, είναι πως όταν ο πατέρας πεθάνει πριν τη βάπτιση του παιδιού, Τότε το παιδί παίρνει το όνομα του θανόντος πατέρα.
Αυτο δεν το ηξερα.Μια χαρα ειναι.
Παντως εδω ειναι πολυ συνηθισμενο να γινονται αυτα που αναφερω.
Ειναι η παραδοση,εθιμο καθε τοπου και κατα την αποψη μου πρεπει να ακολουθουνται και να γινονται σεβαστα αυτα απο την στιγμη που δεν βλαπτουν καποιον αλλά αντιθετως προσφερουν χαρα.
Δηλαδη τι σκατα κακο ειναι να δωσεις το ονομα των παππουδων σε παιδι απο την στιγμη που θα προσφερεις χαρα και ουτως η αλλως το παιδι σου θα το αγαπας οπως και αν λεγεται;
Προσοχη.
Δεν μιλαω για καταστασεις οπου οι παππουδες το απαιτουν γιατι εκει παει αλλου η δουλεια.
Επειδη εχω συναντησει αρκετες τετοιες καταστασεις,τουλαχιστον εδω,οπου εχουν φτασει να μαλωσουν και να μην μιλιουνται παιδια με τους γονεις τους,καλο θα ειναι να ξεκαθαριζονται απο πριν.
Προσωπικα αν προσπαθουσαν να μου το επιβαλλουν θα επεφτε χοντρη "φαπα" και προφανως θα ονομαζα διαφορετικα τα παιδια μου.
Μα το ζητούμενο δεν είναι πάντα το τι θέλουν οι γονείς ή οι παπούδες αλλά κατά πόσον θα επηρεάσει το όνομα του παιδιού, το ίδιο το παιδί.
Πώς δηλαδή να σε επηρεάσει το όνομα;
Αν σε πούνε Γιώργο θα έχεις ψυχολογικά και θα πάει σκατα η επαγγελματική-προσωπικη ζωή σου ενώ αν σε πούνε Ιάσονα θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο;
-
ΓΑΛΗ
από ΓΑΛΗ » 18 Σεπ 2022, 14:06
stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 13:58
stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 11:11
Αυτο δεν το ηξερα.Μια χαρα ειναι.
Παντως εδω ειναι πολυ συνηθισμενο να γινονται αυτα που αναφερω.
Ειναι η παραδοση,εθιμο καθε τοπου και κατα την αποψη μου πρεπει να ακολουθουνται και να γινονται σεβαστα αυτα απο την στιγμη που δεν βλαπτουν καποιον αλλά αντιθετως προσφερουν χαρα.
Δηλαδη τι σκατα κακο ειναι να δωσεις το ονομα των παππουδων σε παιδι απο την στιγμη που θα προσφερεις χαρα και ουτως η αλλως το παιδι σου θα το αγαπας οπως και αν λεγεται;
Προσοχη.
Δεν μιλαω για καταστασεις οπου οι παππουδες το απαιτουν γιατι εκει παει αλλου η δουλεια.
Επειδη εχω συναντησει αρκετες τετοιες καταστασεις,τουλαχιστον εδω,οπου εχουν φτασει να μαλωσουν και να μην μιλιουνται παιδια με τους γονεις τους,καλο θα ειναι να ξεκαθαριζονται απο πριν.
Προσωπικα αν προσπαθουσαν να μου το επιβαλλουν θα επεφτε χοντρη "φαπα" και προφανως θα ονομαζα διαφορετικα τα παιδια μου.
Μα το ζητούμενο δεν είναι πάντα το τι θέλουν οι γονείς ή οι παπούδες αλλά κατά πόσον θα επηρεάσει το όνομα του παιδιού, το ίδιο το παιδί.
Αν σε πούνε Γιώργο θα έχεις ψυχολογικά και θα πάει σκατα η επαγγελματική-προσωπικη ζωή σου ενώ αν σε πούνε Ιάσονα θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο;
Μια χαρά όνομα είναι το Γιώργος.
Αν σε πούνε Ιερεμία, πώς το σώζεις;
Τυχαίο παράδειγμα, έτσι;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
-
Beria
- Συντονιστής
από Beria » 18 Σεπ 2022, 14:07
Αν σε ονομάσουν Ιάσονα αντί για Γιώργο μικρή επίπτωση θα έχει στην εξέλιξη της ζωής σου, πιθανότατα.
Αν όμως η βασκανος μοίρα φέρει να είσαι παιδί του Ρένου Αποστολίδη και ονομάσει εσένα Ήρκο και τον αδελφό σου Στάντη , σου κατέστρεψε τη ζωή, ναι ή όχι;
gassim έγραψε: ↑07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
-
stergiosbik
από stergiosbik » 18 Σεπ 2022, 14:09
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 14:06
Τυχαίο παράδειγμα, έτσι;
Ε και;
Πρέπει να είσαι άκρως ηλίθιος για να πιστεύεις ότι θα καθορίσει την ζωή σου το οποιοδήποτε όνομα.
Λίγο απέχει από τις δεισιδαιμονίες του παρελθόντος.
-
argouen
από argouen » 18 Σεπ 2022, 14:10
Beria έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 14:07
Αν σε ονομάσουν Ιάσονα αντί για Γιώργο μικρή επίπτωση θα έχει στην εξέλιξη της ζωής σου, πιθανότατα.
Αν όμως η βασκανος μοίρα φέρει να είσαι παιδί του Ρένου Αποστολίδη και ονομάσει εσένα
Ήρκο και τον αδελφό σου
Στάντη , σου κατέστρεψε τη ζωή, ναι ή όχι;
Που το Ρενος ειναι οκ ας πουμε

Νήφε και μέμνησο απιστείν
-
Chilloutbuddy
- Phorum.gr user: Chilloutbuddy
από Chilloutbuddy » 18 Σεπ 2022, 14:54
Ε πώς, παίζει να φας τρελό μπουλινγκ στο σχολειο. Αφού τα ξέρεις τα παιδάκια, ευκαιρία ψάχνουνε, άμα σε λένε και Αρχίδαμο έχεις πρόβλημα. Πρέπει να το γυρίσεις σε ράπερ και όταν σε ρωτάνε πως σε λένε αντί για Αρχίδαμο να λες A-Kidd
Απ' την άλλη μπορεί και να ψαρωσει καμμία τουρίστρια με το Αρκινταμος και να φαντάζεται Σπαρτιάτες πολεμιστες
Δοξάκης αν έπαιζε σήμερα θα ήταν 6ος παίκτης άνετα σε μεσαία ομάδα Nba.

-
Gherschaagk
- Συντονίστρια
από Gherschaagk » 18 Σεπ 2022, 15:03
argouen έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 14:10
Beria έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 14:07
Αν όμως η βασκανος μοίρα φέρει να είσαι παιδί του Ρένου Αποστολίδη και ονομάσει εσένα
Ήρκο και τον αδελφό σου
Στάντη , σου κατέστρεψε τη ζωή, ναι ή όχι;
Που το Ρενος ειναι οκ ας πουμε

Εγώ πάντως πριν από μερικά χρόνια γνώρισα κοριτσάκι που το έλεγαν Τρισεύγενη. Και έχω ακούσει για γιαγιά Ελλάδα με εγγονές με το ίδιο όνομα.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
-
Gherschaagk
- Συντονίστρια
από Gherschaagk » 18 Σεπ 2022, 15:06
stergiosbik έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 14:09
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑18 Σεπ 2022, 14:06
Τυχαίο παράδειγμα, έτσι;
Ε και;
Πρέπει να είσαι άκρως ηλίθιος για να πιστεύεις ότι θα καθορίσει την ζωή σου το οποιοδήποτε όνομα.
Λίγο απέχει από τις δεισιδαιμονίες του παρελθόντος.
Ή Βησσαρίωνα.
Στες τρεις πήρα κι αράχνιασα, εις τες εννιά μυρίζω,
κι απʼ τες σαράντα κʼ ύστερα αρμούς αρμούς χωρίζω.
-
-
- 35 Απαντήσεις
- 11232 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Imperium
16 Μαρ 2025, 22:01
-
-
- 103 Απαντήσεις
- 3794 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Αχθος Αρουρης
28 Σεπ 2024, 23:58
-
-
- 4 Απαντήσεις
- 490 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Εμπεδοκλής
05 Νοέμ 2023, 11:47
-
-
- 19 Απαντήσεις
- 424 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V
Χθες, 21:39
Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών
Αποποίηση Ευθυνών Διαχείρισης Φόρουμ (Phorum.com.gr)
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.