σωστο, αλλα οι αγνωστικιστες δεχομαστε το τσουβαλιασμα με τους αθεους, γιατι εχει πλακα.
ακομη και με τους σατανιστες, γιατι εχει περισσοτερο πλακα.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
σωστο, αλλα οι αγνωστικιστες δεχομαστε το τσουβαλιασμα με τους αθεους, γιατι εχει πλακα.
Είναι θρησκευτική δοξασία να εκφράζεις οργανωμένη πίστη σχετικά με οποιαδήποτε μεταφυσική οντότητα.hellegennes έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 09:45Σοβαρά; Είναι θρησκευτική δοξασία δηλαδή να μην πιστεύεις στις νεράιδες;
Ειδικά όταν συμμετέχεις εσύ, μάλλον ποτέ.
Συζήτηση κάνουμε. Κάποιοι βλέπουν τα νήματα σα ρινγκ πυγμαχίας.Ας πούμε, να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές πως:
"Εντάξει, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Έχεις τις απόψεις σου, έχω τις δικές μου. Και αφού και οι δύο πλευρές γνωρίζουμε πως η ύπαρξη θεού δεν μπορεί ούτε να αποδειχθεί ούτε να απορριφθεί, ας αποδεχθούμε την διαφορά κοσμοαντίληψης. Μην σκοτωνόμαστε άδικα, διότι κανείς δεν πρόκειται να πείσει τον άλλον για την ορθότητα της δικής του κοσμοαντίληψης.
Στα τόσα χρόνια και σε εκατοντάδες παρόμοιες συζητήσεις, μόνον μία φορά είχα λάβει μέρος σε μία με παρόμοια κατάληξη.
Ναι, καλά...Καλή συνέχεια...
Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι ζηλωτές αγνοούν ότι ο αγνωστικισμός είναι φιλοσοφική θέση και όχι θρησκευτική δοξασία.
Στην ερώτηση αν υπάρχει θεός, η μόνη ορθολογική απάντηση είναι: δεν γνωρίζω. Αυτή είναι η βάση του αγνωστικισμού και από εκεί και πέρα δομείται μια ολόκληρη φιλοσοφική θεωρία.hellegennes έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 09:45Σοβαρά; Είναι θρησκευτική δοξασία δηλαδή να μην πιστεύεις στις νεράιδες;
Με τέτοιες μαλακίες σας ψήνουν οι τράγοι;vagabondo έγραψε: ↑09 Νοέμ 2022, 21:13Στη μήτρα μιας μητέρας βρίσκονται δύο μωρά.
Το ένα ρωτά το άλλο: «Πιστεύεις στη ζωή μετά τον τοκετό;» κι εκείνο απάντησε:
«Γιατί ρωτάς; Φυσικά. Κάτι θα υπάρχει μετά τον τοκετό. Μπορεί να είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε, γι’ αυτό που θα ακολουθήσει αργότερα.»
«Ανοησίες», είπε το πρώτο. «Δεν υπάρχει ζωή μετά τον τοκετό. Τι είδους ζωή θα ήταν αυτή»;
Το δεύτερο είπε, «Δεν ξέρω, αλλά θα υπάρχει περισσότερο φως από ό, τι εδώ. Ίσως να περπατάμε με τα πόδια μας και να τρώμε με το στόμα. Ίσως να έχουμε περισσότερες αισθήσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τώρα».
Το πρώτο απάντησε: «Αυτό είναι παράλογο! Το περπάτημα είναι αδύνατο. Και να τρώμε με το στόμα; Γελοίο!
Ο ομφάλιος λώρος μας δίνει την τροφή και όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά ο ομφάλιος λώρος είναι πολύ κοντός. Οπότε, η ζωή μετά τον τοκετό, λογικά, αποκλείεται».
Το δεύτερο όμως επέμενε, «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι και ίσως είναι διαφορετικό από ό,τι είναι εδώ. Ίσως να μη μας χρειάζεται αυτό το φυσικό ‘καλώδιο’ πια».
Και το πρώτο απάντησε, «Ανοησίες. Και επιπλέον, αν υπάρχει ζωή, τότε γιατί ποτέ κανείς δεν έχει γυρίσει πίσω από εκεί; Ο τοκετός είναι το τέλος της ζωής, και μετά από τον τοκετό δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο σκοτάδι, σιωπή και λήθη. Δεν οδηγεί πουθενά».
«Λοιπόν, δεν ξέρω», λέει το δεύτερο, «αλλά σίγουρα θα συναντήσουμε τη μητέρα και αυτή θα μας φροντίσει».
Τότε το πρώτο μωρό απάντησε, «Μητέρα; Πιστεύεις στη μητέρα; Αυτό είναι γελοίο. Αν η μητέρα υπάρχει, τότε πού είναι τώρα»;
Το δεύτερο είπε: «Είναι παντού γύρω μας.
Είμαστε περικυκλωμένοι από αυτήν. Είμαστε μέρος της. Είναι μέσα της που ζούμε. Χωρίς αυτήν, αυτός ο κόσμος δεν θα μπορούσε καν να υπάρχει».
Τότε είπε το πρώτο, «Λοιπόν, εγώ δεν την βλέπω, έτσι είναι λογικό ότι δεν υπάρχει».
Και τότε το δεύτερο μωρό απάντησε, «Μερικές φορές, όταν κάνεις ησυχία και επικεντρωθείς και ακούσεις πραγματικά, μπορείς να αντιληφθείς την παρουσία της, και μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη της φωνή, να σε καλεί από πάνω».
https://www.ekklisiaonline.gr/eipan/syz ... i-pisteos/
Ενώ οι θεούσοι ξέρουν τα πάντα για τα μεταθανάτια. Τους τα εξήγησε ο θεός τους, όταν έπαιζαν τάβλι μαζί.
Το πρόβλημα με τον αγνωστικισμο είναι ότι είναι αντιπαραγωγικος. Είμαστε ενήλικες, προφανώς θα έπρεπε να θεωρούμε δεδομένο ότι σχεδον τίποτε δε γνωρίζουμε με απολυτη βεβαιότητα. Δεν μπορούμε κάθε φορά να λέμε δεν το ξέρω αυτό γιατι καμια συζητηση δε θα κατεληγε πουθενά. Παίρνουμε το πιο πιθανό ενδεχόμενο από την εμπειρία μας με τον κόσμο.Ναύτης έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 10:52Στην ερώτηση αν υπάρχει θεός, η μόνη ορθολογική απάντηση είναι: δεν γνωρίζω. Αυτή είναι η βάση του αγνωστικισμού και από εκεί και πέρα δομείται μια ολόκληρη φιλοσοφική θεωρία.hellegennes έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 09:45Σοβαρά; Είναι θρησκευτική δοξασία δηλαδή να μην πιστεύεις στις νεράιδες;
Εκτός αν εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός.
Αν δεν μπορείς να το αποδείξεις, τότε πιστεύεις ότι δεν υπάρχει θεός, δεν το γνωρίζεις.
Ο αγνωστικισμός αφορά σε μια ορθολογική θεώρηση. Ορθολογικές απαντήσεις είναι μόνον οι: "γνωρίζω" και "δεν γνωρίζω". Κατά τα λοιπά, ο Πόππερ μας έμαθε ότι ορθολογικές υποθέσεις είναι εκείνες που επιδέχονται διαψευσιμότητα (Falsifiability Principle). Η πρόταση "υπάρχει θεός" δεν επιδέχεται διαψευσιμότητα, επομένως δεν είναι ορθολογική. Ομοίως και η πρόταση "δεν υπάρχει θεός".EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 11:00Το πρόβλημα με τον αγνωστικισμο είναι ότι είναι αντιπαραγωγικος. Είμαστε ενήλικες, προφανώς θα έπρεπε να θεωρούμε δεδομένο ότι σχεδον τίποτε δε γνωρίζουμε με απολυτη βεβαιότητα. Δεν μπορούμε κάθε φορά να λέμε δεν το ξέρω αυτό γιατι καμια συζητηση δε θα κατεληγε πουθενά. Παίρνουμε το πιο πιθανό ενδεχόμενο από την εμπειρία μας με τον κόσμο.Ναύτης έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 10:52Στην ερώτηση αν υπάρχει θεός, η μόνη ορθολογική απάντηση είναι: δεν γνωρίζω. Αυτή είναι η βάση του αγνωστικισμού και από εκεί και πέρα δομείται μια ολόκληρη φιλοσοφική θεωρία.hellegennes έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 09:45
Σοβαρά; Είναι θρησκευτική δοξασία δηλαδή να μην πιστεύεις στις νεράιδες;
Εκτός αν εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει θεός.
Αν δεν μπορείς να το αποδείξεις, τότε πιστεύεις ότι δεν υπάρχει θεός, δεν το γνωρίζεις.
Έτσι λέμε ότι απ όσο γνωρίζουμε από τον κόσμο, είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει μια παρέα θεών στην κορυφή του Ολύμπου ξέρω γω.
Και άσχετος και "φωστήρας"!Passager έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 08:53"Παλια" δεν υπηρχε καν η λεξη "αθεος". Η αθεϊα ειναι μοντερνιστικη αντιληψη, στην αρχαιοτητα και τον μεσσαιωνα ο ορος δεν θα ηταν καν κατανοητος τουλαχιστον απο τον μεσο ανθρωπο.
ΑΑκομα κια φιλοσοφικα ρευματα που θεωρουνται αθεα οπως οι Ατομιστες και oi Επικουριοι πολυ λανθασμενα θεωρουνται αθεοι απο διαφορους.
Πιστευαν σε καποιο δικο του Θειο που ειτε δημιουργουσε προκαθορισμενα (για τους πρωτους) ειτε αδιαφορουσε για τους ανθρωπους (για τους δευτερους).
Ακομα και ο Σπινοζα κακως θεωρειται αθεος. Απλα ο θεος του, η Υποσταση ειναι ενα ειδος Πανενθεϊσμου (και οχι πανθεϊσμου).
Δεν τσιμπάω....ηλιθιολόγος ήσουν, ηλιθιολόγος παραμένεις με την αντίστοιχη ουρανομήκη οίηση.
Άλλο που δεν θέλεις και εσύ. Ένα ρινγκ, για να ρίξεις κάμποσες μπουνιές σε όσους δεν συμφωνούν με την κοσμοαντίληψή σου.
Διαβάζω το νήμα από την αρχή και απλώς επιβεβαιώνω την γνώμη μου. Δεν συμμετείχα, ούτε και πρόκειται.
πιστεύουν οι θειστές, πιστευόλες μάλλον;
Δεν ξέρω τι πρέπει να δηλώνει κανείς.EKPLIKTIKOS έγραψε: ↑10 Νοέμ 2022, 10:48Άρα πρέπει κανείς να δηλώνει "αγνωστικιστης" σε ό,τι αφορά το δωδεκάθεο ή τον θεό Fujin του σιντοϊσμου;